10 αναγνωστικές προτάσεις για το Πάσχα

Οι διακοπές του Πάσχα -όπως όλες οι διακοπές- είναι μια καλή αφορμή για νέα αναγνωστικά ταξίδια!

Εντάξει, ίσως να μη χρειαζόμαστε καμία αφορμή για να προσθέσουμε ακόμη ένα βιβλίο στη λίστα μας, αλλά σίγουρα κάποιο βιβλίο θα μας συντροφεύσει τις διακοπές του Πάσχα. Είτε βρεθούμε στην εξοχή, είτε παραμείνουμε στην πόλη, είτε θέλουμε να το απολαύσουμε οι ίδιοι, είτε να το κάνουμε δώρο, οι επιλογές είναι πολλές.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε ορισμένες προτάσεις από τίτλους διαφόρων κατηγοριών!

Μίμικ– Sebastian Fitzek

Νέος Fitzek και δεν θα μπορούσε να μην είναι πρώτο-πρώτο στη λίστα μας.

Ένας δολοφόνος παραμονεύει και εσύ δεν μπορείς να εμπιστευτείς κανέναν, ούτε καν τον ίδιο σου τον εαυτό!

Μια μικρή σύσπαση στη γωνία του στόματος, μια απειροελάχιστη αλλαγή στην κόρη του ματιού, αυτά της αρκούν για να «διαβάσει» τον πραγματικό εαυτό κάποιου…

Γιατί να το διαβάσεις;

Το μένος – Alex Michaelides

Το όνομά μου είναι Έλιοτ Τσέις και θα σας πω μια ιστορία που δεν μοιάζει με καμία άλλη.
Είναι μια ιστορία για έναν φόνο.
Ή ίσως αυτό δεν είναι εντελώς αλήθεια.
Γιατί ουσιαστικά είναι μια ιστορία για την αγάπη, έτσι δεν είναι;

Ένα αποκλεισμένο νησί. Ένας φόνος. Έξι ύποπτοι. Σε αυτή την ιστορία δεν μπορείς να εμπιστευτείς κανέναν!

Γιατί να το διαβάσεις;

  • Η γραφή του Alex είναι γρήγορη, παραστατική και η ιστορία εντελώς διαφορετική από τη Σιωπηλή Ασθενή και τις Κόρες.
  • Είναι μια δυνατή ιστορία μυστηρίου με υπέροχους πρωταγωνιστές.
  • Θα ταξιδέψεις σε ένα ελληνικό νησί! (έστω και με τη φαντασία σου)

Μαύρη άμμος – Cristina Cassar Scalia

Σε ένα απόκοσμο σκηνικό με την Κατάνια να πνίγεται στη στάχτη, από το ηφαίστειο της Αίτνας, η αστυνομική υποδιευθύντρια Βανίνα εξιχνιάζει μια παλιά υπόθεση δολοφονίας που έχει άμεση σχέση με το κύκλωμα μαφίας του σήμερα.

Μια ιστορία απληστίας που όλοι πίστευαν ότι έχει θαφτεί για πάντα, αλλά συνεχίζει ν” αφήνει πίσω της ίχνη αίματος…

Γιατί να το διαβάσεις;

  • Μια υπόθεση από το παρελθόν που συνδέεται με το παρόν, μια ευφυής επιθεωρήτρια με επιμονή, φαντασία και οξυδέρκεια.
  • Οι διαδικασίες τις αστυνομίες που ακολουθούνται σε μια έρευνα, τα τρωτά σημεία, οι εσωτερικές διαμάχες.
  • Η Ιταλία. Με τα τοπία της, τα φαγητά της και το σινεμά. Μας μεταφέρει σε αυτό το κλίμα και σε αυτή τη χώρα με τον καλύτερο τρόπο.

Outlive – Dr. Peter Attia, Bill Gifford

Στα τριάντα πέντε του ο ειδικός της μακροζωίας Dr. Peter Attia ήταν κολυμβητής μεγάλων αποστάσεων που είχε διασχίσει θαλάσσια περάσματα όπως το Κανάλι της Καταλίνα. Όμως εντελώς ανέλπιστα θα διαπίστωνε ότι δεν είναι υγιής και ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να πεθάνει πρόωρα από καρδιοπάθεια. Η εμπειρία αυτή τον έκανε να αναζητήσει τα μυστικά της μακροζωίας: πώς και γιατί πεθαίνουμε και πώς μπορούμε να καθυστερήσουμε ή και να αποτρέψουμε τις χρόνιες παθήσεις που προκαλούν τους περισσότερους θανάτους, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, η νόσος του Alzheimer και ο διαβήτης τύπου 2.

Σε αυτό το ριζοσπαστικό μανιφέστο μακροζωίας και ευζωίας ο Dr. Attia εξηγεί πώς το ταξίδι του τον έκανε να αναθεωρήσει την προσέγγισή του στην ιατρική και την περίθαλψη. Παρά τις επιτυχίες της η συμβατική ιατρική δεν έχει σημειώσει ιδιαίτερη πρόοδο στην καταπολέμηση των ασθενειών της γήρανσης. Συχνά οι θεραπευτικές παρεμβάσεις γίνονται πολύ αργά για να έχουν αποτέλεσμα, επεκτείνοντας τη διάρκεια ζωής εις βάρος της διάρκειας υγείας, δηλαδή της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Ο Dr. Attia πιστεύει ότι πρέπει να αντικαταστήσουμε αυτό το παρωχημένο πλαίσιο εργασίας με μία εξατομικευμένη, προ-ενεργή στρατηγική μακροζωίας όπου ενεργούμε τώρα, αντί να περιμένουμε την εμφάνιση των παθήσεων. Δεν πρόκειται για «biohacking», αλλά για μία στρατηγική, επιστημονική προσέγγιση στην επέκταση της διάρκειας ζωής που ταυτόχρονα βελτιώνει τη σωματική, γνωστική και συναισθηματική υγεία. Στόχος του Dr. Attia δεν είναι να σας πει τι να κάνετε αλλά να σας βοηθήσει να μάθετε πώς να σκέφτεστε μακροπρόθεσμα την υγεία ώστε να δημιουργήσετε το καλύτερο πλάνο μακροζωίας για εσάς.

Η διάρκεια ζωής και υγείας είναι πολύ πιο εύπλαστες από ό,τι πιστεύουμε. Τώρα είναι δυνατόν να χαράξετε μια νέα καμπύλη ζωής που θα σας επιτρέψει να ξεπεράσετε τις προσδοκίες σας και θα κάνει κάθε δεκαετία καλύτερη από την προηγούμενη.

Γιατί να το διαβάσεις;

  • Είναι εμπεριστατωμένο, βασίζεται σε στοιχεία και επιστημονικές έρευνες, είναι πρακτικό με παραδείγματα.
  • Ο συγγραφέας PETER ATTIA, MD είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ που ειδικεύτηκε στη γενική χειρουργική στο νοσοκομείο Johns Hopkins και στη χειρουργική ογκολογία στο Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.
  • Για την ποιότητα ζωής σε όλες τις πτυχές της – σωματική, συναισθηματική, γνωστική, σχεσιακή και πνευματική. 

Το βιβλίο που θέλεις να διαβάσουν όσοι αγαπάς – Philippa Perry

Το παν στη ζωή είναι οι σχέσεις και η ποιότητα αυτών των σχέσεων που δημιουργούμε είτε με συγγενείς, συντρόφους, φίλους, συναδέλφους, είτε –κι αυτό είναι το πιο σημαντικό– με τον ίδιο τον εαυτό μας. Αν καταφέρνουμε να έχουμε σχέσεις λειτουργικές και ισορροπημένες, τότε μας είναι ευκολότερο να διαχειριστούμε τα όποια ζόρια μας επιφυλάσσει η ζωή.

Σε αυτό το πρακτικό, πνευματώδες κι εγκάρδιο βιβλίο, η ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας Philippa Perry μάς δείχνει πώς να προσεγγίζουμε τα μεγάλα προβλήματα της ζωής.
*Πώς βρίσκουμε τον έρωτα και πώς τον διατηρούμε;
*Τι μπορούμε να κάνουμε για να διαχειριζόμαστε καλύτερα τις συγκρούσεις;
*Πώς αντιμετωπίζουμε την αλλαγή και την απώλεια;
*Τι σημαίνει ικανοποίηση για τον καθένα από εμάς;
*Άραγε είναι οι άλλοι ενοχλητικοί, ή, μήπως, είμαστε εμείς το πρόβλημα;

Γιατί να το διαβάσεις;

Το τελευταίο όνειρο – Pedro Almodovar

Το Τελευταίο όνειρο συγκεντρώνει για πρώτη φορά δώδεκα αδημοσίευτες ιστορίες από το προσωπικό αρχείο του Pedro Almodovar, γραμμένες από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 έως σήμερα.

Μια δελεαστική ματιά στο μυαλό ενός κορυφαίου δημιουργού και ταυτόχρονα ένα masterclass για το πώς ν’ αφηγηθείς μια ιστορία, αυτή η συλλογή αντικατοπτρίζει τις εμμονές του Almodovar και πολλά από τα θέματα της κινηματογραφικής του δουλειάς, περνώντας από τη σάτιρα μέχρι το gothic και το autofiction: Μια ιστορία αγάπης ανάμεσα στον Ιησού και τον Βαραββά. Μια καλτ σκηνοθέτρια που αναζητά αγχολυτικά μια μέρα αργίας. Το διήγημα στο οποίο βασίστηκε η ταινία Κακή εκπαίδευση. Η ομώνυμη ιστορία, «Το τελευταίο όνειρο», ένα συγκινητικό χρονικό του θανάτου της μητέρας του.

Ένα βιβλίο που μοιάζει με «αποσπασματική αυτοβιογραφία, ατελή και κάπως αινιγματική», όπως λέει ο ίδιος ο Almodovar στην εισαγωγή του. Ένα εγκώμιο της σχέσης ανάμεσα στη ζωή και την τέχνη, τη μυθοπλασία και την πραγματικότητα, από έναν συγγραφέα που δεν φοβάται να μιλήσει για τις πιο προσωπικές στιγμές του, εξερευνώντας την επιθυμία, τη θνητότητα, τη μοναξιά και την ίδια τη διαδικασία της δημιουργίας.

Γιατί να το διαβάσεις;

  • Pedro Almodovar, Pedro Almodovar, Pedro Almodovar.
  • Κινηματογράφος!
  • Ο Almodovar επισκέπτεται ολόκληρο το φάσμα των χρωμάτων της ψυχής μας: πόνο, θλίψη, στοργή, νοσταλγία, ευφορία, δυσφορία, την ανεξέλεγκτη παρόρμηση να επικοινωνήσουμε.

Από τον βασιλιά Θάνατο στον βασιλιά Ήλιο – The Trivialist

Ποια είναι η ήπειρος που ονομάζουμε Ευρώπη; Πότε και πώς θεμελιώθηκε ο νεότερος πολιτισμός της;
Ποια φωτεινά μυαλά και ποιες μοχθηρές προσωπικότητες έγραψαν τις πιο λαμπρές σελίδες και τα πιο αιματοβαμμένα της κεφάλαια;

Σε τούτο το βιβλίο θα απαντήσουμε σε όλα τα παραπάνω και θα δούμε την ευρωπαϊκή ιστορία όπως δεν την έχουμε ξαναδεί. Θα συναντήσουμε εξτραβαγκάν εστεμμένους, πανούργους κληρικούς και διεστραμμένους καλόγερους. Θα μιλήσουμε για επιτήδειους εμπόρους, συνωμότες τραπεζίτες, άπληστους θαλασ­σοπόρους και ναυτάκια ζουμπουρλούδικα.

Θα δούμε μειονότητες καταπιεσμένες, γυναίκες κακοποιημένες, επιστήμονες βασανισμένους και καλλιτέχνες εμπνευσμένους, ενώ θα διαβάσουμε για αντιλήψεις παράδοξες, πικάντικα μυστήρια, γκουρμέ συνταγές, σεξοσκάνδαλα και θανατηφόρες ραδιουργίες. Μα, κυρίως, θα αναρωτηθούμε για την ανθρώπινη φύση, μια φύση ικανή για τα μεγαλύτερα επιτεύγματα και τις χειρότερες καταστροφές…

Γιατί να το διαβάσεις;

  • Κοινωνία, οικονομία, τέχνη, επιστήμη, πολιτική και όλα τα γεγονότα που διαμόρφωσαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, δοσμένα με χιούμορ, και ταυτόχρονα με ουσιαστική σοβαρότητα και με αγάπη για τον άνθρωπο.
  • Για τον The Trivialist! Αν τον παρακολουθείς στα social, ξέρεις. Αν δεν τον παρακολουθείς, θα μάθεις!
  • Για να έχεις ιστορίες να λες στο τραπέζι με συγγενείς και φίλους!

Σιδερένια Φλόγα & Τέταρτη Πτέρυγα – Rebecca Yarros

Ένας δράκος δίχως ιππέα είναι τραγωδία.
Ένας ιππέας δίχως δράκο είναι νεκρός.

Το όνειρο της εικοσάχρονης Βάιολετ Σόρενγκεϊλ ήταν να Τεταρτημόριο των Γραφέων. Μια ήσυχη ζωή παρέα με τα βιβλία της. Όμως η μοίρα είχε άλλα σχέδια για εκείνη… Η διοικητής στρατηγός –και σκληρόκαρδη μητέρα της– τη διατάζει να καταταγεί ως ιππέας δράκων.

Στον κόσμο των ιππέων ο θάνατος φαντάζει μόνο μια ανάσα μακριά… 

Και έτσι ξεκινάει μια περιπέτεια γεμάτη δράση, μαγεία, έρωτα και ανατροπές!

Γιατί να το διαβάσεις;

  • Αν σου αρέσουν τα βιβλία φαντασίας.
  • Αν σου αρέσουν τα βιβλία φαντασίας και οι ρομαντικές ιστορίες.
  • Αν δεν έχεις διαβάσει ποτέ fantasy και σκέφτεσαι να κάνεις την αρχή.
  • Οι εκδόσεις είναι premium, «στολίδια» για τη βιβλιοθήκη: σκληρόδετα εξώφυλλα, ιδιαίτερη κουβερτούρα, βαμμένο σόκορο, έγχρωμοι χάρτες και δράκοι!

Μετανιώνοντας για σένα – Colleen Hoover

«Το μόνο που θέλησα ποτέ μου είναι να είμαι μαζί σου».

Η Μόργκαν Γκραντ και η δεκαεξάχρονη κόρη της, Κλάρα, δεν θα ήθελαν τίποτα περισσότερο από το να μη μοιάζουν καθόλου.

Η Μόργκαν είναι αποφασισμένη να αποτρέψει την Κλάρα της από το να κάνει τα ίδια λάθη με εκείνη: να μείνει έγκυος και να παντρευτεί πολύ νέα. Για να τη μεγαλώσει αναγκάστηκε να αφήσει τα όνειρά της στην άκρη και δεν θα ήθελε να συμβεί το ίδιο και στην κόρη της. Η Κλάρα δεν θέλει να ακολουθήσει τα βήματα της μητέρας της. Θεωρεί τη ζωή της βαρετή και προβλέψιμη, δίχως καθόλου αυθορμητισμό.

Το να συνυπάρχουν και να επικοινωνούν τις περισσότερες φορές φαντάζει αδύνατο. Ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να φέρει την ειρήνη ανάμεσά τους είναι ο Κρις – ο άντρας της Μόργκαν, ο πατέρας της Κλάρα και ο άνθρωπος που κρατά την οικογένειά τους ενωμένη.

Όλα θα γκρεμιστούν ξαφνικά όταν στον Κρις συμβεί ένα τραγικό ατύχημα. Το τραύμα για τις δύο γυναίκες είναι αδιανόητο, καθώς το γεγονός αυτό θα αλλάξει καθοριστικά τις ζωές τους και όχι μόνο…

Καθώς προσπαθούν να ορθοποδίσουν και να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους, η Μόργκαν θα βρει παρηγοριά στον τελευταίο άνθρωπο που φανταζόταν ποτέ και η Κλάρα θα στραφεί στο αγόρι που της έχουν απαγορέψει να βλέπει. Κάθε μέρα που περνά, νέα μυστικά και παρεξηγήσεις τις απομακρύνουν όλο και περισσότερο, μέχρι που το χάσμα ανάμεσά τους μοιάζει αγεφύρωτο.

Γιατί να το διαβάσεις;

  • Αγαπημένη γραφή της Colleen Hoover.
  • Μια συγκινητική ιστορία για την οικογένεια, την απώλεια και τους απαγορευμένους έρωτες.

O ρομαντικός κύριος Μπρίτζερτον – Julia Quinn

Η καλόκαρδη και οξυδερκής Πενέλοπε Φέδερινγκτον είναι από πάντα ερωτευμένη με τον Κόλιν Μπρίτζερτον, τον αδελφό της καλύτερής της φίλης. Για τη μισή της ζωή τον παρακολουθεί από την απόσταση που ορίζουν οι κανόνες και πιστεύει ότι γνωρίζει τα πάντα για εκείνον. Όμως ακόμα και οι πιο άσπιλοι φαινομενικά άνθρωποι, κρύβουν μέσα τους βαθιά ένα μυστικό.

Ο Κόλιν Μπρίτζερτον έχει κουραστεί με τους κύκλους της υψηλής κοινωνίας που τον θεωρούν αποκλειστικά έναν ανεγκέφαλο γόη και ασχολούνται με τα λιβελλογραφήματα που γράφει για εκείνον η λαίδη Γουίσλνταουν, η περίφημη συγγραφέας της σκανδαλοθηρικής φυλλάδας. Ενώ προσπαθεί να πολεμήσει τις φήμες, η ζωή του παίρνει νέα αναπάντεχη τροπή, όταν ανακαλύπτει ότι η φαινομενικά άσπιλη Πενέλοπε Φέδερινγκτον κρύβει κι εκείνη βαθιά μέσα της ένα ανομολόγητο μυστικό. «Η Τζούλια Κουίν είναι η Τζέιν Όστεν της εποχής µας».

Γιατί να το διαβάσεις;

  • Γιατί είναι μια υπέροχη, ρομαντική ιστορία εποχής!
  • Αν έχεις διαβάσει τα προηγούμενα, δεν μπορείς να αφήσεις τη σειρά στη μέση! (εντάξει, μπορείς αλλά ίσως είναι μια αφορμή ο ελεύθερος χρόνος του Πάσχα για αυτό το βιβλίο!)
  • 16 Μαΐου θα προβληθεί στο Netflix. Και εμείς πρώτα διαβάζουμε το βιβλίο, μετά βλέπουμε τη σειρά!

Διαβάστε επίσης:

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *