Μια εξαφάνιση πριν 24 χρόνια και μια υπόθεση… ανεξιχνίαστη

Γράφει ο συγγραφέας Βαγγέλης Γιαννίσης

Θα ξεκινήσω με μία αρκετά κλισέ φράση, η οποία ωστόσο, όπως όλα τα καλά κλισέ, ισχύει απόλυτα: ο Jørn Lier Horst είναι ένας συγγραφέας που δεν χρειάζεται συστάσεις. Ξεκίνησε να εκδίδει αστυνομικά μυθιστορήματα στη χώρα του το 2004, ενώ εργαζόταν ως επιθεωρητής στο Larvik, συνθήκη η οποία γέννησε έναν δεινό αφηγητή με βαθιά γνώση των ερευνητικών διαδικασιών, του εργασιακού περιβάλλοντος μέσα σε ένα αστυνομικό τμήμα, αλλά και της ψυχοσύνθεσης ενός ερευνητή.

Ο Βίλιαμ Βίστιν, ήρωας με επώνυμο που αποτίει φόρο τιμής στον τοπικό ήρωα Oscar Wisting, τον πρώτο εξερευνητή που πάτησε το πόδι του στον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο (μαζί με τον έτερο Νορβηγό Roald Amundsen), ξεχωρίζει αμέσως από το αρχέτυπο του Σκανδιναβού αστυνομικού, με το οποίο έχει εξοικειωθεί το αναγνωστικό κοινό. Ο Horst έχει δημιουργήσει έναν πολύπλοκο χαρακτήρα, ο οποίος παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει δεν δρα αυτοκαταστροφικά. Πολλοί θα παρατηρήσουν ομοιότητες με τον Κουρτ Βαλάντερ, του Henning Mankell και όχι άδικα· ο Horst είναι ίσως ο σημαντικότερος από τους επιγόνους του και ένας άξιος συνεχιστής της κληρονομιάς του, η ήρεμη δύναμη στην Σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία, με μυθιστορήματα που δεν στοχεύουν στην εύκολη ανατροπή, ή απλά στο μηχανικό γύρισμα των σελίδων, αλλά χτίζουν με τέμπο συγκρατημένο την πλοκή, μέχρι αυτή να φτάσει στην κορύφωση και τη λύτρωση των τελευταίων σελίδων. Ο Horst προκαλεί τον αναγνώστη, τον καλεί να συγκεντρωθεί στις σελίδες και να γίνει ένα με την υπόθεση.

Ο Φάκελος Καταρίνα είναι το πιο πρόσφατο βιβλίο του συγγραφέα που εκδίδεται στη χώρα μας και το πρώτο του ίδιου που είχα την τύχη να μεταφράσω. Ευθύνη μεγάλη, μιας και ο Jørn πέρα από σημαντικός συγγραφέας είναι και φίλος. Μία γυναίκα, η Καταρίνα, εξαφανίζεται πριν από 24 χρόνια, αφήνοντας πίσω της έναν σύζυγο που περνάει τις μέρες του βυθισμένος στο πένθος και ένα σημείωμα, πάνω στο οποίο έχει γράψει έναν μυστηριώδη κώδικα, τον οποίο κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να αποκρυπτογραφήσει. Όλα αλλάζουν, ωστόσο, όταν ο σύζυγος της Καταρίνα εξαφανίζεται και ένας επιθεωρητής από το Όσλο καταφτάνει στην περιοχή και ζητάει τη βοήθεια του Βίστιν για άλλη μία ανεξιχνίαστη υπόθεση.

Κάπως έτσι ξεκινάει το βιβλίο που αποτελεί το πρώτο της σειράς του Κουαρτέτου των Ξεχασμένων Υποθέσεων. Ο αναγνώστης που παρακολουθεί την πορεία του επιθεωρητή Βίστιν από τα προηγούμενα βιβλία θα συναντήσει γνώριμους χαρακτήρες και θα έχει την ευκαιρία να δει την εξέλιξή τους. Αλλά και όσοι επιλέξουν να ξεκινήσουν με τον Φάκελο Καταρίνα δεν θα νιώσουν αμήχανα· ο Horst ως έμπειρος αφηγητής τους βάζει με τη μία στο σύμπαν που έχει δημιουργήσει, οργανικά, σαν να ήταν από παλιά αναγνώστες του. Και κάτι τελευταίο: θυμηθείτε το όνομα του Άντριαν Στίλερ, όταν διαβάσετε το βιβλίο· θα διαπιστώσετε πως ο Horst κατάφερε να δημιουργήσει έναν από τους πιο ενδιαφέροντες και αξιομνημόνευτους χαρακτήρες στη σύγχρονη Σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία.

Φάκελος Καταρίνα

Υ.Γ. Αναζητήστε την εισαγωγή της σειράς Wisting στο YouTube για να μπείτε καλύτερα στο κλίμα.

Ανακαλύψτε εδώ όλα τα βιβλία του Horst με επιθεωρητή τον Βίλιαμ Βίστιν:

φάκελος Καταρίνα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *