7 βιβλία για να αναπτύξεις τις επαγγελματικές σου δεξιότητες το 2024

Μέσα μας κρύβουμε μια απεριόριστη δύναμη. Και έχει έρθει η ώρα να την ξυπνήσουμε.

Όλοι κάναμε όνειρα και μέχρι σήμερα ίσως αφήσαμε κάποια από αυτά στην άκρη… Απογοητεύσεις, η ρουτίνα της καθημερινότητας, περιορισμοί εξωτερικοί, αλλά και εσωτερικοί. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα μονοπάτια που μας έφεραν εδώ, αλλά μπορούμε να ορίσουμε το μονοπάτι που θα ακολουθήσουμε στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές ούτε κρυφά περάσματα από τα οποία θα κερδίσουμε δρόμο, για να φτάσουμε εκεί που πιστεύουμε ότι αξίζουμε. Υπάρχουν όμως πρακτικά εργαλεία για να μας βοηθήσουν να ανέβουμε στο επόμενο σκαλί∙ όσο μικρό ή μεγάλο κι αν είναι.

Για να αναπτύξουμε τις επαγγελματικές δεξιότητες που θα μας κάνουν να ξεχωρίσουμε, να στοχεύσουμε την ενέργειά μας, να αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας, να ξυπνήσουμε τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας.

Για όλα αυτά, επτά βιβλία σου δείχνουν τον δρόμο!

Ανάμεσα σε ηλίθιους

βιβλία αυτοβελτίωσης
Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα.

Κόκκινοι, Κίτρινοι, Πράσινοι, Μπλε. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, ο Τhomas Erikson μας εξηγεί ότι υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι συμπεριφοράς που προσδιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε και αντιλαμβανόμαστε τους γύρω μας. Η κατανόηση του προτύπου συμπεριφοράς ενός ατόμου αποτελεί το κλειδί της επιτυχημένης επικοινωνίας.

O συγγραφέας μας βοηθάει να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, να τελειοποιήσουμε την επικοινωνία και τις κοινωνικές δεξιότητές μας, να διαχειριστούμε τις συγκρούσεις με αυτοπεποίθηση, να βελτιώσουμε τη σχέση με τον προϊστάμενο και την ομάδα μας, να καταλάνουμε πότε πρέπει να μιλήσουμε και πότε όχι, και γενικά να αλλάξουμε τον τρόπο αλληλεπίδρασης με τους άλλους ανθρώπους, από τους συνεργάτες μέχρι τον/τη σύντροφό μας.

Το κλαμπ των 5 π.μ.

βιβλία του Robin Sharma
Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα.

Τι υπόσχεση δίνουμε στον εαυτό μας; Να μεγιστοποιήσουμε την παραγωγικότητά μας, να βελτιώσουμε την υγεία μας και να θωρακίσουμε την ηρεμία μας. Κι αν υπάρχει ένα βιβλίο που μπορεί να μας βοηθήσει τότε αυτό είναι το «Κλαμπ των 5 π.μ.» του Robbin Sharma.

Πρόκειται για μια σχεδόν άγνωστη συνταγή που μπορείτε να ακολουθήσετε αμέσως για να ξυπνάτε νωρίς νιώθοντας εμπνευσμένοι, εστιασμένοι και πλημμυρισμένοι με πυρετώδη ορμή ώστε να αξιοποιήσετε στο έπακρο κάθε μέρα.

Οι νόμοι της ανθρώπινης φύσης

robert greene βιβλίο
Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα.

Είμαστε κοινωνικά όντα. Οι ζωές μας εξαρτώνται από τις σχέσεις μας με τους συνανθρώπους μας. Το να γνωρίζουμε γιατί δρουν οι γύρω μας με έναν συγκεκριμένο τρόπο μας δίνει μια μοναδική δεξιότητα, χωρίς την οποία όλα τα άλλα ταλέντα μας δεν αξιοποιούνται στο έπακρο. Ο Robert Greene μας δείχνει τον τρόπο να αποστασιοποιηθούμε από τα συναισθήματά μας και να αποκτήσουμε αυτοέλεγχο. Να αναπτύξουμε ενσυναίσθηση και διορατικότητα και να καταφέρουμε να διακρίνουμε τι κρύβεται πίσω από τις μάσκες των συνανθρώπων μας. Να ξεφύγουμε από τη ζώνη της άνεσής μας, ώστε να πραγματοποιήσουμε τον βασικό, ουσιαστικό στόχο της ζωής μας.

Είτε πρόκειται για την επαγγελματική ή την προσωπική μας ζωή είτε για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, Οι Νόμοι της Ανθρώπινης Φύσης προσφέρουν ευφυείς τακτικές επιτυχίας.

Η δύναμη της προσήλωσης

Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα.

Το άγχος, η ανησυχία και ο φόβος είναι οι μάστιγες της εποχής και συμβάλλουν όχι μόνο σε ψυχολογικά προβλήματα αλλά και στην εμφάνιση σωματικών παθήσεων, όπως η καρδιακή νόσος και η παχυσαρκία. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο συγγραφέας στο διαφωτιστικό και περιεκτικό καινούριο βιβλίο του, μόνο με την κατάκτηση και τον έλεγχο της δεξιότητας της εστίασης μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Ο Dandapani πέρασε δέκα χρόνια σε μοναστήρι, λαμβάνοντας πολύτιμα μαθήματα για τα οφέλη της συγκέντρωσης. Η Δύναμη της προσήλωσης είναι ένας πρακτικός οδηγός με το απόσταγμα της σοφίας που απέκτησε.

Με σαφείς ορισμούς και εφαρμόσιμες ασκήσεις ο Dandapani μάς εξηγεί πώς θα αποκτήσουμε επίγνωση με τη δύναμη της θέλησης, ενσωματώνοντας σταδιακά την εστίαση στην καθημερινότητά μας και επιτυγχάνοντας έτσι ουσιαστική αλλαγή.

Η Δύναμη της προσήλωσης βοηθά τους αναγνώστες να αντιληφθούν πώς η εξάσκηση της δεξιότητας της εστίασης μπορεί να βελτιώσει ραγδαία την παραγωγικότητα και την ψυχική υγεία, προσφέροντάς μας την ικανότητα να κατευθύνουμε την επίγνωση και την ενέργειά μας προς την επίτευξη στόχων ζωής.

Τα μυστικά της απόλυτης αυτοπεποίθησης

Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα.

Μήπως υποτιμάτε την αξία σας; Μήπως φοβάστε ότι θα κάνετε ή θα πείτε κάτι που είναι λάθος; Μήπως έχετε «αποδεχθεί τη μοίρα σας» και απλώς ζείτε «βγάζοντάς τα πέρα»;

Αυτός δεν είναι τρόπος να ζει κανείς! Τώρα, όπως τόσοι άλλοι, μπορείτε να απολαύσετε την προσωπική σας ιστορία επιτυχίας, μαθαίνοντας τις αρχές της απόλυτης αυτοπεποίθησης.

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο, ένα αυτόνομο άτομο «δεν αισθάνεται την ανάγκη του ανταγωνισμού. Δεν χρειάζεται να βλέπει τι κάνουν οι άλλοι ή να είναι «καλύτερος» από τον διπλανό του. Αναγνωρίζοντας την πραγματική φύση των δυνατοτήτων του, πασχίζει να τελειοποιήσει τη δική του ζωή. Ανταγωνίζεται μόνο με τον εαυτό του για να πετύχει μεγαλύτερη προσωπική πρόοδο και διάκριση σε αυτό που επιθυμεί να κατορθώσει».

Σε αυτό το βιβλίο ο Δρ Ρόμπερτ Άντονι αποκαλύπτει τα μυστικά που διδάσκει στα εργαστήρια αυτοβελτίωσης και στα σεμινάριά του, που έχουν αλλάξει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων, αστέρες του αθλητισμού και διασημότητες γνωρίζουν ότι η απόλυτη αυτοπεποίθηση μπορεί να σε φτάσει στην κορυφή. Τώρα ήρθε η ώρα να το μάθετε κι εσείς.

Κομφούκιος – Περί ηγεσίας

Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα.

Υπάρχουν πράγματι ικανοί και καλοί ηγέτες; Μπορεί η φιλοσοφία του Κομφούκιου να εφαρμοστεί στην ηγεσία;

Ο Κομφούκιος ήταν ο πρώτος μεγάλος δάσκαλος στο θέμα της ηγεσίας. Συνήθως κατατάσσεται στους φιλοσόφους, αλλά, όπως και ο σχεδόν σύγχρονός του Σωκράτης, στην πραγματικότητα υπήρξε ένας πρακτικός φιλόσοφος. Κύριο μέλημά του ήταν να εφαρμόσει την καθαρή σκέψη και τη γνώση του για να διασφαλίσει ότι στο μέλλον η Κίνα θα είχε καλούς ηγέτες και ηγέτες για το καλό.

Η ποιότητα και η φερεγγυότητα των ηγετών παίζουν σημαντικό ρόλο σε κάθε τομέα της ζωής μας, εντούτοις η αποτελεσματική ηγεσία διδάσκεται δύσκολα. Ο καλός ηγέτης πρέπει να διαχειρίζεται, να αναλύει, να ενθαρρύνει και να εμπνέει.

Ο ειδικός της ηγεσίας John Adair μας δείχνει πώς η φιλοσοφία του Κομφούκιου μπορεί να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε όλες τις επιμέρους ιδιότητες ενός καλού ηγέτη, από την επικοινωνία και τη δημιουργικότητα ως την τέχνη της λήψης σωστών αποφάσεων.

Είτε ως ηγέτες ενός μεγάλου οργανισμού είτε ως φιλόδοξοι αρχάριοι, με τον μοναδικό συνδυασμό αρχαίας σοφίας και σύγχρονης γνώσης, μπορούμε να φτάσουμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ηγεσίας.

Φάε τον βάτραχό σου

Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα.

Αν η πρώτη σας σκέψη όταν μιλήσαμε για αλλαγές στη ζωή και διάβασμα βιβλίων ήταν «θα ήθελα πολύ, αλλά δεν έχω καθόλου χρόνο», τότε είναι υποχρεωτικό να ξεκινήσετε με αυτό το κλασικό βιβλίο. Σήμερα. Τώρα!

Δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να κάνουμε όλα όσα θέλουμε. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν προσπαθούν να καταφέρουν τα πάντα. Μαθαίνουν να επικεντρώνουν την προσοχή τους στις πιο σημαντικές εργασίες και να τις ολοκληρώνουν.

Ο Mark Twain χρησιμοποιούσε μια έκφραση, σύμφωνα με την οποία, εάν το πρώτο πράγμα που κάνεις το πρωί είναι να τρως έναν βάτραχο ζωντανό, τότε θα ξέρεις πως έχεις ήδη ξεμπερδέψει με τη χειρότερη ασχολία ολόκληρης της ημέρας. Χρησιμοποιώντας τη ρήση αυτή ως μεταφορά για την ενασχόληση με την πιο απαιτητική εργασία της ημέρας –εκείνη που σίγουρα θα καθυστερήσετε να φέρετε εις πέρας, αλλά ταυτόχρονα και εκείνη που μπορεί να μετατρέψει προς το καλύτερο τη ζωή σας– το Φάε τον βάτραχό σου σας υποδεικνύει πώς να διαχειριστείτε και να οργανώσετε τη μέρα σας. Όχι μόνο θα ασχοληθείτε με τις υποχρεώσεις σας γρηγορότερα, αλλά θα μάθετε να ολοκληρώνετε τις σημαντικότερες από αυτές.

Ανακαλύψτε 21 καταπληκτικούς τρόπους για να θέσετε τέρμα στην αναβλητικότητα και να κάνετε περισσότερα πράγματα σε λιγότερο χρόνο.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *