Πώς ο Shel Silverstein άλλαξε τον κόσμο του βιβλίου

Γράφει η Τζέμα Δεσύλλα από το τμήμα έκδοσης

Συγγραφέας, ποιητής, σχεδιαστής κόμικ, στιχουργός, κάτοχος δύο βραβείων Grammy και… πωλητής χοτ-ντογκ. Ένας πολύπλευρος κι αντισυμβατικός συγγραφέας, που ενθάρρυνε τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους και να ονειρευτούν. Έγραψε τραγούδια για τη θρυλική ταινία Thelma & Louise, σενάρια, τραγούδια για τον Johnny Cash. Αυτός ήταν, με λίγα λόγια, ο Shel Silverstein, ένας από τους πιο επιδραστικούς συγγραφείς μέχρι και σήμερα.

Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι, αλλά δεν τις ολοκλήρωσε ποτέ. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 κατατάχθηκε στον αμερικανικό στρατό, κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας, και ξεκίνησε να σχεδιάζει σκίτσα για το περιοδικό Pacific Stars and Stripes. Μετά το τέλος του πολέμου και την επιστροφή του στις ΗΠΑ, ξεκίνησε να γράφει και να σχεδιάζει, δουλεύοντας σε έντυπα της εποχής, υπογράφοντας συχνά με το ψευδώνυμο Uncle Shelby.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο Shel Silverstein υπέβαλε το Δέντρο που έδινε σε μεγάλο εκδοτικό οίκο των ΗΠΑ. Το βιβλίο απορρίφθηκε με τη δικαιολογία ότι, επειδή απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, δεν θα είχε κανένα μέλλον. Κι όμως, αυτή ήταν η μαγική συνταγή της επιτυχίας του. Το 1964 η χαρισματική editor της Harper & Row, Ursula Nordstrom, ανακάλυψε τον Silverstein και πίστεψε σ’ αυτόν. Η Nordstrom ενθάρρυνε τον Silverstein να γράψει βιβλία για παιδιά και να αναπτύξει τη συγγραφική του ταυτότητα, ακόμα κι αν αυτή μπορούσε να θεωρηθεί ιδιαίτερη για τα δεδομένα της εποχής. Δέχθηκε ακόμα και το γεγονός ότι ο Silverstein αγαπούσε να δίνει «λυπητερό» τέλος σε πολλά απ’ τα βιβλία του για να είναι ειλικρινής κι ευθύς απέναντι στα παιδιά.

Τελικά ο Silverstein διατήρησε το ίδιο μοτίβο σ’ όλα του τα βιβλία. Μικρό κείμενο, με πολλά μηνύματα για όλες τις ηλικίες, αναγραμματισμοί, λιτή εικονογράφηση, ιδιαίτερο και συχνά «μαύρο» χιούμορ είναι μερικά απ’ τα χαρακτηριστικά των βιβλίων του.

Ακολούθησαν πολλά βιβλία, όπως Ένας καμηλοπάρδαλος και μισός, Το κομμάτι που λείπει και Το κομμάτι που λείπει συναντά το Μεγάλο Ο,αλλά και ποιητικές συλλογές, όπως το Ένα φως στη σοφίτα, αφιερωμένο στη μνήμη της κόρης του η οποία έφυγε από τη ζωή το 1981 σε ηλικία 11 ετών. Ήταν το πρώτο παιδικό βιβλίο που κατάφερε να μπει στη λίστα των best sellers των New York Times και παρέμεινε εκεί για 182 εβδομάδες.

Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από την έκδοση των βιβλίων το Δέντρο που έδινε, Ποιος θέλει έναν φτηνό ρινόκερο; και Ένας καμηλοπάρδαλος και μισός. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 47 γλώσσες κι έχουν προσφέρει γέλιο αλλά κι ελπίδα σε πάνω από 20 εκατομμύρια αναγνώστες σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Τα βιβλία του Shel Silverstein από τις εκδόσεις μας:

Δέντρο που έδινε

Το κομμάτι που λείπει

Το κομμάτι που λείπει συναντά το Μεγάλο Ο

Ποιος θέλει έναν φτηνό ρινόκερο;

Ένας καμηλοπάρδαλος και μισός

Δείτε και αυτό:

2 Comments

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *