Βιβλία που μιλούν για ανθρώπους, σχέσεις και πολύχρωμους κόσμους!

Ο Ιούνιος έχει καθιερωθεί ως μήνας Υπερηφάνειας ή pride μήνας ή διαφορετικά η μεγαλύτερη γιορτή ορατότητας της LGBTQI+ κοινότητας.

Και μπορεί σε ορισμένους να φαίνεται μια ανούσια γιορτή. Το ζήτημα, όμως, είναι πως αποτελεί μια σημαντική υπενθύμιση, ένα σκούντημα, μια φωνή. Απαραίτητα όλα εν έτη 2021. Απαραίτητο και αναγκαίο για την διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για να μπορούν οι άνθρωποι να ζουν ελεύθερα, χωρίς διακρίσεις στην εργασία, στην καθημερινότητά τους, ακόμα και μέσα στις οικογένειες, λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

Για να μπορεί ένα ομόφυλο ζευγάρι να περπατά χέρι-χέρι με τον σύντροφό του, χωρίς να φοβάται, χωρίς δεύτερες σκέψεις. Για να μπορεί να φτιάξει τη δική του οικογένεια χωρίς περιορισμούς. Χωρίς καμία ανισότητα. Για να μπορούν οι έφηβοι να εξερευνήσουν την ταυτότητά τους.

Δυστυχώς, έχουμε κάνει λίγα βήματα για την αποδοχή αυτού που ορισμένοι επιμένουν να αποκαλούν «μη φυσιολογικό» ή «διαφορετικό». Ένας τρόπος για να αλλάξει η κοινωνία μας, να γίνει πιο ανοιχτή, ήταν και θα είναι πάντα τα βιβλία.  Παρακάτω θα βρεις μια λίστα με βιβλία που μιλούν για ανθρώπους. Για τον εαυτό σου, για τον φίλο σου, για τον αδερφό σου. Και τελικά για το πιο σημαντικό: Την ουσία της ανθρώπινης φύσης.

Το τραγούδι του Αχιλλέα

Το τραγούδι του Αχιλλέα

Ένα μυθιστόρημα που θα μιλήσει στην καρδιά σου και δεν θα το αφήσεις από τα χέρια σου παρά μόνο με δάκρυα στα μάτια. Η Madeline Miller γράφει για τη σχέση του Αχιλλέα με τον Πάτροκλο, όπως δεν έχει γράψει κανείς.

Οι δυο τους ήταν οι καλύτεροι φίλοι και εραστές. Μεταξύ τους, τίποτα δεν απαγορευόταν. Ήταν ένα. Ο πόθος που ένιωθαν ο ένας για τον άλλον ήταν οξύς, ζωηρός, αναμφίβολος. Όμως οι Μοίρες ύφαιναν το δικό τους σχέδιο. Και ο ήρωας γνωρίζει ότι για να κατακτήσει την αθανασία, το τίμημα θα είναι βαρύ. Ένα έντονα φορτισμένο μυθιστόρημα με τη σύγχρονη πένα της Miller να επικεντρώνεται στον Άνθρωπο και τα συναισθήματά του.

Τα τάπερ της Αλίκης

Βραβεία Βιβλίου Public

Με το συγκεκριμένο μυθιστόρημα η Έλενα Ακρίτα για ακόμη μια φορά παίρνει θέση σε καίρια ζητήματα, δίνει χαστούκια σε όλη την υποκρισία της κοινωνίας μας και αφυπνίζει συνειδήσεις.

Στην ιστορία, αναφέρεται και στη ζωή ενός αγοριού, του Δημήτρη, τον οποίο διώχνουν από το σπίτι του ενώ είναι μαθητής Λυκείου. Η αιτία; Η ομοφυλοφιλία του. Ο Δημήτρης καταφεύγει κατατρεγμένος στο σπίτι της θείας τους, φυλακίζεται μέσα στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις της εποχής.

Το βιβλίο κέρδισε εκτός από την αγάπη των αναγνωστών και το βραβείο για το καλύτερο ελληνικό μυθιστόρημα από τα Public.

Να με φωνάζεις με το όνομά μου, εκδόσεις Μεταίχμιο

Ο Έλιο, ένας δεκαεπτάχρονος στο κατώφλι της ενηλικίωσης. Ο Όλιβερ, ένας νεαρός ερευνητής, φιλοξενούµενος για το καλοκαίρι στο σπίτι των γονιών του Έλιο. Οι δυο τους θα ζήσουν ένα αιφνίδιο, παράφορο ειδύλλιο µε φόντο την Ιταλία της δεκαετίας του ’80. Απροετοίµαστοι για τις συνέπειες της αµοιβαίας τους έλξης, οι ατέλειωτες καλοκαιρινές µέρες τούς παρασύρουν σε εναλλασσόµενα ρεύµατα εµµονής, σαγήνης και πόθου. Αψηφώντας τους κινδύνους, οι δυο τους συγκλίνουν προς κάτι που φοβούνται ότι δεν θα ξαναβρούν ποτέ: την απόλυτη σύνδεση µε έναν άλλο άνθρωπο.

Στο βιβλίο βασίστηκε η οµότιτλη ταινία µε πρωταγωνιστές τους Armie Hammer και Timothee Chalamet που απέσπασε Όσκαρ διασκευασµένου σεναρίου.

Το κορίτσι από τη Δανία, εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Μια από τις πιο απροσδόκητες ερωτικές ιστορίες του εικοστού αιώνα.

«Θα μου κάνεις μια χάρη;» Αυτή η απλή παράκληση που απευθύνει μια γυναίκα στο σύζυγό της καθώς ζωγραφίζουν και οι δυο στο ατελιέ τους, πυροδοτεί μια αλλαγή που κανείς τους δεν μπορεί να προβλέψει.

Κάπως έτσι ξεκινάει η αληθινή ιστορία από την οποία εμπνέεται αυτό το βιβλίο: η απίστευτη διαδρομή της Λίλης Έλμπε, μιας πρωτοποριακής φιγούρας στην ιστορία της τρανσεξουαλικότητας και μιας γυναίκας διχασμένης ανάμεσα στο γάμο της και στις ιδιαίτερες προσωπικές της επιθυμίες.

Με φόντο τη λάμψη και την αίγλη της Κοπεγχάγης, του Παρισιού και της Δρέσδης στη δεκαετία του 1920, το συγκλονιστικό αυτό μυθιστόρημα εξερευνά τα όρια του φύλου και της σεξουαλικότητας, του έρωτα και του γάμου, και το ταξίδι που ξεκινάει κανείς για να γίνει ο εαυτός του.

Η ταινία Το κορίτσι από τη Δανία, που βασίστηκε στο μυθιστόρημα, προτάθηκε μεταξύ άλλων για 4 βραβεία Όσκαρ και 3 Χρυσές Σφαίρες και απέσπασε το Όσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου.

Οικογένεια είναι

Οικογένεια είναι

Η Κατρίνα Τσάνταλη σε αυτό το βιβλίο για παιδιά μιλάει για όλες τις διαφορετικές μορφές οικογένειας. Γιατί οικογένεια είναι μια μαμά με το παιδί της που προσπαθεί με κάθε τρόπο και κάθε θυσία να το μεγαλώσει μόνη της, ένας μόνο μπαμπάς με το παιδί του που είναι για αυτό όλος του ο κόσμος, ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων που το δείχνουν όλοι με το δάχτυλο αλλά ανατρέφουν με όλη τους την αγάπη το παιδί τους και μπαίνουν μπροστά ως ασπίδα. Οικογένεια είναι μια γιαγιά κι ένας παππούς που μεγαλώνουν ένα παιδί που έχασε τους γονείς του, οικογένεια είναι και ένα ζευγάρι που υιοθέτησε ένα παρατημένο παιδί κι έχει αφιερώσει όλη του τη ζωή σε αυτό.

Κανένα παιδί δεν πρέπει να βιώνει την περιθωριοποίηση, την απόρριψη, το bullying για το γεγονός ότι η οικογένειά του μπορεί από τύχη να μη μοιάζει με τις οικογένειες των υπόλοιπων παιδιών.

Καροτένια όνειρα

Όταν άλλα κουνέλια χοροπηδούσαν, χοροπηδούσα κι εγώ… Όταν κοιμόνταν, κοιμόμουν κι εγώ…
Κάθε μέρα έπρεπε να λέω ψέματα, γιατί τα όνειρά μου δεν ήταν ίδια με τα δικά τους.

Ώσπου ένα βράδυ φόρεσα τη φανταστική στολή μου και τα γυαλιστερά πατίνια μου και άρχισα να χορεύω! Και τότε ένιωσα ελεύθερος! Κι ήμουν εγώ! Όταν είσαι ο εαυτός σου είναι το καλύτερο πράγμα στον κόσμο!

Ένα τρυφερό βιβλίο για παιδιά… γιατί όλοι έχουμε το δικαίωμα να είμαστε ο εαυτό μας, να φοράμε τα ρούχα με τα οποία νιώθουμε άνετα, να μιλάμε και να περπατάμε με τον τρόπο που θέλουμε, να ονειρευόμαστε ότι λαχταράμε χωρίς κανέναν περιορισμό. Να εκφραζόμαστε ελεύθερα!

Ένα ψάρι που το έλεγαν Ορφώ

Στο συγκεκριμένο βιβλίο για παιδιά από τον Φίλιππο Μανδηλαρά σε εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια με τον πιο όμορφο τρόπο γίνεται καθαρή αναφορά σε χαρακτήρα LGBTQ+ . Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί ένα βιολογικό χαρακτηριστικό του ροφού, o οποίος γεννιέται θηλυκό και με την ενηλικίωσή του αλλάζει φύλο. Επισημαίνεται με εύστοχο τρόπο η σπουδαιότητα της ταυτότητας και η αποδοχή αυτής.

Ένα βιβλίο για παιδιά άνω των 6 ετών.

The Prophets

Το The Prophets είναι ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για την αγάπη και την απαγορευμένη ένωση δύο νεαρών ανδρών, σκλάβων. Μια βαθιά συγκινητική ιστορία που θέτει στο επίκεντρο την τρυφερή αγάπη των δύο ανδρών, την επίδραση της σχέσης τους στους υπόλοιπους χαρακτήρες και μέσα σε μια κακοποιητική και απάνθρωπη καθημερινότητα.

Το βιβλίο σύντομα θα είναι διαθέσιμο και στα ελληνικά από τις εκδόσεις μας.

Υ.Γ. Τέσσερα παιδικά βιβλία για την ενσυναίσθηση.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *