Βιβλιοπωλείο Βασιλάκος: Ένας φάρος πολιτισμού στην Καρδίτσα

Αναζητώντας φάρους πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα, φτάσαμε στην Καρδίτσα για να γνωρίσουμε τον Ηλία Βασιλάκο, ιδιοκτήτη του ομώνυμου βιβλιοπωλείου «Βασιλάκος» (Μπλατσούκα 12). Του ζητήσαμε να μας πει λίγα λόγια για την ιστορία του βιβλιοπωλείου, το πώς κυλάει μια μέρα στο βιβλιοπωλείο, αλλά και να μας προτείνει τρία βιβλία για το καλοκαίρι.

Το Βιβλιοπωλείο «Βασιλάκος», είναι ένα από τα παλαιότερα στο νομό Καρδίτσας. Άνοιξε τον Σεπτέμβρη του 1975 επί της οδού Κ. Τερτίπη 3 και τον Δεκέμβριο του 1981 μετεγκαταστάθηκε στην οδό Μπλατσούκα 12 σε ιδιόκτητο κατάστημα. Η δεύτερη γενιά το ανέλαβε πριν από δεκαπέντε χρόνια και προσπαθεί να συνεχίσει την παράδοση και την πείρα που κληρονόμησε. Τα 40 και πλέον χρόνια λειτουργίας σημαίνουν σίγουρα πολλά για εμάς, αλλά και για τους πελάτες που μας εμπιστεύθηκαν και συνεχίζουν να μας εμπιστεύονται. Εδώ και πέντε χρόνια λειτουργεί και το ηλεκτρονικό μας κατάστημα www.bookmaniashop.gr.

Στόχος μας η παροχή προϊόντων σε ανταγωνιστικές τιμές με άριστη και όσο το δυνατόν γρηγορότερη εξυπηρέτηση. Τα τελευταία δέκα χρόνια το βιβλιοπωλείο μας συνδράμει ενεργά ως διοργανωτής ή χορηγός σε κάθε είδους πολιτιστική εκδήλωση της πόλης μας διοργανώνοντας παράλληλα αρκετές παρουσιάσεις βιβλίων κάθε χρόνο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα της άμεσης επικοινωνίας στο κοινό της Καρδίτσας με αγαπημένους τους συγγραφείς.

Μια μέρα στο βιβλιοπωλείο στην Καρδίτσα είναι σχεδόν πάντα αγχωτική, με πολλές υποχρεώσεις, πρακτικές δυσκολίες, οικονομικά τρεχαλητά, αγωνίες! Αλλά αρκεί ένας πελάτης που θα βρει αυτό που θα ζητήσει, ένας φίλος που θα περάσει να πιει έναν καφέ, ένα νέο βιβλίο που θα έρθει και θα μπει στη βιτρίνα, ένα παιδί που θα φύγει χαρούμενο γιατί του αγόρασε η γιαγιά αυτό που ήθελε… για να σβήσω τα φώτα και να κλειδώσω το βράδυ ευτυχισμένος που μια μέρα ακόμα πέρασε και που όλα πήγαν καλά!

Θα ήθελα να αναφέρω ένα πρόσφατο περιστατικό που έμενα προσωπικά μου έδωσε κουράγιο και ελπίδα να συνεχίσω όλο αυτόν τον αγώνα για το βιβλίο σε αρκετά δύσκολους και παράξενους καιρούς .Μετά λοιπόν από μία παρουσίαση που έκανε το βιβλιοπωλείο μας πρόσφατα μία κυρία έγραψε τα εξής.:

«Σάββατο 8 Ιουνίου 2019… ώρα 6.30 η θερμοκρασία λίγο πάνω από τους 36 βαθμούς, παρκάρω το αυτοκίνητο μου έξω από το ξενοδοχείο «Κιέριον». Η αλήθεια είναι πως δεν ήμουν σίγουρη αν ήθελα να παραβρεθώ, η διάθεσή μου όχι και στα καλύτερά της, δίπλα μου το Ναγάκι που με παρακαλούσε όλη τη βδομάδα -ας πάω λέω, για το Ναγάκι μου- η ξεχωριστή φίλη μας Λίλα Νταντάμη θα διαβάζει αποσπάσματα του βιβλίου -ας πάω λέω, για τη Λίλα- το αγαπημένο μας Βιβλιοπωλείο Βασιλάκος κάνει παρουσίαση βιβλίου, (ας πάω λέω κι ας μου βγει και σε κακό). Ένα θα σας πω, μην βασίζεστε στη διάθεσή σας… ποτέ… Ζήσαμε μια από τις ωραιότερες παρουσιάσεις βιβλίου, με γλυκές μουσικές από τα παιδιά του Ωδείου Καρέζη, παρουσίαση βιβλίου από την κ. Βιβή Σιώζιου, μια υπέροχη – συγκινητική ανάγνωση από το Λιλάκι μας, γνωρίσαμε τον υπέροχο πολυτάλαντο Σπύρος Πετρουλάκης, έναν άνθρωπο με όρεξη και μεράκι που μας κέρδισε από τις πρώτες του λέξεις… (εντάξει ίσως βοήθησε λίγο η Ρακή και το τραγούδι). Συγγραφικά είναι η πρώτη γνωριμία, αλλά κάτι μου λέει ότι θα υπάρξει και συνέχεια… Συγχαρητήρια σε όλους για την όμορφη αυτή παρουσίαση κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Ηλία Βασιλάκο που φροντίζει πάντα για τους βιβλιόφιλους της πόλης…»

Νομίζω ότι οποιοδήποτε άλλο σχόλιο από την πλευρά μου είναι περιττό.

Θα σας φανεί παράξενο αλλά αυτό που λάτρευα από παιδί και τώρα πια είναι το …χόμπι μου είναι να διαβάζω κάθε οπισθόφυλλο βιβλίου που πέφτει στα χέρια μου. Και τώρα πια είναι πολλά και διαφορετικά! Μια λέξη, μια πρόταση, ένα θαυμαστικό στο κείμενο του «πίσω μέρους» με κάνουν να θέλω να διαβάσω το βιβλίο, να το ξεψαχνίσω ή να το αφήσω. Έτσι είναι αλήθεια καταφέρνω να γνωρίζω για βιβλία περισσότερα από όσα είχα φανταστεί ποτέ μου.

Σίγουρα τρία βιβλία για πρόταση για το καλοκαίρι είναι πολύ δύσκολο να διαλέξω σε ένα τόσο πλούσιο εκδοτικό πρόγραμμα που υπάρχει τόσο από τον δικό σας εκδοτικό οίκο, αλλά και από τους άλλους εκδότες
Παρόλο αυτά θα πρότεινα της Αλκυόνης Παπαδάκη «Στην άκρη του βράχου», του Κώστα Κρομμύδα «Μια νύχτα ακόμη», και του Sebastian Fitzek «Η θέση 7Α».

ΥΓ1: Θέλετε να ενημερώνεστε για εκδηλώσεις που κάνει το βιβλιοπωλείο και για εξαιρετικές προσφορές στο eshop τους; Ακολουθήστε τη σελίδα τους στο Facebook!

ΥΓ2: Βρίσκεστε στην περιοχή; Αυτήν την Τρίτη 18 Ιουνίου οργανώνουμε μαζί με το βιβλιοπωλείο «Βασιλάκος» μια μεγάλη παρουσίαση με αφορμή το νέο μυθιστόρημα του Κώστα Κρομμύδα! Στις 20:00 στo ξενοδοχείο KIERION (Μπλατσούκα 22, Καρδίτσα. (Πληροφορίες: 2441 025714).

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *