Βόλτα στο βιβλιοπωλείο του Αγρινίου Βιβλιοτρόπιο

Αναζητώντας όμορφα βιβλιοφιλικά μέρη σε όλη την Ελλάδα, επισκεφθήκαμε το Βιβλιοτρόπιο στο Αγρίνιο (Καζαντζή 25) και μιλήσαμε με την ιδιοκτήτρια Ματίνα Δάμπλια. Της ζητήσαμε να μας πει μερικά λόγια για την ιστορία του βιβλιοπωλείου και τις δραστηριότητές του, το πώς μπορεί να μετρηθεί η επιτυχία και τι εκείνη απολαμβάνει περισσότερο στη δουλειά της. Μιλήσαμε για την ανάγνωση ως στάση ζωής, αλλά και για το αν μπορεί να γίνει διαχωρισμός μεταξύ «εμπορικής» και «ποιοτικής» λογοτεχνίας. 

bb4

«To Βιβλιοτρόπιο ήταν ένα όνειρο πολλών ετών. H ιδέα της πολιτιστικής επιχειρηματικότητας είχε ριζώσει στο μυαλό μου από τα χρόνια των σπουδών μου. Σπούδασα στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Αποφοίτησα το 2008 και τα επόμενα τέσσερα χρόνια εργάστηκα σε διάφορες δουλειές (όπως σε σύμβουλο επιχειρήσεων, διαφημιστικές εταιρείες, gallery, περιοδικά, εκδόσεις, τηλεόραση…) που μου πρόσφεραν γνώσεις και εμπειρίες πολύ χρήσιμες για τη διαχείριση του βιβλιοπωλείου. Το Βιβλιοτρόπιο γεννήθηκε το 2012 στην καρδιά της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας. Το τόλμησα όμως γιατί η αισιόδοξη φύση μου πιστεύει ότι η κρίση προκαλεί μεν τεράστια εμπόδια, ταυτόχρονα όμως δημιουργεί και νέες ευκαιρίες. Μια τέτοια ευκαιρία άρπαξα αποφασιστικά. Βιβλιοτρόπιο σημαίνει τροπή προς το βιβλίο, τροπή προς τον πολιτισμό που τόσο πολύ ίσως έχουμε βαθιά μέσα μας ανάγκη, σήμερα που τα πάντα γύρω μας είναι τόσο ρευστά.

bb3

Ίσως είμαι το πλέον ακατάλληλο άτομο να κρίνω το τι σημαίνει επιτυχία για το βιβλιοπωλείο μας. Και αυτό διότι μπορεί να κοιτάζω ψηλά όσον αφορά τους στόχους μας, πάντα όμως κοιτάζω χαμηλά όσον αφορά την αυτοκριτική μου. Πιθανόν να είμαι ο πιο αυστηρός κριτής του εαυτού μου, και ως προέκταση της δράσης του βιβλιοπωλείου μας. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι στόχος μας μέσα από το Βιβλιοτρόπιο είναι η καλλιέργεια της προσωπικής επαφής με τους «πελάτες» μας. Το «πελάτες» το τοποθετούμε σε εισαγωγικά καθότι για εμάς ο άνθρωπος που μπαίνει στο χώρο μας δεν είναι απλώς ένας ακόμη πελάτης, αλλά ένας ακόμη φίλος του βιβλίου, φίλος του Βιβλιοτρόπιου. To περιβάλλον μας προσπαθούμε να ισορροπεί μεταξύ επαγγελματικού και προσωπικού χώρου, που σημαίνει ότι θέλουμε ο κόσμος που έρχεται να αισθάνεται οικεία και ζεστά. Στο Βιβλιοτρόπιο, πέρα από εμένα, βοηθάνε πάρα πολύ οι γονείς μου, που είναι και οι δύο εκπαιδευτικοί και συμβάλλουμε ο καθένας με τον τρόπο του. Κάτι βέβαια για το οποίο είμαστε περήφανοι και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να διασφαλίσουμε την ισορροπημένη λειτουργία του είναι οι Ομάδες Φιλαναγνωσίας που έχουμε οργανώσει εγώ και οι γονείς μου:
-Ομάδα Ενηλίκων (από το 2012)
-5 Παιδικές Ομάδες Φιλαναγνωσίας για παιδιά Δημοτικού (από το 2013)
-Ομάδα Φιλαναγνωσίας Ανα-Ψυχή (από την άνοιξη του 2016)
Μέσα από τις Ομάδες προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε την ανάγνωση όχι απλά ως hobby αλλά ως στάση ζωής. Παράλληλα, μέσα από το Βιβλιοτρόπιο και σε συνεργασία με τους εκδοτικούς οίκους διοργανώνουμε σχεδόν μία φορά το μήνα εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου και συνάντησης με συγγραφείς (στη φωτογραφία η Ματίνα Δάμπλια με τη Σοφία Ζαραμπούκα και την Άλκη Ζέη).
Επιτυχία θεωρώ το ότι έχουμε αντέξει μέχρι σήμερα ως βιβλιοπωλείο, επιτυχία θεωρώ το χαμόγελο που θα μας χαρίσει ένας ικανοποιημένος πελάτης, επιτυχία θεωρώ το να με ρωτάνε στο facebook ή δια ζώσης ποιο θα είναι το επόμενο βιβλίο τους, πράγμα που μαρτυρά της εμπιστοσύνη που μας δείχνουν…

«Εμπορικό» Vs «Ποιοτικό», είναι ένα δίπολο που ακούμε αρκετά συχνά στο χώρο του βιβλίου. Προσωπικά προσπαθώ να μη βάζω ταμπέλες στο θέμα των αναγνωστικών επιλογών. Αισθάνομαι ότι ο καθένας διαβάζει για κάποιο λόγο, το σίγουρο μόνο είναι το ταξίδι… Όπως και να “χει, βρίθουν οι περιπτώσεις που ένας «ποιοτικός» συγγραφέας υπήρξε και «εμπορικός» (π.χ. Κική Δημουλά, Οδυσσέας Ελύτης, Τάσος Λειβαδίτης, Ουμπέρτο Έκο, Χόρχε Μπουκάι, Έριχ Φρομ κοκ.)

%ce%b1%ce%bd%ce%b1

Η Ομάδα Φιλαναγνωσίας «Ανα-Ψυχή» ξεκίνησε τη λειτουργία της την άνοιξη του 2016 και λειτουργεί υπό το συντονισμό ψυχολόγου.
Ήταν κάτι που το σκεφτόμουν αρκετά χρόνια, απλά έπρεπε να έρθει η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει. Μέσα από την Ομάδα «Ανα-Ψυχή» με «πλοίο» το βιβλίο ταξιδεύουμε στην ψυχή, αναγιγνώσκουμε την ψυχή, εξ ου και η ονομασία «Ανα» (από το Ανάγνωση) και Ψυχή, κατά μία ανάγνωση. Από τη μέχρι τώρα λειτουργία της Ομάδας τα τρία σημεία που έχω ξεχωρίσει είναι τα εξής:
1) Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας, τα συναισθήματά μας, είναι ωραίο όταν κάτι ατομικό γίνεται συλλογικό.
2) Είναι ωραίο που συγκεντρωνόμαστε κάθε φορά άτομα που επιθυμούμε να αναζητήσουμε το κάτι παραπάνω, που δεν έχει σχέση με υλικά αγαθά, που συγκεντρωνόμαστε γύρω από το τραπέζι και είναι σα να ανοίγουμε το χώρο μας – το Βιβλιοτρόπιο για την αναζήτηση αυτή.
3) Αυτό που κρατώ σε κάθε συνάντηση είναι ότι όσοι είναι οι αναγνώστες του βιβλίου τόσες είναι και οι αναγνώσεις του. Ο κάθε ένας αναγνώστης κερδίσει κάτι διαφορετικό από το κείμενο που διαβάζουμε. Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από βιβλίο που διαβάσαμε πρόσφατα και μαρτυρά αυτή την πολυπρόσωπη ανάγνωση: «Είκοσι άνδρες που διασχίζουν μια γέφυρα προς ένα χωριό, είναι είκοσι άνδρες που διασχίζουν είκοσι γέφυρες προς είκοσι χωριά» (Από το βιβλίο «Τα μυστικά της απόλυτης αυτοπεποίθησης» του Dr. Robert Anthony, εκδ. Διόπτρα, σελ. 98)

bb1

Τις γωνιές στο Βιβλιοτρόπιο τις έκαναν οι φίλοι μας.
Η 3χρονη φίλη μας Β. παίρνει το μπλε σκαμπό της πάντα και ξεφυλλίζει βιβλία στο παιδικό, η 15χρονη Π. έχει τη δική της γωνιά με τις εφηβικές προτάσεις, ο 32χρονος φίλος μας Δ. έχει τη δική του γωνιά στην ποίηση, με την 36χρονη φίλη μου Σ. καθόμαστε στο γραφείο στη μέση του χώρου μας συζητώντας για τις νέες κυκλοφορίες … Οι άνθρωποι δημιουργούν το χώρο, οι φίλοι μας έδωσαν ζωή σε κάθε γωνιά του βιβλιοπωλείου μας. Μία όμως από τις αγαπημένες μου γωνιές είναι ο τοίχος με τις κορνιζαρισμένες προσκλήσεις από τις εκδηλώσεις μας καθότι η κάθε κορνίζα είναι για μένα μνήμη, μνήμη από τη γνωριμία με συγγραφείς, από το άγχος για την κάθε μία εκδήλωση κοκ. Η γωνιά αυτή είναι μία επιβεβαίωση της προσπάθειας από τη δική μας πλευρά αλλά και μία επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης των εκδοτών προς τον χώρο μας.

bb2Απολαμβάνω τη δουλειά όταν:
1) Μας εμπιστεύονται για την επόμενη αναγνωστική τους πρόταση, αρκετές φορές στα τυφλά
2) Συναντιόμαστε τα μέλη των επτά μέχρι στιγμής Ομάδων μας
3) Μιλάμε με ανθρώπους που γνωρίσαμε από το βιβλιοπωλείο μέσω social media συνεχίζοντας την επικοινωνία μας και μετά την επίσκεψη στο Βιβλιοτρόπιο
4) Ερχόμαστε σε επαφή με συγγραφείς αλλά και με ανθρώπους του εκδοτικού χώρου
5) Εντελώς απρόβλεπτα αποκτάμε φίλους και δημιουργούμε νέες παρέες μέσα από το βιβλιοπωλείο
6) Έρχονται άνθρωποι απλά για να μας πουν μια καλημέρα
7) Το απόλυτο είναι όταν τσακωνόμαστε για το ποιος θα ανοίξει τα κιβώτια με τις νέες κυκλοφορίες 🙂

Με μία φράση, το Βιβλιοτρόπιο είναι μία κατάθεση της ψυχής μας. 

ΥΓ: Αν ζείτε στο Αγρίνιο είστε τυχεροί γιατί μπορείτε κι εσείς να κάνετε μια βόλτα μέχρι το πολύ όμορφο Βιβλιοτρόπιο, αλλά σε όλες τις πόλεις υπάρχουν όμορφα ζεστά βιβλιοπωλεία. Έχετε να μας προτείνετε κάποιο;
ΥΓ2: Το Βιβλιοτρόπιο είναι πολύ ενεργό στα social media. Ακολουθήστε το στο Facebook και στο Instagram.

6 Comments

 1. Ηλίας Μακρυγιάννης

  ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΤΡΟΠΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ. ΑΞΙΖΕΙ ΕΠΑΙΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΡΙΑ ΔΑΜΠΛΙΑ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΟ ΤΗΣ. ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΜΟΣΥΝΟ ΚΑΙ ΠΑΡΗΓΟΡΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΥΤΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΤΡΟΠΙΟΥ.

 2. Φιλομένη Μπεκιάρη

  Είμαι από το Αγρίνιο και το επισκέπτομαι συχνά καθώς η οικογένεια μου ζει εκεί. Ωστόσο αν και βιβλιόφιλος και βιβλιοφάγος δεν έτυχε να ακούσω για το Βιβλιοτρόπιο. Διόπτρα σε ευχαριστώ πολύ που μου έδωσες τη χαρά να μάθω για κάτι τόσο ξεχωριστό και όμορφο στην πόλη μου! Εύχομαι από καρδιάς καλές δουλειές και στις γιορτές που θα είμαι εκεί θα το επισκεφθώ σίγουρα!

  1. ΔΑΜΠΛΙΑ ΜΑΤΙΝΑ

   Φιλομένη καλημέρα <3
   Σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια 🙂 🙂
   Με την πρώτη ευκαιρία που θα ξαναέρθεις Αγρίνιο σε περιμένουμε <3 <3

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *