Ανάμεσα σε βαμπίρ: Πώς θα απαλλαγούμε από όσους μάς κλέβουν την ενέργεια

Κάποιες φορές τίποτα δεν πετυχαίνει. Απολύτως τίποτα. Δεν έχει σημασία τι κάνετε· ό,τι αγγίζετε γίνεται χίλια κομμάτια. Όλα πάνε στραβά. Άσχετα από το πόσο σκληρά προσπαθείτε. Και πάλι πάνε στραβά.

Ευτυχώς, υπάρχουν άλλες μέρες που τα πράγματα τείνουν να πηγαίνουν κάπως καλύτερα. Πορεύεστε στην καθημερινότητά σας, και μάλιστα πετυχαίνοντας αρκετά πράγματα. Δεν υπάρχουν επαπειλούμενες καταστροφές στο τοπίο, παρότι μπορεί να εύχεστε να πήγαιναν ακόμα καλύτερα τα πράγματα.

Άλλοτε πάλι όλα φαίνεται να κυλούν από μόνα τους. Έχετε έμπνευση, έχετε πάθος και κίνητρα να δράσετε. Συνειδητοποιείτε ότι εντοπίζετε ευκαιρίες εκεί που πριν από μερικές εβδομάδες όλα φάνταζαν μαύρα κι άραχλα. Μπορεί να εξαρτάται από τον καιρό, βέβαια, αλλά είναι πιο πιθανό να βρίσκεστε σε μια φάση θετικής ροής, να είστε στη ζώνη· οι πλανήτες ευθυγραμμίζονται ξαφνικά ή είναι απλώς μια από εκείνες τις μέρες.

Εκείνη την ώρα δεν έχει και τόση σημασία από πού προέρχεται όλη αυτή η θετική ενέργεια. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι υπάρχει και σας κάνει να νιώθετε καλά. Σας κατακλύζει και, για λίγες μαγικές στιγμές, συνειδητοποιείτε πόσο απλά είναι όλα στην πραγματικότητα. Αναρωτιέστε γιατί δεν το είχατε σκεφτεί ποτέ πριν. Έχετε τον κόσμο στα πόδια σας. Απλώς κάντε το!

Η αίσθηση ότι είστε ακατανίκητοι. Η συνειδητοποίηση ότι μπορείτε να πετύχετε ό,τι βάλετε στον νου σας. Σπάσατε τον κώδικα, βρήκατε τα κατάλληλα ανοίγματα και η ενέργειά σας αναβλύζει. Αυτή είναι η στιγμή! Η αίσθηση ότι αυτό είναι – όλα θα γίνουν!

Παρ’ όλα αυτά, περιέργως, μόλις δέκα λεπτά αργότερα –ή και τριάντα δευτερόλεπτα– όλες οι βαθυστόχαστες ιδέες σας έχουν πάει περίπατο. Έτσι απλά. Κάθε σκέψη ενός νέου, λαμπρού μέλλοντος έχει εξανεμιστεί. Όλες οι μεγάλες φιλοδοξίες σας έχουν γίνει συντρίμμια.

Οι προοπτικές που φάνταζαν τόσο ευοίωνες πριν από μερικές στιγμές ξαφνικά φαίνονται ολότελα ανέφικτες. Είστε ράκοι. Το μόνο που βλέπετε είναι σκοτάδι, ενώ όλες σας οι δυνάμεις έχουν γίνει καπνός. Τώρα νιώθετε ανίκανοι να κάνετε οτιδήποτε.

Πώς είναι δυνατόν να κάνετε αυτή τη μετάβαση από την αγαλλίαση και τη χαρά στο απόλυτο κενό μέσα σε λίγα λεπτά; Πού ακριβώς πήγε όλη εκείνη η μανιασμένη τόλμη και ενέργεια; Χάθηκε σε κάποιον εσωτερικό νοητικό αποχετευτικό σωλήνα και δεν θα ξαναβγεί ποτέ; Κι αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, για ποιο λόγο; Η μέρα, η εβδομάδα ή η χρονιά ξεκίνησε τόσο εκπληκτικά – και τώρα όλα φαίνονται μάταια.

Η απάντηση είναι απλή.

Συναντήσατε ένα βαμπίρ. Ένα βαμπίρ που ο προορισμός του στη ζωή είναι να εξαλείφει γρήγορα κι αποτελεσματικά τα όνειρα των άλλων, να μαυρίζει καθετί που θα μπορούσε να παραπέμπει σε ένα λαμπρό μέλλον.

Διασταυρωθήκατε με ένα ενεργειακό βαμπίρ.

Τα ενεργειακά βαμπίρ είναι απρόσκλητοι ψυχικοί καταληψίες που φαίνεται ότι ζουν για να στραγγίζουν όση ενέργεια έχουν οι πάντες γύρω τους. Κάποιες φορές αναφέρονται και ως ψυχικά βαμπίρ.

Παρά τη μεταστροφή της διάθεσής σας, ξέρετε ότι αυτό που είχατε σχεδιάσει –ένα νέο επαγγελματικό εγχείρημα, ένα ταξίδι που επιθυμούσατε να κάνετε, μια σχέση για την οποία θέλατε να μιλήσετε σε κάποιον, ένα εξοχικό που βρήκατε ή οτιδήποτε άλλο σας πλημμύριζε μ’ εκείνη την εκπληκτική ενέργεια– δεν ήταν καθόλου κακή ιδέα. Απλώς τώρα… δυσκολεύεστε ακόμα και να τη σκεφτείτε. Κάποιος βοήθησε να πειστείτε ότι ήταν καταδικασμένη.

Και κατά συνέπεια την καταχωνιάζετε σε μια νοητική αρχειοθήκη για τις «ιδέες για το μέλλον». Θα πρέπει να την επανεξετάσετε. Ίσως κάποια άλλη στιγμή. Ίσως ποτέ. Η ιδέα έχει συνθλιφτεί πλήρως, και μπορεί να μη σας ξανάρθει ποτέ. Όλοι μας κουβαλάμε αμέτρητες τέτοιες ιδέες σαν ψυχικά συντρίμμια.

Φανταστείτε έναν άνθρωπο που αντιδρά πάντα με τον ίδιο τρόπο, ό,τι κι αν του πείτε: Λοιπόοον, δεν μου φαίνεται πολύ σωστό. Νομίζω ότι παρέβλεψες μια λεπτομέρεια σε αυτό το σημείο. Αν συμβεί μία φορά, δεν είναι και τόσο κακό. Πιθανότατα θα μπορούσατε να ζήσετε ακόμα κι αν συνέβαινε δύο ή τρεις φορές. Αλλά να σας διορθώνει πάντα, όποιο κι αν είναι το θέμα για το οποίο μιλάτε – άκρως απογοητευτικό. Συμβαίνει ακόμα κι όταν συζητάτε πράγματα που γνωρίζετε πολύ καλά. Ο ανέκφραστος ζαρώνει απλώς το μέτωπό του και σας βομβαρδίζει με καμιά δεκαριά ερωτήσεις που όλες υπονοούν το ίδιο πράγμα: Δεν ξέρεις τι σου γίνεται. Στο τέλος μόλις που τολμάς να ανοίξεις το στόμα σου, μην και σου το βουλώσει κάποιος σχολαστικός τραμπούκος.

Για να πούμε ένα άλλο παράδειγμα, σκεφτείτε το εξής: γυρίζετε στο σπίτι μετά από ένα διάστημα νοσηλείας που δεν θα ευχόσασταν ούτε στον χειρότερο εχθρό σας. Ίσως δεν αποζητάτε συνειδητά συμπόνια, αλλά όταν εξηγείτε πόσο χάλια ήσαστε και πόσο φοβηθήκατε, όλο και κάποιος θα σας πει πόσο χειρότερα προβλήματα υγείας έχει περάσει, και τι να μας πεις εσύ!

Ή τι λέτε γι’ αυτό το παράδειγμα: Η αισιόδοξη αφεντικίνα σας σας ανέθεσε ένα απίστευτα περίπλοκο πρότζεκτ και πανηγυρίζει για την καταπληκτική δουλειά που θα κάνετε! Γιούπι! Όμως, όσο περισσότερα μαθαίνετε για το πρότζεκτ, τόσο συνειδητοποιείτε ότι, εκτός από έλλειψη οποιουδήποτε πλάνου εργασίας, έχει τόσο υπερφιλόξοδους στόχους ώστε θα χρειαζόταν τουλάχιστον μία παραβίαση των νόμων της φυσικής και τη συμμετοχή δύο νικητών του Βραβείου Νόμπελ για να φανεί έστω κάπως εφικτό. Όταν ζητάτε περισσότερες οδηγίες, η αφεντικίνα σας σας κοιτάζει σαν να κατεβήκατε από άλλο πλανήτη. Αντί να σας στηρίξει και να σας βοηθήσει, σας ρωτάει με αδικαιολόγητη δυσαρέσκεια αν είστε ακόμα ευχαριστημένοι που εργάζεστε εκεί. Φαίνεστε τόσο αρνητικοί τελευταία, το ξέρετε;

Κι ένα παράδειγμα βγαλμένο από τη ζωή: Ένας καλός μου φίλος έμαθε ότι είχα καταφέρει να αγοράσω το σπίτι των ονείρων μου μετά από τριάντα χρόνια σκληρής δουλειάς. Ένα παλιό σπίτι του δέκατου όγδοου αιώνα που απαιτούσε εξωφρενικά εκτεταμένη ανακαίνιση – ακριβώς το είδος του εγχειρήματος που θέλαμε η γυναίκα μου κι εγώ! Ήλπιζα ότι αυτό το άτομο θα αντιδρούσε κάπως έτσι: Τέλεια φάση! Ξέρω ότι ανέκαθεν είχες αυτό το όνειρο! Δεν βλέπω την ώρα να έρθω να το δω. Κάτι τέτοιο, τέλος πάντων.

Αντί γι’ αυτό, άκουσα: Α, ναι; Κι έπειτα, όπως φαντάζεστε, περάσαμε στο επόμενο θέμα.

Ζητούσα πολλά; Μπορεί. Πάντως, με απογοήτευσε. Μιλάμε για κάποιον με τον οποίο ανυπομονούσα να μοιραστώ τα νέα. Αντί γι’ αυτό, η κουβέντα μας μ’ έβαλε σε πολλές σκέψεις, μεταξύ άλλων και για το πώς αλλάζει τους ανθρώπους ο φθόνος.

Όλα αυτά τα παραδείγματα αποτυπώνουν τον τρόπο με τον οποίο τα ενεργειακά βαμπίρ μπορούν να σας εξαντλήσουν ολότελα με μία μόνο φράση τους. Είναι τρελό, αν το καλοσκεφτεί κανείς.

Τα ενεργειακά βαμπίρ μπορούν να σας κλέψουν τον ενθουσιασμό σας δίχως την παραμικρή προσπάθεια.

Αλλά πώς θα καταλάβετε ότι πέσατε σε ενεργειακό βαμπίρ, και τι τρόποι υπάρχουν για να το αποφύγετε;

Ρουφήχτρα ενέργειας μπορεί να είναι επίσης μια δουλειά, μια ομάδα ανθρώπων, ένα φαινόμενο ή οτιδήποτε σας κάνει τη ζωή δύσκολη. Παρ’ όλα αυτά, απρόσμενα συχνά, ο ένοχος είναι ένα ανθρώπινο πλάσμα με σάρκα και οστά που έχει τη συνήθεια να φέρνει την καταστροφή σε οτιδήποτε σας χαροποιεί. Κάποιοι απ’ αυτούς είναι ενεργειακά βαμπίρ επειδή το χαίρονται πραγματικά όταν βλέπουν ανθρώπους να αποτυγχάνουν. Ίσως αισθάνονται σπουδαίοι και σημαντικοί καταρρακώνοντας τους άλλους. Άλλοι όμως πηγαινοέρχονται άγαρμπα στη ζωή των ανθρώπων όπως οι παροιμιώδεις ελέφαντες σε εργαστήριο πορσελάνης, προκαλώντας τεράστιες ζημιές χωρίς καν να το αντιλαμβάνονται.

Φανταστείτε ότι υπήρχε κάποιος τρόπος να αποφεύγετε πράγματα και ανθρώπους που σας κλέβουν όλη τη θετική σας ενέργεια, κάνοντάς σας να νιώθετε κενοί και μπερδεμένοι! Φανταστείτε ότι μπορούσατε να βλέπετε και να διακρίνετε έγκαιρα τα προειδοποιητικά σημάδια και ότι ξέρατε πώς να παρακάμπτετε με χάρη τις χειρότερες ρουφήχτρες ενέργειας.

Αυτό το βιβλίο πραγματεύεται τα ενεργειακά ή ψυχικά ή συναισθηματικά βαμπίρ.

Τα άτομα –τα ενεργειακά βαμπίρ– που ρουφούν τη ζωτική σας δύναμη και σας οδηγούν στην απόλυτη εξάντληση είναι ουσιαστικά κάτι σαν τα ζόμπι, σαν νεκροζώντανοι. Επίσης, εξαιτίας τους, διατρέχετε τον κίνδυνο να μετατραπείτε κι εσείς σε δυνάμει βαμπίρ απέναντι στους άλλους.

Όλα αυτά μπορεί ν’ ακούγονται λίγο τρελά, αλλά όταν το καλοσκεφτείτε, είναι πολύ εύστοχη αλληγορία. Το μυθολογικό βαμπίρ στραγγίζει τη ζωτική δύναμη του θύματός του ρουφώντας του το αίμα, και ένα ενεργειακό βαμπίρ κάνει το ίδιο ακριβώς κλέβοντας από τους ανθρώπους την αυτοπεποίθησή τους, τα κίνητρα και, κάποιες φορές, ακόμα και την επιθυμία τους να ζήσουν.

Η ενέργεια πάει κι έρχεται με διαφορετικούς τρόπους σε διαφορετικούς ανθρώπους, και αυτό ισχύει τόσο για τη θετική όσο και για την αρνητική ενέργεια. Ως προς αυτό δεν υπάρχει σωστό και λάθος, αλλά το να γνωρίζετε τι πυροδοτεί αυτές τις αντιδράσεις μέσα σας –και γιατί– μπορεί να είναι ανεκτίμητο. Μπορεί να σας βοηθά να αποφεύγετε τεράστια στραβοπατήματα και να διατηρεί την ενέργειά σας για τα σωστά πράγματα.

Σε αυτό το βιβλίο θα παρουσιάσω αναλυτικά τα διαφορετικά είδη ενεργειακών βαμπίρ, πώς να τα ξεχωρίζετε, τον αντίκτυπο που έχουν πάνω σας, καθώς και με ποιους τρόπους το κάνουν.

Αυτό το βιβλίο εστιάζει σε καθημερινές καταστάσεις, σε πράγματα που εσείς κι εγώ συναντάμε συχνά. Αλλά κατά βάση εξετάζει επίσης πώς μπορεί ο καθένας να προστατεύσει τον εαυτό του αν συναντήσει κάποιον που έχει κακή επιρροή πάνω του.

Ποιος πέφτει θύμα των ενεργειακών βαμπίρ; Αν θέλουμε να πούμε την αλήθεια, όλοι μας. Ωστόσο, κάθε τύπος ενεργειακού βαμπίρ επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο διαφορετικούς ανθρώπους. Και είναι λογικό. Για παράδειγμα, μπορεί να πείτε σε έναν φίλο: Τι μπελάς είναι να προσπαθείς να συνεννοηθείς με τον Τζόνι, αλλά εκείνος ο φίλος να μη νιώθει έτσι. Ο Τζόνι; Μα είναι τέλειος!

Συνήθως δεν υπάρχουν απλές εξηγήσεις σε ό,τι άπτεται της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Κάποιος που ο σύντροφός σας μπορεί να τον βρίσκει σπαστικό κι εκνευριστικό, επειδή δεν φαίνεται ποτέ να κάθεται σε μια μεριά, σ’ εσάς μπορεί να φαίνεται δραστήριος και ενδιαφέρων. Κάποιος άλλος μπορεί εσάς να σας φαίνεται πολύ παράξενος, επειδή σπανίως ανοίγει το στόμα του – τι ενεργειακό βαμπίρ! Κι όμως, άλλοι μπορεί να εκτιμούν την ικανότητα του συγκεκριμένου ατόμου να μη φλυαρεί για διάφορες σαχλαμάρες.

Όλοι μπορεί να πέσουμε θύματα των ενεργειακών βαμπίρ, αλλά αυτό συνήθως συμβαίνει με διαφορετικούς τρόπους. Φυσικά, υπάρχουν κάποια είδη που φαίνεται ότι επιδρούν σχεδόν στους πάντες – οι παθολογικοί ψεύτες, για παράδειγμα, δύσκολα έχουν πολλούς συμμάχους.

Διαφορετικοί τύποι ενεργειακών βαμπίρ μάς επηρεάζουν επίσης σε διάφορους βαθμούς. Η κατάσταση μπορεί να ποικίλλει από τη σύγχυση ή την ήπια ενόχληση μέχρι το απόλυτο μετατραυματικό στρες. Το φάσμα είναι τεράστιο. Πολλές φορές δεν θα καταλαβαίνετε καν τι σας βρήκε, παρά μόνο εκ των υστέρων.

Ωστόσο, το βέβαιο είναι ότι η δική σας επίγνωση για το ποιοι είστε μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την επίδραση συγκεκριμένων τύπων. Η αυτογνωσία ίσως είναι το κλειδί σε αυτή την περίπτωση· δεν αποκλείεται μάλιστα να είναι η καλύτερη προστασία που υπάρχει απέναντι στα ενεργειακά βαμπίρ.

*Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο Ανάμεσα σε βαμπίρ του Thomas Erikson:

2 Comments

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *