Λέσχη ανάγνωσης για το έργο «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» του Νίκου Καζαντζάκη

Οι Εκδόσεις Διόπτρα σε συνεργασία με τη Λέσχη ανάγνωσης Βooks & life καλωσορίζουν τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες του καζαντζακικού έργου στο βιβλιοπωλείο books & life (Σόλωνος 93-95) σε βραδιές αφιερωμένες στο βιβλίο του O Χριστός ξανασταυρώνεται .

Με δύο διά ζώσης συναντήσεις (28/11 και 5/12 και ώρα 18:30) με ταυτόχρονη δυνατότητα διαδικτυακής παρουσίας, εγκαινιάζεται μια σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένη στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

Οι θέσεις των συμμετεχόντων είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Συνδεθείτε εδώ για τη διαδικτυακή συμμετοχή.

Για τον συγγραφέα και το εμβληματικό βιβλίο του θα μιλήσει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης. Συντονίζει ο Φιλήμονας Πατσάκης.

Στόχος των συναντήσεων αυτών είναι να μοιραστούμε την εμπειρία που προκαλούν τα κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη. Μπορεί μια λέσχη ανάγνωσης να φτιάξει μια παρέα γεμάτη από τις εικόνες, τις σκέψεις, τους προβληματισμούς του σπουδαίου αυτού στοχαστή; Μπορούμε με την ανάγνωσή μας να γνωρίσουμε πτυχές του μεγάλου δημιουργού και να δούμε τον καιρό μας με άλλο μάτι; 

Για όσους παρακολουθήσουν τη λέσχη στο books and life δια ζώσης στις 28/11 και 5/12 θα υπάρχει προσφορά 1 βιβλίο + 1 δώρο.

Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται

Δε βρίσκει κανένας ποτέ παρά ό,τι ζητάει, εμείς –καλά το ’νιωσες, Μανολιό μου– θα βρούμε, εκεί που πάμε, το Θεό, και θα τον βρούμε, όχι όπως τον παριστάνουν όσοι δεν τον είδαν ποτέ τους, ένα ροδομάγουλο γέρο, που κάθεται μακάρια σε πουπουλένια σύννεφα και προστάζει, μα σα μικρή φωνή που τινάζεται από τα σωθικά μας και σηκώνει πόλεμο.

O Χριστός ξανασταυρώνεται είναι μια ιστορία για το πνεύμα και τη σάρκα.

Στη Λυκόβρυση, ένα ελληνικό χωριό της Ανατολής, υπάρχει το έθιμο να γίνεται η αναπαράσταση των Παθών κάθε επτά χρόνια.

Ο παπα-Γρηγόρης με τους προεστούς επιλέγουν τα πρόσωπα που θα λάβουν μέρος: το Χριστό θα υποδυθεί ο Μανολιός, ένας απλός βοσκός· τον Ιωάννη, ο Μιχελής, ο γιος του άρχοντα Πατριαρχέα· τον Ιούδα, ο Παναγιώταρος· τη Μαγδαληνή, η χήρα Κατερίνα. Γράφεται στην Αντιμπ το 1948. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1954.

Θεωρείται από πολλούς το πιο ολοκληρωμένο του έργο, ένα βιβλίο ενάντια στην μισαλλοδοξία, τον σκοταδισμό και τον φανατισμό. Μια κραυγή για τον άνθρωπο. Ο Καζαντζάκης αγκαλιάζει τους πρόσφυγες γιατί είναι πάντα με τους κατατρεγμένους. Ας αναζητήσουμε μαζί τα σημεία που έχουν κάνει αυτό το βιβλίο ένα διαχρονικό αριστούργημα.

Το βιβλίο έγινε ταινία το 1957 με τίτλο Celui qui doit mourir [=Αυτός που πρέπει να πεθάνει], σε σκηνοθεσία Jules Dassin. Ηθοποιοί: Pierre Vaneck, Μελίνα Μερκούρη, Maurice Ronet, Jean Servais, Fernand Ledoux. Η ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Κανών το 1957. Στην πρεμιέρα παραβρέθηκε το ζεύγος Καζαντζάκη.

Επίσης έγινε σειρά  70 επεισοδίων, σε σκηνοθεσία Βασίλης Γεωργιάδης, για το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΙΡΤ) 1975. Ηθοποιοί: Αλέξης Γκόλφης, Λυκούργος Καλλέργης, Γιάννης Αργύρης, Κάτια Δανδουλάκη, Δήμος Σταρένιος, Ανδρέας Φιλιππίδης, Νίκη Τριανταφυλλίδη, Γιώργος Φούντας.

Η επανέκδοση των έργων του Νίκου Καζαντζάκη

Οι εκδόσεις Διόπτρα προχώρησαν σε ανασχεδιασμό και επανακυκλοφορία του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, έχοντας ως όραμα να αναγνωστεί εκ νέου και να έρθει στον 21ο αιώνα η αναμφισβήτητα διαχρονικής αξίας εργογραφία του.

Για τη νέα σειρά έργων του εννέα φορές υποψήφιου για βραβείο Νόμπελ Νίκου Καζαντζάκη σχεδιάστηκε μια εξολοκλήρου καινούρια γραμματοσειρά, η Grecs d’Estienne, από τον Γιάννη Καρλόπουλο, η οποία συνδυάζει τη δυναμική του καζαντζακικού χειρογράφου και την τυπογραφική ιστορία των έργων του.

Επιπλέον, στις νέες εκδόσεις περιλαμβάνεται γλωσσάρι με λέξεις που έπλασε ο συγγραφέας και ενδεχομένως θα δυσκόλευαν τους αναγνώστες που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το έργο του. Τέλος, οι νέες εκδόσεις συνοδεύονται από εισαγωγικά κείμενα και επίμετρο, τα οποία προσφέρουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ίδιο το έργο και την εποχή κατά την οποία γράφτηκε.

Graphic Novel

Δύο εμβληματικά έργα του συγγραφέα μεταφέρθηκαν σε graphic novel.

Σκληρόδετες εκδόσεις

*Θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα έργα του σε σκληρόδετη έκδοση.

Θεατρικά

Προσεχώς έρχονται και οι επανεκδόσεις των Ταξιδιωτικών του Νίκου Καζαντζάκη καθώς και ο Ασυμβίβαστος της Ελένης Καζαντζάκη.

Διαβάστε περισσότερα για το εμβληματικό έργο:

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *