Η σημασία της προσαρμοστικότητας στην ψυχική ενδυνάμωση των παιδιών

Η μόνη σταθερά στη ζωή είναι η αλλαγή– Ηράκλειτος

Η προσαρμοστικότητα είναι μια βασική δεξιότητα που πρέπει να αναπτύξουν τα παιδιά προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές, τις προκλήσεις και τις νέες καταστάσεις στη ζωή. Είναι η ικανότητα να προσαρμόζονται σε διαφορετικές συνθήκες και περιβάλλοντα, να μαθαίνουν από τις εμπειρίες και να εφαρμόζουν αυτή τη μάθηση σε μελλοντικές καταστάσεις.

Στην εποχή μας που ο κόσμος αλλάζει κάθε δευτερόλεπτο, δημιουργώντας εμπόδια, αλλά και νέες ευκαιρίες, η αφοσίωσή μας στο βολικό μας σταματά από το να εξελιχθούμε με τους δικούς μας όρους.

Ως γονείς, συχνά εστιάζουμε στους βαθμούς των παιδιών μας, τις γνώσεις που αφομοιώνουν και κάνουμε πλάνα για το μέλλον τους με όρους του σήμερα.

Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τους προσφέρουμε μια ασφαλή και προβλέψιμη ζωή. Όμως μερικές φορές η ζωή παρουσιάζει αναπάντεχες δραματικές αλλαγές, οι οποίες δοκιμάζουν την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητά τους. Αλλαγές που επειδή δεν μπορούμε να προβλέψουμε, δεν μπορούμε και να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας γι’ αυτές.

Νομίζουμε ότι απομακρύνοντας συνεχώς τα εμπόδια από την ζωή τους, εξασφαλίζουμε μια καλύτερη ζωή για εκείνα. Όμως αυτό που καταφέρνουμε είναι να υπονομεύουμε την ψυχική τους ανθεκτικότητα με αποτέλεσμα να χάνουν την ικανότητα χειρισμού δύσκολων καταστάσεων και τελικά την αυτοπεποίθηση τους.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

  1. Μην απομακρύνεται ως «γονείς εκχιονιστικά» συνεχώς τα εμπόδια από την ζωή του παιδιού σας. Υπονομεύετε την ανεξαρτησία και την αυτοεκτίμησή του.
  2. Εξασκηθείτε στην ευελιξία: Γίνετε πρότυπο δείχνοντας ευελιξία στη δική σας συμπεριφορά και ενθαρρύνετε το παιδί σας να είναι ευέλικτο. Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να επιλέξει τι θέλει να κάνει και πώς θέλει να το κάνει. Αυτό θα το βοηθήσει να αναπτύξει την ικανότητα να προσαρμόζεται σε διαφορετικές καταστάσεις.
  3. Ενθαρρύνετε τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων: Ενθαρρύνετε το παιδί σας να σκέφτεται δημιουργικά για την επίλυση προβλημάτων. Κάντε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου που ενθαρρύνουν το παιδί σας να σκεφτεί διαφορετικές λύσεις σε ένα πρόβλημα.
  4. Διδάξτε ανθεκτικότητα: Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει ανθεκτικότητα αναγνωρίζοντας τα συναισθήματά του και ενθαρρύνοντάς το να συνεχίσει να προσπαθεί, ακόμη και όταν αντιμετωπίζει αναποδιές. Και αν δεν τα κατάφερε, δεν τα κατάφερε… ακόμη!
  5. Δώστε έμφαση στη σημασία της μάθησης: Ενθαρρύνετε το παιδί σας να βλέπει τις προκλήσεις και τις αλλαγές ως ευκαιρίες για να μάθει νέα πράγματα. Διδάξτε του ότι κάθε εμπειρία, ακόμη και η αρνητική, μπορεί να του διδάξει κάτι πολύτιμο.
  6. Ενθαρρύνετε την αγάπη για τις προκλήσεις: Ενθαρρύνετε το παιδί σας να παίρνει υπολογισμένα ρίσκα και να δοκιμάζει νέα πράγματα. Διδάξτε του ότι δεν πειράζει να κάνει λάθη και ότι η αποτυχία είναι μια ευκαιρία να μάθει και να αναπτυχθεί.
  7. Εκθέστε τα σε διαφορετικές εμπειρίες: Εκθέστε το παιδί σας σε νέες εμπειρίες, πολιτισμούς και τρόπους σκέψης. Αυτό θα το βοηθήσει να αναπτύξει μια ευρύτερη προοπτική και να αυξήσει την προσαρμοστικότητά του.
  8. Να είστε υπομονετικοί: Να θυμάστε ότι η διδασκαλία της προσαρμοστικότητας είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Να είστε υπομονετικοί με το παιδί σας και να το ενθαρρύνετε να συνεχίσει να προσπαθεί, ακόμη ή κυρίως όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα είχατε σχεδιάσει.

Από το νέο παιδικό της Μαρίνας Γιώτη, Το νησί του Ποτέ-Ποτέ:

Ηλικίες: 4+

Ο Ποτέ-Ποτέ είναι μια μικρή στρουθοκάμηλος που κάθεται σε ένα πανέμορφο, μικροσκοπικό νησί στη μέση του Ωκεανού και απολαμβάνει τον χυμό του.
Η μέρα είναι μαγευτική και εκείνος νιώθει σαν να βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου.
Το νησί του είναι απλά ΤΕΛΕΙΟ και δεν το αλλάζει με ΤΙΠΟΤΑ.

Κάτι συμβαίνει όμως με το «τέλειο» νησί του Ποτέ-Ποτέ. Φαίνεται… ότι βουλιάζει!
Παρά τις προειδοποιήσεις φίλων και περαστικών, ο Ποτέ-Ποτέ αρνείται να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
Τι θα συμβεί τελικά στον Ποτέ-Ποτέ; Θα καταφέρει να προσαρμοστεί ή θα βουλιάξει μαζί με το νησί του;

Εδώ μπορείτε να βρείτε το εκπαιδευτικό υλικό που έχει φτιάξει η Μαρίνα Γιώτη σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό και πιστοποιημένη Life Coach για παιδιά, κα Γεωργία Σολωμού και την εκπαιδευτικό Μαρία Σολωμού.

Υ.Γ. Ανακαλύψτε όλα τα βιβλία της Μαρίνας Γιώτη από τις εκδόσεις μας.

Ακολουθήστε τη Μαρίνα Γιώτη στο Facebook και στο Instagram για επιπλέον υλικό και νέα!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *