10 σπάνιες φωτογραφίες από την κηδεία του Νίκου Καζαντζάκη

Στις 26 Οκτωβρίου του 1957 ο Νίκος Καζαντζάκης φεύγει από τη ζωή. Συγκεντρώσαμε δέκα σπάνιες φωτογραφίες από την κηδεία του στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Ο Νίκος Καζαντζάκης έφυγε σε ηλικία 74 ετών στο Φράιμπουργκ. Η σορός του μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας στις 3 Νοεμβρίου. Η Ελένη Καζαντζάκη ζήτησε από την Εκκλησία της Ελλάδος να τεθεί η σορός του σε λαϊκό προσκύνημα, αλλά ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Θεόκλητος αρνείται.

Άλλωστε δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από όταν η εκκλησία της Ελλάδας είχε ζητήσει τον «διωγμό» του Καζαντζάκη για μερικές σελίδες του Καπετάν Μιχάλη, και για την όλη σύλληψη του «Τελευταίου πειρασμού».

Η Ελένη και ο Πρεβελάκης τον παραλαμβάνουν από την Ελευσίνα και η σορός του Καζαντζάκη παραμένει στο νεκρικό θάλαμο του Α΄ νεκροταφείου Αθηνών, απόντος ιερέα. Άκαρπες απέβησαν οι προσπάθειες που κατέβαλαν ο Γεώργιος Παπανδρέου και ο κυβερνητικός επίτροπος Θ. Σπεράντζας, φίλοι και οι δύο του Καζαντζάκη, να μείνει η σορός του σε ναό της Αθήνας μέχρι την αναχώρησή της για την Κρήτη.

Την επομένη τον συνοδεύουν στο Ηράκλειο και ο νεκρός εκτίθεται σε δημόσιο προσκύνημα στον  μητροπολιτικό ναό. Στις 5 Νοεμβρίου, στις 11 το πρωί, αρχίζει η νεκρώσιμος ακολουθία, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης  Ευγενίου και 17 ακόμη ιερέων.

Ακολούθως γίνεται η ταφή στην οποία όμως οι ιερείς δεν συμμετέχουν, κατόπιν απαγόρευσης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών. Η ταφή έγινε στην ντάπια Μαρτινέγκο, πάνω στα Βενετσάνικα τείχη. Στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη χαράχθηκε, όπως το θέλησε ο ίδιος, η επιγραφή: Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος.

Ακολουθούν 10 σπάνιες φωτογραφίες από την κηδεία του Νίκου Καζαντζάκη:

Η σωρός του Καζαντζάκη φτάνει στην Ελευσίνα. Η τελευταία φορά που ο συγγραφέας είχε βρεθεί σε ελληνικά χώματα ήταν πριν έντεκα χρόνια, το 1946.
Συγγενείς και φίλοι του Καζαντζάκη στο αεροδρόμιο κατά τη μεταφορά του στην Κρήτη.
Η εκφορά μέσα από τους δρόμους του Ηρακλείου.
Η σορός βρίσκεται ήδη στην Τάπια Μαρτινέγκο.
Οι σπουδαστές της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου, προπορεύονται της νεκρικής πομπής κρατώντας τα βιβλία του Καζαντζάκη ως παράσημα.
Η πομπή της κηδείας περνάει από τους κατάμεστους δρόμους του Ηρακλείου. Μπροστά διακρίνονται ο Γεώργιος Παπανδρέου και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Ο Καπετάν Μανούσακας δίνει στη χήρα Ελένη Ν. Καζαντζάκη χώμα από τα Χανιώτικα βουνά για να το ρίξει στον τάφο. 5 Νοεμβρίου 1957.
Τιμητική φρουρά οκτώ νεαρών Κρητικών βρακοφόρων μετά τον ενταφιασμό.

Την ημέρα θανάτου του Νίκου Καζαντζάκη, στις 26 Οκτωβρίου, κυκλοφορεί και το μοναδικό ανέκδοτο μυθιστόρημά του, ο Ανήφορος:

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *