Πρώτη μέρα στο σχολείο; 5 βιβλία για ομαλή προσαρμογή

Οι πρώτες μέρες στο σχολείο είναι ιδιαίτερες, μοναδικές, αλλά μπορεί να προκαλέσουν και στρες, τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς. Όλοι και όλες έχουμε από μια ιστορία να θυμηθούμε με τα έντονα συναισθήματα που νιώσαμε: Αγωνία. Φόβος. Αμφιβολία. Προσμονή. Ενθουσιασμός.

Το μεταβατικό στάδιο από τις διακοπές του καλοκαιριού στις πρώτες μέρες στο σχολείο, μόνο εύκολο δεν είναι για ένα παιδί, κι εμείς ως γονείς μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτήν την προσαρμογή. Υπάρχουν παιδιά που είναι περισσότερο εσωστρεφή, παιδιά πιο ντροπαλά, ίσως και πιο αγχωμένα, για τα οποία οι πρώτες μέρες στο σχολείο μπορεί να φτάσουν να είναι εφιάλτης.

Ένα από τα πιο πολύτιμα εργαλεία μας για να τα βοηθήσουμε, είναι τα βιβλία και η συζήτηση που προκύπτει μέσα από αυτά. Παρακάτω θα βρεις πέντε παιδικά βιβλία για τις πρώτες μέρες στο σχολείο ή και την επιστροφή στις τάξεις.

Για να ενδυναμώσουμε τα παιδιά, να χτίσουμε την αυτοπεποίθησή τους, να απομακρύνουν τους φόβους τους και να έχουν μια θετική εμπειρία από την αρχή!

Με μια κουβέρτα… στο διάστημα!, της Χριστίνας Κωνσταντουδάκη

βιβλία για προσαρμογή στο σχολείο
*Για παιδιά από 3 ετών

Eίμαι μια μικρή κουβέρτα και έχω πάνω μου έναν τεράστιο ήλιο με πλανήτες! Ο Σταύρος με αγαπάει πολύ και με παίρνει παντού μαζί του, ακόμα και στο σχολείο! Μόνο που… κρύβεται από πίσω μου όταν του μιλούν. Όταν όμως τα παιδιά θα παίξουν ένα παιχνίδι στην τάξη, ο Σταύρος θα μεταμορφωθεί σε σούπερ ήρωα του διαστήματος με πολλούς φίλους!

Ένα βιβλίο για τις πρώτες μέρες στο σχολείο και τα μεταβατικά αντικείμενα που χρειάζονται πολλές φορές τα πιο εσωστρεφή παιδιά για να αισθανθούν σιγουριά και ασφάλεια σε ένα νέο περιβάλλον.

Δείτε εδώ και το εσωτερικό του βιβλίου, σε εικονογράφηση της Ρένιας Μεταλληνού!


Γέτι – Η δύναμη του ακόμη, της Μαρίνας Γιώτη

βιβλία για προσαρμογή στο σχολείο
*Για παιδιά από 4 έως 7 ετών

Είναι τελικά οι δυνατότητες και οι ικανότητές μας κάτι σταθερό ή μεταβάλλονται με την προσπάθεια που καταβάλλουμε; Το Γέτι είναι ο φανταστικός φίλος του Αγοριού. Το ακολουθεί παντού, αλλά μπορεί να πει μονάχα μία λέξη… ακόμη. Το Αγόρι ανακαλύπτει ότι αυτή είναι μια μαγική λέξη που, όταν τη χρησιμοποιεί σωστά, το μυαλό του μεγαλώνει και μπορεί να καταφέρει τα πάντα, αρκεί να προσπαθήσει.

Το βιβλίο βραβεύτηκε από το κοινό ως καλύτερο παιδικό βιβλίο το 2020.

Δείτε εδώ και το εσωτερικό του βιβλίου, σε εικονογράφηση της Μαρίνας Γιώτη!


Ο Μικέ μαθαίνει να εμπιστεύεται τον εαυτό του, της Louison Nielman

*Για παιδιά από 3 ετών

«Μικέ, θέλεις να παίξουμε;» Ο Mικέ λέει όχι, κουνάει την προβοσκίδα του στον αέρα και κάθεται σε ένα παγκάκι. Δεν αισθάνεται άνετα με τους φίλους του. Με αυτό το βιβλίο τα παιδιά θα μπορέσουν να μάθουν καλύτερα τον εαυτό τους και να προσαρμοστούν στη νέα ομαδική καθημερινότητα του σχολείου!

Η Γαλλίδα συγγραφέας Louison Nielman ξεκίνησε ως δασκάλα και μετά σπούδασε ψυχολογία για να βοηθήσει τα παιδιά να κάνουν όνειρα και ειδικά να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση.

Δείτε εδώ και το εσωτερικό του βιβλίου!


Οι φίλοι που συναντάμε, της Daniela Sosa

*Για παιδιά από 4 ετών

Μερικούς φίλους τους ξέρεις όλη σου τη ζωή. Κάποιοι ζουν πολύ κοντά και άλλοι μακριά. Ορισμένοι από αυτούς σε κάνουν να νιώθεις θάρρος, θυμό ή ζήλια. Και άλλοι σε κάνουν να ξεκαρδίζεσαι στα γέλια. Και το πιο σημαντικό, μερικοί φίλοι εμφανίζονται εκεί που δεν το περιμένεις, όταν τους έχεις πιο πολλή ανάγκη από ποτέ. Αυτοί είναι οι φίλοι που συναντάμε.

Δείτε εδώ το εσωτερικό του βιβλίου!


Ντροπαλοί και Δυνατοί, της Nadia Finer

*Για παιδιά από 8 ετών

Τα παιδιά συχνά δεν επιθυμούν να μιλάνε ή να ξεχωρίζουν. Κρατούν την ντροπαλότητά τους μυστική και κρύβουν τον αληθινό εαυτό τους. Γιατί το κάνουν άραγε; Ίσως επειδή ντρέπονται και δεν θέλουν να φανούν αδύναμα. Όταν μένουν σιωπηλά, οι φόβοι στριφογυρίζουν στο κεφάλι τους και τα συναισθήματα εγκλωβίζονται μέσα τους, με αποτέλεσμα να ανησυχούν περισσότερο.

H ντροπαλότητα μπορεί μερικές φορές να προκαλεί δυσκολίες και να οδηγεί σε χαμένες ευκαιρίες, αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι… Δεν υπάρχει λόγος να νιώθουν αμηχανία για το συναίσθημα της ντροπής ή ότι δεν ταιριάζουν στο σύνολο. Τα ντροπαλά παιδιά με λίγη δουλειά μπορούν να γίνουν η πιο δυνατή εκδοχή του εαυτού τους.

Πλούσιο σε πληροφορίες, πρακτικές συμβουλές και ειδικές μεγάλες αποστολές, αυτό το βιβλίο θα βοηθήσει τα ντροπαλά παιδιά να κάνουν τα απαραίτητα μικρά βήματα για να αποδεχτούν την ντροπαλότητά τους, να δουλέψουν μαζί της και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση χωρίς να αλλάξουν αυτό που είναι.

Το βιβλίο ήταν στη Χρυσή Λίστα 2023 του Elniplex, στην κατηγορία βιβλία γνώσεων.

Δείτε εδώ και το εσωτερικό του βιβλίου!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *