10 αναγνωστικές προτάσεις για το Πάσχα

Οι διακοπές του Πάσχα -όπως όλες οι διακοπές- είναι μια καλή αφορμή για νέα αναγνωστικά ταξίδια!

Εντάξει, ίσως να μη χρειαζόμαστε καμία αφορμή για να προσθέσουμε ακόμη ένα βιβλίο στη λίστα μας, αλλά σίγουρα κάποιο βιβλίο θα μας συντροφεύσει τις διακοπές του Πάσχα. Είτε βρεθούμε στην εξοχή, είτε παραμείνουμε στην πόλη, είτε θέλουμε να το απολαύσουμε οι ίδιοι, είτε να το κάνουμε δώρο, οι επιλογές είναι πολλές.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε ορισμένες προτάσεις από τίτλους διαφόρων κατηγοριών!

Φωτιά που σιγοκαίει, Paula Hawkins

αστυνομικά διόπτρα

Εδώ οι συστάσεις είναι περιττές. Η βασίλισσα του ψυχολογικού θρίλερ επέστρεψε με νέο βιβλίο και το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Η Λόρα έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της αντιμετωπίζοντας περιφρόνηση.
Ξέρει ότι φαίνεται οξύθυμη, προβληματική, αντικοινωνική.

Η Μίριαμ ξέρει ότι η Λόρα δεν είναι απαραίτητα δολοφόνος μόνο και μόνο επειδή την είδαν να εγκαταλείπει το σκηνικό ενός φρικτού φόνου με αίμα στα ρούχα της. Οι κακές εμπειρίες του παρελθόντος τής έχουν δείξει πόσο εύκολο είναι να σε δουν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.

Η Κάρλα αναστατώνεται από τη βάναυση δολοφονία του ανιψιού της. Δεν εμπιστεύεται κανέναν – ακόμα και οι καλύτεροι άνθρωποι είναι ικανοί για τρομερές πράξεις. Πόσο μακριά όμως θα φτάσει για να βρει επιτέλους τη γαλήνη;

Αθώοι ή ένοχοι, οι ζωές όλων έχουν καταστραφεί. Μερικών μάλιστα τόσο, που έχουν φτάσει στο σημείο να σκοτώσουν.

Υπόσχεση, Damon Galgut

Μπορούμε άραγε να γλιτώσουμε από τη μοίρα μας;

Ο Galgut περιγράφει με δεξιοτεχνία την ιστορία μιας οικογένειας λευκών στη Νότια Αφρική, που συγκεντρώνεται κάθε φορά με αφορμή μια κηδεία. Ο χρόνος κυλά, η χώρα αλλάζει και μια υπόσχεση μένει ανεκπλήρωτη…

Το βιβλίο που ξεχώρισε το 2021 και απέσπασε το βραβείο Booker!

Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, Νίκος Καζαντζάκης

Το βιβλίο “Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά” αποτελεί ένα από τα πλέον γνωστά έργα του Νίκου Καζαντζάκη το οποίο λαμβάνει το 1954 το βραβείο του καλύτερου ξένου μυθιστορήματος που εκδόθηκε στη Γαλλία και συγκαταλέγεται στα 100 Καλύτερα Βιβλία όλων των Εποχών σύμφωνα με την έκθεση που συντάχθηκε το 2002 από τη Νορβηγική Λέσχη του Βιβλίου.

Ακόμη κι αν το έχεις ήδη διαβάσει πριν χρόνια, μπορείς να το διαβάσεις ξανά. Και ξανά. Παίρνοντας κάθε φορά κάτι διαφορετικό, όπως συμβαίνει σε όλα τα έργα του Καζαντζάκη.

Metropolis, Ben Wilson

7.000 χρόνια. 26 πόλεις. Ετοιμαστείτε για ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο μέσα από πόλεις που καθόρισαν την παγκόσμια ιστορία!

Ο ιστορικός Ben Wilson, συγγραφέας βραβευμένων best sellers, αφηγείται τη μεγάλη, ένδοξη ιστορία του τρόπου με τον οποίο η ζωή στην πόλη επέτρεψε την ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού.

Ζωντανό, ευφυές, ευκολοδιάβαστο, το Metropolis είναι μια υπέροχη περιήγηση στα ανθρώπινα επιτεύγματα.

Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο, El Sombrero

Η μέρα που ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου έπαιξε στις λάσπες ενός χωριού για χάρη ενός παιδιού, ο άνθρωπος που το ποδόσφαιρο τον έσωσε από μία γενοκτονία, ένα παιδί που βλέπει με τα μάτια της ψυχής, η πρώτη γυναίκα σταρ του ποδοσφαίρου που «μπορούσε να κάνει ό,τι κάνουν οι άντρες», ένας σκύλος που έγινε το σύμβολο μιας ομάδας…

Αυτές και πολλές ακόμα γνωστές και, κυρίως, άγνωστες ιστορίες για το πιο αγαπημένο παιχνίδι του πλανήτη, που, παρά τα όσα πιθανόν έχεις ακούσει, δεν είναι απλά 22 μαντράχαλοι που κυνηγάνε μια μπάλα σε κάτι χορτάρια.

Ιστορίες από 20 διαφορετικές χώρες μάς ταξιδεύουν στη μαγεία του ποδοσφαίρου και καταδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο αγγίζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος, James Norbury

Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος

Ένα υπέροχο βιβλίο και ιδανικό δώρο για μικρούς και μεγάλους. Ένας φιλοσοφικός περίπατος, βαθιές κουβέντες γεμάτες ουσιαστικά μηνύματα παρέα με δύο φίλους, το Μεγάλο Πάντα και τον Μικρό Δράκο.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που αγαπήσατε τόσο πολύ, όσο και εμείς!

Βάλε τα όριά σου, Nedra Glover Tawwab

Ίσως αυτές οι μέρες να είναι ιδανικές και για ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης. Για σένα ή για έναν φίλο σου.

Στη θεωρία όλοι ξέρουμε πως πρέπει να βάζουμε υγιή όρια, για να πετύχουμε ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική μας ζωή, για να αντιμετωπίσουμε τοξικούς ανθρώπους, για να χτίσουμε σωστές σχέσεις με τους συντρόφους, την οικογένεια, τους φίλους μας. Αλλά τι ακριβώς σημαίνει «υγιή όρια»; Και πώς μπορούμε να πούμε «όχι» και να εκφράσουμε τις ανάγκες μας χωρίς να πληγώσουμε τους άλλους;

Η θεραπεύτρια και ειδική στις διαπροσωπικές σχέσεις Nedra Glover Tawwab μας βοηθάει να βρούμε απαντήσεις σε αυτό το ζήτημα.

Οι τεχνικές που προτείνει, βασισμένες στις πιο πρόσφατες έρευνες και στις πιο δοκιμασμένες πρακτικές της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας (CBT), μας βοηθούν να ορίσουμε και να εκφράσουμε τις ανάγκες μας καθαρά και χωρίς ενοχές, καθώς και να εντοπίσουμε τα βαθύτερα προβλήματα που κρύβονται πίσω από την αλληλεξάρτηση, τα παιχνίδια ισχύος, το άγχος, την κατάθλιψη και πολλά άλλα.

Πληγωμένες καρδιές, Colleen Hoover

Η συγγραφέας του best seller, Τελειώνει με εμάς, μας προσφέρει ακόμη μια υπέροχη ιστορία. Ένα ακόμη βιβλίο φαινόμενο, μια ιστορία για την αγάπη και… τις πληγωμένες καρδιές.

Η ζωή δεν έχει φερθεί καλά στην Μπέγια Γκριμ και ας είναι μόνο δεκαεννέα ετών. Αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει.
Ξεκινώντας κυριολεκτικά από το τίποτα, έχει καταφέρει να χαράξει πορεία, να διεκδικήσει από τη ζωή της περισσότερα – όλα μόνη της. Η οικογένειά της δεν τη στήριξε ποτέ.

Οι σπουδές της ξεκινούν σε δύο μήνες. Όμως ο ξαφνικός θάνατος της μητέρας της αφήνει την Μπέγια άστεγη.
Μαθημένη να προσαρμόζεται εύκολα, θα καταφύγει στην τελευταία της λύση, στην παραθαλάσσια πόλη όπου ζει ο πατέρας της, τον οποίο γνωρίζει ελάχιστα.

Το πλάνο της είναι ξεκάθαρο: θα περάσει το υπόλοιπο του καλοκαιριού όσο πιο ήρεμα γίνεται, μέχρι να έρθει η στιγμή να αφήσει το παρελθόν πίσω της μια για πάντα. Όμως ο νέος της γείτονας, ο Σάμσον, έχει άλλα σχέδια. Οι δυο τους φαινομενικά δεν έχουν τίποτα κοινό. Εκείνη έζησε μέσα στη φτώχεια και στην εγκατάλειψη. Εκείνος γεννήθηκε μέσα στα πλούτη και στα προνόμια.

Όμως η θλίψη κυριαρχεί στη ζωή τους. Όσο και αν το κρύβουν, έχουν πληγωθεί και οι δύο περισσότερο απ’ όσο είναι έτοιμοι να παραδεχτούν.

Η έλξη ανάμεσά τους είναι έντονη, κι ας είναι ολοφάνερο ότι δεν έχει μέλλον η σχέση τους. Και η Μπέγια πρέπει να προσέξει πριν γκρεμίσει τη ζωή που δεν πρόλαβε καν να χτίσει.

Η ιέρεια με το τατουάζ, Πασχαλία Τραυλού

Έπειτα από τον θάνατο του γιου της, η αρχαιολόγος και συγγραφέας Αίθρα Μπάξερ βυθίζεται στο ποτό και την κατάθλιψη. Όταν όμως της γίνεται η πρόταση από την ανθρωποαρχαιολόγο Άντριαν Μάγιορ να συμμετέχει σε μια αρχαιολογική αποστολή στα Αλτάια όρη προκειμένου να αποδειχτεί πως οι Αμαζόνες ήταν πρόσωπα υπαρκτά, αποφασίζει να ενδώσει.

Μια κόκκινη κλωστή, ο πίνακας Πληγωμένο ελάφι της Φρίντα Κάλο, το νερό απ’ την πηγή των ελαφιών και το βοτάνι του θανάτου, μαζί με μια πλειάδα ηρώων που αλληλεπιδρούν σε παρόν και παρελθόν με διπλές ταυτότητες, δημιουργούν έναν ισχυρό ιστό μυστηρίου, προσφέροντας ένα απίστευτο ταξίδι στον χρόνο.

Ένα βιβλίο για μια εποχή όπου τα όρια ήταν ρευστά ανάμεσα στην πραγματικότητα και τον θρύλο, την ιστορία και τον μύθο, τους ανθρώπους και τους θεούς.

Άλλη θάλασσα εκεί, Άννα Γαλανού

Βασιλική Τανάγρη ή Βάλια Κριεζή;

Η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου έχει σοβαρούς λόγους να κρατά κρυφή την πραγματική της ταυτότητα.
Ελάχιστοι γνωρίζουν την καταγωγή της και τα μυστικά που κρύβει στη χάρτινη βαλίτσα της, όταν φτάνει στη μεταπολεμική Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του ’50.

Η Κατερίνα Τζάνα, από την άλλη, είναι μία από τις πιο πλούσιες αστές της πρωτεύουσας, που όλοι σπεύδουν να προλάβουν κάθε επιθυμία της. Κι εκείνη χαμογελά, ερωτεύεται, πετά σαν πεταλούδα και παίζει… παίζει συνέχεια, κυρίως με τα αισθήματα.

Ο Διονύσης Μαλτέζος, ένας νέος άντρας που αναζητά την αλήθεια της ψυχής του, αποτελεί συνδετικό κρίκο για τις δύο γυναίκες. Η Κατερίνα και η Βασιλική αντιπροσωπεύουν γι’ αυτόν τις διαφορετικές πλευρές της αγάπης, τις διαφορετικές πλευρές της ίδιας του της ύπαρξης.

Η συνάντηση και η γνωριμία του Διονύση με τον Νικόλα, τον «Μαραμπού», τον ποιητή της θάλασσας και των ωκεανών, οι συζητήσεις και η αλληλογραφία μαζί του, αλλάζουν την κοσμοθεωρία και τον ψυχισμό του.
Ο ρόλος του Νικόλα στη ζωή του αποδεικνύεται σημαντικός και καταλυτικός, καθώς παροτρύνει τον αδελφό του, όπως αποκαλεί τον Διονύση, ν’ ακολουθήσει την καρδιά του.

Γιατί κανένας έρωτας δεν είναι αμαρτία και η αλήθεια έχει πάντα το χρώμα της αγάπης.

Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο μιας συγκλονιστικής διλογίας με τίτλο «Το τίμημα της αλήθειας».

Υ.Γ. Τα καλύτερα πασχαλινά δώρα για παιδιά!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *