Μια ιστορία για όσους ψάχνουν την εσωτερική τους γαλήνη

Σε μια μακρινή πόλη, ένας ηλικιωμένος Γάτος θεωρεί τον εαυτό του πολύ σοφό, μέχρι που ακούει για ένα αρχαίο πεύκο κάπου μακριά, κάτω από τα κλαδιά του οποίου μπορεί να βρεθεί άπειρη σοφία.

Έτσι, ο Γάτος ξεκινά ένα ταξίδι βαθιά μέσα στο δάσος ώστε να ψάξει για το δέντρο. Στην πορεία, γνωρίζει νέους φίλους –τον Κούνελο, την Κορακίνα, τον Λυκάκι, τη Μαϊμού, τη Χελώνα και τον Τίγρη– και συναντά ένα γεμάτο ενέργεια νεαρό γατάκι.

Τι σοφία έχει να μεταδώσει ο Γάτος στους φίλους του και, ίσως το πιο σημαντικό, τι έχει να μάθει ακόμη;

Το Ζεν μπορεί να είναι όρος δυσνόητος. Μπορεί να φέρει στο μυαλό διάφορες εικόνες, από ολόλευκα μινιμαλιστικά διαμερίσματα μέχρι μοναχούς που κάθονται σιωπηλοί. Για εμένα είναι απλώς η καλλιέργεια ενός τρόπου ζωής που μας προσφέρει γαλήνη και σοφία.

Είναι εύκολο να μαγευτούμε από τη σκέψη πως το μονοπάτι για τη γαλήνη απαιτεί απομόνωση, διαλογισμό, γκουρού και λιβάνια. Φυσικά, όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν, αλλά ένα από τα πράγματα που μου αρέσουν στη φιλοσοφία του Ζεν είναι πόσο ενδυναμώνει το άτομο. Μπορείτε να αρχίσετε και μόνοι σας, από αυτή τη στιγμή.

Υπάρχει ομορφιά στη βουή της κίνησης ή στο βρόμικο τσιμέντο μιας παλιάς πολυκατοικίας. Όπως λέει το Μεγάλο Πάντα, «Υπάρχει ομορφιά παντού, απλώς μερικές φορές δυσκολευόμαστε να τη δούμε». Αν αφιερώσετε τριάντα δευτερόλεπτα για να ακούσετε τους ήχους έξω από το παράθυρό σας, τότε μπορείτε να μεταφερθείτε κάπου αλλού.

Αν, έστω και για ένα δευτερόλεπτο, ο νους σας σταματήσει και βιώσετε την εμπειρία του παρόντος, τότε έχετε γνωρίσει το Ζεν. Αν το κάνετε αυτό όποτε το θυμόσαστε, τότε ίσως φέρετε λίγη περισσότερη γαλήνη στη ζωή σας. Ακόμα και οι μοναχοί του Ζεν δεν περνούν όλη τους τη μέρα κάνοντας διαλογισμό, αλλά κάνοντας δουλειές, ωστόσο προσπαθούν να τις εκτελέσουν έχοντας συναίσθηση της κάθε στιγμής.

Αν πρέπει να θυμάστε ένα πράγμα από το βιβλίο αυτό, θα σας ζητούσα να θυμάστε πως πολλές φορές τα καλά προέρχονται από φαινομενικά κακά πράγματα. Οι λωτοί είναι σημαντικοί στον βουδισμό, εν μέρει επειδή φυτρώνουν μέσα στη βρομιά. Αν εγκαθιδρύσετε αυτή τη σκέψη στο μυαλό σας, πιστεύω ότι η ζωή θα γίνει πιο ευχάριστη και θα ελαττώσει κάπως τον πόνο από τις δυσάρεστες εμπειρίες που ζούμε καθημερινά. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο και μερικές εμπειρίες είναι τόσο επίπονες που δεν είναι πάντοτε δυνατό να προσπαθούμε να βρούμε το καλό σε αυτές, αλλά αν ξεκινήσετε από τα μικρά πράγματα και το κάνετε συνήθεια, ίσως αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο βλέπετε τον κόσμο και εντέλει νιώσετε περισσότερο ευτυχισμένοι.

Και αν δεν είστε και τόσο σίγουροι για κάποιες από τις ιδέες αυτού του βιβλίου, αυτό είναι καλό: Το μπέρδεμα είναι το πρώτο σημάδι ότι έχετε αρχίσει να αλλάζετε.

*Από τον συγγραφέα και εικονογράφο του διεθνούς best seller Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος έρχεται μια όμορφα εικονογραφημένη εξερεύνηση της ζωής και του Ζεν, μια ιστορία ενηλικίωσης για το ταξίδι ενός γηραιού γάτου προκειμένου να βρει άπειρη σοφία αλλά και τα μαθήματα που μοιράζεται με άλλους στην πορεία.

Διαβάστε επίσης:

One Comment

  1. ΓΡΑΒΒΆΝΗ

    Μου έχουν ήδη κερδίσει το ενδιαφέρον μιας και η σκληρή καθημερινότητα μας κατακλύζει δείχνουν τρόπους αντιμετώπισης!! Όλα εξαιρετικά!!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *