Το ελληνικό κοινό συναντά τον νικητή του βραβείου Booker 2021, Damon Galgut

Ο νικητής του βραβείου Booker 2021 Damon Galgut έρχεται στην Ελλάδα.

Ο Damon Galgut, συγγραφέας του βιβλίου Η υπόσχεση, που τιμήθηκε με το βραβείο Booker για το 2021, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Την Τρίτη 1 Νοεμβρίου, ώρα 20:30, o Damon Galgut θα βρίσκεται στο Public Café Συντάγματος για να συζητήσει για το βιβλίο του με τον δημοσιογράφο Γιάννη Πανταζόπουλο και τη μεταφράστρια Κλαίρη Παπαμιχαήλ, για να απαντήσει στις ερωτήσεις των αναγνωστών και να υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του. Τη συζήτηση θα μεταφράζει ο συγγραφέας Βαγγέλης Γιαννίσης.

Galgut στην Ελλάδα

Την επόμενη μέρα, Τετάρτη 2 Νοεμβρίου και ώρα 18:00, ο Damon Galgut θα επισκεφθεί και τη Θεσσαλονίκη, όπου θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Στέφανο Τσιτσόπουλο στο Public στην Τσιμισκή.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στην Υπόσχεση ο Galgut μας αφηγείται μια ιστορία στη Νότια Αφρική την περίοδο που η χώρα βγαίνει από το Απαρτχάιντ. Μια οικογένεια λευκών χωρίζεται και ενώνεται από το 1986 μέχρι σήμερα, κάθε φορά με αφορμή μια κηδεία. Καθώς η ζωή κυλά, η χώρα αλλάζει και μια υπόσχεση μένει ανεκπλήρωτη, σύμβολο της υπόσχεσης της Ιστορίας που δεν τηρείται για τη Νότια Αφρική. Πρόκειται για μια πανανθρώπινη ιστορία για τις κληρονομιές που μας βαραίνουν, τις οικογένειες που μισιούνται και αγαπιούνται με το ίδιο πάθος, τις υποσχέσεις πάνω στις οποίες χτίζονται οι ζωές, οι οικογένειες και τα έθνη. Αλλά είναι επίσης μια ιστορία για τη γη που γίνεται μήλον της έριδος και θέατρο των βασάνων μας, μέχρι να μας δεχτεί όλους, δίκαιους και άδικους, στην αγκαλιά της.

Το βιβλίο ξεχώρισε το 2021 και απέσπασε το βραβείο Booker. To μυθιστόρημα του Galgut επαινέθηκε από την κριτική επιτροπή του βραβείου Booker για το «ασυνήθιστο αφηγηματικό του στιλ, που εξισορροπεί τη “φωκνερική” πληθωρικότητα με τη “ναμποκοβιανή” ακρίβεια, ξεπερνά τα όρια και αποτελεί απόδειξη της άνθησης του μυθιστορήματος στον 21ο αιώνα».

Η υπόσχεση

Ένα μικρό απόσπασμα…

«… Μερικές φορές νιώθει πως η δουλειά της την εξαντλεί, μολονότι πρόθυμα τα δίνει όλα. Δεν χρειάζεται να κρατάει αποθέματα. Αυτά είναι τα μόνα κορμιά που αγγίζει πλέον, τα χαμένα στην άκρη του δρόμου, τα άρρωστα, που περιποιείται στο νοσοκομείο. Πασχίζοντας να κατευνάσει τον πόνο τους. Τα τελευταία μου ίχνη τρυφερότητας, φυλαγμένα για ανθρώπους που δεν γνωρίζω, που δεν με γνωρίζουν. Δεν έχει απομείνει αγάπη, μονάχα καλοσύνη, που ίσως να ’ναι και πιο δυνατή. Όπως και να ’χει, πιο ανθεκτική. Παρόλο που αγάπησα κάμποσους στην εποχή μου, όταν μπορούσα. Ποιους, Αμόρ; Μερικούς άντρες, μερικές γυναίκες στην πορεία της ζωής μου. Τι σημασία έχουν τα σώματα και τα ονόματα, τώρα είμαι μόνη. Αρκετά δύσκολο είναι να συνεχίζεις να αγαπάς τον εαυτό σου.

Τον τελευταίο καιρό είχε κάτι νύξεις για το πώς θα ήταν κάποια μέρα να περάσει απέναντι και να γίνει ένα με τις τάξεις των αδύναμων και των άρρωστων. Στη μέση του απογεύματος, έτσι κι έχει άπνοια, μερικές φορές υποφέρει αφάνταστα, η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή και δεν υπάρχει πουθενά ανακούφιση. Όλη σου η δύναμη αδειάζει από το κεφάλι σου. Βιώνει τώρα μια τέτοια στιγμή, σαν να καίγεται ολόκληρη. Την ώρα που ταΐζει έναν ασθενή, σταματάει απότομα για να κάνει αέρα. Ύστερα νιώθει ξαφνικά αδυναμία και κάθεται βαριά στην άκρη του κρεβατιού. Τι συνέβη; Το ’νιωσες κι εσύ αυτό;

Της παίρνει κάποια ώρα να συνειδητοποιήσει ότι κανείς άλλος δεν λιώνει. Μόνο εγώ. Η ζέστη έρχεται από μέσα, η μηχανή επαναφέρει τις ρυθμίσεις της, οι δεξαμενές των καυσίμων αδειάζουν και βγάζουν αναθυμιάσεις. Έτσι αισθάνεται, αν μη τι άλλο. Υποφέρει από εξάψεις ήδη εδώ και πάνω από έναν χρόνο, θα έπρεπε να τις έχει συνηθίσει πια, αλλά κάθε φορά την ξαφνιάζουν. Ποιος μου έβαλε φωτιά;».

Ποιος είναι ο Damon Galgut;

Ο Damon Galgut είναι Νοτιοαφρικανός μυθιστοριογράφος και θεατρικός συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1963 στην Πρετόρια και εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα σε ηλικία δεκαεπτά ετών. Ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος για το βραβείο Booker το 2003 με το έργο του The Good Doctor (Ο καλός γιατρός, Ωκεανίδα 2005) και για δεύτερη φορά το 2010 με το μυθιστόρημα In a Strange Room. H υποψηφιότητά του με την Υπόσχεση ήταν η τρίτη και τυχερή. Χάρη σε αυτήν ο Galgut έγινε ο τρίτος Νοτιοαφρικανός συγγραφέας που τιμάται με το βραβείο Booker μετά την Nadine Gordimer και τον J. M. Coetzee. Το πρόσφατο μυθιστόρημά του Arctic Summer ήταν υποψήφιο για τα βραβεία Walter Scott και Folio, ενώ το έργο του The Quarry μεταφέρθηκε το 2020 στον κινηματογράφο. Σήμερα ζει και εργάζεται στο Κέιπ Τάουν. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί συνολικά σε δεκαέξι γλώσσες.

η υπόσχεση κριτική

Σας περιμένουμε με χαρά!

Διαβάστε επίσης:

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *