3 Dark Academia βιβλία που αξίζει να διαβάσεις αυτό το Φθινόπωρο

Τι είναι το Dark Academia στη λογοτεχνία; Ποια είναι εκείνα τα βιβλία που ανήκουν σε αυτό το είδος, το οποίο έχει ανθίσει τα τελευταία χρόνια;

Tα βιβλία που χαρακτηρίζονται ως Dark Academia κυριολεκτικά διαδραματίζονται γύρω από τον ακαδημαϊκό χώρο ή ευρύτερα τον χώρο της μάθησης. Μια πανεπιστημιούπολη ή ένα οικοτροφείο, εκεί ως επί το πλείστον διαδραματίζεται η ιστορία και τοποθετούνται οι χαρακτήρες. Κάτι ακόμη που τα χαρακτηρίζει είναι η αναζήτηση της γνώσης και της κλασικής λογοτεχνίας ενώ υπάρχει μια εμμονή με την ελληνική μυθολογία και την εκδίκηση των θεών.

Ωστόσο, όπως υποδηλώνει ο ίδιος ο όρος Dark Academia, είναι μια ιστορία… σκοτεινή. Και δεν εννοούμε απλώς κεριά και ατμοσφαιρικές εικόνες που φτιάχνουμε στο μυαλό μας μέσα από περιγραφές: Σκοτεινές βιβλιοθήκες, γοτθικοί πύργοι και κολεγιακές ομάδες με μανδύες που κρατούν τα πιο σκοτεινά μυστικά.

Πρόκειται για ιστορίες σκοτεινές και σε ένα βαθύτερο ψυχολογικό επίπεδο.

Οι χαρακτήρες που συναντάμε στην Dark Academia λογοτεχνία είναι συχνά διεφθαρμένοι, χωρίς ηθικούς φραγμούς και κανόνες στους οποίους υπακούει η κοινωνία. Συχνά, βρίσκονται ηθικά σε μια «γκρίζα» ζώνη και συνορεύουν με το κακό. Είναι συνήθως κοινωνιοπαθείς ή ψυχοπαθείς και τις περισσότερες φορές ναρκισσιστές.

Ζητήματα ζωής, θανάτου και ομορφιάς θα τα βρεις διάχυτα σε αυτές τις ιστορίες και ενίοτε θα σε προβληματίσουν.

3 προτάσεις βιβλίων που ανήκουν στο είδος της Dark Academia λογοτεχνίας

Η μυστική ιστορία της Donna Tartt

Μετάφραση: Μιχάλης Δελέγκος

Από αυτό το βιβλίο ξεκίνησαν όλα. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1992 και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως αυτό δημιούργησε και καθιέρωσε την dark academia λογοτεχνία. Όλα τα επόμενα βιβλία του είδους, βασίστηκαν στη Μυστική Ιστορία της Donna Tartt. Μια ιστορία γεμάτη μυστήριο, εξαπάτηση, διαφθορά.

Μια συντροφιά έξυπνων, εκκεντρικών και απροσάρμοστων νεαρών που σπουδάζουν σε ένα κορυφαίο κολέγιο της Νέας Αγγλίας ανακαλύπτουν, κάτω από την επιρροή του χαρισματικού καθηγητή τους κλασικής φιλολογίας, έναν τρόπο σκέψης και ζωής που δεν έχει καμία σχέση με την ανιαρή καθημερινότητα των συνομηλίκων τους.

Όταν, όμως, ξεπερνούν τα όρια της καθιερωμένης ηθικής, καταλαμβάνονται από εμμονές και ολισθαίνουν σταδιακά από τη διαφθορά στην προδοσία, με αναπόφευκτη κατάληξη την κυριαρχία του κακού πάνω τους.

Άτλα Έξι της Olivie Blake

Μετάφραση: Μυρσίνη Γκανά

Μυστικά. Προδοσία. Aποπλάνηση. Δύναμη. Είστε στην Αλεξανδρινή Λέσχη.

Η γνώση είναι σφαγή. Δεν μπορείς να την αποκτήσεις χωρίς θυσία.

Η Αλεξανδρινή Λέσχη, κρύπτη της χαμένης γνώσης από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς της αρχαιότητας, είναι η μεγαλύτερη μυστική λέσχη μάγων ακαδημαϊκών στον κόσμο.

Όσοι κερδίσουν μια θέση ανάμεσα στους Αλεξανδρινούς θα εξασφαλίσουν μια ζωή πλούτου, δύναμης και κύρους.
Μόνο μια φορά κάθε δέκα χρόνια, έξι μοναδικά ταλαντούχοι μάγοι επιλέγονται για τις δοκιμασίες.

Οι έξι επίλεκτοι είναι η Λίμπι και ο Νίκο που ασκούν απίστευτο έλεγχο στην ύλη, η Ρέινα, φυσιογνώστρια, που κατανοεί τη γλώσσα της φύσης, η Παρίσα, τηλεπαθητική, που αποπλανεί για να διαβάσει τη σκέψη των άλλων, ο Κάλουμ, χειραγωγός, με παραισθητικές ενέργειες που μετατρέπει όποιον θέλει σε πειθήνιο πλάσμα, και ο Τριστάν που αναγνωρίζει τα ξόρκια και τις ψευδαισθήσεις.

Όταν οι υποψήφιοι στρατολογούνται από τον μυστηριώδη Άτλας Μπλέικλι, μαθαίνουν ότι θα έχουν στη διάθεσή τους έναν χρόνο για την τελική επιλογή.
Ποιος έχει τη θέληση και την ικανότητα να τα καταφέρει, ενώ η πραγματικότητα θολώνει μέρα με τη μέρα και η ηθική αρχίζει να διαβρώνεται;

Αν οι έξι υποψήφιοι αποδείξουν στον εαυτό τους ότι είναι οι καλύτεροι, θα επιβιώσουν, τουλάχιστον οι περισσότεροι…

Οι Κόρες του Alex Michalides

Οι Κόρες
Μετάφραση: Κλαίρη Παπαμιχαήλ

Ο Έντουαρντ Φόσκα είναι δολοφόνος.

Η Μαριάννα είναι βέβαιη γι’ αυτό. Όμως, δεν μπορεί να τον αγγίξει κανείς. Όμορφος και χαρισματικός, ο Φόσκα διδάσκει αρχαία τραγωδία στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και λατρεύεται τόσο από το προσωπικό όσο και από τους φοιτητές του – ειδικά από τα μέλη μιας κλειστής ομάδας ευνοούμενων φοιτητριών, που είναι γνωστές ως Κόρες.

Η Μαριάννα είναι μια λαμπρή αλλά και θλιμμένη ψυχολόγος η οποία αποκτά εμμονή με τις Κόρες, όταν ένα από τα μέλη τους –φίλη της ανιψιάς της, της Ζόι– βρίσκεται δολοφονημένο στο Κέμπριτζ.
Έχοντας υπάρξει και η ίδια φοιτήτρια του πανεπιστημίου αυτού στο παρελθόν, δεν θα αργήσει να υποπτευθεί πως πίσω από την ειδυλλιακή ομορφιά των μεσαιωνικών κτιρίων και τις αρχαίες παραδόσεις κρύβεται κάτι απειλητικό. Και είναι πεπεισμένη πως, παρά το άλλοθί του, ο Έντουαρντ Φόσκα είναι ένοχος για τον φόνο.

Γιατί όμως να βάλει στόχο μια φοιτήτριά του;
Και πώς δικαιολογείται η εμμονή του με τα Ελευσίνια Μυστήρια και το ταξίδι της Περσεφόνης –της Κόρης– στον Άδη;

Όταν ανακαλύπτεται άλλο ένα πτώμα, η εμμονή της Μαριάννας να αποδείξει την ενοχή του Φόσκα βγαίνει εκτός ελέγχου, απειλώντας να καταστρέψει τόσο την αξιοπιστία της όσο και τις πιο στενές της σχέσεις. Όμως, είναι αποφασισμένη να σταματήσει αυτόν τον δολοφόνο, έστω κι αν της κοστίσει τα πάντα. Ακόμα και τη ζωή της…

Διαβάστε επίσης:

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *