Βοήθεια! Η εφηβεία μας χτύπησε την πόρτα!

Γράφει ο Γιάννης Καπερναράκος από το τμήμα έκδοσης

Αν το διαβάζεις αυτό, να ξέρεις ότι είναι ιδιωτική περιουσία. ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΜΑΘΩ!

Θέλω να σας ρωτήσω το εξής, κι απαντήστε με το χέρι στην καρδιά: Αν ξαναμπαίνατε στην εφηβεία, τι θα κάνατε; Θα διαβάζατε τόσο πολύ (ή τόσο λίγο) για το σχολείο; Θα μιλούσατε για τις αλλαγές στο σώμα σας πιο ανοιχτά; Με τους γονείς, τα αδέλφια, τους φίλους και τις φίλες σας, τι σχέσεις θα είχατε; Θα μιλούσατε στο αγόρι ή το κορίτσι από το άλλο τμήμα που σας άρεσε;

Και, σε κάθε περίπτωση, σήμερα που είναι η σειρά του παιδιού σας να ζήσει την εφηβεία του, θυμάστε εσείς πώς περάσατε τη δική σας;

Η εφηβεία είναι μια περίπλοκη περίοδος. Όλα αλλάζουν ταχύτατα και οι έφηβοι συχνά νιώθουν πως εγκλωβίζονται σε έναν κυκεώνα καταστάσεων και πληροφοριών, αδύναμοι να τις κατανοήσουν. Φυσικά, από την προοπτική της ενήλικης ζωής, ξέρουμε πως όλοι έχουμε περάσει από αντίστοιχες καταστάσεις, συχνά νιώθοντας απόλυτη μοναξιά, τελικά όμως όλα ξεπερνιούνται με την κατάλληλη βοήθεια.

Η σειρά εφηβικών βιβλίων Το ημερολόγιο της Λότι Μπρουκς, σε μετάφραση της Ευγενίας Κολυδά, εστιάζει ακριβώς σε αυτό το δίπολο που βιώνουν οι έφηβοι, την αμηχανία και την προσπάθεια προσαρμογής. Η σειρά αναφέρεται σε «χάλια» αλλά και χιουμοριστικές στιγμές από τη ζωή μιας έφηβης και στους τρόπους με τους οποίους επιχειρεί να τις επεξεργαστεί, να τις καταλάβει, να τις βιώσει.

Η Λότι, με πολλή ευαισθησία, καταγράφει στο ημερολόγιό της την κάθε –σχεδόν– μέρα της και σκιτσάρει με χιούμορ και αυτοσαρκασμό τους γύρω της. Μέσα από τις απορίες της, την αυθεντικότητα και την αισιοδοξία της, θα κληθεί να αντιμετωπίσει τους γονείς της που συχνά δεν την καταλαβαίνουν, τον ενοχλητικό αδελφό της και τον ερχομό ενός μωρού, την κοροϊδία από τις «cool» συμμαθήτριες, το αίσθημα ντροπής όταν την κοιτάζει το αγόρι που της αρέσει, τις παρεξηγήσεις με τις φίλες της, τις αλλαγές στο σώμα της, προβληματίζεται για μικρά και μεγάλα θέματα (όπως τα πανίνι με τυρί και ο φεμινισμός αντίστοιχα), και πολλά ακόμα που θα συναντήσετε στα βιβλία.

Τελικά, η ευγένεια και η ανεμελιά της Λότι τη βοηθούν ώστε να βρει τις απαντήσεις της, να συνειδητοποιήσει τις ανάγκες της και να βάλει σταδιακά τα όριά της. Δένεται με τις φίλες της, μαθαίνει να επικοινωνεί με τους γονείς της, προσφέροντας αστείρευτο γέλιο στους μικρούς αναγνώστες και στις μικρές αναγνώστριες.

Η Λότι όμως προσφέρει πάνω απ’ όλα την ταύτιση. Οι δυσκολίες που βιώνει ένα παιδί στο πρώτο στάδιο της εφηβείας είναι απολύτως φυσιολογικές κι αναμενόμενες. Στα διάφορα που συμβαίνουν, δεν είναι κακό να μην ξέρει πώς να αντιδράσει. Αν χρειάζεται τον χρόνο του, ας τον έχει… Στο κάτω κάτω, ο πανικός, η εσωστρέφεια αλλά και η εμπιστοσύνη και η σταδιακή δημιουργία δυνατών σχέσεων είναι μέσα στη ζωή.

Εξάλλου και η Λότι, όταν μπήκε στην εφηβεία, συνειδητοποίησε ότι δεν καταστράφηκε ο κόσμος… όσο κι αν της φαινόταν πολύ πιθανό αυτό το σενάριο!

Το ημερολόγιο της Λότι Μπρουκς

Η απίστευτα ντροπιαστική ζωή της Λότι Μπρουκς

Η απίστευτα αποτυχημένη φιλία της Λότι Μπρουκς

Τα απίστευτα μπερδεμένα crushes της Λότι Μπρουκς

Η απίστευτα πιο χάλια εκδρομή της Λότι Μπρουκς

Διαβάστε επίσης:

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *