Φτιάχνουμε μπισκοτόπιτα με πραλίνα!

Συνταγή για μπισκοτόπιτα από το βιβλίο του pastry chef Χρήστου Βέργαδου, Γλυκά Παντρέματα…

Γιορτή χωρίς γλυκό γίνεται; Δεν γίνεται! Εκτός από παραδοσιακό πασχαλινό τσουρέκι και κουλουράκια, φτιάχνουμε μια λαχαρτιστή μπισκοτόπιτα με πραλίνα. Είστε έτοιμοι για αυτή τη δοκιμασία;

Υλικά

Για την πραλίνα

  • 400 γρ. φουντούκια καβουρδισμένα
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. ηλιέλαιο
  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος 
  • 1 κάψουλα βανίλιας 

Εκτέλεση

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε τη μισή ποσότητα της ζάχαρης ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα ανά διαστήματα, μέχρι να αρχίσει να λιώνει. Στη συνέχεια προσθέτουμε και την υπόλοιπη ζάχαρη εξακολουθώντας να ανακατεύουμε ανά διαστήματα, μέχρι να γίνει διαυγής καραμέλα ανοιχτού καφέ χρώματος. Προσθέτουμε μέσα στην καραμέλα τα φουντούκια και τα ανακατεύουμε έτσι ώστε να κρυσταλλώσουν. Τα αδειάζουμε σε μια λαδόκολα και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Σπάμε σε κομμάτια και τα χτυπάμε στο μπλέντερ μαζί με το ηλιέλαιο πολύ καλά, μέχρι να γίνουν σαν αλοιφή. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί, την προσπαθούμε στο παραπάνω μείγμα μαζί με τη βανίλια και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. 

Για την ζύμη μπισκότου 

  • 200 γρ. βούτυρο 
  • 250 γρ. καστανή ζάχαρη 
  • 1 αβγό 
  • 2 κάψουλες βανίλιας
  • 320 γρ. αλεύρι 
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 
  • 150 γρ. σταγόνες σοκολάτας 

Εκτέλεση 

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το χέρι το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη. Στην συνέχεια ρίχνουμε το αβγό και, μόλις απορροφηθεί, προσθέτουμε τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ, το αλεύρι και 100 γρ. από τις σταγόνες σοκολάτας. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές ζυμάρι. 

Στήσιμο

Κρατάμε στην άκρη το 1/3 της ζύμης. Σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί περίπου 20 εκ. απλώνουμε στρώνοντας τα υπόλοιπα 2/3 της ζύμης καλύπτοντας και τα τοιχώματα του ταψιού. Ρίχνουμε στο εσωτερικό την πραλίνα. Ανοίγουμε το 1/3 της ζύμης που έχουμε κρατήσει στην άκρη και σκεπάζουμε την μπισκοτόπιτα πάνω από την πραλίνα. Πιέζουμε τις άκρες να ενωθούν και πασπαλίζουμε στην επιφάνεια τα υπόλοιπα 50 γρ. Από τις σταγόνες σοκολάτας. Ψήνουμε στους 180°C στον αέρα για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. 

Από το βιβλίο Γλυκά παντρέματα…

Δοκιμάστε και αυτή τη συνταγή:

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *