Βόλτα στο βιβλιοπωλείο της Κατερίνης, Νέστωρ

Αναζητώντας όμορφα βιβλιοφιλικά μέρη σε όλη την Ελλάδα, επισκεφθήκαμε το βιβλιοπωλείο Νέστωρ στην Κατερίνη (Πεζόδρομος Κανάρη 5) και μιλήσαμε με μία εκ των ιδιοκτητών του βιβλιοπωλείου, τη Δέσποινα Νέστωρα. Της ζητήσαμε να μας πει μερικά λόγια για την ιστορία του βιβλιοπωλείου και τι απολαμβάνει περισσότερο στη δουλειά της. Συζητήσαμε για το βιβλίο ως πολιτιστικό αγαθό, για το πώς οι δυσκολίες αποταμιεύουν ένα κρυφό κέρδος για αργότερα, αλλά και για το αν μπορεί να γίνει διαχωρισμός μεταξύ «εμπορικής» και «ποιοτικής» λογοτεχνίας. 

%ce%bd%ce%b5%cf%83%cf%844«Ξεκινήσαμε το βιβλιοπωλείο Νέστωρ με την πεποίθηση πως το βιβλίο είναι ένα συν σ” αυτό που λέγεται ποιότητα ζωής. Αγαπάμε το βιβλίο και προσπαθούμε όλα αυτά τα χρόνια να το φέρουμε κοντά στο αναγνωστικό κοινό. Θεωρούμε πως το βιβλίο δεν είναι υπόθεση ορισμένων φανατικών. Είναι πολιτιστικό αγαθό και είναι τιμή μας και χρέος μας να προσπαθούμε να το «διακινούμε». Είμαστε ο Νίκος, η Ελένη και η Δέσποινα και καθημερινά προσπαθούμε.

Σε μια εποχή που είναι δύσκολη εμείς αισιοδοξούμε, γιατί βαθιά πιστεύουμε πως δεν υπάρχει ζημιά που, αφού σε δοκιμάσει, δεν αποταμιεύει κρυφό ένα κέρδος για αργότερα. Γι” αυτό κι εμείς ως βιβλιοπωλείο ενταχθήκαμε στην αισθητική του χρόνου και της συγκυρίας, νικήσαμε τον κατεργάρη θεό της διαφθοράς και συνεχίζουμε να προσπαθούμε για το καλύτερο, για μας και για σας. Αυτό εξάλλου δείχνει και η πορεία μας των τελευταίων 30 χρόνων.

Ένα “εμπορικό” βιβλίο μπορεί παράλληλα να είναι και “ποιοτικό”; Κατά τη γνώμη μας, θα μπορούσε να θεωρηθεί ποιοτικό ό,τι αντέχει στον χρόνο. Τώρα, αν κρίνουμε από αριστουργήματα (Δον Κιχώτης, Ομηρικά Έπη κ.τ.λ.) που διαχρονικά είναι εμπορικά, τότε η απάντηση είναι ναι. Αν πάλι πρόκειται για βιβλία καθαρά εμπορικά θεωρούμε ότι και αυτά τα βιβλία παίζουν έναν ρόλο, αφού δημιουργούν αναγνώστες και αποτελούν το προστάδιο για ν” αγαπήσει κανείς το βιβλίο.

%ce%bd%ce%b5%cf%83%cf%843

Στο βιβλιοπωλείο λειτουργεί από το 2015 και Λέσχη Ανάγνωσης. Το ενδιαφέρον για τη λέσχη είναι μεγαλύτερο απ” όσο φανταζόμασταν. Φέτος είναι η τρίτη χρονιά λειτουργίας της κι έχουμε την τιμή κάθε χρόνο να εμπλουτίζεται από νέα μέλη. Με τον καιρό έχει δημιουργηθεί μια παρέα ανθρώπων που έχουν πολλά να πουν και που δείχνουν έμπρακτα την αγάπη τους προς το βιβλίο και προς εμάς. Οι συναντήσεις μας γίνονται μια φορά το μήνα και συνοδεύονται από καφεδάκι κι ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

%ce%bd%ce%b5%cf%83%cf%841Αγαπημένη γωνιά είναι η γωνιά δραστηριοτήτων για τους μικρούς μας φίλους του παιδικού βιβλίου. Νομίζω ότι πέρα από τη χρηστικότητα και πρακτικότητά της προσδίδει το κάτι παραπάνω και στην αισθητική του χώρου μας. Ακόμη, το cafe που λειτουργεί στο «μπαλκόνι» του βιβλιοπωλείου μας, εμπνευσμένο από πολύ καλά βιβλιοπωλεία κυρίως της Αγγλίας και της Ολλανδίας.

Πιο πολύ στη δουλειά απολαμβάνω την επαφή με τους αναγνώστες. Είναι σαν κι εμάς, γι’αυτό! Μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος. Μπαίνουν στο βιβλιοπωλείο για να ζητήσουν τη γνώμη μας. Μας ανταποδίδουν το χαμόγελο και μας εμπιστεύονται την επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα διαβάσουν. Στην πραγματικότητα έχουμε πολλά να πούμε και για λίγα λεπτά γινόμαστε σχεδόν φίλοι! Για μας αυτό είναι σημαντικό, αλήθεια! Είμαστε μια οικογένεια στο «Νέστωρ» κι αυτό είναι το κλίμα που θέλουμε να καλλιεργούμε. Από καρδιάς τους ευχαριστούμε!

Το βιβλιοπωλείο «Νέστωρ» και αυτό που πρεσβεύουμε συνοψίζεται στη φράση: «Φτάνει πια με την άσκοπη φλυαρία… Έλα μαζί μας!»

ΥΓ: Αν ζείτε στην Κατερίνη είστε τυχεροί γιατί μπορείτε κι εσείς να κάνετε μια βόλτα μέχρι το πολύ όμορφο Νέστωρ, αλλά σε όλες τις πόλεις υπάρχουν όμορφα ζεστά βιβλιοπωλεία. Έχετε να μας προτείνετε κάποιο;
ΥΓ2: Ακολουθήστε το Νέστωρ στο Facebook όπου είναι πολύ ενεργοί και ανεβάζουν πάντα όμορφα πράγματα.

1560421_685655798148040_1890368968_n

4 Comments

  1. Pingback: Βιβλιοπωλείο Καλημέρη: Ο πιο ζεστός χώρος στο Περιστέρι!

  2. Pingback: Μια βόλτα στο ξεχωριστό Βιβλιόπολις της Καλαμάτας

  3. Pingback: Ένα ξεχωριστό βιβλιοπωλείο στη Θεσσαλονίκη με δημιουργικές δράσεις για παιδιά! – Dioptra Blog

  4. Pingback: Βόλτα στο βιβλιοπωλείο των Χανίων, Κoukoubook | Dioptra Blog

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *