Βιβλιοπωλείο Καλημέρη: Ο πιο ζεστός χώρος στο Περιστέρι!

Αν κάτι μας έχει λείψει πολύ τη συγκεκριμένη δύσκολη, γεμάτη αβεβαιότητα εποχή είναι οι επισκέψεις μας στα βιβλιοπωλεία. 

Να συνομιλήσουμε με τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτά και μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη, να μιλήσουμε μαζί τους για τις τελευταίες μας αναγνώσεις, να ξεφυλλίσουμε τα βιβλία, να ανακαλύψουμε καινούργια, να χαθούμε κάπου ανάμεσα στα ράφια. Η επίσκεψη σε ένα βιβλιοπωλείο αποτελεί πάντα μια ιδιαίτερη, υπέροχη εμπειρία. Είναι εκεί που νιώθουμε οικεία, φιλόξενα, ζεστά και θα μπορούσαμε να περάσουμε ώρες διαβάζοντας, ξεφυλλίζοντας ή συζητώντας για τους αγαπημένους μας συγγραφείς!

Ένα από τα πολύ αγαπημένα μας βιβλιοπωλεία είναι και το Βιβλιοπωλείο Καλημέρη, με το οποίο να είμαστε και «γείτονες» στο Περιστέρι. Εκεί απολαμβάνεις ενδιαφέρουσες συζητήσεις με τους ανθρώπους του, οι οποίοι πάντα έχουν ένα ζεστό χαμόγελο για σένα (ακόμη και πίσω από τη μάσκα!) και διάθεση να σε βοηθήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γιατί για αυτούς δεν είσαι ένας ακόμη πελάτης που πρέπει να εξυπηρετήσουν για να πάνε στον επόμενο. 

βιβλιοπωλείο Καλημέρη

Το βιβλιοπωλείο Καλημέρη ξεκίνησε το 2010 από την Εύα Καλημέρη, όπως μας εξηγεί ο Νίκος Τσαγκαράκης, ο γιος της. Είχε μόλις λήξει η συνεργασία της με το λογιστικό γραφείο στο οποίο εργαζότανε, και αποφάσισε να πάρει ένα μεγάλο (ειδικά για εκείνην την εποχή) ρίσκο, και να κάνει την αγάπη της επάγγελμα. Άνοιξε το βιβλιοπωλείο με ελάχιστες πηγές, γνωριμίες και μοναδικό εφόδιο την αποφασιστικότητα και την εργατικότητά της.

«Μερικά χρόνια αργότερα, αφότου τελείωσα τις σπουδές και το στρατιωτικό μου, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δημιουργήσουμε μια δυναμική οικογενειακή ομάδα! Εκείνη συνεχίζει να είναι η καρδιά της επιχείρησης, πάντα έτοιμη να εξυπηρετήσει τους πελάτες που τη γνωρίζουν προσωπικά πια μετά απ’ όλ’ αυτά τα χρόνια, ξέρει τις προτιμήσεις και τις ιδιοτροπίες τους, ενώ εγώ κάνω αυτό που αγαπώ περισσότερο: ανακαλύπτω νέες εκδόσεις, ιδιαίτερα βιβλία, χαριτωμένη και υπέροχη γραφική ύλη, φθηνές λύσεις στις αναζητήσεις του κοινού μας και προσφέρω το άνοιγμα στις νέες τεχνολογίες και προσεγγίσεις της εποχής μας», αναφέρει ο Νίκος και μοιράζεται μαζί μας τις καλύτερες αναμνήσεις που του έρχονται στο μυαλό ειδικά τώρα που είμαστε απομονωμένοι.

βιβλιοπωλείο Καλημέρη

Οι καλύτερες αναμνήσεις είναι πάντα οι επαφές με τους ανθρώπους. «Ιδιαίτερα τις στιγμές που περνάγαμε στο μαγαζί παρέα πρώτα με τη Μίκα και μετά με τον Θέμη (τα σκυλάκια της οικογένειας) και τη χαρά που βλέπαμε να φωτίζει τα πρόσωπα όλων όσων έρχονταν σε επαφή μαζί τους! Ακόμη, απολαμβάνουμε πολύ να γνωρίζουμε όλους τους συνεργάτες μας. Οι μετακινήσεις μας με το σούπερ πατίνι μας (την Πάτυ) σε όλην την Αθήνα, προς άγραν συγκεκριμένων βιβλίων ή προμηθειών, μας έχει δώσει τη δυνατότητα να δούμε από κοντά τα γραφεία εκδοτικών οίκων, τα υπόγεια χονδρεμπόρων, τα καταστήματα συναδέλφων… έτσι αισθανόμαστε πιο συνδεδεμένοι με όλο το φάσμα των ανθρώπων με τους οποίους ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή λόγω δουλειάς, και έχουμε μπροστά μας τα πρόσωπά τους, κι όχι μόνο ένα ξερό όνομα, τίτλο ή email».

Στην εποχή του κορονοϊού, όλα άλλαξαν και η προσαρμοστικότητα ήταν μονόδρομος. Το βιβλιοπωλείο Καλημέρη κατάφερε να προσαρμοστεί, κυρίως ψυχολογικά όπως αναφέρει ο Νίκος και πάντα με τη διάθεση να προσφέρει.

βιβλιοπωλείο Καλημέρη
«Αυτός ο χρόνος έχει φέρει τεράστιες αλλαγές στη λειτουργία μας. Περάσαμε (και συνεχίζουμε να περνάμε) φοβερό άγχος που εστιάζεται στην αβεβαιότητα, τις απότομες αλλαγές, την αδυναμία να δημιουργήσουμε σταθερό πλάνο μέσα σε ένα τοπίο που αλλάζει σχεδόν καθημερινά. Ήρθαν τα πάνω κάτω, άλλαξαν οι συνήθειές μας, μας έλειψε πάρα πολύ η καθημερινή επαφή με τους αγαπημένους μας θαμώνες, μας έλειψε να περνάμε την ώρα που περνάγαμε προσωπικά με κάθε μας πελάτη μέχρι να βρει την ιδανική ξύστρα, το τέλειο βιβλίο για δώρο, την καλύτερη σχολική τσάντα για το παιδί του. Η προσαρμογή ήρθε κυρίως ως ψυχολογική προσαρμογή. Κινηθήκαμε κι εμείς (όπως όλα τα μικρά βιβλιοπωλεία) στις απομακρυσμένες πωλήσεις και γνωριστήκαμε με ένα νέο κοινό που, λόγω της πανδημίας, έχει και νέες απαιτήσεις και αναζητήσεις. Έτσι προσαρμόσαμε κι εμείς τα όσα προσφέρουμε, ώστε να μπορούμε να προλαμβάνουμε τις ανάγκες τους».

Μια αλλαγή, όμως, που κι εμείς παρατηρήσαμε και έκτοτε δηλώνουμε θαυμαστές, είναι η δραστηριότητα του βιβλιοπωλείου στα social media. Αν δεν ακολουθείς το Βιβλιοπωλείο Καλημέρη στο Facebook και στο Instagram, σε παρακαλούμε να το κάνεις άμεσα! Εκεί ανεβάζουν πρωτότυπο και όμορφο περιεχόμενο, αλληλεπιδρούν με τον κόσμο, όπως μοναδικά γνωρίζουν να κάνουν.

«Το 2020 ξεκινήσαμε την πιο επιτυχημένη μας συνεργασία, με τον Γιάννη Σαχανίδη, τον δημιουργό του somuchreading, μιας πολύ δημοφιλούς ελληνικής σελίδας για το βιβλίο. Ο Γιάννης κι εγώ δημιουργήσαμε ένα δίδυμο, βασισμένο από τη μία σε έναν παρόμοιο τρόπο σκέψης και από την άλλη, στην κοινή μας αγάπη για τα βιβλία και τη γραφική ύλη. Το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς του αλλά και της όμορφης συνεργασίας μας είναι η δημιουργία ενός εξαιρετικού κοινού με το οποίο πάντα χαιρόμαστε να συναλλασσόμαστε! Η δυναμική μας είσοδος στα social media, άνοιξε τον κύκλο μας: μεταφέραμε τον προσωπικό τρόπο εξυπηρέτησης και συνδιαλλαγής που είχαμε με τους επισκέπτες του φυσικού μας καταστήματος στους ανθρώπους που μας βρίσκουν στο facebook και στο instagram και έχουμε καταλήξει ότι, τελικά, είτε στον φυσικό είτε στον digital χώρο, όλοι οι άνθρωποι θέλουν να τους συμπεριφέρεσαι με καλοσύνη, να δώσεις σημασία στις ανάγκες τους και να προσπαθήσεις ειλικρινά να βρεις το καλύτερο που μπορείς να προσφέρεις. Ο κόσμος το εκτιμούσε πάντα αυτό, και ειδικά τώρα, έχει εκπαιδευτεί ακόμη καλύτερα στο να το ξεχωρίζει και να το επιβραβεύει. Νιώθουμε πολύ τυχεροί που είμαστε μέρος μιας τόσο όμορφης κοινότητας!».

Ποια βιβλία προτείνει στους αναγνώστες για την περίοδο της καραντίνας;

  1. Dune του Frank Herbert, γιατί αν όχι τώρα, πότε; Είναι και μεγάλο άρα θα πιάσει τόπο στο lockdown, είναι και ένα σπουδαίο έργο της επιστημονικής φαντασίας, έρχεται και η ταινία τον Οκτώβριο, δεν υπάρχει καλύτερο timing για αυτό το βιβλίο από τώρα.
  2. Λήθη και Λίνκολν του George Saunders, που μπορεί να μιλά για το θάνατο και την απώλεια αλλά αυτό το κάνει για να μιλήσει για τη ζωή και την ελπίδα, κάτι που μάλλον όλοι χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή. Και είναι ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα της περασμένης δεκαετίας, παίζει κι αυτό το ρόλο του.
  3. Οι δοκιμασίες της Μόριγκαν Κρόου της Jessica Townsend, αν αυτό που ψάχνετε είναι μια καλογραμμένη νεανική περιπέτεια, με πρωταγωνίστρια ένα άτυχο μικρό κορίτσι που ανακαλύπτει τη μαγεία και βρίσκεται στο κατώφλι μιας μαγικής ακαδημίας, χωρίς όμως ποτέ να θυμίζει άλλες ιστορίες μαγείας, τότε η Μόριγκαν Κρόου σας περιμένει.

βιβλιοπωλείο Καλημέρη

Ο Νίκος κλείνει με μια φράση που αγαπά και έχει ξεχωρίσει ανάμεσα στις αμέτρητες σελίδες βιβλίων που έχει διαβάσει:

«Ό,τι ήξερε το είχε μάθει από τα βιβλία, και τα βιβλία έλεγαν ψέματα, έκαναν τα πράγματα ομορφότερα»,  από το υπέροχο Λίγη ζωή της Hanya Yanagihara που συνεχίζει να μας σπάει την καρδιά σε χίλια κομμάτια κάθε φορά που το σκεφτόμαστε.

Υ.Γ.1. Το Βιβλιοπωλείο Καλημέρη βρίσκεται στο Περιστέρι, Ελ. Βενιζέλου 120. Μέχρι νεωτέρας κάνουμε τις παραγγελίες μας τηλεφωνικά στο 2105745156, με email στο info@bibliopoleiokalimeri.gr και στα social media (Facebook και Instagram).

Υ.Γ.2. Ακολουθούμε το βιβλιοπωλείο Καλημέρη στα social media (Facebook και Instagram) για το όμορφο περιεχόμενο που ανεβάζουν, για να ενημερωνόμαστε για τις νέες δράσεις, για νέα βιβλία και τα πάντα γύρω από το βιβλίο.

Υ.Γ.3. Δεν ξεχνάμε να υποστηρίζουμε τα μικρά βιβλιοπωλεία! Σε προηγούμενα άρθρα μας, έχουμε επισκεφτεί το Βιβλιόπολις στην Καλαμάτα, το Νέστωρ στην Κατερίνη, το Koukoubook στα Χανιά, το Νους και Γνώση στη Θεσσαλονίκη, τον Βασιλάκο στην Καρδίτσα, το Ασυναγώνιστον στα Γρεβενά, το Αερόστατο στα Χανιά και το Βιβλιοτρόπιο στο Αγρίνιο. Εσείς, έχετε να μας προτείνετε κάποιο;

2 Comments

  1. Pingback: Ένα βιβλίο στα τυφλά από το βιβλιοπωλείο Καλημέρη!

  2. Pingback: Ιστορίες στα τυφλά με ένα βιβλίο!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *