Θέσε σωστά τις προτεραιότητές σου!

Ο καθορισμός προτεραιοτήτων είναι η δεξιότητα που παρεμβάλλεται ανάμεσα στη στοχοθεσία και στη διαχείριση χρόνου. Ουσιαστικά, είναι κομμάτι της οργάνωσης. Πώς να κατανείμω τους πόρους μου; Ποιος θα κάνει τι; Ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν και με ποια σειρά;

Γιατί είναι σημαντικός ο καθορισμός προτεραιοτήτων;
Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, και ιδιαίτερα η απόφαση για το ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν και με ποια σειρά, είναι αυτό που λέμε «καθορισμός προτεραιοτήτων». Το να οργανώνεις τον χρόνο και τους πόρους σου με βάση τις προτεραιότητές σου είναι μια πολύτιμη δεξιότητα ζωής, τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά. Είναι μια δεξιότητα που οδηγεί τα άτομα στην επιτυχία, αλλά παίζει ακόμα σημαντικότερο ρόλο στην ευτυχία.

Δεν θα πρέπει λοιπόν να παραβλέπουμε να ορίζουμε τον χρόνο μας με βάση τις προτεραιότητές μας και στον ελεύθερο χρόνο μας, γιατί το τίμημα που θα πληρώσουμε θα είναι πολύ ακριβό. Υπάρχουν δεκάδες επιτυχημένα στελέχη και επιχειρηματίες οι οποίοι βρέθηκαν ξαφνικά με ένα διαζύγιο στο χέρι γιατί είχαν βάλει ως προτεραιότητα τη δουλειά τους, παραμελώντας συστηματικά την οικογένειά τους.
Καθορισμός προτεραιοτήτων σημαίνει ουσιαστικά πώς μοιράζω τον χρόνο μου την ημέρα, τη βδομάδα, τον μήνα, τον χρόνο κ.ο.κ. Και φυσικά μιλάμε για όλο το εικοσιτετράωρο, γιατί είτε το θέλουμε είτε όχι, υπάρχουν 8 βασικοί τομείς στη ζωή μας και το να αγνοούμε ή να παραβλέπουμε συστηματικά κάποιους από αυτούς έχει συνέπειες.

Οι 8 τομείς είναι:

• Υγεία
• Εργασία
• Χρήμα
• Προσωπική σχέση
• Προσωπική ανάπτυξη
• Περιβάλλον
• Ελεύθερος χρόνος / Διασκέδαση
• Οικογένεια / Φίλοι

Για να αισθανόμαστε αρμονία και ισορροπία στη ζωή μας, είναι απαραίτητο να μοιράζουμε τον χρόνο μας ανάμεσα σε αυτούς τους 8 τομείς με βάση το τι είναι σημαντικό για εμάς. Δεν χρειάζεται ο χρόνος να μοιράζεται ισομερώς μεταξύ των τομέων, αλλά να μην παραβλέπουμε για καιρό κάποιον, γιατί είναι επικίνδυνο. Το τι είναι σημαντικό για εμάς καθορίζεται από τους στόχους μας και, ακόμα καλύτερα, από τον σκοπό της ζωής μας. Εάν δεν έχεις στόχους, δεν μπορείς και να κάνεις ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Με τι κριτήρια να βάλεις σε σειρά τις υποχρεώσεις της ζωής σου; Με τι κριτήρια να βάλεις τις απολαύσεις; Άρα η στοχοθεσία προηγείται του καθορισμού προτεραιοτήτων και η διαχείριση χρόνου έπεται.

Το πρόβλημα με τους περισσότερους είναι ότι δεν κάνουν ρεαλιστική εκτίμηση του χρόνου και των δυνατοτήτων τους, με αποτέλεσμα να στριμώχνουν υπερβολικά τη μέρα τους με To do. Το αποτέλεσμα είναι ότι είτε δεν τα προλαβαίνουν, επομένως μένουν με ένα αίσθημα ανεπάρκειας και ανικανότητας, είτε τρέχουν να τα προλάβουν και εξοντώνονται, με αποτέλεσμα να παθαίνουν burnout ή άλλα προβλήματα υγείας. Αυτό οφείλεται σε ένα σφάλμα αντίληψης που κάνουν οι περισσότεροι: υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους.

Ανεξάρτητα απ’ αυτό όμως, μία είναι η λύση. Να βάζετε μόνο πέντε Τo do τη μέρα, ώστε να προλαβαίνετε να τα κάνετε. Όχι δέκα, όχι είκοσι που βάζουν άλλοι, γιατί απλώς δεν θα είναι ρεαλιστικό να τα πετύχετε. Τα πέντε Τo do (μπορεί να είναι και λιγότερα) δεν θα είναι οποιεσδήποτε ενέργειες, αλλά θα συνδέονται άρρηκτα με την επίτευξη των πιο σημαντικών σας στόχων. Εξασφαλίστε ότι θα κάνετε αυτά τα πέντε τη μέρα και να είστε πολύ ευχαριστημένοι με τον εαυτό σας.

Αν κάνετε μέσα στην κάθε μέρα σας τις πιο σημαντικές ενέργειες για τους στόχους σας, αυτό είναι υπεραρκετό. Τότε βαδίζετε με μαθηματική ακρίβεια προς την επίτευξή τους.

Συνοψίζοντας, αν δεν έχεις στόχο και δεν έχεις προτεραιότητες, τότε βαδίζεις στην τύχη. Όποιο δρόμο και να πάρεις, καλός είναι, αφού δεν έχεις ιδέα πού πας. Σαν την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. Το θέμα όμως είναι πως αν δεν είστε Αλίκη και δεν είστε στη Χώρα των Θαυμάτων, τότε ξεκαθαρίστε τις προτεραιότητές σας για να ζήσετε μια γεμάτη ζωή ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΖΩΗ. Γιατί μάλλον δεν υπάρχει και άλλη!

Το απόσπασμα είναι απ” το βιβλίο Θέλω-Πιστεύω-Μπορώ, της Εύης Ξυραφά.

Λίγα λόγια για το βιβλίο…

Τι σημαίνει βασικές δεξιότητες ζωής και πώς μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή μας;
Γεννιέσαι αισιόδοξος ή γίνεσαι;
Πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε το άγχος στη ζωή μας;
Πώς οι ταμπέλες που «μας φοράνε» οι άλλοι καταλήγουν να επηρεάζουν όλη τη ζωή μας;
Πώς μπορείς να μεταδώσεις αρχές και αξίες στα παιδιά σου;
Σε τι υπερτερούν οι άνθρωποι που έχουν θετική σκέψη; Πώς τεκμηριώνεται αυτό;
Τι οδηγεί τους ανθρώπους σε συγκρούσεις; Πώς μπορούν να αποφευχθούν;
Τα σημαντικότερα εμπόδια στην εκπλήρωση των στόχων μας είναι οι περιοριστικές μας πεποιθήσεις. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Από τη θετική σκέψη και την αυτοπεποίθηση, μέχρι τη γλώσσα σώματοςκαι τη διεκδικητικότητα, η Εύη Ξυραφά προσφέρει τα εφόδια για να αντιμετωπίσετε κάθε πρόκληση της ζωής.

Και το κυριότερο: να ζείτε ευτυχισμένοι και με αρμονία τη ζωή που εσείς επιλέξατε να ζήσετε και όχι οι άλλοι για εσάς!

Οι σκέψεις μας ορίζουν τη ζωή μας, κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για ό,τι συμβαίνει στη ζωή μας και εμείς μπορούμε να το αλλάξουμε.
Το πιο δύσκολο κομμάτι της αλλαγής είναι η απόφαση. Αν έχετε αποφασίσει ότι θέλετε μια καλύτερη ζωή και ότι είστε έτοιμοι να την κατακτήσετε, αυτό το βιβλίο θα σας δώσει όλα τα εργαλεία για να το πετύχετε. Από εκεί και πέρα, θα χρειαστείτε εφαρμογή, εξάσκηση, υπομονή και επιμονή. Με μία λέξη: δέσμευση.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *