3 βρετανικά αστυνομικά για να διαβάσεις αυτό το καλοκαίρι

Αγαπάμε τα αστυνομικά μυθιστορήματα για ποικίλους λόγους. Αγαπάμε τις ιστορίες οι οποίες κάνουν τα γρανάζια του μυαλού μας να δουλέψουν. Γιατί αυτό ακριβώς κάνει ένα καλό αστυνομικό.

Η αστυνομική λογοτεχνία πάντα εξιτάρει τους αναγνώστες. Είναι ένα φαινόμενο που ξεκινά τον 19ο αιώνα όταν στη Μεγάλη Βρετανία και στη Γαλλία θεσμοθετείται ο ρόλος της αστυνομίας κατά του εγκλήματος. Το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα δημιουργείται από τον Έντγκαρ Άλλαν Πόε το 1841 με τίτλο «Οι φόνοι της οδού Μοργκ». Αν και αποτέλεσε την αφετηρία της αστυνομικής λογοτεχνίας χρειάστηκαν περίπου εξήντα χρόνια έως ότου θεσπιστεί ως ένα ξεχωριστό είδος μυθιστορήματος.

Βασίλισσα του αστυνομικού δεν θεωρείται άλλη από την Αγκάθα Κρίστι. Η επιρροή που είχε και εξακολουθεί να έχει δεν είναι τυχαία. Ιστορίες που ξεδιπλώνει με μαεστρία και μερικές κηλίδες αίματος, ένας δολοφόνος και ένας ντετέκτιβ με τρομερές ικανότητες αλλά ταυτόχρονα, βαθιά ανθρώπινα χαρακτηριστικά.

Κι εσύ να ψάχνεις να βρεις την αρχή του νήματος. Αν, λοιπόν, αγαπάς τα μυθιστορήματα της βρετανικής σχολής με το «αγκαθοκριστικό» ύφος, τότε ρίξε μια ματιά στις παρακάτω τρεις προτάσεις.

Κατηγορούμενη, Nicci French

Ένα πτώμα ανακαλύπτεται στο Όουκχαμ της Αγγλίας και η Τάμπιθα διαπιστώνει με τρόμο ότι θεωρείται ένοχη. Πώς είναι δυνατόν να είναι ύποπτη για φόνο; Το ξέρει πως δεν είναι.

Καθώς η Τάμπιθα μπλέκει στα γρανάζια του συστήματος, ολόκληρη η ζωή της μπαίνει κάτω από το μικροσκόπιο – το ιστορικό κατάθλιψης και η φαρμακευτική της αγωγή, η απόφασή της να γυρίσει στο χωριό που υποτίθεται πως μισούσε και η σχέση της με το θύμα, τον πρώην καθηγητή της, στο παρελθόν. Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι η ανάμνηση εκείνης της ημέρας είναι εντελώς θολή.

Από την απομόνωση της φυλακής, η Τάμπιθα αναλύει κάθε στοιχείο, κάθε μαρτυρία που μπορεί να φτάσει στα χέρια της, προσπαθώντας να τα αντιστοιχίσει με τις δικές της εκδοχές των γεγονότων. Καθώς όμως σκοτεινές, από καιρό θαμμένες, αναμνήσεις από την παιδική της ηλικία έρχονται στο φως, αρχίζει να αμφισβητεί τον ίδιο της τον εαυτό. Όλοι είναι πεπεισμένοι πως είναι δολοφόνος. Θα πρέπει να τους διαψεύσει.

Αν όμως λέει ψέματα στον εαυτό της;

Ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει ένα άψογα κατασκευασμένο μυστικοπαθές αγγλικό χωριό με μια αριστοτεχνική πλοκή και μια ακούραστη πρωταγωνίστρια που συνεχίζει όσο υψηλό κι αν είναι το κόστος.

Οι φόνοι του Νυχτολούλουδου, Anthony Horowitz

βιβλίο σαν αγκάθα κρίστι

Αρκετά χρόνια μετά η Σούζαν Ράιλαντ έχει πλέον εγκαταλείψει τον χώρο των εκδόσεων και διαχειρίζεται ένα μικρό ξενοδοχείο σε ένα ελληνικό νησί. Τυχαία της αφηγούνται μια ιστορία σχετικά με έναν παράξενο φόνο και στη Σούζαν ξυπνάει το εκδοτικό της ένστικτο.
Λοιπόν, φαίνεται ότι ένας από τους συγγραφείς με τους οποίους συνεργαζόταν, ο Άλαν Κόνγουεϊ, είχε βασίσει ένα βιβλίο του σε ακριβώς αυτό το έγκλημα.
Εκείνη τη στιγμή τα κομμάτια του παζλ μπαίνουν στη θέση τους και ξεκινάει ένας αγώνας ενάντια στον χρόνο.

Ο Βάλτος, Val McDermid

Μια ανεπιθύμητη έκπληξη. Ένας θησαυρός… και ένα πτώμα. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.

Στον Βάλτο, η επιθεωρήτρια της Μονάδας Ανεξιχνίαστων Υποθέσεων Κάρεν Πίρι αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας της…

Δύο μέτρα κάτω από την επιφάνεια ενός βάλτου στα Χάιλαντς βρίσκεται η κληρονομιά της Άλις Σόμερβιλ, θαμμένη εκεί από τον παππού της στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν η Άλις επιτέλους την ανασύρει, έρχεται αντιμέτωπη με μια ανεπιθύμητη έκπληξη: ένα πτώμα με μια τρύπα από σφαίρα στον λαιμό.

Στο μεταξύ, η επιθεωρήτρια Πίρι καλείται να ξετυλίξει το κουβάρι μιας υπόθεσης στην οποία τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Κι όσο περισσότερο πλησιάζει στην αλήθεια, τόσο πιο περίτρανα αποδεικνύεται ότι δεν μοιράζονται όλοι τη δική της επιθυμία για απόδοση δικαιοσύνης.

Ή ακόμα και την αντίληψη για το τι είναι δικαιοσύνη.

Υ.Γ. Περισσότερα δυνατά αστυνομικά βιβλία θα βρείτε εδώ!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *