5 βιβλία για να μεγαλώσεις παιδιά που αγαπούν τον εαυτό τους

Οι γονείς έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με προκλήσεις, τις περισσότερες από τις οποίες δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν. Και μια από τις βασικές ανησυχίες τους είναι το πώς θα μεγαλώσουν παιδιά ευτυχισμένα.

Κάθε οικογένεια είναι διαφορετική και κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Στόχος μας δεν είναι να γίνουμε οι «τέλειοι» γονείς, ούτε θέλουμε τα «τέλεια» παιδιά. Θέλουμε να θέσουμε γερές βάσεις για την καλή ψυχική υγεία των παιδιών μας. Θέλουμε τα παιδιά μας να νιώθουν ασφάλεια, αυτοπεποίθηση, να είναι ποτισμένα με ενσυναίσθηση και να έχουν ζωές γεμάτες από καλές προοπτικές.

Ένας πολύτιμος βοηθός σε αυτόν τον σπουδαίο μας ρόλο, είναι τα βιβλία. Παρακάτω θα βρεις 5 βιβλία που μας βοήθησαν προσωπικά και αισθανόμαστε ότι θα βοηθήσουν κι εσένα στην ανατροφή των παιδιών σου ή ίσως σε βοηθήσουν να δεις τη μεγάλη εικόνα.

Μεγαλώνοντας κορίτσια που αγαπούν τον εαυτό τους

μεγαλώνοντας κορίτσια

Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή: Ο κόσμος μας είναι αρκετά τοξικός για τα κορίτσια. Τα κορίτσια μεγαλώνουν ακούγοντας ότι μπορούν να γίνουν ό,τι θέλουν, όμως πολύ συχνά νιώθουν ότι πρέπει να το κάνουν τέλεια. Δεν υπάρχει χώρος για λάθη ή ατέλειες, δεν υπάρχει ανοχή στα ελαττώματα. Ο φόβος του να ντροπιαστούν ή να κριθούν μπορεί να υποσκάψει τις δυνατότητές τους και να τους στερήσει την ευτυχία.

Οι προκλήσεις είναι πολλές και η πρόοδος αργή. Θα διανύσουμε, όμως, όση απόσταση κι αν χρειαστεί για να σπάσουμε τα κοινωνικά καλούπια. Και αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός του βιβλίου. Δεν πρόκειται για ένα εξειδικευμένο εγχειρίδιο ανατροφής παιδιών που υπαγορεύει μια σειρά από υπέροχους-στη-θεωρία-αλλά-απίθανους-να-συμβούν-ποτέ κανόνες για γονείς που προκαλούν ενοχές. Είναι περισσότερο η οπτική γωνία τόσο της μητέρας όσο και του πατέρα που αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε κι εσείς αυτή τη στιγμή. Είναι αυτό που επιχειρούμε να κάνουμε τον περισσότερο καιρό, μέσα από τους περιορισμούς της ζωής και των ατελών εαυτών μας, να μεγαλώσουμε κόρες που αγαπούν τους εαυτούς τους.

Ασφαλώς σε αυτές τις σελίδες θα βρείτε συμβουλές που μπορεί να μη λειτουργήσουν για τη δική σας οικογένεια. Ίσως θα αποτελέσουν έμπνευση για να σκεφτείτε μια διαφορετική, αλλά το ίδιο αποτελεσματική, προσέγγιση που θα ταιριάζει στη δική σας μοναδική κατάσταση. Ή ίσως και όχι. Ας συμφωνήσουμε απλώς από την αρχή ότι στοχεύουμε στο να είμαστε «αρκετά καλοί γονείς».

Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου

βιβλία για ανατροφή παιδιών

Η ουσία του να είσαι γονιός έγκειται στη σχέση που δημιουργείς με τα παιδιά σου. Αν οι άνθρωποι ήταν φυτά, η σχέση αυτή θα ήταν το χώμα. Η σχέση αυτή στηρίζει, θρέφει και επιτρέπει στα παιδιά να μεγαλώσουν – ή αντίστοιχα τα εμποδίζει. Χωρίς αυτή τη σχέση στήριξης, η αίσθηση ασφάλειας του παιδιού διαταράσσεται. Ιδανικά θέλουμε μια σχέση που να τροφοδοτεί τα παιδιά μας με δύναμη και ίσως μια μέρα να συμβεί το ίδιο και με τα δικά τους παιδιά.

Θέλουμε να χτίσουμε τις καλύτερες σχέσεις για τα παιδιά μας και τις πιο ωφέλιμες για τη δική τους εξέλιξη. Σίγουρα δεν είναι μια εύκολη διαδικασία αλλά είναι απολύτως δυνατή. Άλλωστε κάθε γονιός θέλει δύο βασικά πράγματα:
Να είναι το παιδί του ευτυχισμένο και να μην τα θαλασσώσει με την ανατροφή του.

Ο σκοπός, λοιπόν, του συγκεκριμένου βιβλίου είναι να σας βοηθήσει να εντοπίσετε την ουσία του ρόλου σας, δηλαδή να δουλέψετε με τα συναισθήματά σας τόσο τα δικά σας, όσο και των παιδιών σας, να συντονιστείτε με τα παιδιά σας ώστε να μάθετε να τα κατανοείτε και να αποκτήσετε ένα δέσιμο μαζί τους, αποφεύγοντας έτσι τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα σύγκρισης και απομόνωσης.

Δεν υπάρχουν άτακτα παιδιά!

Οι μοναδικές στρατηγικές της συγγραφέως, τα παραδείγματα που παρουσιάζει και οι απλές τεχνικές της θα σας επιτρέψουν να διαχειριστείτε εύκολα τις δύσκολες καθημερινές προκλήσεις και θα σας βοηθήσει να απολαύσετε έναν ενισχυμένο δεσμό με το παιδί σας, τόσο τώρα όσο και στα επόμενα χρόνια.

Βασισμένος στις πρόσφατες ανακαλύψεις της επιστήμης, αυτός ο ελκυστικός, εύληπτος και τρυφερός οδηγός για γονείς θα επαναπροσδιορίσει και θα εμπλουτίσει τον τρόπο που βλέπετε και μεγαλώνετε τα μικρά σας, καθώς πρεσβεύει πως κάτω των πέντε ετών κανένα παιδί δεν μπορεί να είναι άτακτο.

Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο

βιβλίο για γονείς

Σύμφωνα με τον επίσημο δείκτη των Ηνωμένων Εθνών, οι Δανοί είναι σταθερά τα τελευταία χρόνια στις πρώτες θέσεις των πιο ευτυχισμένων λαών στον κόσμο. Τι γνωρίζουν, λοιπόν, για την ανατροφή χαρούμενων και γεμάτων αυτοπεποίθηση παιδιών;

Στη Δανία οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί εστιάζουν σε πράγματα όπως η κοινωνικοποίηση, η αυτονομία, η συντροφικότητα, η δημοκρατική στάση και η αυτοεκτίμηση. Θέλουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν ψυχική ανθεκτικότητα και να αναπτύξουν μια ισχυρή εσωτερική πυξίδα που θα τα καθοδηγεί στη ζωή τους. Όλα αυτά αναλύονται με τον καλύτερο τρόπο στο συγκεκριμένο βιβλίο.

Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν

Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν

Μια ερώτηση που ακούμε συχνά είναι: «Μπορώ να πειθαρχήσω το παιδί μου χωρίς τιμωρία;». Δεν χρειάζεται να «κακομάθετε» ή να καταπιέσετε τα παιδιά σας, αλλά να κατανοήσετε τους λόγους που δεν συμπεριφέρονται σωστά και να τους αντιμετωπίσετε εκπαιδεύοντάς τα ρεαλιστικά και δραστικά.

Με απλές και πρακτικές συμβουλές, η διακεκριμένη ψυχολόγος και συγγραφέας Sarah Ockwell-Smith δείχνει πώς να μεγαλώσουμε κάθε παιδί με σεβασμό και αγάπη, δουλεύοντας μαζί του και όχι εναντίον του και καταρρίπτοντας τη θεωρία της τιμωρίας αλλά και της επιβράβευσης.

Διαβάστε επίσης: 8 βιβλία αυτοπεποίθησης για παιδιά

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *