Το Είδωλό Μου, το Είδωλό Σου, το Είδωλο Όλων

Οι BTS είναι ένα γκρουπ ποπ ειδώλων.

Ωστόσο, για τους BTS, αυτή η σύντομη περιγραφή εμπεριέχει αμέτρητες ιστορίες. Πέρασαν από εξαντλητική εκπαίδευση για να γίνουν ποπ είδωλα. Και μόλις έγιναν, απορρίφθηκαν και χλευάστηκαν επειδή έγραφαν χιπ χοπ και είχαν υπογράψει σε ένα μικρό πρακτορείο. Ακόμα και όταν έγιναν σταρ, εν μέσω των επιθέσεων που δέχονταν, έπρεπε να παρηγορούν τους φαν. Έπειτα υπέφεραν εξαιτίας των ανησυχιών που έχουν όλα τα είδωλα, με αποτέλεσμα να φοβούνται ότι φορούν προσωπεία μπροστά στους φαν τους.

Για μια ομάδα, αυτό σημαίνει να είσαι ποπ είδωλο, όπως και όλες οι σημασίες που προέκυψαν αργότερα. Οι BTS ξεκίνησαν την καριέρα τους ως ποπ είδωλα. Και εξακολουθούσαν να είναι είδωλα ακόμα και μετά την κυκλοφορία του LOVE YOURSELF 結 ‘Answer’. Παρά τα όσα είχαν προηγηθεί.

Τα ποπ είδωλα, ειδικά τα είδωλα από την Κορέα, αισθάνονται μια αυξανόμενη πίεση να γίνουν «καλλιτέχνες» όσο προχωράει η καριέρα τους. Εξ ορισμού, ο όρος «καλλιτέχνης» καλύπτει τα είδωλα, τους μουσικούς, τους διασκεδαστές και ούτω καθεξής. Έτσι, ένα είδωλο είναι ταυτόχρονα και καλλιτέχνης και ένα είδος καλλιτέχνη δεν είναι ανώτερο από ένα άλλο. Ωστόσο, στην Κορέα το να είσαι «καλλιτέχνης» συχνά γίνεται ο στόχος που επιδιώκουν να πετύχουν τα είδωλα. Φράσεις όπως «το είδωλο που έγινε καλλιτέχνης» δηλώνουν πως κάποιο είδωλο είναι ανώτερο μουσικά ή διακρίνεται από αυθεντικότητα.

Αυτό συνδέεται με τον τρόπο με τον οποίο κρίνονται τα είδωλα στο εσωτερικό της κορεατικής μουσικής βιομηχανίας, αλλά και της κορεατικής κοινωνίας γενικότερα. Τα είδωλα συχνά υποτιμώνται, θεωρείται πως μουσικά είναι κατώτερα από άλλους καλλιτέχνες για διάφορους λόγους, όπως για το γεγονός ότι το πρακτορείο θέτει τις κατευθύνσεις της παραγωγής, για το ότι δεν γράφουν τα κομμάτια τους ή επειδή έχουν ωραία εμφάνιση και χορεύουν επί σκηνής. Επιπλέον, υπάρχει και η μισογυνική στερεοτυπική άποψη ότι, επειδή οι φαν των ποπ ειδώλων είναι κυρίως γυναίκες εφηβικής και νεαρής ηλικίας, η μουσική είναι κατώτερης ποιότητας.

Ωστόσο, ήδη από το ντεμπούτο τους οι BTS δημιουργούσαν μουσική μέσα από τις εμπειρίες της ζωής τους ως εκπαιδευόμενων και στα LOVE YOURELF εκφράζουν τις χαρές και τις λύπες του να ζει κανείς ως ποπ είδωλο. Η αυθεντικότητα των BTS πηγάζει από τις ιστορίες των όσων έχουν περάσει ως είδωλα και το γκρουπ έχει αναπόσπαστα συνδεθεί με τις δυσκολίες και την εσωτερική τους ανάπτυξη, όπως και με τους ARMY.

Λέγε με καλλιτέχνη

Λέγε με είδωλο

Ή όποια άλλη λέξη σκεφτείς

Δεν με νοιάζει

Όπως μας λένε οι στίχοι αυτοί του «IDOL», οι BTS αυτοχαρακτηρίζονται ως είδωλα και αυτό είναι απαραίτητο ώστε να «αγαπήσουν τον εαυτό τους». Ήθελαν ο κόσμος να τους αναγνωρίσει με οποιονδήποτε τρόπο και, μόλις η δόξα που τους χάρισαν οι ARMY έφτασε σε δυσθεώρητα επίπεδα, οι BTS ανέβηκαν στην κορυφή και αυτοχαρακτηρίστηκαν ως είδωλα. Από υπερβολικούς επαίνους έως υπερβολική κριτική, κρίνονταν με βάση κάθε είδους κριτήριο, με αποτέλεσμα να γίνεται ένα πινγκ πονγκ ανάμεσα στη δόξα και την απόγνωση. Πλέον, ό,τι και να λέει ο κόσμος, οι BTS είναι οι BTS. Δεν χρειάζονται άλλη λέξη για να χαρακτηριστούν. Ο SUGA μοιράζεται τις σκέψεις του αναφορικά με τη λέξη «είδωλο»:

Γνωρίζω πως ο κόσμος θεωρεί τα είδωλα «τραγουδιστές των εφτά χρόνων» και «προκατασκευασμένα προϊόντα». Όμως υπάρχει η διαφορά του πώς εκφράζεται ο καθένας και θα έλεγα πως, γενικά μιλώντας, τα είδωλα έχουν παρόμοιες ανησυχίες. Ευτυχώς, μιλούσαμε πάντοτε ελεύθερα ως ομάδα γι’ αυτά τα θέματα και έτσι μπορούσαμε να εκφράσουμε τις σκέψεις αυτές σχετικά με την ταυτότητά μας.

Έτσι, με τη δοκιμασία του «IDOL» οι BTS έκαναν άλλο ένα βήμα προς την κατεύθυνση που θα τους οδηγούσε να αυτοχαρακτηριστούν ως είδωλα. Τα είδωλα αυτά, τα οποία τραβούσαν τα βλέμματα αμέτρητων ανθρώπων και χαρακτηρίζονταν με αμέτρητους διαφορετικούς τρόπους, ενθάρρυναν όχι μόνο τους ARMY, αλλά και όποιον άλλο ήθελε, να δοκιμάσει να χορέψει το «IDOL». Ως εκ τούτου, ακόμα και αυτοί που δεν ήξεραν τι είναι οι BTS ή οι ARMY ή δεν ήξεραν τίποτα για τη σχέση ανάμεσά τους μπορούσαν να βρουν εύκολα τη δοκιμασία του «IDOL» στα σόσιαλ μίντια και να γνωρίσουν το γκρουπ.

Πρόκειται για τη νοοτροπία του: ό,τι και να πιστεύετε για εμάς, ελάτε να μας ακούσετε και να περάσετε καλά. Αυτό ήταν ένα μικρό αλλά σημαντικό σημείο καμπής στην ιστορία των BTS και των ARMY. Οι BTS, ήδη από το ντεμπούτο τους, αμύνονταν εναντίον των εξωτερικών επιθέσεων και μερικές φορές επιδίωκαν την αποδοχή των υπόλοιπων, αλλά όταν πια βρήκαν την «απάντηση» στα LOVE YOURSELF, είχαν αρχίσει να δημιουργούν εκδηλώσεις στις οποίες ο καθένας μπορούσε να λάβει μέρος, ό,τι και να έλεγαν οι άλλοι.

Το «IDOL»• από το LOVE YOURSELF 結 ‘Answer’ αναμειγνύει διάφορα πολιτισμικά στοιχεία, δημιουργώντας ένα μεγάλο πάρτι.

Μουσικά μιλώντας, οι νοτιοαφρικανικοί ρυθμοί μπλέκονται με τους ρυθμούς της κορεατικής παραδοσιακής μουσικής. Στο βιντεοκλίπ, εμφανίζονται κοστούμια και παραδοσιακές κορεατικές φορεσιές, τοπία που θυμίζουν αφρικανικές πεδιάδες, το κορεατικό παραδοσιακό παιχνίδι Bukcheong sajanoreum, πίνακες που ζωγράφισαν οι ίδιοι οι BTS. Όλα αυτά αναμείχθηκαν σε ένα βιντεοκλίπ που δίνει έμφαση στην τρισδιάστατη αίσθηση, δίχως να απορρίπτει τα δισδιάστατα πλάνα.

Παρόλο που η μείξη τόσων στοιχείων μπορεί να μοιάζει υπερβολική, αντί για τη ροκ ή την EDM που συνήθως χρησιμοποιείται σε τραγούδια με αυτό το στιλ, η κορεατική παραδοσιακή μουσική είναι αυτή που μας βάζει στον ρυθμό του τραγουδιού. Στο σημείο όπου το κομμάτι απογειώνεται, στους στίχους εμφανίζεται το chuimsae (ένα είδος επιφωνήματος που συναντάται στην παραδοσιακή κορεατική μουσική).

Το «IDOL» είναι ένα κομμάτι φεστιβαλικής μουσικής, το οποίο δημιουργήθηκε αναμειγνύοντας μια ποικιλία στοιχείων. Για όσους από τον υπόλοιπο κόσμο το ακούνε, η κορεατική παραδοσιακή μουσική γίνεται ο ήχος της απόλαυσης αυτού του φεστιβάλ. Για τους Κορεάτες, η παραδοσιακή κορεατική μουσική που εμφανίζεται στο «IDOL» είναι ένα στοιχείο που δεν απαντά συχνά στην ποπ μουσική, αλλά παράλληλα έχει μια καθολικότητα, ως το αποκορύφωμα ενός ενεργητικού τραγουδιού. Έτσι, οι BTS έφτασαν σε ένα νέο στάδιο μέσα από τα LOVE YOURSELF. Οι BTS, οι οποίοι ήταν αυτοκόλλητοι με τους ARMY, έγιναν αυτοί που πλέον λένε στους πάντες «Ελάτε να περάσουμε καλά».

Η αλλαγή των BTS που έγινε αντιληπτή μέσω του «IDOL» συμβόλιζε μια αλλαγή που συνέβαινε όχι μονάχα στη μουσική, αλλά και στην ιστορία της κορεατικής ποπ κουλτούρας γενικότερα. Το 2018 οι BTS είχαν καταφέρει να ανέβουν στο νούμερο ένα του Billboard 200 διαδοχικά με το LOVE YOURSELF 轉 ‘Tear’ και το LOVE YOURSELF 結‘Answer’ και τα Παράσιτα (2019) την επόμενη χρονιά έγιναν μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες στον κόσμο. Τον Σεπτέμβριο του 2020, το Billboard δημιούργησε ένα νέο τσαρτ, το «Billboard Global 200», το οποίο παρουσίαζε στοιχεία από διακόσιες χώρες και περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι η είσοδος της K-pop και άλλων διεθνών καλλιτεχνών στο αμερικανικό Billboard έπαιξε τον ρόλο του σε αυτό.

Έτσι, ενώ οι νέες τάσεις που επικεντρώνονταν σε μια συγκεκριμένη ήπειρο, χώρα ή πολιτισμική περιοχή έπαιρναν μορφή, το πρόσωπο της ποπ κουλτούρας άλλαζε. Μέσα σε αυτή την παλίρροια, η κορεατική ποπ κουλτούρα, η οποία ασκούσε μια έλξη διαφορετική από τις υπόλοιπες δυτικές ποπ κουλτούρες, ξεκίνησε την εκθετική της άνοδο. Από τη δεκαετία του 2010 κι έπειτα, η Κορέα και η Σεούλ αναδείχθηκαν ως μια από τις νεότερες χώρες και πόλεις αντίστοιχα που κερδίζουν την προσοχή για την κουλτούρα τους. Όπως συμβαίνει στο «IDOL», η Κορέα έχει δώσει μια σύγχρονη ερμηνεία σε μυριάδες πολιτισμικά στοιχεία, καταφέρνοντας έτσι να κατακτήσει τον κόσμο. Οι BTS ήταν ένα κομμάτι αυτού του ρεύματος και με τον τρόπο αυτόν καθιερώθηκαν ως εμβληματικές μορφές.

Η εμφάνιση• των BTS στα ΜΜΑ την 1η Δεκεμβρίου 2018 στο Gocheok Sky Dome ήταν ένα σύμβολο όσων έκαναν εκείνη την περίοδο. Ο j-hope εμφανίστηκε εν μέσω μιας ομάδας samgomu, παραδοσιακών τυμπανιστών δηλαδή, φορώντας ένα hanbok, και άρχισε να χορεύει όχι παραδοσιακό χορό αλλά στριτ ντανς, βασισμένο στο μπρέικ ντανς. Η θεματική έχει στο επίκεντρό της τις κορεατικές παραδοσιακές τέχνες, αλλά οι εμφανίσεις των μελών του γκρουπ βασίζονται στα σύγχρονα είδη, τα οποία γνωρίζουν. Ο Jimin και ο Jung Kook, που εμφανίζονται έπειτα από τον j-hope, εμπνέονται από τον χορό buchaechum με βεντάλιες και τον χορό talchum με μάσκες αντίστοιχα, αλλά η χορογραφία προσομοιάζει περισσότερο στις κινήσεις του μοντέρνου χορού, τις οποίες συχνά έχουν επιδείξει.

Η εμφάνιση στα ΜΜΑ ήταν μια συμπυκνωμένη εκδοχή των κορεατικών παραδοσιακών τεχνών και παιχνιδιών, τα οποία οι BTS ανέμειξαν με φυσικό τρόπο με σύγχρονα ποπ στοιχεία, σαν να ήταν κάτι το συνηθισμένο. Οι BTS φορούν hanbok, που ωστόσο είναι ελαφρώς παραλλαγμένα από την παραδοσιακή τους μορφή, και φωνάζουν κορεατικά επιφωνήματα, ενώ το κοινό φωνάζει και αυτό μαζί τους. Και όλα αυτά συμβαίνουν με τρόπο απόλυτα φυσικό και εναρμονισμένο. Αυτά τα νεαρά άτομα, που μεγάλωσαν με τις κορεατικές παραδόσεις και την ποπ μουσική, είχαν δημιουργήσει ένα νέο είδος που συνδύαζε με φυσικότητα όλα τα παραπάνω.

Με αυτόν τον τρόπο, μέσω του «IDOL», οι BTS ένωσαν τα βλέμματα των άλλων με τις ιδιότητες που τους είχαν αποδοθεί. Αναμειγνύοντας περίπλοκα στοιχεία, οι BTS παρουσίασαν ξεκάθαρα την ταυτότητά τους ως Κορεατών και ποπ ειδώλων.

Για αρκετό καιρό, στις τελετές βράβευσης όπως τα ΜΜΑ που διοργανώνονταν στο τέλος κάθε χρόνου, η σκηνή ήταν ένα πεδίο μάχης στο οποίο οι BTS έπρεπε να αποδείξουν κάτι. Έπρεπε να νικήσουν τα άλλα συγκροτήματα που τους ανταγωνίζονταν και να κάνουν περήφανους τους ARMY. Ωστόσο, έπειτα από συνεχόμενες πρώτες θέσεις στo Billboard 200 και έχοντας ξεπεράσει το χάος που περιέβαλλε την ανανέωση του συμβολαίου τους, οι BTS στάθηκαν στα πόδια τους ως ομάδα και δεν υπήρχε πλέον η ανάγκη να αποδείξουν τίποτα. Δεν χρειάζονταν εξηγήσεις και τώρα πια οι προσδοκίες είχαν να κάνουν με το: Τι εμφάνιση θα μας χαρίσουν αυτή τη φορά; Ως ποπ είδωλα, είχαν μετατραπεί σε εμβληματικές μορφές.

Ο j-hope, ο οποίος είχε έρθει από την Γκουάνγκτζου στη Σεούλ την παραμονή Χριστουγέννων του 2010 με το όνειρο να γίνει μουσικός, μιλάει για τις ελπίδες του σχετικά με το μέλλον των BTS:

Ακόμα και σήμερα, το γκρουπ μας… Προσπαθούμε πολύ. Δεν τα παρατάμε και σκεφτόμαστε τους φαν μας που μας στηρίζουν. «Ας κάνουμε μια προσπάθεια και όπου μας πάει». Και αυτό είναι τρομακτικό. Επειδή δεν γίνεται να μη σκέφτεσαι ότι τα πάντα μπορεί να καταρρεύσουν μια μέρα. Αλλά νιώθουμε περήφανοι. Πάντοτε βάζαμε τα δυνατά μας και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Πιστεύω ότι αυτό αξίζει σεβασμό. Και όλα τα μέλη έχουν τις σκέψεις τους, είναι καλοί άνθρωποι (γέλια). Πώς κατάφερα να γνωρίσω τόσο καλούς ανθρώπους!…


Μπορεί να υπάρξουν στιγμές που δεν κινούμαστε στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά πάντα το ξεπερνάμε μέσα από την επικοινωνία και νιώθω ευλογημένος που τους συνάντησα σε αυτή τη ζωή. Πάντοτε θέλω να εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στα υπόλοιπα μέλη και θα συνεχίσουμε να προχωρούμε έχοντας στο μυαλό μας, «Αν οι ARMY μπορούν να χαμογελούν και να χαίρονται, τότε είμαστε κι εμείς χαρούμενοι»

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *