Ο επιστήμονας Guido Tonelli έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πίζας, Guido Tonelli για πρώτη φορά στην Ελλάδα για δύο ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις!

Σας προσκαλούμε σε μία συζήτηση με τον συγγραφέα, φυσικό στο CERN της Γενεύης και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Πίζας, Guido Tonelli, με αφορμή το βιβλίο του Χρόνος – Από τον μύθο του Κρόνου στο Cern.

Πότε; 15 Φεβρουαρίου, 18:30

Πού; Στο βιβλιοπωλείο Books & Life (Σόλωνος 93-95, Αθήνα).

Με τον Guido Tonelli θα συνομιλήσουν ο Σπύρος Μανουσέλης, βιολόγος- επιστημολόγος-δημοσιογράφος επιστήμης, και ο Κώστας Νικολόπουλος, καθηγητής φυσικής στα Πανεπιστήμια του Αμβούργου και του Μπέρμινχαμ.

Είσοδος Ελεύθερη

Θα παρέχεται διαδοχική μετάφραση.

O Guido Tonelli στην Άρτα

Ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Άρτας «Ο Σκουφάς» σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Διόπτρα σας προσκαλούν στην ομιλία του καθηγητή Guido Tonelli με τίτλο «ΓΕΝΕΣΗ: η αρχή των πάντων».

Πότε; 13 Φεβρουαρίου στις 20:30

Πού; Αίθουσα του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτας «Ο Σκουφάς»

Την ομιλία θα προλογίσει ο Καθηγητής Φυσικής με MSc Διδακτική της Φυσικής κος Γιώργος Κατσικογιώργος.

Συνδιοργανωτές

  • Σύλλογος Αστρονομίας και Διαστήματος Άρτας «Αστρολάβος»,
  • Σύλλογος Ιδιοκτητών Ξένων Γλωσσών Άρτας,
  • Βιβλιοπωλείο Η πολυθρόνα του Νίτσε

Είσοδος Δωρεάν

Λίγα λόγια για τον Guido Tonelli

Ο Guido Tonelli, φυσικός στο CERN της Γενεύης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πίζας, είναι ένας από τους πατέρες της ανακάλυψης του μποζονίου του Χιγκς. Έχει λάβει το διεθνές βραβείο Fundamental Physics Prize (2013) και το βραβείο Enrico Fermi της Ιταλικής Εταιρείας Φυσικής (2013), ενώ το 2014 του απονεμήθηκε τιμητικό μετάλλιο από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας. Από τις Εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του Γένεση – Η μεγάλη ιστορία της προέλευσης του κόσμου.

Χρόνος – Από τον μύθο του Κρόνου στο Cern

Ο χρόνος δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Καταλαμβάνει το σύμπαν, μεταλλάσσεται, δονείται, ταλαντώνεται.
Αλλά τι είναι ακριβώς; Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτόν;
Μπορούμε να σκοτώσουμε τον χρόνο/Κρόνο;
Υπάρχει ο χρόνος των μεγάλων, κοσμικών διαστάσεων.
Υπάρχει ο εμπειρικός χρόνος, που επηρεάζεται από τη μνήμη και την επιθυμία.
Υπάρχει ο χρόνος που μετριέται με τον χτύπο της καρδιάς μας.

Ο χρόνος είναι ένα μυστήριο για τους ανθρώπους, από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, ακόμα και για τους επιστήμονες, όπως ο Νεύτων, ο Αϊνστάιν και ο Πλανκ, που προσπάθησαν να τον εξηγήσουν.
Ρέει; Στέκεται ακίνητος; Μπορεί να μετρηθεί; Πώς τον επιβραδύνει η βαρύτητα; Πώς τον σταματούν οι μαύρες τρύπες; Πάντα ζούσαμε μέσα στον χρόνο, ο οποίος ωστόσο δεν είναι αιώνιος.

Ο διάσημος φυσικός Guido Tonelli μας οδηγεί σ’ ένα ταξίδι στην ιστορία, στην επιστήμη, στην τέχνη και στη φιλοσοφία, όπου θα επιχειρήσουμε να συλλάβουμε λίγο καλύτερα την έννοια του χρόνου και τη σχέση μας μαζί του.

Ένα ταξίδι στο οποίο θα μάθουμε επίσης να αφουγκραζόμαστε τον ρυθμό του εσωτερικού μας χρόνου, να νιώθουμε την ταχύτητα, την αναμονή και την επιτάχυνση, που αλλάζουν τις διαστάσεις του χρόνου στη μνήμη και στις προσδοκίες μας.

Γένεση – Η μεγάλη ιστορία της προέλευσης του κόσμου

Ίσως είχαν πράγματι δίκιο οι Έλληνες, ότι δηλαδή στην αρχή ήταν το χάος. Πολλές παρατηρήσεις της σύγχρονης φυσικής μοιάζουν να το επιβεβαιώνουν. Όμως, τι συνέβη τις πρώτες στιγμές ζωής του σύμπαντος;
Προκειμένου να δώσουν μια απάντηση σε αυτό, επιστήμονες διερευνούν καθημερινά την ύλη. Χρησιμοποιούν μεγάλα τηλεσκόπια και ισχυρούς επιταχυντές σωματιδίων για να ανασυνθέσουν λεπτομερώς τους μηχανισμούς μέσω των οποίων γεννήθηκε το θαύμα που μας περιβάλλει και να συλλέξουν ενδείξεις για το τέλος του.

Κρατώντας αποστάσεις από σύνθετους επιστημονικούς όρους, ο κορυφαίος φυσικός του CERN, Guido Tonelli, απαντά στο μεγάλο ερώτημα σε επτά κεφάλαια, από τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang) μέχρι την εμφάνιση των αστεριών, των γαλαξιών και, τέλος, του ανθρώπου.
Ένα ιλιγγιώδες ταξίδι πίσω στον χρόνο μέχρι τη μυστηριώδη αρχή των πραγμάτων.

Εμείς οι επιστήμονες είμαστε σαν τους ανθρώπους στο σπήλαιο του Πλάτωνα: προσπαθούμε να απελευθερωθούμε από τα δεσμά μας –τα λανθασμένα συμπεράσματά μας–, προσπαθούμε να ονοματίσουμε τις σκιές και να βγούμε από το σπήλαιο για να δούμε το φως. Guido Tonelli

Διαβάστε επίσης:

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *