Ανοιχτά βιβλιοπωλεία, όπως στη Γαλλία!

Η Σύμπραξη Εκδοτών επανέρχεται με αίτημά της προς την κυβέρνηση, ζητώντας να χαρακτηριστούν τα βιβλιοπωλεία ως καταστήματα ζωτικής ανάγκης και να παραμείνουν ανοιχτά, όπως ακριβώς αποφάσισε και η γαλλική κυβέρνηση.

Κατανοούμε φυσικά την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε όλοι καθημερινά -απλοί πολίτες και επαγγελματίες όλων των κλάδων. Όμως θεωρούμε ότι με όλες τις υπόλοιπες πολιτιστικές δράσεις σε αναστολή (θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλίες), το βιβλίο αποτελεί τη μοναδική διέξοδο των πολιτών, μετριάζοντας τις συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις του αναγκαστικού εγκλεισμού. Ένα μυθιστόρημα είναι ένα ταξίδι με τον νου, ενώ ένα βιβλίο ψυχολογίας μας βοηθάει να δουλέψουμε με τον εαυτό μας. Και παράλληλα, ένα καλό βιβλίο μπορεί να αποδειχθεί για τους γονείς πολύτιμο εργαλείο για να διαχειριστεί την πρωτόγνωρη παρατεταμένη αναστάτωση στο πρόγραμμα των παιδιών.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Γαλλία αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα με κυβερνητικό διάταγμα να χαρακτηρίσει τα βιβλιοπωλεία ως καταστήματα ζωτικής ανάγκης και να επιτρέψει τη λειτουργία τους ακόμα και στις περιπτώσεις πόλεων με γενικό λοκντάουν, όπως η Νίκαια, οι Κάννες και η Δουνκέρκη. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά για την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης.)

Με δεδομένο ότι, την περίοδο που τα βιβλιοπωλεία εξαιρέθηκαν από το μέτρο του click away και λειτούργησαν κανονικά, αποδεδειγμένα τηρήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας, οι εκδότες καλούμε την κυβέρνηση να χαρακτηρίσει, όπως η Γαλλία και πολλές άλλες χώρες, τα βιβλιοπωλεία ως καταστήματα ζωτικής ανάγκης, και να επιτρέψει τη λειτουργία τους.

Πρόκειται για μέτρο στήριξης της κοινωνίας, μιας και πιστεύουμε ότι είναι ζωτική η ανάγκη να υπάρχει πρόσβαση στο βιβλίο και στην ανάγνωση, που αποτελούν το «όπλο» του πολίτη στη μάχη κατά της ανασφάλειας και του φόβου, στη μάχη κατά της πανδημίας.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *