Μια νευροεπιστήμονας γράφει romance με ηρωίδες που αγαπούν τα μαθηματικά

Τι είναι τα STEM-romances και γιατί λατρεύουμε να τα διαβάζουμε; Πρόκειται για ένα υποείδος της ρομαντικής λογοτεχνίας που εστιάζει στις σχέσεις των χαρακτήρων, οι οποίοι χαρακτήρες όμως εμπλέκονται σε τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM).

Ακόμη και σήμερα οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να ακολουθήσουν μια τέτοια καριέρα ενώ όταν το κάνουν έρχονται αντιμέτωπες με αμφιβολίες και αμφισβητήσεις, υποτίμηση και ένα σωρό ακόμη προβλήματα. Κι έτσι, έχουμε έναν λόγο παραπάνω να προτιμούμε αυτές τις ιστορίες. Προάγουν υγιή πρότυπα, κινούνται στον χώρο της επιστήμης, έχουν χιούμορ ενώ δεν απουσιάζει και η ερωτική σχέση.

Πλέον, μια από τις πιο γνωστές πένες του είδους είναι η Ali Hazelwood. Ποια είναι όμως, η Ali Hazelwood;

Το πραγματικό της όνομα παραμένει άγνωστο. Έχει ρίζες από την Ιταλία, έζησε στη Γερμανία και την Ιαπωνία πριν εγκατασταθεί στις ΗΠΑ για να πραγματοποιήσει το διδακτορικό της στη Νευροεπιστήμη. Πρόσφατα έγινε καθηγήτρια, πράγμα που την τρομοκρατεί.

Ασχολείται με την επιστήμη του εγκεφάλου και έχει γράψει πολλά άρθρα και ακαδημαϊκά κείμενα σχετικά με αυτή. Βέβαια, έχει γράψει και μυθιστορήματα που μας έκαναν να ερωτευτούμε τα STEM-romances.

Η Ali Hazelwood δεν είχε σκεφτεί ποτέ της ότι θα ασχοληθεί σοβαρά με τη συγγραφή. Έγραφε συνήθως για να αποσυμπιεστεί από μια φορτική μέρα. Όμως, αντλώντας έμπνευση από τα μικρά καθημερινά πράγματα που της έχουν συμβεί στον ακαδημαϊκό χώρο και στον τομέα των ερευνών που δραστηριοποιείται, και έπειτα από χιλιάδες διορθώσεις, αλλαγές, αναθεωρήσεις, επιμέλειες, κατάφερε το 2021 να κυκλοφορήσει το Θεώρημα της αγάπης, το οποίο εκτοξεύτηκε στις λίστες με τα best seller των New York Times.

Εργάζεται ως καθηγήτρια και όταν δεν βρίσκεται στη δουλειά, κάνει τζόκινγκ, τρώει κέικ ποπ ή βλέπει ταινίες επιστημονικής φαντασίας με τις τρεις γάτες και τον σύζυγό της.

Στα Ελληνικά κυκλοφορούν το Θεώρημα της αγάπης και η Νευρολογία του έρωτα. Και τα δύο κέρδισαν αμέσως τις καρδιές των αναγνωστών και έγιναν πολύ γρήγορα best seller. Σε αυτά οι πρωταγωνίστριες ασχολούνται με το STEM, δηλαδή με την επιστήμη, τη τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά και τοποθετούνται στον ακαδημαϊκό χώρο.

@dioptra

Ελάτε να μιλήσουμε για γυναίκες στην επιστήμη. #booktok #dioptrabooks #greekbooktok #stemromance

♬ original sound – Εκδόσεις Διόπτρα

Οι γυναίκες της Hazelwood είναι δυναμικές, έτοιμες να πολεμήσουν και να καταρρίψουν κάθε στερεότυπο και κάθε εμπόδιο που θα βρεθεί στο δρόμο τους λόγω φύλου. Οι ιστορίες της Hazelwood δεν αφορούν απλώς γυναίκες που ερωτεύονται αλλά τοποθετούνται πάνω σε κάθε επίκαιρο και σχετικό ζήτημα, από τον σεξισμό στον εργασιακό χώρο έως τα ζητήματα της ισότητας και της ένταξης, και του γεγονότος ότι ακόμη και σήμερα οι φωνές των αντρών είναι περισσότερο προνομιούχες και υπερτερούν των γυναικών, όχι επειδή είναι σωστές ή πιο έμπειρες αλλά απλώς επειδή είναι αντρικές.

Ποια είναι τα κύρια συστατικά των βιβλίων της; Η επιστήμη και το ακαδημαϊκό υπόβαθρο αλλά και οι έρωτες. Συγκεκριμένα, το enemies-to-lovers που είναι και η αγαπημένη της εξέλιξη στις ιστορίες. Και η κακή επικοινωνία. Και θα εξηγήσουμε ευθύς αμέσως τι εννοούμε: Ιστορίες που θα μπορούσαν να ξεκαθαρίσουν με μια απλή συζήτηση, περιπλέκονται περισσότερο απλώς και μόνο επειδή οι χαρακτήρες δεν είναι σε θέση να έχουν μια ειλικρινή, ανοιχτή συζήτηση. Κι αυτό προκύπτει συνήθως λόγω συμβάντων του παρελθόντος, λανθασμένων αντιλήψεων ή παλιών συναισθηματικών πληγών.

Σταδιακά όμως εξελίσσονται και μαζί τους και η ιστορία τους.

Το θεώρημα της αγάπης

Η Όλιβ Σμιθ είναι υποψήφια διδάκτορας Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και δέχεται ως πραγματικότητα μόνο ό,τι μπορεί να υποστηριχθεί από δεδομένα. Ως αποτέλεσμα δεν πιστεύει καθόλου στον έρωτα και στις μακροχρόνιες σχέσεις, παρόλο που η καλύτερή της φίλη, η Αν, είναι μια αθεράπευτα ρομαντική ψυχή.

Θέλοντας να την πείσει ότι είναι καλά και ότι προχωράει στη ζωή της, η Όλιβ λέει ένα μικρό ψεματάκι… ότι βγαίνει με κάποιον, και μάλιστα ότι είναι πιο ευτυχισμένη από ποτέ! Όμως η Αν δεν ξεγελιέται εύκολα.
Ως γνήσια επιστήμονας η Όλιβ πανικοβάλλεται και για να της το αποδείξει φιλάει τον πρώτο άντρα που βλέπει μπροστά της!

Ο άντρας αυτός τυχαίνει να είναι ο Άνταμ Κάρλσεν, ένας από τους πιο απρόσιτους και απαιτητικούς καθηγητές του Στάνφορντ. Παραδόξως, ο Άνταμ συμφωνεί να κρατήσει το μυστικό της και να γίνει κάτι σαν ψεύτικο αγόρι της, αφήνοντας άφωνη την Όλιβ.

Και όταν σε ένα συνέδριο ένα αναπάντεχο συμβάν βάζει σε κίνδυνο την καριέρα της, ο Άνταμ κάνει πάλι την έκπληξη και την υποστηρίζει.

Ξαφνικά το μικρό τους πείραμα μοιάζει να ξεφεύγει από τον έλεγχο και η Όλιβ ανακαλύπτει ότι το μόνο πράγμα που είναι πιο περίπλοκο από ένα θεώρημα για την αγάπη είναι το να βάλει τη δική της καρδιά στο μικροσκόπιο.

Η νευρολογία του έρωτα

Η νεαρή νευροεπιστήμονας Μπι Χουνιγκσβάσερ ζει με γνώμονα την απάντηση σε ένα απλό ερώτημα-κλειδί: Τι θα έκανε η Μαρί Κιουρί σε μια ανάλογη περίσταση;

Είναι απόλυτα βέβαιη ότι αν η NASA αναγνώριζε την ακαδημαϊκή της έρευνα ως καινοτόμα και την όριζε επικεφαλής ενός πρότζεκτ, η Μαρί θα έλεγε «ναι» χωρίς δεύτερη σκέψη.

Προφανώς. Πρόκειται για το απόλυτο «όνειρο που γίνεται πραγματικότητα» κάθε επιστήμονα.
Όμως η μητέρα της σύγχρονης φυσικής δεν χρειάστηκε ποτέ να συνεργαστεί με τον Λίβαϊ Γουάρντ.

Ναι, ο Λίβαϊ είναι θεωρητικά γοητευτικός τύπος.
Όμως έχει δείξει ξεκάθαρα τα συναισθήματά του για την Μπι στο πανεπιστήμιο – για κάποιο (ανεξήγητο) λόγο τη σιχαίνεται. Και όπως έχει αποδείξει πολλάκις η ζωή, οι άσπονδοι εχθροί εργάζονται καλύτερα όταν απέχουν… έτη φωτός μεταξύ τους.

Όμως όταν ο εξοπλισμός που περιμένει δεν έρχεται ποτέ και το υπόλοιπο προσωπικό στα εργαστήρια της ΝΑSA την αγνοεί, η Μπι βλέπει τον Λίβαϊ να γίνεται σχεδόν σύμμαχός της, να υποστηρίζει την έρευνά της, να είναι ακόμα και ευγενικός μαζί της…

Ξαφνικά οι νευρώνες της Μπι παίρνουν φωτιά, αλλά καμία λογική σκέψη δεν μπορεί να αιτιολογήσει αυτή τη συμπεριφορά! Αργά ή γρήγορα θα καταλάβει ότι η λογική δεν λειτουργεί στον έρωτα, και τότε μένει να απαντηθεί ένα μόνο ερώτημα:

Τι θα κάνει η Μπι Χουνιγκσβάσερ;

Διαβάστε επίσης:

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *