Ένα ξεχωριστό βιβλιοπωλείο στη Θεσσαλονίκη με δημιουργικές δράσεις για παιδιά!

Αναζητώντας όμορφα μέρη σε όλη την Ελλάδα, επισκεφθήκαμε τα βιβλιοπωλεία Νους και Γνώση στη Θεσσαλονίκη (Πλαστήρα Νικολάου 9, Χαριλάου και Μεγ. Αλεξάνδρου 23, Πυλαία) και μιλήσαμε με την ιδιοκτήτρια Αναστασία Σαμολάδα. Της ζητήσαμε να μας πει μερικά λόγια για την ιστορία και τη φιλοσοφία του βιβλιοπωλείου, τι απολαμβάνει περισσότερο στη δουλειά της, αλλά και τις φανταστικές δημιουργικές δράσεις που φέρνουν την οικογένεια κοντά στο βιβλίο! 

Τα παιδικά δημιουργικά βιβλιοπωλεία «ΝΟΥΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ» ξεκίνησαν το 2010 στη Θεσσαλονίκη, έχοντας ως κίνητρό τους ένα προσωπικό επαγγελματικό όνειρο: Την ύπαρξη ενός χώρου προσανατολισμένου στο παιδικό βιβλίο με «πειραγμένη» δραστηριότητα, μιας και εξαρχής λειτούργησε το εμπορικό κομμάτι παράλληλα με βιβλιοπαρουσιάσεις , παιδικά εργαστήρια, δράσεις για γονείς και παιδιά, εντός και πολλές φορές εκτός βιβλιοπωλείου. Έδωσε «βήμα» σε δημιουργικές ομάδες της πόλης ώστε να παρουσιαστούν νέες καλλιτεχνικές προτάσεις με αποδέκτη το παιδί. Η αγάπη για το παιδικό βιβλίο και η ανάγνωσή του με ποικίλους τρόπους και οπτικές ήταν και είναι πάντα ο στόχος των «Νους και Γνώση».

Η Θεσσαλονίκη πάντα «γεννούσε» καλλιτεχνικές και δημιουργικές ιδέες και πάντα υπάρχουν συγγραφείς με εξαιρετικά δείγματα γραφής. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις και να αναφέρεις συγκεκριμένα ονόματα. Από τις συνεργασίες των τελευταίων ετών θα μπορούσα να αναφέρω τα ονόματα κάποιων, δίχως να είναι οι μόνοι. Συγγραφείς όπως η Αλεξάνδρα Μητσιάλη, ο Δημήτρης Μπογδάνος, η Στέλλα Μιχαηλίδου, ο Δημήτρης Μπασλάμ, η Εύα Ιεροπούλου, ο Γιώργος Χατζόπουλος, ο Φώτης Γιάντσιος και άλλοι πολλοί οι οποίοι ξεχωρίζουν για τη συγγραφική τους ικανότητα.

Αυτό που θα έλεγα ότι απολαμβάνω περισσότερο στη δουλειά μου και θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που το βιώνω καθημερινά, είναι η προσωπική επαφή με τα παιδιά όλων των ηλικιών. Για τον λόγο αυτό οι αγαπημένες μου γωνιές είναι ο χώρος των βιβλίων και ο χώρος των εργαστηρίων με ένα βιβλίο στο χέρι και με παρέα τις ομάδες της παιδικής λέσχης ανάγνωσης, της δημιουργικής γραφής και άλλων εργαστηρίων.

Η διαπίστωσή μου για τις επιλογές των βιβλίων το 2018 είναι ότι οι μικροί αναγνώστες αγαπούν ιδιαίτερα τα βιβλία ή τις σειρές μυστηρίου και περιπέτειας χωρίς όμως να αφήνουν εκτός συγγραφείς όπως η Άλκη Ζέη και η Ζωρζ Σαρρή. Όσον αφορά τις μικρότερες ηλικίες αναγνωστών, σημαντικό στοιχείο επιλογής ενός βιβλίου αποτελεί η εικονογράφηση η οποία έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε πραγματική τέχνη.
Είμαι στην ευχάριστη θέση να δηλώσω ότι για το 2018 οι τίτλοι που αγάπησα ήταν τόσοι πολλοί που θα ήταν άδικο να μην αναφέρω κάποιους. Είναι έκπληξη για μας το πόσο ωραία βιβλία εκδίδονται κάθε χρόνο.

Η ψηφιακή/social media εποχή επηρέασε τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία σημαντικά. Η μεταφορά της πληροφορίας μας, είτε είναι πρόταση βιβλίου είτε είναι εκδηλώσεις και εργαστήρια, βοήθησε πολύ τους χώρους μας να γνωστοποιήσουν σε ευρύτερο κοινό τη φιλοσοφία μας καθώς και την προσωπική μας οπτική για τον χώρο του βιβλίου. Σε αυτό έχει βοηθήσει η αύξηση του ενδιαφέροντος των γονιών για τα παιδικά αναγνώσματα. Οι ίδιοι χρησιμοποιούν τα social media ώστε να ενημερωθούν και να επιλέξουν τίτλους βιβλίων και εκδηλώσεων. Αυτό το οποίο δεν φανταζόμουν πριν λίγα χρόνια, ότι θα έκανα σε καθημερινή βάση, είναι η χρήση σε μεγάλο βαθμό, των social media ως καθημερινό εργαλείο δουλειάς και παρατήρησης.

Όταν ένα παιδί, με την παρότρυνση των γονιών του ή του σχολικού του περιβάλλοντος, ανακαλύψει τη μαγεία των βιβλίων και τη χαρά την ανάγνωσης λογοτεχνικών και όχι μόνο κειμένων, σαφώς επηρεάζεται θετικά η ψυχοσύνθεσή του. Χτίζει μια προσωπικότητα με αυτοπεποίθηση και φαντασία η οποία λειτουργεί ως ασπίδα στα προβλήματα της καθημερινότητά του. Η χαρά της γνώσης το ακολουθεί και στην ενήλική του ζωή.

Με αφορμή τη δράση-θεατρικό εργαστήρι «Ήρωες της διπλανής πόρτας», η οποία βασίζεται στην σειρά των εκδόσεων διόπτρα «20 κορίτσια και αγόρια που άλλαξαν τον κόσμο», θα ήθελα να επισημάνω ότι το κοινό της Θεσσαλονίκης αγκάλιασε και ανταποκρίθηκε με χαρά και ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη αλλά και σε αντίστοιχες δράσεις. Η παραπάνω σειρά αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους αναγνώστες στα βιβλιοπωλεία μας και μας έδωσε το έναυσμα να δημιουργήσουμε σε συνεργασία με τις θεατρολόγους μας Μάρα Μπαχά και Μαίρη Χατζηαγγελίδου (MTales by M+M), ένα εργαστήρι το οποίο μέσω του θεατρικού παιχνιδιού, συστήνει τους ήρωες και ζητάει από τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους. Γιατί τελικά όλοι οι ήρωες ήταν κάποτε παιδιά τα οποία κυνήγησαν τα όνειρά τους και πίστεψαν στον εαυτό τους.
(Για να κλείσετε θέση στο εργαστήρι καλέστε στο 231 0907422.)

ΥΓ: Αν ζείτε στη Θεσσαλονίκη είστε τυχεροί γιατί μπορείτε κι εσείς να κάνετε μια βόλτα μέχρι το πολύ όμορφο Νους και Γνώση, αλλά σε όλες τις πόλεις υπάρχουν όμορφα και ζεστά βιβλιοπωλεία. Σε προηγούμενα άρθρα μας, έχουμε επισκεφτεί το Νέστωρ στην Κατερίνη, το Koukoubook στα Χανιά και το Βιβλιοτρόπιο στο Αγρίνιο. Εσείς, έχετε να μας προτείνετε κάποιο;
ΥΓ2: Ακολουθήστε το Νους και Γνώση στο Facebook για να ενημερώνεστε για τις συχνές και πολύ ενδιαφέρουσες παιδικές εκδηλώσεις!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *