Βιβλιόπολις: Ένα ξεχωριστό βιβλιοπωλείο στην Καλαμάτα

Μια από τις αγαπημένες μας συνήθειες είναι να επισκεπτόμαστε βιβλιοπωλεία. Γιατί τα βιβλιοπωλεία δεν είναι ένα ακόμη κατάστημα, αλλά είναι ένας χώρος γεμάτος σπουδαίες ιστορίες, ένας χώρος που πάντα κάτι θα έχει να σου διηγηθεί, ένας χώρος που ξυπνά συναισθήματα και αναμνήσεις.

Ένα από τα αγαπημένα μας βιβλιοπωλεία είναι και το ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ στην Καλαμάτα (Νικηταρά 3, τηλ. 2721 028828), της Δήμητρας Δημοπούλου. Το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο μετρά 15 χρόνια, διαρκώς εξελίσσεται και μας εμπνέει. Ένας από τους λόγους που το καθιστούν διαχρονικό είναι η αγάπη για το βιβλίο. Από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του χώρου, το ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ επιδίωξε να φέρει κοντά στο κοινό της Καλαμάτας Έλληνες λογοτέχνες και συγγραφείς παιδικών βιβλίων, προκειμένου να γίνει αντιληπτό ότι το βιβλίο και ο χώρος του ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ είναι ένας τόπος συνάθροισης ανθρώπων, σκέψεων, ιδεών και αισθημάτων. Και τα κατάφερε!

Μιλώντας με την Δήμητρα Δημοπούλου, μάθαμε περισσότερα για την ιστορία του βιβλιοπωλείου και για τις πιο όμορφες στιγμές της στο χώρο. Μεταξύ άλλων, η Δήμητρα έδωσε τις δικές της προτάσεις για τα βιβλία που αξίζει να προσθέσουμε στην καλοκαιρινή μας λίστα!

«Η δική μου ιστορία ξεκινά το 2004, όταν και πήρα εν τέλει την απόφαση να ανοίξω το ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ, εκπληρώνοντας τα παιδικά μου όνειρα. Ήμουν περίπου στις τάξεις του Δημοτικού, όταν ζωγράφιζα την πρώτη ταμπέλα του βιβλιοπωλείου. Οι γονείς μου διατηρούσαν και διατηρούν τυπογραφείο στην Καλαμάτα. Μεγάλωσα μέσα σε αυτό, μέσα στα «γράμματα» και μέσα στα «βιβλία».

Ήταν ο χώρος που μπορούσα να δημιουργήσω και να ηρεμήσω. Τα χρόνια πέρασαν, μεγάλωσα, τελείωσα το σχολείο, σπούδασα φιλοσοφική, επέστρεψα Καλαμάτα, δούλεψα ως φιλόλογος για 6 χρόνια. Το βιβλιοπωλείο, όμως, ήταν αυτό που πάντοτε αναζητούσα. Η αγάπη για το βιβλίο υπερνικούσε όλα μου «τα θέλω».

Θυμάμαι ακόμη τα πρώτα μου λόγια στον πατέρα μου στην ερώτησή του, γιατί βιβλιοπωλείο και εγώ να του εξηγώ, ότι το βιβλίο είναι γνώση, εκτόνωση, διαφυγή και αυτό ακριβώς είναι που θέλω να προσφέρω. Το βιβλίο είναι το μέσο που βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας. Άλλωστε δεν υπάρχει άνθρωπος μικρός ή μεγάλος που να μην μπορεί να βρει το βιβλίο που του ταιριάζει. Εμείς οι βιβλιοπώλες είμαστε αυτοί που πρέπει να διευκολύνουμε την αναζήτησή του χωρίς κριτική», μας αναφέρει η ίδια ταξιδεύοντας μας στον χρόνο και πηγαίνοντας πίσω, όταν ξεκίνησαν όλα.

Οι αναμνήσεις της από τα 15 χρόνια λειτουργίας του βιβλιοπωλείου είναι πολλές και ξεχωριστές.

«Στο ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ έχω ζήσει όμορφες, συγκινητικές στιγμές. Από τους πρώτους μήνες, ήδη, της λειτουργίας του, επιθυμία μου, ήταν να φέρω σε επαφή τον κόσμο της πόλης μου και ιδιαίτερα τα παιδιά με συγγραφείς ή ανθρώπους του βιβλίου. Οι εκδηλώσεις με συγγραφείς και με εμψυχωτές είναι αμέτρητες. Καθεμιά διαφορετική, με ένα όμως κοινό την αγάπη όλων μας για το ΒΙΒΛΙΟ. Η επαφή μας με τα παιδιά μαγική. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς των παιδιών που μας επέτρεψαν να βάλουμε ένα λιθαράκι στις ψυχές των παιδιών τους», αναφέρει η Δήμητρα Δημοπούλου.

 

Κι αν είχε την επιλογή το βιβλιοπωλείο της να βρίσκεται οπουδήποτε στον κόσμο… και πάλι θα επέλεγε την Καλαμάτα. Την πόλη που τη διαμόρφωσε όπως λέει, στους ανθρώπους που αγαπά και την αγαπούν, στις ρίζες της.

«Άλλωστε, το βιβλιοπωλείο δεν είναι ένα απλό εμπορικό κατάστημα, είμαστε σε μια μόνιμη αλληλεπίδραση με τους θαμώνες του κι είναι αυτό το σημείο που διαφοροποιεί και καθεμιά από τις επιχειρήσεις μας. Βεβαίως δεν θα αρνιόμουν την πρόκληση να ανοίξω αλλού δεύτερο ή και τρίτο κατάστημα», πρόσθεσε η ιδιοκτήτρια του ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ κι αυτή η ιδέα μας ενθουσιάζει!

Ποια βιβλία προτείνει στους αναγνώστες για την καλοκαιρινή τους λίστα;

Για το καλοκαίρι του 2020 θα πρότεινα το βραβευμένο με το περσινό Booker Κορίτσι, Γυναίκα, Άλλο, που κυκλοφορεί στα ελληνικά σε μετάφραση Ρένας Χατχούτ από τις εκδόσεις Gutenberg, τον Καστανάνθρωπο σε μετάφραση Βαγγέλη Γιαννίση, του Σκανδιναβού Soren Sveistrup ίσως ένα από τα καλύτερα αστυνομικά της χρονιάς, ενώ οι κριτικές που έχει αποσπάσει από κοινό και κριτικούς το κατατάσσουν στα best-sellers και το Δώρο 2 από τις Εκδόσεις Key Books του Στέφανου Ξενάκη, ο οποίος μ’ ένα μαγικό, συναισθηματικό, ανθρώπινο τρόπο απαντά στο ερώτημα, γιατί προσπερνάμε τα δώρα που προσφέρει τόσο απλόχερα η ζωή.

Βιβλιόπολις

Μια φράση που αγαπά και ξεχωρίζει ανάμεσα στις αμέτρητες σελίδες που έχει διαβάσει είναι αυτή του Νίκου Καζαντζάκη:

Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα. 

Υ.Γ. 1. Αν ζεις στην Καλαμάτα, τότε σίγουρα αξίζει να επισκεφτείς το ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ και να κάνεις μια όμορφη κουβέντα με την Δήμητρα Δημοπούλου.

Υ.Γ. 2. Ακολούθησε το ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ στο Facebook για να ενημερώνεσαι για νέες δράσεις και εκδηλώσεις.

Υ.Γ. 3. Σε προηγούμενα άρθρα μας, έχουμε επισκεφτεί το Νέστωρ στην Κατερίνη, το Koukoubook στα Χανιά, το Νους και Γνώση στη Θεσσαλονίκη, τον Βασιλάκο στην Καρδίτσα, το Ασυναγώνιστον στα Γρεβενά, το Αερόστατο στα Χανιά και το Βιβλιοτρόπιο στο Αγρίνιο. Εσείς, έχετε να μας προτείνετε κάποιο;

One Comment

  1. Pingback: Βιβλιοπωλείο Καλημέρη: Ο πιο ζεστός χώρος στο Περιστέρι!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *