Η συνήθεια των 5 και το φίλτρο του εγκεφάλου που έχει έρθει η ώρα να καθαρίσουμε!

Δεν μπορώ να σας πω πόσες φορές έχω ανοίξει το στεγνωτήριο για να βάλω ρούχα και το φίλτρο είναι ΠΑΛΙ βουλωμένο.

Είμαι η μόνη σε αυτό το σπίτι που ξέρει να χρησιμοποιεί τον δείχτη και τον αντίχειρα για να ξεκολλήσει το χνούδι από το φίλτρο, παιδιά; Υπάρχει πάντα ένα παχύ, φουσκωτό στρώμα από χνούδι που μπουκώνει τελείως το φίλτρο. Μια μέρα, καθώς καθάριζα το φίλτρο, μου ήρθε η επιφοίτηση. Όπως με το φίλτρο του στεγνωτηρίου, τόσο εγώ όσο κι εσείς έχουμε πολύ «χνούδι» μέσα μας, που έχει συσσωρευτεί με τον χρόνο.

Κι εκείνες οι αρνητικές σκέψεις από τις οποίες δεν μπορείτε να ξεφύγετε; Είναι σαν το κατάλοιπο από χνούδι της ζωής σας. Αυτό το κατάλοιπο συσσωρεύεται από τότε που ήσασταν παιδιά: από τις απόψεις άλλων ανθρώπων, από τους αρνητικούς μονολόγους μέσα στο κεφάλι σας, από τις απορρίψεις, τις απογοητεύσεις, τους πόνους, τις διακρίσεις, τα τραύματα, τις ενοχές και την αυτοαμφισβήτηση. Αυτές οι εμπειρίες έχουν δημιουργήσει ψυχολογικό χνούδι. Και αυτό βουλώνει το μυαλό σας και σας μπλοκάρει να επιδοκιμάσετε τον ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ.

Εδώ υπάρχει κάτι περισσότερο από μία χαριτωμένη μεταφορά. Στον εγκέφαλό σας υπάρχει ένα φίλτρο. Ονομάζεται «δικτυωτό σύστημα ενεργοποίησης» (Reticular Activating System) ή RAS, για συντομία. Εγώ το λέω φίλτρο, επειδή οι αρνητικές εμπειρίες έχουν την τάση να κολλάνε στο RAS, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ενεργό δίκτυο νευρώνων που επικάθεται σαν φιλέ για τα μαλλιά πάνω στον εγκέφαλο. Όταν το RAS φρακάρει από τις σκέψεις, τις πεποιθήσεις και τις εμπειρίες του παρελθόντος, τότε παραμένεις κολλημένος στο παρελθόν. Γι’ αυτό συνεχίζεις να επαναλαμβάνεις τα ίδια λάθη, να κάνεις τις ίδιες αρνητικές σκέψεις και να ζεις με τον αδιάκοπο αντίλαλό τους στο κεφάλι σου.

Χαιρετήστε τον καινούριο σας φίλο, το RAS

Κάποιοι ειδικοί αποκαλούν το RAS πορτιέρη του μυαλού ή φύλακα. Το RAS έχει μια πολύ σημαντική δουλειά: αποφασίζει (φιλτράρει) ποια πληροφορία περνάει στο συνειδητό σας και ποια πληροφορία μένει απέξω. Κάθε μέρα το RAS σας πρέπει να αστυνομεύσει 34 GB δεδομένων. (Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διαχειριστεί τα αντίστοιχα δεδομένα τριών χρόνων ενός τηλεφώνου μέσα σε 24 ώρες!) Θέλω να κατανοήσετε πόσο τεράστιο είναι το έργο που κάνει το RAS και γιατί χρειάζεται τη βοήθειά σας, ώστε να μπορέσει να σας βοηθήσει. Για την ακρίβεια, χρειάζεται κάτι παραπάνω από τη βοήθειά σας – χρειάζεται μια αγκαλιά, επειδή έχει δουλέψει υπερωρίες και έχει φιλτράρει τον κόσμο μέσα από όλες τις παλιές ακαθαρσίες σας.

Το RAS σας μπλοκάρει το 99% από όσα συμβαίνουν γύρω σας από το να φτάσουν στο συνειδητό σας, γιατί, αν δεν το έκανε, το κεφάλι σας θα έσκαγε από την υπερφόρτωση πληροφοριών. Υπάρχουν μόνο τέσσερα πράγματα που περνούν πάντα από το σύστημα RAS και φτάνουν στο συνειδητό σας:

  • Ο ήχος του ονόματός σας όταν σας φωνάζουν.
  • Οτιδήποτε απειλεί την ασφάλειά σας ή την ασφάλεια
    των αγαπημένων σας.
  • Σημάδια ότι ο σύντροφός σας ενδιαφέρεται να κάνει
    σεξ.
  • Οτιδήποτε πιστεύει το RAS σας ότι είναι σημαντικό για
    εσάς (αυτό σημαίνει οποιαδήποτε σκέψη επαναλαμβάνετε ή οποιοδήποτε θέμα στο οποίο εστιάζετε).

Αυτό το τελευταίο είναι το ΠΙΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ, επειδή, αν γνωρίζετε τι είναι σημαντικό για εσάς, μπορείτε να εκπαιδεύσετε το RAS σας να φιλτράρει τον κόσμο κάθε μέρα για να σας βοηθήσει να το βρείτε. Αναλογιστείτε λίγο τι δύναμη έχει. Μπορείτε να μάθετε στο μυαλό σας να βρίσκει πράγματα που εσείς ΘΕΛΕΤΕ να δείτε, πράγματα που σας ανεβάζουν και σας στηρίζουν, που σας κάνουν να νιώθετε πιο ευτυχισμένοι και περήφανοι, πράγματα που σας οδηγούν στο να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας. Αυτή τη στιγμή το RAS σας πιστεύει ότι θέλετε να δείτε τον κόσμο όπως τον βλέπατε στο γυμνάσιο, επειδή δεν έχετε αλλάξει την άποψη που έχετε για τον εαυτό σας από τότε!

Είναι ώρα να καθαρίσετε το φίλτρο σας

Όταν ξέρετε πώς να το χρησιμοποιείτε, το RAS σας γίνεται ένας φακός που σαρώνει τον δρόμο μπροστά σας και φωτίζει όλες τις ευκαιρίες και τις συγχρονικότητες και τις κρυμμένες εκπλήξεις που σας περιμένουν στην επόμενη γωνία. Όταν εκπαιδεύσετε το RAS τι να βλέπει, αυτό δουλεύει για ΕΣΑΣ. Να όμως ποια είναι η παγίδα: Αν οι αρνητικές σκέψεις σας –Είμαι αποτυχημένος, είμαι κακός άνθρωπος, δεν είμαι αρκετά καλός, τίποτα δεν μου πάει καλά, γιατί να το παλεύω– είναι το ποιηματάκι που συνηθίζετε να λέτε στον εαυτό σας, το RAS σας θα αναζητήσει να βρει κάθε μπλοκάρισμα, κάθε εμπόδιο, κάθε παγίδα για να αποδείξει αυτό που πιστεύετε.

Όπως κι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, έτσι κι ο εγκέφαλός σας έχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Κανείς άλλος δεν μπορεί να το αλλάξει. Όπως δεν μπορώ εγώ να αλλάξω τις πεποιθήσεις του συζύγου ή της κόρης μου, δεν μπορώ να αλλάξω ούτε τις δικές σας. ΕΣΕΙΣ πρέπει να αποφασίσετε ότι έχετε βαρεθεί να κάνετε αυτές τις δυσάρεστες σκέψεις. Το «λογισμικό» σας (οι πεποιθήσεις και το RAS) είναι κάτι που εσείς μπορείτε να ΑΛΛΑΞΕΤΕ. Το μυαλό σας είναι σε αναμονή και απλώς περιμένει εσάς να του πείτε πώς να σας βοηθήσει, και το RAS σας είναι το κλειδί για αυτό.

Ίσως να σας βοηθήσει κι αυτό: Κανείς άλλος δεν εξακολουθεί να σκέφτεται τι συνέβη πριν από πέντε χρόνια, εκτός από εσάς. Κανείς άλλος δεν κρατάει λογαριασμό με τόση επιμέλεια όσο εσείς. Εσείς είστε εκείνοι που καταγράφετε όλα τα ελαττώματα, τα σφάλματα και τα προβλήματά σας και αυτό σας κάνει να εστιάζετε (σωστά το μαντέψατε!) σε όλα τα ελαττώματα, τα σφάλματα και τα προβλήματά σας. Κι αυτό δημιουργεί τις τοξικές και ψευδείς πεποιθήσεις για τον εαυτό σας, που λειτουργούν σαν τείχη και σας κρατούν παγιδευμένους στο παρελθόν. Τι θα λέγατε να αφήσετε τον εαυτό σας να βγει από αυτή τη φυλακή του μυαλού; Έχετε εκτίσει την ποινή σας. Έχετε αυτοτιμωρηθεί. Είναι ώρα να απελευθερωθείτε από τα δεσμά του παρελθόντος και να αρχίσετε να εστιάζετε στο μέλλον που θέλετε να δημιουργήσετε. Και αυτό ξεκινάει με το να αναγνωρίσετε ότι έχετε μια συγκεκριμένη αντίληψη για τον εαυτό σας. Και αυτή σας ρίχνει.

Εσείς είστε το αφεντικό του RAS σας

Το RAS σας φιλτράρει όλα τα παλιά σκατά και τα ηλίθια συναισθήματα που σχετίζονταν με τον πρώην σας και ανοίγει την πόρτα για πράγματα που αφορούν την καινούρια αγάπη σας. Θα κάνει το ίδιο ακριβώς για εσάς, όταν αποφασίσετε ότι είναι ώρα να σταματήσετε να τιμωρείτε τον εαυτό σας. Αυτά που λέτε στον εαυτό σας (για τον εαυτό σας) είναι πολύ κρίσιμα. Αν συνεχίζετε να επαναλαμβάνετε ότι είστε αποτυχημένοι ή κακοί άνθρωποι ή αν φρικάρετε με την εμφάνισή σας ή τον τραπεζικό σας λογαριασμό, το RAS σας θα θεωρήσει ότι αυτό είναι σημαντικό και θα σας δείχνει μόνο περισσότερους λόγους για να πιστεύετε ότι είστε αποτυχημένοι ή κακοί άνθρωποι.

Ισχύει και η αντίθετη πλευρά όμως. Αν αλλάξετε αυτό που λέτε στον εαυτό σας από το Είμαι κακός άνθρωπος στο Είμαι σε μια διαδικασία εξέλιξης και θα συνεχίσω να γίνομαι καλύτερος, όσο περισσότερες φορές το επαναλαμβάνετε, τόσο πιο γρήγορα αυτός ο πορτιέρης του μυαλού σας θα ανταποκριθεί.

*Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο της Mel Robbins, Η συνήθεια των 5. Η συγγραφέας του best seller Ο Κανόνας των 5 δευτερολέπτων επιστρέφει με ένα βιβλίο που θα σας αλλάξει τη ζωή. Γίνετε πιο ευτυχισμένοι και διεκδικήστε τη ζωή που σας αξίζει με μια απλή αλλαγή στον τρόπο σκέψης.

Ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων

Διαβάστε επίσης: Αφιέρωσε λίγα λεπτά κάθε μέρα και επικοινώνησε με το υποσυνείδητό σου

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *