4 + 1 καθημερινοί νόμοι για την ανθρώπινη φύση

Είτε πρόκειται για την απόκτηση αυτού που θέλετε, είτε για την κατανόηση των κινήτρων των άλλων, είτε για την προσπάθεια χαλιναγώγησης των παρορμήσεών σας είτε για την αναγνώριση των δυνατών και των αδύνατων χαρακτηριστικών σας, υπάρχουν ορισμένοι καθημερινοί νόμοι που μπορούν να σας βοηθήσουν.

4 + 1 καθημερινοί νόμοι για την ανθρώπινη φύση

Η φωνή

Οι λέξεις με μάγευαν από μικρό παιδί ακόμη. Θυμάμαι ότι στην τετάρτη δημοτικού η δασκάλα μάς έβαλε μια δραστηριότητα στην οποία έγραψε τη λέξη ξυλουργός και μας ζήτησε να βρούμε όσες λέξεις μπορούσαμε χρησιμοποιώντας μόνο εκείνα τα γράμματα. «Λοξός», «υγρός» και τα λοιπά. Κι εγώ σκέφτηκα απλώς, «Ποπό! Δηλαδή μπορείς να πάρεις τα γράμματα και να τα ανασυνδυάσεις φτιάχνοντας λέξεις;». Είχα μαγευτεί. Αυτά τα παιδικά θέλγητρα δύσκολα μπαίνουν σε λέξεις. Ο Έιμπραχαμ Μάσλοου τα ονόμασε «παρορμητικές φωνές». Πρόσεξε ότι τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία ξέρουν με ακρίβεια τι τους αρέσει και τι όχι. Είναι κάτι πολύ ανθρώπινο και δυνατό.

Κι εσείς είχατε αυτές τις παρορμητικές φωνές. Μισούσατε μια δραστηριότητα και αγαπούσατε μια άλλη. Δεν σας άρεσαν τα μαθηματικά, αλλά σας έλκυαν οι λέξεις. Σας συνάρπαζαν ορισμένα είδη βιβλίων και σας κοίμιζαν κάποια άλλα. Έχει σημασία να αναγνωρίσουμε αυτές τις πρώιμες τάσεις επειδή είναι σαφείς ενδείξεις μιας έλξης που δεν μολύνεται από τις επιθυμίες άλλων ανθρώπων. Δεν είναι κάτι που σας εμφύτευσαν οι γονείς σας, κάτι που έρχεται με μια πιο επιφανειακή σύνδεση, μερικές φορές περισσότερο λεκτικά και συνειδητά. Αυτές αντιθέτως προέρχονται από κάπου βαθύτερα και μπορεί να είναι μόνο δικές σας, αντανακλάσεις της μοναδικής χημείας σας.

Αλλάξτε λίγο λίγο τον εαυτό σας από μέσα

Εμείς οι άνθρωποι έχουμε την τάση να εμμένουμε σε αυτό που μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας. Είναι το πιο ζωικό κομμάτι της φύσης μας. Όταν βλέπουμε τις αλλαγές στη ζωή των άλλων, βλέπουμε την καλή τύχη που είχε κάποιος συναντώντας ένα άτομο με τις σωστές διασυνδέσεις και τη χρηματοδότηση. Βλέπουμε το σχέδιο που προσελκύει τα χρήματα και την προσοχή. Με άλλα λόγια, βλέπουμε τα ορατά σημάδια της ευκαιρίας και της επιτυχίας στη δική μας ζωή, αλλά είναι σαν να κυνηγάμε μια ψευδαίσθηση. Αυτό που πραγματικά επιτρέπει τέτοιες ριζικές αλλαγές είναι όσα συμβαίνουν μέσα στον άνθρωπο. Η αργή συσσώρευση της γνώσης και των δεξιοτήτων του, οι βαθμιαίες βελτιώσεις των εργασιακών συνηθειών και η ικανότητα να αντέχει την κριτική. Κάθε αλλαγή στην τύχη των ανθρώπων είναι απλώς η εμφανής εκδήλωση όλων των βαθύτερων προετοιμασιών σε διάρκεια χρόνου. Αν ουσιαστικά αγνοήσουμε όσα είναι αόρατα και εσωτερικά, δεν θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τίποτα το θεμελιώδες μέσα μας. Κι έτσι σε λίγα χρόνια θα φτάσουμε στα όριά μας. Κι όμως, απογοητευόμαστε ξανά, λαχταράμε την αλλαγή, αρπαζόμαστε από κάτι γρήγορο και ρηχό και παραμένουμε για πάντα αιχμάλωτοι εκείνων των επαναλαμβανόμενων μοτίβων στη ζωή μας.

Η απάντηση είναι να αντιστρέψουμε αυτή την προοπτική. Να πάψουμε να εμμένουμε σε αυτά που λένε και κάνουν οι άλλοι. Να πάψουμε να εμμένουμε στα χρήματα, στις διασυνδέσεις, στην εξωτερική εμφάνιση των πραγμάτων. Αντιθέτως, πρέπει να κοιτάξουμε προς τα μέσα, να εστιάσουμε στις μικρότερες εσωτερικές αλλαγές που βάζουν τα θεμέλια για μια πολύ μεγαλύτερη αλλαγή στην τύχη μας. Είναι η διαφορά ανάμεσα στο να προσπαθούμε να πιάσουμε μια ψευδαίσθηση και στο να βυθιζόμαστε στην πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι αυτό θα που σας απελευθερώσει και θα σας μεταμορφώσει.

Χαμένοι στα ασήμαντα

Νιώθετε να σας καταβάλλει η πολυπλοκότητα της δουλειάς σας. Νιώθετε την ανάγκη να είστε ενήμερος για όλες τις λεπτομέρειες και τις παγκόσμιες τάσεις, έτσι ώστε να ελέγχετε καλύτερα τα πράγματα, αλλά πνίγεστε στις πληροφορίες. Βλέπετε το δέντρο και χάνετε το δάσος, όπως λέει η παροιμία. Είναι βέβαιο σημάδι ότι χάσατε την αίσθηση των προτεραιοτήτων – ποια γεγονότα είναι πιο σημαντικά, ποια προβλήματα απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή. Αυτό που χρειάζεστε είναι ένα σύστημα νοητικού φιλτραρίσματος βασισμένο σε μια ιεράρχηση προτεραιοτήτων και στους μακροπρόθεσμους στόχους σας. Το να ξέρετε τι θέλετε να πετύχετε τελικά θα σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε τα ουσιώδη από τα επουσιώδη. Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε όλες τις λεπτομέρειες. Μερικές φορές πρέπει να αναθέτετε τη δουλειά σε άλλους – αφήστε τους υφισταμένους σας να αναλάβουν τη συλλογή πληροφοριών.

Αντιμετωπίστε τη σκοτεινή πλευρά σας

Φτιάξατε ένα δημόσιο προσωπείο που τονίζει τις δυνάμεις σας και αποκρύπτει τις αδυναμίες σας. Απωθήσατε τα λιγότερο αποδεκτά από κοινωνικής πλευράς χαρακτηριστικά που είχατε φυσιολογικά ως παιδί. Γίνατε τρομερά φιλικός και ευχάριστος. Κι έχετε μια σκοτεινή πλευρά, την οποία δεν θέλετε να παραδεχτείτε ή να την εξετάσετε. Περιέχει τις βαθύτερες ανασφάλειές σας, τις μυστικές επιθυμίες σας να κάνετε κακό σε ανθρώπους, ακόμα και στους κοντινούς σας, τις φαντασιώσεις σας για εκδίκηση, τις υποψίες σας για τους άλλους, την πείνα σας για περισσότερη προσοχή και δύναμη. Αυτή η σκοτεινή πλευρά στοιχειώνει τα όνειρά σας. Αχνοφαίνεται σε στιγμές ανεξήγητης κατάθλιψης, ασυνήθιστου άγχους, εύθικτων διαθέσεων, ξαφνικής ανάγκης και ύποπτων σκέψεων. Βγαίνει σε αυθόρμητα σχόλια για τα οποία κατόπιν μετανιώνετε. Και μερικές φορές οδηγεί ακόμα και σε καταστροφική συμπεριφορά. Συνηθίζετε να κατηγορείτε τις περιστάσεις ή τους άλλους γι’ αυτές τις διαθέσεις και τη συμπεριφορά, αλλά αυτές επανέρχονται επειδή δεν αντιλαμβάνεστε από πού πηγάζουν.

Η κατάθλιψη και το άγχος δημιουργούνται όταν δεν είστε απολύτως ο εαυτός σας, όταν παίζετε πάντα έναν ρόλο. Χρειάζεται μεγάλη ενέργεια για να υποτάσσετε τη σκοτεινή πλευρά, αλλά μερικές φορές διαρρέει μια δυσάρεστη συμπεριφορά σαν ένας τρόπος για την εκτόνωση της εσωτερικής έντασης.

Ανεβείτε το βουνό

Για μας τους ανθρώπους, που είμαστε παγιδευμένοι στην παρούσα στιγμή, είναι σαν να ζούμε στους πρόποδες του βουνού. Αυτό που είναι πιο εμφανές στο βλέμμα μας –οι άλλοι άνθρωποι γύρω μας, το δάσος που μας αγκαλιάζει– μας δίνει μια περιορισμένη, στρεβλή όψη της πραγματικότητας. Το πέρασμα του χρόνου είναι σαν μια αργή ανάβαση στο βουνό. Τα συναισθήματα που νιώσαμε στο παρόν δεν είναι πια τόσο έντονα· μπορούμε να αποστασιοποιηθούμε και να δούμε τα πράγματα πιο καθαρά. Όσο πιο ψηλά ανεβαίνουμε με το πέρασμα του χρόνου, τόσο περισσότερες πληροφορίες προσθέτουμε στην εικόνα. Αυτό που είδαμε τρεις μήνες αργότερα δεν είναι τόσο ακριβές όσο αυτό που μάθαμε έναν χρόνο μετά. Το ζωικό μέρος της φύσης σας εντυπωσιάζεται περισσότερο από αυτό που μπορείτε να δείτε και να ακούσετε στο παρόν – τις πιο πρόσφατες ειδήσεις και τάσεις, τις απόψεις και τις πράξεις των ανθρώπων γύρω σας, ό,τι φαντάζει πιο εντυπωσιακό. Αυτό σας κάνει να ξεγελιέστε από δελεαστικά σχέδια που υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα και εύκολο χρήμα. Είναι επίσης αυτό που σας κάνει να αντιδράτε υπερβολικά στις παρούσες συνθήκες – να μην ενθουσιάζεστε και να μην πανικοβάλλεστε υπέρμετρα καθώς οι καταστάσεις ακολουθούν τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Το βλέμμα σας πρέπει να είναι στραμμένο στις ευρύτερες τάσεις που καθορίζουν τα γεγονότα, σε αυτό που δεν είναι άμεσα ορατό. Μη χάνετε από τη ματιά σας τους μακροπρόθεσμους στόχους σας. Με ευρύτερη οπτική, θα έχετε την υπομονή και τη διαύγεια για να φτάσετε σχεδόν σε οποιονδήποτε στόχο.

*Τα αποσπάσματα είναι από το νέο βιβλίο του Robert Greene, Καθημερινοί Νόμοι. Ένα βιβλίο-οδηγός για μια ολόκληρη ζωή μαθαίνοντας για τη δύναμη, την αποπλάνηση, τη στρατηγική, την ψυχολογία και την ανθρώπινη φύση.

Οι νόμοι της ανθρώπινης φύσης του Robert Greene

robert greene βιβλίο

Διαβάστε επίσης:

Ο νόμος του Ναρκισσισμού

Ο νόμος του Φθόνου

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *