Γιορτάζοντας την αγάπη σε όλες τις μορφές της!

Μπορεί η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου να έχει καθιερωθεί ως μια γιορτή για τους απανταχού ερωτευμένους, ωστόσο αξίζει να δούμε την ημέρα αυτή πιο σφαιρικά. 

Ας γίνει η συγκεκριμένη ημέρα -την οποία κάποιοι αγαπούν και άλλοι αγαπούν να τη μισούν- μια αφορμή να γιορτάσουμε την αγάπη σε όλες της τις μορφές. Ας είναι μια ημέρα που γιορτάζεται η αγάπη για τη ζωή, η αγάπη για τον εαυτό μας, η αγάπη ενός γονέα για το παιδί του, η αγάπη για τον σύντροφό μας και τον διπλανό μας, η αδελφική και η φιλική αγάπη.

Και το πιο σημαντικό: Ας αποτελέσει αυτή η μέρα μια αφορμή για να αναλογιστούμε, να μάθουμε να αγαπάμε, να μάθουμε να δίνουμε. Η αγάπη αποτελεί μια δέσμευση και πρέπει καθημερινά να την καλλιεργούμε, να προσέχουμε μη μας μαραθεί. Δεν μπορούμε με ευκολία να δώσουμε έναν ορισμό αλλά μπορούμε όλοι να τη βιώσουμε.

Παρακάτω φτιάξαμε μια λίστα με 10 βιβλία που μιλούν για την αγάπη. Σε όλες της τις μορφές.

Η Τέχνης της αγάπης, Erich Fromm

βιβλία για την αγάπη

Είναι η αγάπη τέχνη; Αν είναι, χρειάζεται γνώση και προσπάθεια. Ή μήπως η αγάπη είναι ένα ευχάριστο συναίσθημα που κατά σύμπτωση το γνωρίζει κανείς, το «συναντά» αν είναι τυχερός; Αυτό το μικρό βιβλίο βασίζεται στην πρώτη αντίληψη, ενώ αναμφισβήτητα η πλειοψηφία των ανθρώπων πιστεύουν στη δεύτερη. Στο κλασικό αυτό βιβλίο, Η Τέχνη της Αγάπης, ο φημισμένος ψυχαναλυτής και κοινωνικός στοχαστής Έριχ Φρομ διερευνά την αγάπη απ’ όλες τις πλευρές και τις όψεις της – όχι μόνο τη ρομαντική αγάπη, που είναι διαποτισμένη από τόσες παρανοήσεις και τόσες μεγάλες προσδοκίες, αλλά επίσης την αδελφική αγάπη, την ερωτική αγάπη, την αγάπη των γονιών για τα παιδιά τους, την αγάπη για τον εαυτό μας και την αγάπη για τον Θεό.

Η Κότα που ονειρευόταν να πετάξει, Sun-Mi Hwang

βιβλία για την αγάπη

«Όλη η ομορφιά του κόσμου κλείνεται μέσα σε τούτο εδώ το μυθιστόρημα, αυτό το λογοτεχνικό κόσμημα, που ξεχειλίζει από περιπέτειες, από όνειρα που βγαίνουν αληθινά κι από μια λαχτάρα που πηγάζει από την αγάπη. Μια αλληγορία για τη ζωή, γραμμένη με μαεστρία… στο πνεύμα βιβλίων που έχουν γίνει κλασικά. Μια ιστορία που ξεχειλίζει από αγνότητα και θα μιλήσει στην καρδιά όλων των αναγνωστών»

Η βαλίτσα, Chris Naylor-Ballesteros

βιβλία για την αγάπη

Μαθαίνουμε στα παιδιά μας ότι κανένας δεν είναι ξένος. Μια ιστορία γεμάτη ελπίδα και καλοσύνη, αγάπη και τρυφερότητα για όλα τα πλάσματα που έχουν την ανάγκη μας.

Περηφάνια και Προκατάληψη, Jane Austen

βιβλία για την αγάπη

Αυτό το μυθιστόρημα εποχής δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας. Θα έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας και τη βιβλιοθήκη μας.

Μια νύχτα ακόμα, Κώστας Κρομμύδας

βιβλία για την αγάπη

Υπάρχουν ταξίδια που ξεκινούν με μια βαλίτσα στο χέρι. Άλλα, έπειτα από έναν χωρισμό. Κάποια, όταν μια δουλειά σε αναγκάζει να φύγεις χωρίς να αφήσεις τίποτα πίσω σου… Υπάρχουν ορισμένα που έμειναν χαραγμένα στην ψυχή μας επειδή μας πόνεσαν, επειδή μας ανάγκασαν να πληγώσουμε κι εμείς ανθρώπους που πιθανόν να αγαπούσαμε. Αλλά υπάρχουν κι εκείνα που τα διαφεντεύει ένας παράφορος έρωτας, που μας κάνουν να ξεχνάμε πώς είναι να ζούμε αλλά και να νιώθουμε τον πόνο όταν αυτός είναι χωρίς ανταπόκριση…

Πολύ αργά θα καταλάβεις ότι τα καλύτερα ταξίδια είναι αυτά που δεν έκανες ποτέ. Που δεν τα τόλμησες, που δεν τα γεύτηκες.

Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου, Philippa Perry

βιβλία για την αγάπη

Κάθε γονιός θέλει δύο βασικά πράγματα: Να είναι το παιδί του ευτυχισμένο και να μην τα θαλασσώσει με την ανατροφή του. Πώς επιτυγχάνονται όμως αυτά; Ένας χάρτης για υγιείς σχέσεις με τα παιδιά μας, ένα βιβλίο που όλοι οι γονείς πρέπει να διαβάσουν. Γεμάτο ζεστασία, σοφία, ελπίδα και παρακίνηση.

Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν, Sarah Ockwell-Smith

Με απλές και πρακτικές συμβουλές, η διακεκριμένη ψυχολόγος και συγγραφέας Sarah Ockwell-Smith δείχνει πώς να μεγαλώσουμε κάθε παιδί με σεβασμό και αγάπη, δουλεύοντας μαζί του και όχι εναντίον του και καταρρίπτοντας τη θεωρία της τιμωρίας αλλά και της επιβράβευσης.

Μια καρδιά, Μαρίνα Γιώτη

Ένα βιβλίο για τη μοναδική σχέση μητέρας και κόρης. Ένα βιβλίο για όλα όσα θα θέλαμε να πούμε στις κόρες μας και στις μητέρες μας, αλλά συχνά το αφήνουμε για μια άλλη στιγμή, που δεν έρχεται ποτέ…

Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας, Stefanie Stahl

βιβλία για την αγάπη

Αυτό το βιβλίο θα σε βοηθήσει να γνωρίσεις το παιδί μέσα σου και να γίνετε φίλοι. Η ψυχολόγος Stefanie Stahl έχει αναπτύξει μία νέα, αποτελεσματική προσέγγιση για να «δουλέψουμε» με το παιδί που κρύβουμε μέσα μας. Οι ασκήσεις του βιβλίου θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από παλιά ψυχικά μοτίβα που οδηγούν σε αδιέξοδο τη ζωή μας και να αλλάξουμε τις πεποιθήσεις και τη συμπεριφορά μας, ώστε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και να ζήσουμε ευτυχισμένοι.

Μαθαίνοντας την αγάπη, Don Ruiz Miguel

βιβλία για την αγάπη

Η ευτυχία μπορεί να έρθει μόνο από μέσα σας και είναι αποτέλεσμα της αγάπης σας.

Στο Μαθαίνοντας την aγάπη, ο Don Miguel παρουσιάζει τις αντιλήψεις των Τολτέκων για την αγάπη και αποκαλύπτει τις πεποιθήσεις και τις εικασίες που την υπονομεύουν και φέρνουν δυστυχία στις σχέσεις μας. Χρησιμοποιώντας διδακτικές ιστορίες για να δώσει γλαφυρότητα στο μήνυμά του, μας δείχνει πώς να θεραπεύσουμε τις συναισθηματικές μας πληγές, να ξανακάνουμε δικές μας την ελευθερία και την ευτυχία που αποτελούν φυσικό μας δικαίωμα και να αναβιώσουμε την «παιχνιδιάρικη» διάθεση που παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στις προσωπικές σχέσεις.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *