Βραβείο Booker 2021: Νικητής το «The Promise» του Damon Galgut

Μπορεί οι καλλιτέχνες και το κοινό τους να περιμένουν κάθε χρόνο τα Oscar ή τα βραβεία EMMY, οι βιβλιόφιλοι έχουμε το Νόμπελ και το βραβείο Booker.

Και σήμερα βάζουμε τα καλά μας γιατί μόλις ανακοινώθηκε το βιβλίο που κερδίζει το Βραβείο Booker 2021. Νικητής είναι το The Promise του Damon Galgut, που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις μας!

The promise, Damon Galgut

Η Υπόσχεση / The Promise, του Damon Galgut από τη Νότια Αφρική, είναι ένα από τα βιβλία που ερωτευτήκαμε φέτος.

Μια οικογένεια λευκών στη Νότια Αφρική, από το 1986 μέχρι σήμερα, χωρίζεται και ενώνεται κάθε φορά για μια κηδεία, καθώς η ζωή κυλά, η χώρα αλλάζει, και μια υπόσχεση μένει ανεκπλήρωτη…

Πάρα πολλά επίπεδα, πάρα πολλά νοήματα, για την οικογένεια, τους ανταγωνισμούς και την αγάπη των μελών της, την προσπάθειά μας να γλιτώσουμε από αυτό που μας όρισαν να γίνουμε, τη γυναικεία και την αντρική υπόσταση, τον χρόνο που περνά, τις χώρες, τα έθνη, τους ανθρώπους που τα απαρτίζουν.

Εξαιρετική γραφή, μοντέρνα, ενσωματώνει την ειρωνεία, αυτό-υπονομεύεται, εναλλάσει την τριτοπρόσωπη αφήγηση με πρωτοπρόσωπη μέσα στην ίδια φράση και απεύθυνση ακόμη και στον αναγνώστη -μια τεχνική που σε τραβάει μέσα στο κείμενο.

Θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις μας σε μετάφραση της Κλαίρης Παπαμιχαήλ.

Στη φετινή βραχεία λίστα περιλαμβάνονταν και οι παρακάτω 5 τίτλοι:

  • A Passage North του Anuk Arudpragasam. Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται στη Σρι Λάνκα μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου. Ένα φιλοσοφικό μυθιστόρημα, έντονα ενδοσκοπικό που διαδραματίζεται στο πρώην πεδίο μάχης του εμφυλίου, στην καρδιά της Σρι Λάνκα.
  • No One Is Talking About This της Αμερικανίδας ποιήτριας Patricia Lockwood. Ένα βιβλίο το οποίο ξεκίνησε ως ένα ημερολόγιο γραμμένο σε τρίτο πρόσωπο και τελικά εξελίχθηκε γρήγορα σε ένα best seller με εκατοντάδες κριτικές. Είναι χωρισμένο σε δύο μέρη. Ακολουθεί τις αλληλεπιδράσεις ενός ανώνυμου προσώπου σε μια εικονική πραγματικότητα την οποία ονομάζει «πύλη» και στο δεύτερο μισό του βιβλίου, η συγγραφέας παρουσιάζει μια οικογενειακή τραγωδία και διερευνά έννοιες της θλίψης, της αντίληψης, της συνείδησης και της μονιμότητας.
  • Bewilderment του βραβευμένου με Πούλιτζερ Richard Powers. Μια ιστορία άκρως συγκινητική. Ένας χήρος αστροβιολόγος προσπαθεί να βοηθήσει τον εννιάχρονο γιο του, ο οποίος έχει διαγνωστεί με σύνδρομο Άσπεργκερ, να κυνηγήσει το όνειρό του. Πρόκειται για «το άγχος της οικογενειακής ζωής σε έναν κατεστραμμένο πλανήτη».
  • Great Circle της Maggie Shipstead.  Η ιστορία της αεροπορίας είναι γεμάτη από θαρραλέες, συναρπαστικές γυναίκες, με πιο γνωστές ίσως τις Amy Johnson και Amelia Earhart. Με τη φανταστική Marian Graves, η Maggie Shipstead δημιουργεί μια συναρπαστική, αυθεντική ηρωίδα εντελώς δική της. Και ξεκινάει ένα ταξίδι άκρως συγκινητικό και εκπληκτικό σε κάθε βήμα. Ένα μυθιστόρημα που διευρύνει τους ορίζοντες των αναγνωστών χωρίς να έχει μεγάλη σημασία τελικά ο προορισμός.
  • The Fortune Men, Nadifa Mohamed (Θα κυκλοφορήσει επίσης, από τις εκδόσεις μας το 2022).

Η Nadifa Mohamed στο τρίτο της βιβλίο, παρακολουθεί με μαεστρία και λυρικότητα ένα ιδιαίτερο γεγονός. Ένα πραγματικό γεγονός, γύρω από την παράνομη φυλάκιση και εκτέλεση του Mahmood Mattan, ενός Σομαλού ναυτικού και πατέρα τριών νεαρών αγοριών, ο οποίος ήταν ο τελευταίος άνδρας που απαγχονίστηκε στη φυλακή του Κάρντιφ. Κατασκευασμένα στοιχεία, ψευδής μαρτυρίες τον οδήγησαν στο να κριθεί ένοχος για τη δολοφονία μιας καταστηματάρχη, της Λίλι Βόλπερτ, που μετονομάστηκε εδώ στη Βάιολετ Βολάτσκι.

Η συγγραφέας φτιάχνει ένα αριστοτεχνικό πορτραίτο ενός χαρακτήρα ανήμπορού να πιστέψει ότι η Βρετανική δικαιοσύνη δεν δουλεύει, ή ότι τελικά η αλήθεια δεν νικάει πάντα. Φωτίζει το πως ο ρατσισμός, ως στιγματισμός και ως μια συνθήκη που καθιστά στην ουσία το αντικείμενο της ένα πλάσμα εκτός κοινωνίας, δρα τελικά και ως θεσμός. Όλα αυτά χωρίς να στέκεται ιδιαίτερα στην σκευωρία αλλά μέσα από την κίνηση των χαρακτήρων της. Όλα αυτά δίνονται με υπέροχη λογοτεχνική φόρμα, οι χαρακτήρες είναι δομημένοι υπέροχα και ιδίως η παράθεση της θλίψης για την απώλεια της γυναίκας είναι πραγματικά σαγηνευτική. Όμως εκεί που το βιβλίο απογειώνεται είναι στην σκιαγράφηση του ήρωα, ενός γεμάτου ζωή ναυτικού, αντιήρωα, μικροκλέφτη, τζογαδόρου, στοργικού πατέρα, ικανού στον λόγο, χαρισματικού τελικά ανθρώπου.

Οι αναδρομές που κάνει στην ζωή του όντας στην φυλακή είναι μια απολαυστική ανασκόπηση μιας ζωής που χαραμίστηκε, μιας ζωής πολύπλοκης και γεμάτη βάσανα, είναι από τα βιβλία που τοποθετούν τις κοινωνίες μας μπροστά σε ένα καθρέφτη που δεν εξωραΐζει τίποτα.

Οι πρώτες αντιδράσεις των 6 συγγραφέων όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά τους στη βραχεία λίστα:

Το Βραβείο Booker είναι ένα από τα πιο περιζήτητα, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο στο καλύτερο μυθιστόρημα γραμμένο στην αγγλική γλώσσα. Μέχρι το 2014 το βραβείο προοριζόταν αποκλειστικά για συγγραφέα της Αγγλικής Κοινοπολιτείας ή της Ιρλανδίας ή της Ν.Αφρικής, όμως τα τελευταία χρόνια ο κανονισμός άλλαξε, ώστε να συμπεριλαμβάνει οποιονδήποτε γράφει στην αγγλική γλώσσα.

Έχοντας διεθνή απήχηση στο χώρο της λογοτεχνίας και των εκδόσεων, το βραβείο παραμένει εξαιρετικά σημαντικό και ο θεσμός έχει αγαπηθεί από όλους τους βιβλιόφιλους στον κόσμο.

Το βραβείο για τον νικητή; 50.000 λίρες και κυρίως η αίγλη και η καταξίωση για το έργο του. Το βραβείο Booker 2020, κέρδισε ο Douglas Stuart με το βιβλίο Σάγκι Μπέιν, το οποίο κυκλοφόρησε στην Ελλάδα με επιτυχία από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Μπορεί ο νικητής να είναι μόνο ένας, αλλά με βεβαιότητα όλα τα έργα είναι αξιόλογα και αυτός ο θεσμός έχει καθιερωθεί ως μια γιορτή για το βιβλίο και την αγάπη της ανάγνωσης.

Διαβάστε επίσης: Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021 στον Abdulrazak Gurnah

5 Comments

  1. Pingback: Ο Damon Galgut στην Ελλάδα σε μια μοναδική συνάντηση!

  2. Pingback: 3 ανθρώπινες ιστορίες που δεν μπορείς απλά να αγνοήσεις

  3. Pingback: 3 δυνατές ανθρώπινες ιστορίες με κοινωνικές προεκτάσεις

  4. Pingback: 3 διαχρονικά βιβλία αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο

  5. Pingback: Η Υπόσχεση του Galgut είναι μια παναθρώπινη ιστορία – Dioptra Blog

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *