Είσαι γυναίκα και αυτό αρκεί

  • «Γιατί πήγε στο σπίτι του και πόση ώρα έμεινε εκεί; Γιατί δεν αντέδρασε; Καλά, τι πάει να πει ένιωθε μουδιασμένη; Μήπως τα ήθελε και τα έπαθε;»

  • «Καλά, γιατί βγήκε τώρα να το πει; Μήπως διψά για δημοσιότητα;»
  • «Μου επιτέθηκε ο ταξιτζής και με παρενόχλησε σεξουαλικά. Πήγα να το καταγγείλω και μου είπαν να κάνω ότι δεν έγινε γιατί δεν έχω αποδείξεις και εντάξει, δεν με βίασε κιόλας»
  • «Δεν μπορείς να το καταλάβεις γιατί ως γυναίκα δεν έχεις μαθηματικό μυαλό»
  • «Πολλά νεύρα έχεις σήμερα. Μήπως έχει καιρό να σε ικανοποιήσει ο σύντροφός σου;»
  • «Καλά, είσαι 35 χρονών και δεν έχεις παντρευτεί ακόμα; Πότε θα κάνεις οικογένεια; Στο ράφι θα μείνεις;»

Αν είσαι γυναίκα, ενδεχομένως να έχεις ακούσει μια ή και περισσότερες από τις παραπάνω φράσεις. Ή παραλλαγές αυτών. Οι ανισότητες και οι έμφυλες προκαταλήψεις είναι τόσο πολύ βαθιά ριζωμένες στην κοινωνία μας κι έρχονται στην επιφάνεια με την πρώτη ευκαιρία. Μερικές φορές δεν χρειάζεται και κάποια συγκεκριμένη αφορμή. Είσαι γυναίκα και αυτό αρκεί.

Με αφορμή την τρέχουσα επικαιρότητα και όλες τις υποθέσεις που αφορούν βιασμούς και σεξουαλικές ή άλλου είδους παρενοχλήσεις, νιώθουμε καθημερινά τεράστια ευγνωμοσύνη για γυναίκες όπως η Σοφία Μπεκατώρου. Αλλά και σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που ενεργούν αθόρυβα ή μη, και κάνουν τεράστια βήματα για τα δικαιώματα των γυναικών, για την ισότητα, για να ακουστεί η φωνή τους, για να εκλείψουν για πάντα τέτοια φαινόμενα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900 και την ενημέρωση από τους ειδικούς της γραμμής, από την ημερομηνία χαρακτηρισμού του Covid-19 ως πανδημίας, στις 11 Μαρτίου, ως και στις 21 Απριλίου 2020, η γραμμή έχει δεχτεί αυξημένο πλήθος κλήσεων. Το 63% των κλήσεων αφορούσε περιστατικά βίας.

Όλα αυτά δεν συμβαίνουν το 1790, αλλά σήμερα. Το 2021 στην πολιτισμένη κατά τ” άλλα κοινωνία μας… Και μας αφορούν όλους.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου σε όλο τον πλανήτη. Είναι μια μέρα αφιερωμένη στον διαρκή αγώνα για επίτευξη ισότητας στα δύο φύλα. Είναι μια ημέρα που μας υπενθυμίζει όλες τις αλλαγές που χρειάζονται να γίνουν για την ισότητα των δύο φύλων. Είναι μια ημέρα για να τιμηθούν οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο που με αποφασιστικότητα και θάρρος παίζουν σημαντικό ρόλο στις κοινωνίες τους.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα βιβλία; Οι ιστορίες τους μιλάνε για ηρωίδες που πήγαν κόντρα στο κατεστημένο και διεκδίκησαν αυτά που τους αξίζουν. Αποτελούν πηγή έμπνευσης και δύναμης. 

Το σκισμένο τούλι, Έλενα Ακρίτα

Το σκισμένο τούλι

Πέντε γυναίκες προχωρούν πιασμένες χέρι χέρι αδιαφορώντας για ηλικίες, τάξεις και γενιές. Πέντε γυναίκες πετάνε τα σκισμένα τούλια από πάνω τους και διεκδικούν τη ζωή τους από την αρχή. Πέντε γυναίκες μέσα από την αγάπη, τη βία, το γέλιο και το δάκρυ αγωνίζονται για το δικό τους «μαζί».

20 σπουδαία κορίτσια που άλλαξαν τον κόσμο, Rosalba Troiano

20 σπουδαία κορίτσια

20 κορίτσια με μεγάλα όνειρα, εκπληκτικά ταλέντα και απίστευτη δύναμη που έγιναν σπουδαίες γυναίκες! Ένα βιβλίο που θα εμπνεύσει κάθε μικρή αναγνώστρια και θα της δείξει ότι όλα είναι δυνατά ακόμα κι αν οι άλλοι γύρω της δεν το πιστεύουν.

Η Γιατρίνα, Πασχαλία Τραυλού

βιβλία βασισμένα σε αληθινά γεγονότα

«Ορκίσου πως θα γίνεις δυνατή. Όπως ποτέ δεν μπόρεσα να γίνω εγώ για χάρη σου». Xρόνια ολόκληρα αυτή η φράση ανακυκλώνεται στο μυαλό της, παγιδεύοντάς τη στη δίνη της. Δυνατή; Τι σημαίνει να γίνει δυνατή; Ποια δύναμη γεμίζει το κενό μιας ψυχής που έπαψε να εμπιστεύεται τους ανθρώπους; Μια συγκλονιστική ιστορία, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα.

Ιλιάδα & Οδύσσεια – Κορίτσια που έγιναν μύθος, Κατερίνα Σέρβη

παιδικά βιβλία Ελλήνων συγγραφέων

Δεκαοκτώ μυθικές ηρωίδες. Θεές και θνητές. Νύμφες και… μια μάγισσα. Κορίτσια που έγιναν μύθος. Πιάνουν το νήμα του παραμυθιού, η μία μετά την άλλη, και αφηγούνται ιστορίες για μάχες και έρωτες, μοιραίες γνωριμίες και αιχμαλωσίες, θάρρος και αλτρουισμό, προδοσία και συγχώρεση.

Η άλλη σταχτοπούτα, Jennifer Donnelly

Για όποιον ένιωσε έστω μία φορά στη ζωή του ότι δεν είναι αρκετός… Θυμίζοντας τις πιο σκοτεινές, παλαιότερες εκδοχές της ιστορίας της Σταχτοπούτας, η Jennifer Donnelly μας δείχνει ότι η εμφάνιση είναι κάτι το υποκειμενικό και με τη μοναδική της γραφή στέλνει έναν παραγκωνισμένο χαρακτήρα σε ένα ταξίδι λύτρωσης, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια της ομορφιάς.

Κάποτε… 10 υπέροχες γυναίκες, Les epoux Von Grut

Δέκα υπέροχες γυναίκες αφηγούνται τη ζωή τους και γίνονται έμπνευση για όλα τα παιδιά που ονειρεύονται να κατακτήσουν τον κόσμο!

Μια θάλασσα αστέρια, Kimberley Freeman

Η Kimberley Freeman είναι μια συγγραφέας που στα βιβλία επιλέγει συνειδητά ξεχωριστές ηρωίδες που είναι πρωτοπόρες για την εποχή τους και αποφασίζουν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους, αγνοώντας το τίμημα αυτής της επανάστασης.

Φρίντα Κάλο, Lucy Brownridge

Η επιμονή και το ταλέντο της την έκαναν γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο. Κάθε φορά που κάτι όμορφο ή δύσκολο της συνέβαινε, έβρισκε έναν ιδιαίτερο τρόπο για να αντλεί έμπνευση από αυτό στη ζωγραφική της. Η δική της ζωή μας εμπνέει καθημερινά!

Κίρκη, Madeline Miller

Η Κίρκη μέσα από την ιστορία της Madeline Miller έρχεται να αποδείξει πόσο επίκαιρη παραμένει η ιστορία της. Μια γυναίκα με περισσότερη δύναμη από όση υπαγόρευε η κοινωνία να έχει…

Μαρί Κιουρί, Jane Kent

Το όνομά μου είναι Μαρί Κιουρί και είμαι η μοναδική επιστήμονας που έλαβε δύο βραβεία Νόμπελ σε δύο διαφορετικές κατηγορίες – στη Φυσική και τη Χημεία. Στην Πολωνία όπου γεννήθηκα, δεν επιτρεπόταν στα κορίτσια να σπουδάσουν, γι’ αυτό πήγα στο Παρίσι… Μικρά Παιδιά με Μεγάλα Όνειρα που άφησαν το αποτύπωμά τους στην ιστορία της ανθρωπότητας!

Υ.Γ. Στην εξωτερική φωτογραφία απεικονίζεται η Musya Qeburia. Σπουδαία καλλιτέχνις από τη Γεωργία, η οποία δημιουργεί έργα τέχνης στο δρόμο. Τα έργα της τονίζουν την ισότητα των φύλων. Φωτογραφία: UNDP Georgia.

Γ.1. Ο ΟΗΕ φέτος με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ξεκινά μια συζήτηση με θέμα «Γυναίκες στην ηγεσία: Επίτευξη ίσου μέλλοντος σε ένα κόσμο με Covid-19» και τιμά τις τεράστιες προσπάθειες γυναικών και κοριτσιών σε όλο τον κόσμο για τη διαμόρφωση ενός πιο ισότιμου μέλλοντος αλλά και τις προσπάθειες ανάκαμψης μετά την πανδημία.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *