3 βιβλία για ψυχική ανθεκτικότητα

Διανύουμε μια περίοδο που όλοι είμαστε περισσότερο ή λιγότερο μουδιασμένοι.

Από τη μια είναι το καλοκαίρι που μας «καλεί» να είμαστε πιο ανάλαφροι και χαρούμενοι -ειδικά μετά τα δύο τελευταία χρόνια- κι από την άλλη νιώθουμε ανήσυχοι, επιφυλακτικοί, γεμάτοι αβεβαιότητα. Για όλα όσα θα έρθουν, τόσο σε προσωπικό όσο και σε ένα ευρύτερο κοινωνικό επίπεδο.

Κι αν κάτι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας είναι να καλλιεργήσουμε και να χτίσουμε την ψυχική μας αντοχή. Κι ένας τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι τα βιβλία.

Παρακάτω προτείνουμε τρία βιβλία, τα οποία μας βοηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση. Κι αν τη δεδομένη στιγμή, η καθημερινότητά σου είναι σταθερή, ήπια και ήρεμη ίσως τώρα είναι και η καταλληλότερη στιγμή για να κάνεις αυτό το βήμα.

Βάλε τα όριά σου

βάλε τα όριά σου

Πώς βάζουμε σε προτεραιότητα τον εαυτό μας όταν η καθημερινότητα μας πιέζει; Πώς μαθαίνουμε να λέμε τα «όχι» που θα μας κάνουν να νιώσουμε ελεύθεροι;

Στη θεωρία όλοι ξέρουμε πως πρέπει να βάζουμε υγιή όρια, για να πετύχουμε ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική μας ζωή, για να αντιμετωπίσουμε τοξικούς ανθρώπους, για να χτίσουμε σωστές σχέσεις με τους συντρόφους, την οικογένεια, τους φίλους μας. Αλλά τι ακριβώς σημαίνει «υγιή όρια»;

Η θεραπεύτρια και ειδική στις διαπροσωπικές σχέσεις Nedra Glover Tawwab μας βοηθάει να βρούμε απαντήσεις σε αυτό το ζήτημα. Με κατανόηση και συμπάθεια, προτείνει απλούς αλλά αποτελεσματικούς τρόπους για να βάλουμε υγιή όρια σε κάθε τομέα της ζωής μας.

Οι τεχνικές που προτείνει, βασισμένες στις πιο πρόσφατες έρευνες και στις πιο δοκιμασμένες πρακτικές της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας (CBT), μας βοηθούν να ορίσουμε και να εκφράσουμε τις ανάγκες μας καθαρά και χωρίς ενοχές, καθώς και να εντοπίσουμε τα βαθύτερα προβλήματα που κρύβονται πίσω από την αλληλεξάρτηση, τα παιχνίδια ισχύος, το άγχος, την κατάθλιψη και πολλά άλλα.

Αλλαγή διάθεσης στη στιγμή

Τη δύσκολη στιγμή ανοίξτε αυτό το βιβλίο!

Η Dr Olivia Remes, ερευνήτρια ψυχικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, έχει αφιερώσει τα τελευταία δέκα χρόνια στο να ανακαλύψει πώς μπορούμε να μειώσουμε το άγχος, το στρες και τον πανικό.

Σε αυτό το σύντομο και περιεκτικό βιβλίο μάς δίνει πενήντα απλές, βασισμένες σε επιστημονικά συμπεράσματα λύσεις για να αντιμετωπίσουμε τα δέκα είδη αρνητικής διάθεσης που μας κρατούν καθηλωμένους και δεν μας αφήνουν να ζήσουμε μια χαρούμενη και γεμάτη ζωή.

Καλύπτοντας τα πάντα, από το αίσθημα της απόρριψης ως την αναποφασιστικότητα και από το άγχος ως την έλλειψη κινήτρου, αυτές οι πρωτότυπες συμβουλές και τεχνικές θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την πίεση αμέσως αλλά και να αντιμετωπίσετε μακροπρόθεσμα το πρόβλημα και να το ξεπεράσετε.

Το βιβλίο αυτό χωρίζεται σε δέκα κεφάλαια, όσα και τα είδη αρνητικής διάθεσης.

Κάθε κεφάλαιο είναι οργανωμένο με έναν επαναστατικό τρόπο.

Μέρος 1: Άμεση αντιμετώπιση. Διαβάζεται σε 2 λεπτά και θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε αμέσως τη δύσκολη στιγμή.

Μέρος 2: Επιστημονική εξήγηση. Μια συνοπτική παρουσίαση του τι σας συμβαίνει όταν νιώθετε τη συγκεκριμένη αρνητική διά­θεση, από την άποψη της ψυχολογίας ή/και της νευροεπιστήμης.

Μέρος 3: Τρόποι αντιμετώπισης. Οι μακροπρόθεσμες στρατηγικές για να απαλλαγείτε από αυτό το πρόβλημα.

Ένα πλάνο βαθύτερης προσωπικής ανάπτυξης για να αποκτήσετε ψυχική αντοχή και την ικανότητα να αντιμετωπίζετε τις αποτυχίες.

Όπως και αν εξελίχθηκε η ζωή σας και όπου και αν βρίσκεστε αυτή τη στιγμή, θα βρείτε δοκιμασμένες, δημιουργικές και εφαρμόσιμες λύσεις που θα σας βοηθήσουν.

5 λεπτά θεραπεία

Τι σημαίνει «να είσαι ο εαυτός σου»;

Τι σημαίνει «να είσαι αυθεντικός»;

Η ψυχοθεραπεύτρια Sarah Crosby μας βοηθά να βρούμε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, προσφέροντας πληροφορίες για την κατανόηση του εαυτού μας και των στόχων μας και οδηγίες για να αλλάξουμε όσα μας βασανίζουν.

Κανείς δεν μπορεί να μας πει ποιοι είμαστε πραγματικά – μόνο εμείς οι ίδιοι το γνωρίζουμε.

Το βιβλίο αυτό είναι το πρώτο βήμα για να κατανοήσουμε όσα διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα μας και όσα μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην καθημερινότητά μας.

Κάθε κεφάλαιο εξετάζει μια διαφορετική πτυχή της ζωής μας: τη δημιουργία σημαντικών σχέσεων, τη φροντίδα του εαυτού, την κατανόηση των αντιδράσεών μας, το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την απώλεια, το άγχος, τη μοναξιά.

Το 5 λεπτά θεραπεία δεν είναι μόνο ένας θεραπευτικός οδηγός, αλλά ένα ουσιαστικό ταξίδι αυτοανακάλυψης, μια αποτελεσματική πηγή ενόρασης και στήριξης, που μας καλεί να γνωρίσουμε ξανά από την αρχή τον εαυτό μας.

Εάν αποφεύγετε σκόπιμα να ασχοληθείτε με τη σχέση που έχετε με τον εαυτό σας, μπορεί να επαναλαμβάνετε μοτίβα που υποσυνείδητα έχετε μάθει ή κληρονομήσει.

Ενδεχομένως στο παρελθόν αυτά τα μοτίβα να ήταν απαραίτητα και χρήσιμα, αλλά, με την πάροδο του χρόνου και λόγω υπερβολικής χρήσης, μπορεί, αντί να σας βοηθούν, να καταλήγουν τροχοπέδη…

Η σχέση σας με τον εαυτό σας συχνά αντανακλά τον τρόπο που λειτουργείτε στις διαπροσωπικές σας σχέσεις. Το να νιώθετε καλά για το ποιοι είστε θα επηρεάσει κάθε άλλη σχέση στη ζωή σας.

Για τον λόγο αυτό, η καλλιέργεια της αυτογνωσίας είναι στην πραγματικότητα μια ανιδιοτελής πράξη!

Διαβάστε επίσης:

Αφιέρωσε λίγα λεπτά κάθε μέρα και επικοινώνησε με το υποσυνείδητό σου

4 Comments

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *