3 βιβλία για το νόημα της ζωής, της ευτυχίας και του θανάτου

Άραγε τι χρειαζόμαστε πραγματικά για να έχουμε μια ευτυχισμένη ζωή; Ποιο είναι το νόημα που όλοι ψάχνουμε; Ποιο είναι το νόημα της αληθινής ζωής;

Πολλοί από εμάς ξοδεύουμε άπειρο χρόνο και καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε τα πράγματα που νομίζουμε ότι χρειαζόμαστε για να ζούμε καλά. Κι αποκτούμε πράγματα και συνεχίζουμε για να αποκτήσουμε περισσότερο πιστεύοντας πως έτσι θα ζήσουμε μια καλή ζωή.

Πόσοι από εμάς κάναμε μια παύση; Πόσοι σταθήκαμε να σκεφτούμε τι πραγματικά χρειαζόμαστε για να νιώθουμε ικανοποιημένοι και ποιο είναι το νόημα σε όλα αυτά που κάνουμε καθημερινά;

Τις απαντήσεις για ακόμη μια φορά μας τις δίνουν τα βιβλία. Βιβλία που «γρατζουνάνε» το μέσα μας, που ξεκινούν να μας προβληματίζουν και τελικά έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης μας και ίσως την πορεία της ζωής μας. Παρακάτω, προτείνουμε 3 τέτοια βιβλία.

Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη

«Τούτη είναι η εποχή μας, καλή ή κακή, ωραία ή άσκημη, πλούσια ή φτωχή, δεν τη διαλέξαμε. Τούτη είναι η εποχή μας, ο αγέρας που αναπνέμε, η λάσπη που μας δόθηκε, το ψωμί, η φωτιά, το πνέμα! Ας δεχτούμε παλικαρίσια την ανάγκη. Πολεμικός μας έλαχε ο κλήρος, ας ζώσουμε σφιχτά τη μέση μας, ας αρματώσουμε το κορμί, την καρδιά και το μυαλό μας! Ας πιάσουμε τη θέση μας στη μάχη!

Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: «Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;»

Πολέμα!»                         

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα, το οποίο έχει αλλάξει τη ζωή πολλών ανθρώπων και δεν χρειάζονται συστάσεις. Σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής σου κι αν διαβάσεις την Ασκητική, θα λάβεις κάτι διαφορετικό. Και με βεβαιότητα θα βγεις κερδισμένος. Ένα έργο διαχρονικό και πάντα επίκαιρο για τη δύναμη της ψυχής του ανθρώπου, για τη μάχη του ανθρώπου με τις δυνάμεις της υλικής, πνευματικής και ηθικής φθοράς και την ανάδειξη εκείνων των ικανοτήτων και αρετών που ωθούν τον άνθρωπο να μάχεται, να εξελίσσεται, να δημιουργεί, και να ελπίζει.

Επίκουρος – η τέχνη της ευτυχίας, John Sellars, Epicurus

Τι χρειαζόμαστε πραγματικά για μια ευτυχισμένη ζωή;

Πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια πριν, ένας Έλληνας φιλόσοφος, ο Επίκουρος, έδωσε μια απάντηση που μοιάζει απλή: ευχαρίστηση. Το μόνο που χρειαζόμαστε πραγματικά είναι ευχαρίστηση.

Σήμερα τείνουμε να συνδέουμε τη λέξη «επικούρειος» με την απόλαυση ενός καλού φαγητού ή κρασιού και με έναν παρακμιακό ηδονισμό. Αλλά αυτό απέχει έτη φωτός από το όραμα μιας ευχάριστης ζωής όπως το συνέλαβε ο Επίκουρος, ο οποίος εστίασε στις νοητικές και όχι στις σωματικές απολαύσεις, στην αποφυγή του πόνου και όχι στην άμεση επιδίωξη της ευχαρίστησης. Ο στόχος του, με λίγα λόγια, ήταν μια ζωή με αταραξία.

Με την ολοζώντανη και φινετσάτη γραφή του, ο Sellars ξεδιπλώνει την ιστορία της επικούρειας φιλοσοφίας, από έναν ιδιωτικό κήπο στις παρυφές της αρχαίας Αθήνας έως τους δρόμους της αρχαίας Ρώμης, αναλύοντας έναν τελείως διαφορετικό τρόπο σκέψης για τη θέση μας στον κόσμο και το νόημα του θανάτου. Ένα βιβλίο που εμπνέει και διαφωτίζει, αντλώντας από την αρχαία σοφία εξαιρετικά επίκαιρα διδάγματα και προσφέροντάς μας έναν νέο τρόπο να αντιληφθούμε τι είναι σημαντικό στη ζωή.

Η Αλήθεια του Νικόλα Σμυρνάκη

βιβλία ψυχολογίας

Ψάξε, βρες, αποδέξου, έκφρασε την Αλήθεια μέσα σου. Μόνο τότε θα απελευθερωθείς από τη φυλακή της γνώμης των άλλων.

Φαντάσου να ήξερες την απάντηση στο ερώτημα «Πώς θα κερδίσω την αγάπη των άλλων;». Με ποιο τρόπο θα την αξιοποιούσες; Και πόσο μακριά θα έφτανες για μια τέτοια γνώση;

Φαντάσου τώρα και κάτι ακόμα. Ο πιο διάσημος ζωγράφος της εποχής μας, ο άνθρωπος που κατέχει το μυστικό της ασύλληπτης επιδραστικότητας, σε καλεί και σου ανακοινώνει ότι έχεις «επιλεχθεί». Σε στέλνει σε ένα αλλιώτικο ταξίδι στο Νησί του Ανθρώπου. Εκεί ανατρέπονται όλα όσα μέχρι τώρα θεωρούσες αυτονόητα και ανακαλύπτεις… την Αλήθεια.

Η Αλήθεια, αν διαδοθεί, είναι ικανή να επηρεάσει την ανθρωπότητα με έναν απίθανα καταλυτικό τρόπο. Είναι το κλειδί που ανοίγει όλες τις πόρτες, λύνει κάθε γρίφο, δίνει απάντηση σε κάθε ερώτημά σου, σε απελευθερώνει από κάθε φόβο.

Και δεν μπορείς να φανταστείς πού μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος όταν δεν φοβάται άλλο. Όταν δεν φοβάται πια…

Ένα ταξίδι στις 8 ανθρώπινες ανάγκες.

Διαβάστε επίσης:

4 + 1 καθημερινοί νόμοι για την ανθρώπινη φύση

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *