Ο Μαραθώνιος ανάγνωσης της Οδύσσειας του Ν. Καζαντζάκη θα διαρκέσει 2,5 χρόνια

Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, διοργανώνει «Μαραθώνιο ανάγνωσης της Οδύσειας του Νίκου Καζαντζάκη» και προγραμματίζει διαδικτυακές συναντήσεις διάρκειας δύο ωρών στις οποίες θα γίνεται ανάγνωση της Οδύσειας, με προεγγραφή εθελοντών αναγνωστών.

Οι διαδικτυακές συναντήσεις (μέσω Zoom) θα γίνονται μία φορά τον μήνα (ανάγνωση μιας ραψωδίας ανά μήνα), με διάλειμμα κατά τον μήνα Αύγουστο. Οι αναγνώσεις θα διοργανώνονται κάθε μήνα σε διαφορετική πόλη ή χώρα, ώστε η Οδύσεια να «ταξιδέψει» στον χώρο και τον χρόνο.

Ο Καζαντζάκης ξεκίνησε την Οδύσσειά του το 1925 στο Ηράκλειο και την ολοκλήρωσε στην Αίγινα μετά από δεκατρία χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια επεξεργαζόταν την αρχική εκδοχή, ενσωματώνοντας εικόνες και εντυπώσεις από κάθε καινούριο του ταξίδι. Η πρώτη έκδοση το 1938 υπήρξε γεγονός για τα ελληνικά δεδομένα⋅ τυπώθηκε σε μεγάλο σχήμα, με ειδικής παραγγελίας τυπογραφικά στοιχεία, σε μονοτονικό σύστημα.

Η έκδοση του 1938 έγινε σε 301 αντίτυπα, 24 με ένα γράμμα τού αλφαβήτου στο καθένα (Α-Ω) και άλλα 277 με αρίθμηση (1-277). Όλα τα αντίτυπα υπεγράφησαν τότε από τον Καζαντζάκη. Το 2006 οι Εκδόσεις Καζαντζάκη προχώρησαν σε ομοιότυπη έκδοση της «Οδύσειας» του 1938, σε 3.000 συλλεκτικά αριθμημένα αντίτυπα.

Ο Μαραθώνιος ανάγνωσης της καζαντζακικής Οδύσειας προβλέπεται να διαρκέσει δυόμιση χρόνια, δηλαδή μέχρι τον Μάιο του 2026. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για αυτήν την πρωτοβουλία και σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στην πρώτη συνάντηση την Κυριακή 18/2/2024 και 19:00 ώρα Ελλάδας, επέτειο γέννησης του Νίκου Καζαντζάκη. Σε αυτήν τη πρώτη διαδικτυακή συνάντηση θα αναγνωσθεί ο πρόλογος του έπους και θα δοθούν στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με τη συγγραφή του και την απήχηση που είχε στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ολοσέλιδη κριτική στους New York Times για την Οδύσσεια, που είχε κυκλοφορήσει το 1958 σε μετάφραση Kimon Friar από τον σπουδαίο εκδότη Simon & Schuster.

Τόσο η πρώτη εκδήλωση του Μαραθωνίου όσο και οι επόμενες είναι ανοικτές προς το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον «Μαραθώνιο Ανάγνωσης της καζαντζακικής Οδύσειας» μπορείτε να επικοινωνείτε στο e-mail: secretary.siank.gr@gmail.com ή στο τηλέφωνο +30 2810 333993. Δηλώσεις συμμετοχής για εθελοντές αναγνώστες και για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν στο email: secretary.siank.gr@gmail.com

Όλες οι σχετικές ανακοινώσεις θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΔΕΦΝΚ αλλά και στη σελίδα facebook της ΔΕΦΝΚ.

Συντονισμός: Κατερίνα Ζωγραφιστού, Σοφία Νταλαμπέκη και Νίκος Χρυσός.

Η Οδύσσεια, σχεδόν έναν αιώνα από τη συγγραφή της, συνεχίζει να βρίσκεται στα ράφια των βιβλιοπωλείων και να συναντάει αναγνώστες. Η φωτογραφία εδώ από το βιβλίο της Πάτρας Πίξελ Books.

Και ένα ακόμα ντοκουμέντο, ενδεικτικό της απήχησης που είχε ο Καζαντζάκης στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλον τον κόσμο. Μεγάλη ημισέλιδη διαφήμιση της Οδύσσειας στον αμερικάνικο τύπο, το 1958, αρκετά χρόνια πριν γυριστεί ο Ζορμπάς σε ταινία:

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *