Όλα ξεκινούν από τα βιβλία.
Ανάμεσα στα βιβλία θα κάνεις όμορφα ταξίδια με τον νου. Θα προβληματιστείς. Θα γνωρίσεις νέες ιδέες. Θα υιοθετήσεις ορισμένες από αυτές. Θα κάνεις μια αλλαγή. Και ποτέ δεν θα είσαι ο ίδιος άνθρωπος.
Υπάρχουν ιστορίες που μένουν πάντα επίκαιρες. Ιστορίες με ήρωες που γίνονται οι φωνές μας και μας δίνουν όλα τα εφόδια όχι απλώς να μη σφυρίζουμε αδιάφορα στα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία μας αλλά και να αποκτήσουμε ενεργό ρόλο και να γίνουμε μέρος της αλλαγής που θέλουμε να δούμε στον κόσμο.
Εμείς ξεχωρίζουμε τρία πολύ αγαπημένα μας βιβλία από τρεις σημαντικούς, βραβευμένους συγγραφείς που με βεβαιότητα αξίζουν μια θέση στη βιβλιοθήκη σας.
Ο Πολωνός, J.M. Coetzee
Μια συνηθισμένη ζωή στο πλευρό σου, αυτό θέλω. Για πάντα. Και στην άλλη ζωή, αν υπάρχει άλλη ζωή. Αλλά αν δεν υπάρχει, εντάξει, το δέχομαι. Αν πεις όχι, όχι για την υπόλοιπη ζωή, μόνο γι” αυτή την εβδομάδα, εντάξει, θα το δεχτώ κι αυτό. Έστω για μία μέρα. Έστω για ένα λεπτό. Ένα λεπτό αρκεί. Τι είναι ο χρόνος; Ο χρόνος είναι ένα τίποτα. Έχουμε τη μνήμη μας. Στη μνήμη δεν υπάρχει χρόνος. Θα σε κρατήσω στη μνήμη μου.
Ο Πολωνός είναι η ιστορία του Βίτολντ Βαλτσικιέβιτς, ενός εβδομηντάρη Πολωνού πιανίστα που ερωτεύεται την Μπεατρίθ, μια κατά πολύ νεότερή του γυναίκα, κομψή σύζυγο τραπεζίτη και προστάτιδα των τεχνών, που βοηθάει στην οργάνωση ενός ρεσιτάλ του στη Βαρκελώνη.
Η Μπεατρίθ δεν εντυπωσιάζεται αρχικά από τον Βίτολντ, αλλά η πολιορκία του είναι τόσο επίμονη, που αναπόφευκτα παρασύρεται στον κόσμο του καλλιτέχνη. Καθώς της στέλνει γράμματα, της κάνει αμέτρητες προτάσεις για ταξίδια, έρχεται ακόμα και για επίσκεψη στο εξοχικό του συζύγου της στη Μαγιόρκα, η απίθανη σχέση τους ανθίζει.
Στην αρχή, αυτό φαίνεται να γίνεται με τους δικούς της όρους, όμως το παιχνίδι εξουσίας που παίζουν μεταξύ τους είναι πολύ πιο περίπλοκο. Η Μπεατρίθ περιορίζει το πάθος τους ελέγχοντας τα συναισθήματά της; Ή ο Βίτολντ προσπαθεί να της επιβάλει το δικό του όνειρο για αγάπη;
Ο χρόνος που περνάει, ο έρωτας, όσα καταφέρνουμε να συλλάβουμε —και κυρίως όσα μας διαφεύγουν— από την τέχνη, από μια άλλη γλώσσα, από μια άλλη ύπαρξη, σ’ ένα υποβλητικό έργο που προκαλεί μια «ανεξάντλητη παλέτα συναισθημάτων, από την τυφλή αγάπη ως τη συμπόνια», όπως έγραψε η El Pais.
Ο βραβευμένος με νόμπελ Coetzee μας προκαλεί να νιώσουμε, να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε, να συναισθανθούμε εντάσσοντας και έντονες υπαρξιακές ανησυχίες.
Η καμπάνα, Iris Murdoch
Μια κλειστή και θρησκευόμενη κοινότητα φιλοξενεί έναν ιστορικό τέχνης και την εν διαστάσει σύζυγό του. Η φιλική και ήρεμη ατμόσφαιρα θα αρχίσει να καταρρέει, όταν με αφορμή τη χαμένη καμπάνα του μοναστηριού αρχίσουν να αποκαλύπτονται ένοχα μυστικά του παρελθόντος.
Μια αιχμηρή κριτική στη θρησκεία και στις κλειστές κοινωνίες από μία από τις σπουδαιότερες συγγραφείς του 20ού αιώνα.
Η Ντόρα Γκρίνφιλντ, μετά από έξι μήνες χωρισμού, αποφασίζει να επιστρέψει στον άντρα της, τον Πολ. Ο Πολ, ιστορικός τέχνης, κάνει έρευνα στο Αβαείο Ίμπερ, ένα γυναικείο μοναστήρι στο Γκλόστερσιρ, και φιλοξενείται από μια κοσμική θρησκευτική κοινότητα που είναι εγκατεστημένη εκεί κοντά.
Τα μέλη της ζουν και δουλεύουν υπό την καθοδήγηση του αρχηγού τους, Μάικλ Μιντ, και το άγρυπνο βλέμμα της Ηγουμένης.
Η άφιξη της Ντόρα συμπίπτει με τις χαρούμενες προετοιμασίες για την υποδοχή της καινούριας καμπάνας του Αβαείου, που θα αντικαταστήσει την παλιά, ένα θρυλικό σύμβολο που έχει χαθεί εδώ και χρόνια.
Η ευφορία είναι διάχυτη, η κοινότητα του Αβαείου μοιάζει με μικρό Παράδεισο.
Ώσπου, ξαφνικά, ανακαλύπτουν την παλιά καμπάνα.
Και την ίδια στιγμή αρχίζουν να αποκαλύπτονται όλες οι δυσαρμονίες, τα μυστικά, όσα κρύβει κι όσα ποθεί ο καθένας τους…
Μια κωμικοτραγική ιστορία για τη θρησκεία, τον πόθο, τη μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό, με τη βαθιά φιλοσοφική ματιά της Iris Murdoch, που μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά.
Το χρυσό σημειωματάριο, Doris Lessing
Τι συμβαίνει όταν απογοητευόμαστε από τα πολιτικά μας ιδανικά; Πώς μπορούμε να ορίσουμε τον εαυτό μας σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει; Υπάρχουν τελικά «καλοί» άνθρωποι; Το καταιγιστικό μυθιστόρημα της νομπελίστριας Doris Lessing απαντά σε μερικά από τα πιο κρίσιμα ερωτήματα του σύγχρονου ανθρώπου.
Το συγκλονιστικό πορτρέτο μιας γυναίκας που αναζητά την ταυτότητά της σε έναν κόσμο που αλλάζει.
Στο Λονδίνο του 1950 η συγγραφέας Άννα Βουλφ παλεύει με την έλλειψη έμπνευσης.
Χωρισμένη, με ένα παιδί, ανησυχώντας μήπως τρελαθεί, καταγράφει τις εμπειρίες της σε τέσσερα σημειωματάρια: ένα μαύρο για τη συγγραφική της ζωή, ένα κόκκινο για τις πολιτικές της απόψεις, ένα κίτρινο για τα συναισθήματά της και ένα μπλε για τα καθημερινά γεγονότα. Όμως ένα πέμπτο σημειωματάριο, το χρυσό, είναι αυτό στο οποίο τα σκόρπια νήματα της ζωής της συνδέονται και όλα αποκτούν νόημα…
Το Χρυσό σημειωματάριο είναι κατά γενική ομολογία το κορυφαίο έργο της Doris Lessing, ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα.
Διαβάστε επίσης: