5 βιβλία για την ομαλή προσαρμογή στο σχολείο

Το πρώτο κουδούνι χτύπησε και τα παιδιά επιστρέφουν στα θρανία. Και αυτή η επιστροφή δεν είναι πάντα ομαλή.

Ως γονείς είμαστε δίπλα τους σε κάθε βήμα. Περπατήσαμε χέρι-χέρι μαζί τους μέχρι το σχολείο. Παρακολουθήσαμε συγκινημένοι τον αγιασμό πίσω από τα κάγκελα. Και μετά επιστρέψαμε για να τα πάρουμε από το σχολείο και να μας διηγηθούν πώς ήταν η μέρα τους.

Κάθε αρχή και δύσκολη, δεν λένε; Αυτό ισχύει και για τα παιδιά. Και για τις πρώτες μέρες στο σχολείο αλλά και μετέπειτα. Θέλουμε, όμως, τα παιδιά μας να είναι ανθεκτικά, με ενσυναίσθηση και αυτοπεποίθηση. Να μπορούν να λύνουν μόνα τους τα προβλήματά τους, να μπορούν να ζητούν βοήθεια σε κάθε αδικία ή μπούλινγκ, να μην είναι εκείνα που θα κάνουν το μπούλινγκ. Να μιλούν δυνατά για ό,τι τα ενοχλεί, να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να προσέχουν και τον διπλανό τους.

Για αυτό επιλέξαμε και προτείνουμε 5 βιβλία διαφορετικών ηλικιών!

Με μια κουβέρτα… στο διάστημα!

Ηλικίες 3+

Eίμαι μια μικρή κουβέρτα και έχω πάνω μου έναν τεράστιο ήλιο με πλανήτες!
Ο Σταύρος με αγαπάει πολύ και με παίρνει παντού μαζί του, ακόμα και στο σχολείο!
Μόνο που… κρύβεται από πίσω μου όταν του μιλούν.

Όταν όμως τα παιδιά θα παίξουν ένα παιχνίδι στην τάξη, ο Σταύρος θα μεταμορφωθεί σε σούπερ ήρωα του διαστήματος με πολλούς φίλους!

Ένα βιβλίο για τις πρώτες μέρες στο σχολείο και τα μεταβατικά αντικείμενα που χρειάζονται πολλές φορές τα πιο εσωστρεφή παιδιά για να αισθανθούν σιγουριά και ασφάλεια σε ένα νέο περιβάλλον.

Πέντε δέκα δεκαπέντε

βιβλία για την ενσυναίσθηση
Ηλικίες 4+

Ο Μπερτ και ο Φραν είναι δύο πολύ καλοί φίλοι που αγαπημένο τους παιχνίδι είναι το κρυφτό. Μόνο που… Ο Μπερτ νομίζει ότι βρίσκει τις καλύτερες κρυψώνες – αλλά όχι! Συνέχεια ο Φρανκ τον ξετρυπώνει…

Έτσι εκείνος κερδίζει κάθε φορά.

Σε κάθε παιχνίδι.

Κερδίζει πάντα.

Ο Μπερτ θέλει να τον κερδίσει -έστω και μια φορά. Αλλά ποτέ δεν τα καταφέρνει.

Τότε ο Φρανκ αρχίζει να κάνει μερικές υποχωρήσεις. Θέλει να δώσει στον φίλο του μια ευκαιρία. Θέλει να κερδίσει ο φίλος του διότι ξέρει πως αν αυτό δεν συμβεί ούτε μια φορά, ο Μπερτ θα στεναχωρηθεί πάρα πολύ.

βιβλία για την ενσυναίσθηση

Και ο Φραν μπορεί να αγαπάει το κρυφτό και να θέλει και αυτός να κερδίζει… αλλά αγαπάει τον φίλο του περισσότερο και θα κάνει τα πάντα για αυτόν. Για να τον δει χαρούμενο!

Ακόμη κι αν… τον αφήσει να τον κερδίσει. Γιατί τελικά, τι έχει περισσότερο σημασία; Μια ακόμα νίκη ή η χαρά να παίζεις με τον καλύτερό σου φίλο; Κι αν χάσεις μια φορά; Πόση αξία έχει τελικά;

Γέτι – Η δύναμη του ακόμη

γέτι μαρίνα γιώτη καλύτερο παιδικό βιβλίο
Ηλικίες 4+

Το Γέτι είναι ο φανταστικός φίλος του Αγοριού. Το ακολουθεί παντού, αλλά μπορεί να πει μονάχα μία λέξη… ακόμη. Το Αγόρι ανακαλύπτει ότι αυτή είναι μια μαγική λέξη που, όταν τη χρησιμοποιεί σωστά, το μυαλό του μεγαλώνει και μπορεί να καταφέρει τα πάντα, αρκεί να προσπαθήσει.

Ακόμη…. Αυτή είναι η λέξη που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που όλοι μας αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες.

«Ουφ! Δεν μπορώ να λύσω αυτή την άσκηση… Ακόμη! «Δεν είμαι αρκετά γρήγορος ώστε να παίξω με τα άλλα παιδιά… Ακόμη!».

Αυτό είπε το μπλε, τεράστιο και λιγομίλητο Γέτι και κέρδισε τις καρδιές χιλιάδων παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών. Μια τόσο δα λεξούλα που έχει τη δύναμη να κάνει το μυαλό μας να δυναμώσει και να αλλάξει τη νοοτροπία μας, τη διάθεσή μας, την κατανόηση μιας δύσκολης πραγματικότητας και να μας κάνει πιο ανθεκτικούς σε κάθε είδους αλλαγή ή δυσκολία. Γιατί ό,τι δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή, θα το καταφέρουμε με επιμονή και υπομονή και θα ξημερώσει μια μέρα που όλα αυτά θα μας φαίνονται σαν ένα ξεθωριασμένο όνειρο. Μια μάχη που μας δίδαξε και μας έκανε πιο δυνατούς, πιο συνειδητοποιημένους, πιο ανθεκτικούς!

Τα κορίτσια έχουν το δικαίωμα…

παιδικά βιβλία για την ισότητα
Ηλικίες 5+

Τα κορίτσια, όπως και τα αγόρια, έχουν το δικαίωμα να είναι ατημέλητα, αναμαλλιασμένα, γρατζουνισμένα και νευρικά, να διαλέγουν το επάγγελμα που τους αρέσει, να μην είναι κάθε μέρα πριγκίπισσες και να αγαπούν όποιον θέλουν.

Ένα βιβλίο με μια σειρά από 15 «άρθρα» για τα δικαιώματα των κοριτσιών. Μέσα από μια όμορφη εικονογράφηση και απλά και κατανοητά κείμενα.

Τα αγόρια έχουν το δικαίωμα…

παιδικά βιβλία για την ισότητα
Ηλικίες 5+

Το αντίστοιχο βιβλίο και για τα αγόρια. Γιατί και τα αγόρια, όπως και τα κορίτσια, έχουν το δικαίωμα να κλαίνε, να xoρεύουν, να μην είναι καλοί στα μαθηματικά, να ντύνονται με όποιο χρώμα θέλουν, να μην είναι κάθε μέρα σούπερ ήρωες και να αγαπούν όποιον θέλουν.

Είμαστε όλοι ίσιοι

Ηλικίες 10+

Τι σημαίνει ισότητα για τον κάθε πολίτη του κόσμου; Τι είδη ανισότητας και διάκρισης υπάρχουν στην κοινωνία; Γιατί υπάρχει προκατάληψη και τι μπορούμε να κάνουμε για να την εξαλείψουμε;

Ένα βιβλίο που δίνει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, προκειμένου να κατανοήσετε κοινωνικά θέματα, ενώ παράλληλα δίνει κίνητρα για να γίνετε υπέρμαχοι της δικαιοσύνης και της ισότητας.

Γνωρίστε ανθρώπους που έχουν προασπίσει την ισότητα και έχουν κάνει εκστρατείες για αλλαγές στην κοινωνία – όπως στο παρελθόν ο Νέλσον Μαντέλα και η Φρίντα Κάλο ή η Μαλάλα και η Γκρέτα Τούνμπεργκ σήμερα.
Μάθετε για τις Σουφραζέτες, το Στόουνγουολ και το Pride, τη Mάχη κατά του Απαρτχάιντ και το Kίνημα Black Lives Matter, για θέματα όπως ο ακτιβισμός υπέρ των ατόμων με αναπηρίες, το λευκό προνόμιο, την ξενοφοβία, τον πατριωτισμό, τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις της κοινωνίας.

Στο βιβλίο θα βρείτε και 16 σελίδες με προτάσεις δράσης, θέματα συζήτησης, τεστ γνώσεων και ερωτήσεις για να εκφράσετε τις σκέψεις και τις παρατηρήσεις σας.

Διαβάστε επίσης:

5 βιβλία για να μεγαλώσεις παιδιά που αγαπούν τον εαυτό τους

2 Comments

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *