Ο Tim Marshall έκανε τα παιδιά μας να αγαπήσουν τη Γεωγραφία

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για τη Γεωγραφία και όλα τα πολύπλοκα στις σχέσεις μεταξύ των κρατών; Η εικονογραφημένη έκδοση του βιβλίου «Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας» του Tim Marshall είναι ένα ένα πολύτιμο εργαλείο!

Ίσως έχει ήδη μια θέση στην παιδική βιβλιοθήκη, ίσως όχι ακόμα. Οι «Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας» είναι ένα προσιτό και ταυτόχρονα ευφάνταστο βιβλίο, το οποίο μαθαίνει στα παιδιά Γεωγραφία και Ιστορία. Περιέχει χάρτες και σχεδιαγράμματα που θα βοηθήσουν τους μικρούς αναγνώστες να ανακαλύψουν την ιστορία και το πολιτισμό της κάθε Ηπείρου και να κάνουν ένα συναρπαστικό ταξίδι. Ένα παζλ μυστηρίου που καλούνται να συναρμολογήσουν ακολουθώντας εικόνες και κείμενα!

Ο Tim Marshall σε παλαιότερη συνέντευξή του, μίλησε για αυτήν την ιδιαίτερη έκδοση του βιβλίου για παιδιά, τις διαφορές από την αρχική έκδοση των ενηλίκων αλλά και την καταπληκτική απήχηση στο αναγνωστικό κοινό.

αιχμάλωτοι γεωγραφίας παιδικό

Ακολουθεί η συνέντευξη του Tim Marshall στο thebookseller.com

ΕΡ.: Γιατί αποφασίσατε να εκδώσετε το βιβλίο Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας σε αυτή τη μορφή;
ΑΠ.: Τα εύσημα ανήκουν στους συνεργάτες μου από τον εκδοτικό οίκο Elliott & Thompson που εμπνεύστηκαν αυτή την ιδέα, η οποία, όπως πολλές φαεινές ιδέες, σου φαίνεται προφανής όταν την καλοσκεφτείς. Όλοι αγαπούν τους χάρτες, ενώ η συνοπτική παρουσίαση γεωγραφικών και πολιτικών πληροφοριών ταιριάζουν απόλυτα με τη συνοδευτική, εκπληκτική εικονογράφηση. Συμφώνησα αμέσως, ενθουσιασμένος από την πρόκληση να προσαρμόσω το θέμα του βιβλίου για τους νεότερους αναγνώστες, μειώνοντας το κείμενο και εστιάζοντας στα βασικότερα σημεία, αλλά φροντίζοντας ταυτόχρονα να μη χαθεί η ακρίβεια των πληροφοριών.

ΕΡ.: Πόσο διαφορετικό είναι αυτό το βιβλίο από την αρχική έκδοση;
ΑΠ.: Είναι διαφορετικό από πολλές απόψεις: έχει άλλο μέγεθος, άλλη αίσθηση και μορφή. Η πιο προφανής διαφορά έγκειται στους χάρτες – αντί για ακριβείς χάρτες υπό κλίμακα, έχουμε τις εκπληκτικές, πολύχρωμες και ολοζώντανες εικονογραφήσεις της Grace Easton και της Jessica Smith. Αυτό που ελπίζω να έχει διατηρηθεί είναι η ικανότητα του βιβλίου να προκαλεί την αντίδραση «Ναι, βέβαια, πώς δεν το είχα σκεφτεί!» – με άλλα λόγια, να βοηθά τους ανθρώπους να συνειδητοποιούν τις συνέπειες των γεγονότων που ήδη γνωρίζουν. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι πολλοί ποταμοί της Αφρικής έχουν καταρράκτες, αλλά δεν συνειδητοποιούν αμέσως ότι αυτό το γεγονός δυσχεραίνει τη μετακίνηση εμπορευμάτων και, επομένως, την ανάπτυξη του εμπορίου.

Αιχμάλωτοι γεωγραφίας παιδικό
Η Αναθεωρημένη Έκδοση του Best Seller «Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας» του Tim Marshall

ΕΡ.: Σας εξέπληξε η απήχηση του βιβλίου Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας;
ΑΠ.: Με εξέπληξε ευχάριστα. Προσωπικά, πίστευα ότι ήταν καλό βιβλίο. Ανέκαθεν προσπαθούσα να γράφω με κατανοητό τρόπο σχετικά με περίπλοκα θέματα –όπως οι διεθνείς σχέσεις–, τα οποία θεωρούνται «δύσκολα» από ορισμένους ανθρώπους. Περίμενα ότι το συγκεκριμένο βιβλίο θα έβρισκε απήχηση σε ένα πιο ειδικό αναγνωστικό κοινό – δεν πίστευα ότι θα γινόταν μπεστ σέλερ σε τόσες χώρες! Νομίζω ότι το βιβλίο εκδόθηκε στη διάρκεια μιας περιόδου όπου η πολιτική και οι διεθνείς σχέσεις μεταβάλλονταν με ταχύ ρυθμό και με έναν φαινομενικά αλλοπρόσαλλο τρόπο, γι’ αυτό οι αναγνώστες αναζητούσαν ένα βιβλίο το οποίο μπορούσε να εξηγήσει τις συνθήκες και τα αίτια που είχαν οδηγήσει σε αυτές τις αλλαγές.

ΕΡ.: Τι ρόλο πιστεύετε ότι παίζει η γεωπολιτική στον σύγχρονο κόσμο;
ΑΠ.: Βασικά, τον ίδιο ρόλο που έπαιζε ανέκαθεν. Προσωπικά, πιστεύω ότι η γεωγραφία δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τις εξελίξεις στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο, παρόλο που συχνά παραγνωρίζεται. Ήδη από την αρχαιότητα, για παράδειγμα, ο Αριστοτέλης χρησιμοποιούσε στοιχεία για τον πληθυσμό και τη γεωγραφική έκταση, ώστε να εξακριβώσει ποιος ήταν ο ιδανικός τρόπος διακυβέρνησης και προάσπισης μιας χώρας. Η διάνοιξη της Διώρυγας του Σουέζ άλλαξε ριζικά τους κανόνες του εμπορίου και των διεθνών σχέσεων, καθώς μείωσε τον χρόνο μεταφοράς των εμπορευμάτων. Και, στη σύγχρονη εποχή, η Ρωσία διεκδίκησε την Κριμαία, για να εξασφαλίσει ένα λιμάνι σε θερμά νερά.

Αιχμάλωτοι γεωγραφίας παιδικό

ΕΡ.: Ποιον στόχο θα θέλατε να πετύχετε με τη νέα έκδοση του βιβλίου;
ΑΠ.: Δεν θα μπορούσα να το διατυπώσω καλύτερα απ’ όσο το έχω ήδη διατυπώσει στο «Σημείωμα του συγγραφέα» που υπάρχει στο νέο βιβλίο: «Η μεγαλύτερη ανταμοιβή που μου έχει προσφέρει το βιβλίο Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας ήταν το γεγονός ότι άρχισαν να με προσεγγίζουν νεαροί μαθητές και να μου λένε ότι το έργο μου τους ενέπνευσε να μπουν στο πανεπιστήμιο για να σπουδάσουν σχετικά αντικείμενα. Αν αυτή η πολύχρωμη έκδοση πυροδοτήσει την ίδια επιθυμία στους νεότερους αναγνώστες, θα νιώθω ότι έχω λάβει άλλη μια φορά τη μεγαλύτερη δυνατή ανταμοιβή».

Υ.Γ. 1. Εδώ θα βρείτε και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το βιβλίο , ώστε να αναπτύξετε θέματα συζήτησης με το παιδί σας, να διευρύνει τις γνώσεις του και να αναπτύξει τις γνωστικές τους δεξιότητες.

Υ.Γ.2. Περισσότερα βιβλία γνώσεων για παιδιά θα βρείτε εδώ. 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *