7 βιβλία ψυχολογίας για να φροντίσεις τον εαυτό σου το 2024

«Με τη νέα χρονιά θα γίνω πιο δυνατός, ίσως να ξεκινήσω γυμναστήριο»: Όμως, το να γίνουμε δυνατοί δεν ξεκινάει από μια αίθουσα γυμναστηρίου αλλά από το κεφάλι μας. Όλα βρίσκονται εκεί.

Όταν καθημερινά νιώθεις ορισμένα βαρίδια πάνω σου να σε εξουθενώνουν, τότε ίσως να μην πρόκειται απλώς για σωματική κούραση. Εξίσου σημαντική είναι και η ψυχική κούραση. Ίσως πιο σημαντική από τη σωματική.

Υπάρχουν μικρές «άκακες» σκέψεις και συνήθειες που κάνουμε καθημερινά που βλάπτουν λίγο-λίγο την ψυχική μας υγεία, ρουφώντας την ψυχική μας δύναμη και αφήνοντάς μας εξαντλημένους. Είτε είναι κάποιες ανθυγιεινές πεποιθήσεις που έχουμε για τον ίδιο μας τον εαυτό, είτε για τους άλλους και τον κόσμο μας εν γένει. Όλα αυτά -χωρίς πολλές φορές να το αντιλαμβανόμαστε- μας «ρουφάνε». Και όταν έρχονται στιγμές που ψάχνουμε να αντλήσουμε ψυχική δύναμη, δεν υπάρχει. Έχει μηδενίσει το κοντέρ.

Όλα ξεκινούν από το μυαλό. Τη γνώση και την κατανόηση. Πρωτίστως του εαυτού μας και των συναισθημάτων μας. Και σε αυτό το δύσκολο ταξίδι, εμείς βρίσκουμε έναυσμα, κίνητρα, ιδέες μέσα από τα βιβλία. Και δουλεύουμε πάνω σε αυτά.

Παρακάτω προτείνουμε 7 βιβλία για την ψυχική υγεία, για να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, όσα είναι στον δικό μας έλεγχο και όσα μπορούμε να αλλάξουμε.

Ο γάτος που δίδασκε Ζεν

Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα.

Από τον συγγραφέα και εικονογράφο του διεθνούς best seller Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος έρχεται μια όμορφα εικονογραφημένη εξερεύνηση της ζωής και του Ζεν, μια ιστορία ενηλικίωσης για το ταξίδι ενός γηραιού γάτου προκειμένου να βρει άπειρη σοφία αλλά και τα μαθήματα που μοιράζεται με άλλους στην πορεία.

Σε μια μακρινή πόλη, ένας ηλικιωμένος Γάτος θεωρεί τον εαυτό του πολύ σοφό, μέχρι που ακούει για ένα αρχαίο πεύκο κάπου μακριά, κάτω από τα κλαδιά του οποίου μπορεί να βρεθεί άπειρη σοφία.
Έτσι, ο Γάτος ξεκινά ένα ταξίδι βαθιά μέσα στο δάσος ώστε να ψάξει για το δέντρο.
Στην πορεία, γνωρίζει νέους φίλους –τον Κούνελο, την Κορακίνα, τον Λυκάκι, τη Μαϊμού, τη Χελώνα και τον Τίγρη– και συναντά ένα γεμάτο ενέργεια νεαρό γατάκι.
Τι σοφία έχει να μεταδώσει ο Γάτος στους φίλους του και, ίσως το πιο σημαντικό, τι έχει να μάθει ακόμη;

Εμπνευσμένο από Ζεν ιστορίες, με εκπληκτικές εικονογραφήσεις, Ο Γάτος που δίδασκε Ζεν έχει να προσφέρει σοφία σε όλους τους αναγνώστες.

Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον

Αυτή είναι μια ιστορία γεμάτη έμπνευση για τη ζωή ενός πουλιού, που είναι αποφασισμένο να μην είναι συνηθισμένο.

βιβλία εσωτερικής αναζήτησης
Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα.

«Οι πιο πολλοί γλάροι το μόνο που μπαίνουν στον κόπο να μάθουν είναι οι βασικές αρχές της πτήσης – δηλαδή πώς να πετούν για να φτάσουν από την ακροθαλασσιά στην τροφή τους και πάλι πίσω», γράφει ο συγγραφέας Richard Bach σε αυτή την αλληγορία για ένα μοναδικό πουλί που ονομάζεται Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον. «Γι’ αυτούς δεν έχει σημασία το πέταγμα, αλλά το φαγητό. Όμως για τούτον εδώ το γλάρο, μετρούσε πολύ περισσότερο η χαρά τού να πετάει». Το πέταγμα στην πραγματικότητα είναι η μεταφορά που κάνει την ιστορία αυτή υψηλού νοήματος.

Αυτό το μοντέρνο κλασικό best seller είναι ένα παραμύθι για την αναζήτηση υψηλού νοήματος στη ζωή, ακόμη κι αν το σμήνος σου, η φυλή ή η γειτονιά σου βρίσκει τη φιλοδοξία σου απειλητική (κάποια στιγμή ο αγαπημένος μας γλάρος εξορίζεται από το ίδιο του το σμήνος).

Χωρίς να διακινδυνεύει το υψηλό του όραμα, ο Ιωνάθαν μαθαίνει τη σημασία της αγάπης και της ευγένειας και λαμβάνει την ύψιστη ανταμοιβή – την υπεροχή. Οι ονειρικές εικονογραφήσεις από τον Russell Munson είναι απλώς οι σωστές εικονογραφήσεις για αυτό το κλασικό έργο πνευματικότητας που έχει εμπνεύσει χιλιάδες αναγνώστες να ακολουθήσουν το δικό τους μονοπάτι στη ζωή και να εκπληρώσουν τον πραγματικό τους σκοπό.

Βάλε τα όριά σου

βάλε τα όριά σου
Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα.

Πώς βάζουμε σε προτεραιότητα τον εαυτό μας όταν η καθημερινότητα μας πιέζει; Πώς μαθαίνουμε να λέμε τα «όχι» που θα μας κάνουν να νιώσουμε ελεύθεροι;

Στη θεωρία όλοι ξέρουμε πως πρέπει να βάζουμε υγιή όρια, για να πετύχουμε ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική μας ζωή, για να αντιμετωπίσουμε τοξικούς ανθρώπους, για να χτίσουμε σωστές σχέσεις με τους συντρόφους, την οικογένεια, τους φίλους μας. Αλλά τι ακριβώς σημαίνει «υγιή όρια»;

Η θεραπεύτρια και ειδική στις διαπροσωπικές σχέσεις Nedra Glover Tawwab μας βοηθάει να βρούμε απαντήσεις σε αυτό το ζήτημα. Με κατανόηση και συμπάθεια, προτείνει απλούς αλλά αποτελεσματικούς τρόπους για να βάλουμε υγιή όρια σε κάθε τομέα της ζωής μας.

Οι τεχνικές που προτείνει, βασισμένες στις πιο πρόσφατες έρευνες και στις πιο δοκιμασμένες πρακτικές της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας (CBT), μας βοηθούν να ορίσουμε και να εκφράσουμε τις ανάγκες μας καθαρά και χωρίς ενοχές, καθώς και να εντοπίσουμε τα βαθύτερα προβλήματα που κρύβονται πίσω από την αλληλεξάρτηση, τα παιχνίδια ισχύος, το άγχος, την κατάθλιψη και πολλά άλλα.

Κιντσούγκι

Κιντσούγκι
Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα.

Το Kintsugi, που σημαίνει «χρυσή ένωση», είναι μια παλιά ιαπωνική τεχνική που έχει αναχθεί σε τέχνη. Ξεκίνησε από την ανάγκη επιδιόρθωσης σπασμένων πορσελάνινων αντικειμένων. Με τη χρήση χρυσού για τη συγκόλληση των κομματιών, το επισκευα­σμένο αντικείμενο ήταν αισθητικά άψογο και συχνά πιο πολύτιμο από το αρχικό.

Το κιντσούγκι, όμως, είναι κάτι περισσότερο από ένα χειροτέχνημα· είναι μια ποιητική μεταφορά για όσα περνούν οι άνθρωποι όταν η ζωή τους «γίνεται θρύψαλα», όταν βιώνουν μια επώδυνη κρίση ή μια απώλεια και μετά προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να φτιάξουν μια νέα ζωή που, χάρη στη μετουσίωση του πόνου, μπορεί να είναι πιο πλήρης από τη ζωή που έχασαν. Γι’ αυτό είναι τόσο δυνατή η μεταφορά αυτή – επειδή ένα απλό «χειροτέχνημα» μοιάζει να εκπληρώνει ένα αρχέγονο όνειρο των ανθρώπων: Να ωριμάζουν και να δυναμώνουν μέσα από τις πληγές και τις ήττες τους, αντί να σπάνε, και να νιώθουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, αγάπη για τον εαυτό τους, τους άλλους και τη ζωή.

Η συγγραφέας μάς δείχνει πώς μπορούμε να εμπνευστούμε από το κιντσούγκι, ώστε να βγούμε από τις κρίσεις της ζωής μας όχι μόνο αλώβητοι αλλά και πιο δυνατοί, εκτιμώντας τα ψεγάδια μας και δίνοντας σημασία στα ουσιαστικά πράγματα.

Η Αλήθεια

βιβλία ψυχολογίας
Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα.

Ένα ταξίδι στις 8 ανθρώπινες ανάγκες.

Φαντάσου να ήξερες την απάντηση στο ερώτημα «Πώς θα κερδίσω την αγάπη των άλλων;» Με ποιο τρόπο θα την αξιοποιούσες; Και πόσο μακριά θα έφτανες για μια τέτοια γνώση;

Φαντάσου τώρα και κάτι ακόμα. Ο πιο διάσημος ζωγράφος της εποχής μας, ο άνθρωπος που κατέχει το μυστικό της ασύλληπτης επιδρα- στικότητας, σε καλεί και σου ανακοινώνει ότι έχεις «επιλεχθεί». Σε στέλνει σε ένα αλλιώτικο ταξίδι στο ΝηΣί του Ανθρώπου. Εκεί ανατρέ- πονται όλα όσα μέχρι τώρα θεωρούσες αυτονόητα και ανακαλύπτεις…
… τ η ν Α λ ή θ ε ι α .

Η Αλήθεια, αν διαδοθεί, είναι ικανή να επηρεάσει την ανθρωπότητα με έναν απίθανα καταλυτικό τρόπο. Είναι το κλειδί που ανοίγει όλες τις πόρτες, λύνει κάθε γρίφο, δίνει απάντηση σε κάθε ερώτημά σου, σε απελευθερώνει από κάθε φόβο.

Και δεν μπορείς να φανταστείς πού μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος όταν δεν φοβάται άλλο. Όταν δεν φοβάται πια…

Επίκτητος- Ο δρόμος για την ελευθερία

Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα.

«Όποιος θέλει να είναι ελεύθερος, δεν πρέπει να επιθυμεί ή να αποφεύγει κάτι που εξαρτάται από τους άλλους, αλλά να περιοριστεί μόνο σε εκείνα στα οποία έχει τον απόλυτο έλεγχο». Απόσταγμα σοφίας του στωικού φιλόσοφου Επίκτητου, που δίδαξε ότι η ελευθερία δεν είναι νομικό καθεστώς ούτε δυνατότητα που μας παρέχεται, αλλά ο πνευματικός προσανατολισμός των ανθρώπων που πέτυχαν να έχουν ανοσία στην απογοήτευση ακόμα κι αν είναι μέσα στη φυλακή.

Όλοι μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι, αρκεί να μάθουμε να προσδίδουμε ύψιστη αξία σε ό,τι μπορούμε να ελέγξουμε (τα κίνητρά μας και τις αντιδράσεις μας), να αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία ό,τι δεν μπορούμε να ελέγξουμε, και να αναζητούμε ευκαιρίες να κάνουμε το καλό και να είμαστε καλά παρά την κακοτυχία μας ή τα όσα μας συμβαίνουν ως συνέπεια των πράξεων άλλων ανθρώπων.

Το βιβλίο Επίκτητος – Ο δρόμος για την ελευθερία περιγράφει τη σημασία της στωικής ελευθερίας και μας δίνει μοναδικά επίκαιρα μηνύματα. Σε μια εποχή που όλοι καλούμαστε να βρούμε την ψευδαίσθηση της ευτυχίας στο έχειν και στην εικόνα, η φωνή των Στωικών έρχεται να μας θυμίσει να παραμείνουμε πιστοί στις ουσιαστικές αρχές που μας προσδιο­ρίζουν, του μοναδικού δρόμου για να νιώσουμε αληθινά ελεύθεροι.

Οι τέσσερις συμφωνίες

βιβλία εσωτερικής αναζήτησης
Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα.

Με την τελευταία μας πρόταση, θα αποκτήσετε γνώσεις που θα αλλάξουν τον τρόπο που αντιδράτε στις διάφορες καταστάσεις και θα αποκτήσετε περισσότερο έλεγχο στη ζωή σας.

Συγκεκριμένα, θα σας βοηθήσει:
• Να χρησιμοποιείτε τη δύναμη του λόγου χωρίς να προκαλείτε πόνο στον εαυτό σας ή στους άλλους, λέγοντας πάντα με αγάπη αυτά που εννοείτε
• Να μην παίρνετε προσωπικά τις αντιδράσεις ή τα λεγόμενα των άλλων
• Να επικοινωνείτε με σαφήνεια, να κάνετε ερωτήσεις και να αποφεύγετε να κάνετε υποθέσεις
• Να δίνετε πάντα τον καλύτερο εαυτό σας κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις.

Διαβάστε επίσης:

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *