Η αξία της προσπάθειας μέσα από 3 παιδικές ιστορίες

Η προσπάθεια είναι αυτή που μετράει!

Πόσες φορές μας έχουν πει ή έχουμε πει αυτή τη φράση στην ενήλικη ζωή μας; Πόσες φορές έχουμε απογοητευτεί επειδή το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε ή τα έχουμε παρατήσει πριν καν ξεκινήσουμε;

Η προσπάθεια μετράει, όντως. Κι αυτή τη μικρή φράση είναι καλό να τη μαθαίνουν τα παιδιά από την πολύ μικρή τους ηλικία. Την αξία της προσπάθειας ακόμη κι αν δεν μας βγαίνει πάντα ή δεν κερδίζουμε πάντα. Την πίστη στις δυνάμεις μας και να μην απορρίπτουμε και παρατάμε κάθε τι που μας δυσκολεύει ή να μη το ξεκινάμε καν με τον φόβο ότι θα αποτύχουμε.

Παρακάτω τρία βιβλία, τρεις τρυφερές ιστορίες που δείχνουν στα παιδιά μας την αξία και τη δύναμη της προσπάθειας!

Η τελεία

Ηλικίες: 4+
Kυκλοφορεί σε νέα αναθεωρημένη έκδοση από τις εκδόσεις μας σε μετάφραση της Άννας Παπασταύρου

«Φτιάξε κάτι… Έστω μια τελεία… κι ό,τι βγει…»

Η Λία λέει πως δεν μπορεί να ζωγραφίσει. Η δασκάλα της όμως έχει άλλη γνώμη. Ξέρει πως όλοι κρύβουμε μέσα μας μια σπίθα δημιουργίας και πως μια τελεία δεν σημαίνει πάντα ένα τέλος. Μπορεί να σημαίνει και μια αρχή…

Ένα υπέροχο βιβλίο που ενθαρρύνει τα παιδιά να δοκιμάσουν νέα πράγματα και να έχουν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους.

Μέσω της τρυφερής αυτής ιστορίας αναδεικνύεται η αξία της προσπάθειας, αλλά και η σημασία της υποστήριξης που λαμβάνουμε από τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Η αγάπη και η αποδοχή είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τα μικρά παιδιά, καθώς ενδυναμώνεται η αυτοπεποίθησή τους και νιώθουν την απαραίτητη ασφάλεια για να ανακαλύψουν τα ταλέντα και να ξεδιπλώσουν τις δυνατότητές τους.

Ακόμη, η εικονογραφημένη παιδική ιστορία του Peter Reynolds αποτελεί και έναν ύμνο στον κομβικό ρόλο του Δασκάλου, που λειτουργεί ως ανιδιοτελής μέντορας και καθοδηγητής για τους μαθητές και τις μαθήτριές του, βοηθώντας τους/τες να «χτίσουν γέφυρες» για να κυνηγήσουν τα όνειρά τους.

H τελεία (πρωτότυπος τίτλος The dot) του Peter Reynolds κατατάσσεται στα αριστουργήματα της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2003 και, χάρη στα διαχρονικά μηνύματα που κρύβει στις σελίδες του, το έργο παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των αναγνωστών, μικρών και μεγάλων, ενώ έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2004 από τις εκδόσεις Αίσωπος.

Γέτι- η δύναμη του Ακόμη

Ηλικίες: 4+

Κάνω ό,τι δεν μπορώ να κάνω μέχρι να μάθω να το κάνω. – Πάμπλο Πικάσο

Το Γέτι είναι ο φανταστικός φίλος του Αγοριού. Το ακολουθεί παντού, αλλά μπορεί να πει μονάχα μία λέξη… ακόμη.
Το Αγόρι ανακαλύπτει ότι αυτή είναι μια μαγική λέξη που, όταν τη χρησιμοποιεί σωστά, το μυαλό του μεγαλώνει και μπορεί να καταφέρει τα πάντα, αρκεί να προσπαθήσει.

Κάθε δυσκολία αποτελεί μια ευκαιρία, αρκεί να την αντιμετωπίσουμε αναγνωρίζοντας ότι η αλλαγή είναι αναπόφευκτο μέρος της ζωής. Το σημαντικό είναι πώς θέλουμε να μας βρει το κύμα που έρχεται: γραπωμένους στον βράχο ή έτοιμους να το καβαλήσουμε. Είναι θέμα νοοτροπίας και αντίληψης και αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς.

ψυχική υγεία των παιδιών

Το μυαλό μας είναι ένα από τα ελάχιστα πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε. Διαθέτει τεράστια δύναμη και μπορεί να εξελιχθεί και να φτάσει σε επίπεδα που κανείς μας δεν μπορεί να προβλέψει. Θέλει απλώς επιμονή και υπομονή. Θέλει να μην τα παρατάς. Θέλει αυτή τη μαγική λεξούλα, το ΑΚΟΜΗ. «Δεν έφτασα εκεί που μπορώ… ακόμη», «Δεν κατάφερα αυτό που θέλω… ακόμη». Όμως με προσπάθεια και επιμονή, θα φτάσω εκεί που μπορώ, θα καταφέρω αυτό που θέλω.

Το παγκόσμιο εκπαιδευτικό φαινόμενο που αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις ικανότητες των παιδιών μας, μέσα από τη φαντασία της συγγραφέως και εικονογράφου Μαρίνας Γιώτη. Το βιβλίο κέρδισε το Βραβείο Κοινού 2020 στην κατηγορία Ελληνική Παιδική Λογοτεχνία

Πέντε Δέκα Δεκαπέντε

Ηλικίες 4+

Ο Μπερτ και ο Φραν είναι δύο πολύ καλοί φίλοι που αγαπημένο τους παιχνίδι είναι το κρυφτό. Μόνο που… Ο Μπερτ νομίζει ότι βρίσκει τις καλύτερες κρυψώνες – αλλά όχι! Συνέχεια ο Φρανκ τον ξετρυπώνει…

Έτσι εκείνος κερδίζει κάθε φορά. Σε κάθε παιχνίδι. Κερδίζει πάντα. Ο Μπερτ θέλει να τον κερδίσει -έστω και μια φορά. Αλλά ποτέ δεν τα καταφέρνει.

βιβλία για την ενσυναίσθηση

Τότε ο Φρανκ αρχίζει να κάνει μερικές υποχωρήσεις. Θέλει να δώσει στον φίλο του μια ευκαιρία. Θέλει να κερδίσει ο φίλος του διότι ξέρει πως αν αυτό δεν συμβεί ούτε μια φορά, ο Μπερτ θα στεναχωρηθεί πάρα πολύ.

Και ο Φραν μπορεί να αγαπάει το κρυφτό και να θέλει και αυτός να κερδίζει… αλλά αγαπάει τον φίλο του περισσότερο και θα κάνει τα πάντα για αυτόν. Για να τον δει χαρούμενο!

Ακόμη κι αν… τον αφήσει να τον κερδίσει. Γιατί τελικά, τι έχει περισσότερο σημασία; Μια ακόμα νίκη ή η χαρά να παίζεις με τον καλύτερό σου φίλο; Κι αν χάσεις μια φορά; Πόση αξία έχει τελικά;

Διαβάστε επίσης:

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *