Θεσσαλία- Απολογισμός και ένα μεγάλο «ευχαριστώ»

Από τις 3 έως τις 12 Σεπτεμβρίου η κακοκαιρία Ντάνιελ έπληξε τη Θεσσαλία προκαλώντας ασύλληπτες καταστροφές και αφήνοντας πίσω της πολλά θύματα.

Οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και την οικονομία της περιοχής είναι ανυπολόγιστες και θα πάρει χρόνια για να υποχωρήσουν.

Τις ημέρες εκείνες πήραμε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσουμε μαζί σας ένα χρηματικό ποσό, προκειμένου να παρέχουμε έμπρακτα βοήθεια.

Αυτή ήταν η ανακοίνωσή μας, η οποία βρήκε συγκινητική ανταπόκριση από τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες:

Είχαμε γράψει: «Βιβλία για καλό σκοπό! Τα έσοδα από το eshop μας dioptra.gr, για τις επόμενες 3 ημέρες, θα δοθούν σε όσους και όσες έχουν πληγεί από τις πλημμύρες. Με αλληλεγγύη θα τα καταφέρουμε. Επίσης, ως Διόπτρα θα δωρίσουμε βιβλία όπου χρειάζεται και θα συγκεντρώσουμε και εσωτερικά στην εταιρεία είδη πρώτης ανάγκης. Θα μελετήσουμε πολύ τον τρόπο με τον οποίο θα διατεθεί το ποσό που θα συγκεντρωθεί, θα φροντίσουμε για την απόλυτη διαφάνεια της διαδικασίας και θα σας ενημερώνουμε σε κάθε στάδιο. *Από τα έσοδα του eshop θα εξαιρέσουμε τον ΦΠΑ (6%) και θα αφαιρέσουμε από κάθε έντυπο βιβλίο το κόστος παραγωγής, αλλά θα επωμιστούμε όλο το κόστος διαχείρισης και θα καταβάλλουμε κανονικά στους συγγραφείς τα πνευματικά τους δικαιώματα.»

Λίγες μέρες αργότερα η πρωτοβουλία μας ολοκληρώθηκε. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το αποτέλεσμά της:

«Η ανταπόκρισή σας ήτανγια ακόμα μια φορά- συγκινητική και οι αγορές που έγιναν από το eshop μας αυτό το τριήμερο έφτασαν το ποσό των 15.623€. Στην ανακοίνωσή μας είχαμε πει ότι από αυτό το ποσό θα αφαιρούσαμε τον ΦΠΑ και το κόστος εκτύπωσης των βιβλίων, όμως αποφασίσαμε ότι στην παρούσα συγκυρία πρέπει όλοι να κάνουμε κάτι παραπάνω. Αντί να αφαιρέσουμε, θα προσθέσουμε χρήματα στο ποσό και θα διαθέσουμε τελικά 20.000€, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη αξία στα βιβλία που αγοράσατε.»

Κάτι πολύ σημαντικό για εμάς, το οποίο τονίσαμε: «Η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει: Από εδώ και πέρα θα μελετήσουμε πάρα πολύ προσεκτικά το πού θα διατεθούν τα 20.000€. Προσανατολιζόμαστε στο να καλύψουμε ανάγκες σχολείων της περιοχής και θα έχουμε καλύτερη εικόνα στις επόμενες εβδομάδες.»

Το 2021 είχαμε οργανώσει μια παρόμοια εκστρατεία για τις καταστροφικές πυρκαγιές της Εύβοιας και είχαμε μελετήσει πολύ και σε εκείνη την περίπτωση το ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να διατεθούν τα χρήματα. (Εδώ μπορείτε να διαβάσετε πώς χειριστήκαμε την κατάσταση τότε: Βόρεια Εύβοια – Ένας χρόνος μετά…)

Φέτος, μετά από μεγάλη έρευνα, με τις 20.000€ αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τις υποδομές σχολείων της περιοχής, αγοράζοντας σύγχρονους υπολογιστές. Επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο Παιδείας για να μας υποδείξει σχολικές μονάδες που είχαν ανάγκες, και ο εκδότης μας κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος ταξίδεψε στη Θεσσαλία για να παραδώσει τα 22 μηχανήματα:

>Γυμνάσιο Γιάννουλης (2 σταθεροί υπολογιστές)
>Λύκειο Γιάννουλης (3 σταθεροί υπολογιστές)
>Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο Ζαγοράς (3 σταθεροί υπολογιστές)
>Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο Τσαγκαράδας (3 σταθεροί υπολογιστές)
>Γυμνάσιο Μηλεών (2 σταθεροί υπολογιστές)
>Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο Αργαλαστής (3 σταθεροί υπολογιστές)
>ΕΠΑΛ και Εργαστηριακό Κέντρο  Αργαλαστής (4 σταθεροί υπολογιστές)
>Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Τρικερίου (2 σταθεροί υπολογιστές)

Τα χαρακτηριστικά των υπολογιστών:

M/B GIGABYTE MOTHERBOARD H610M S2H V2 DDR4 ,1700 
CPU Intel Core Core i3-14100 3.50/ 4.70GHz 12MB cache 4C/8T  
Fan for CPU cooling  
DRAM DIMM Kingston 8GB DDR4 Χ2  
Case CC-COUGAR PURITY RGB Tempered Glass Mini, Micro ATX Black  
Power Supply GIGABYTE 550W 80+Plus BRONZE  
Hard Disk GIGABYTE SSD NVMe M.2 M30 512GB PCIe  
Microsoft Windows 11 Pro  
Monitor DELL SE2422H 23.8» VA, FHD, HDMI, VGA, 3YearsW  
DELL Keyboard & Mouse KM3322W Greek Wireless Speakers SΝΟΡΥ 6W RMS, Black/Red USB powered  

Επιπλέον, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Χατζηγάκη ολοκληρώσαμε παραδόσεις 300 νέων παιδικών βιβλίων σε πάνω από 20 πλημμυροπαθή σχολεία στη Θεσσαλία (νηπιαγωγεία και δημοτικά) στις περιοχές Αγριάς, Γλινού, Πατουλιάς, Παλαμά κ.α. Οι παραδόσεις πραγματοποιήθηκαν από εκπροσώπους του Ιδρύματος Χατζηγάκη από τον Νοέμβριο του 2023 έως και τον Φεβρουάριο του 2024.

Όμως οι 22 αυτοί υπολογιστές και τα βιβλία που δωρίσαμε παραμένουν μια μικρή βοήθεια σε σχέση με τις ευρύτερες ανάγκες. Ολόκληρη η Θεσσαλία συνεχίζει να χρειάζεται τη στήριξη όλων μας και πάνω απ’ όλα του κράτους. Όχι μόνο τώρα και όχι μόνο εκ των υστέρων.

Η κακοκαιρία Ντάνιελ δεν ήταν ένα μοναδικό στα χρονικά γεγονός. Φαίνεται ότι βαδίζουμε προς μια εποχή ακραίων κλιματικών φαινομένων και χρειάζεται να προετοιμαστούμε σε κάθε επίπεδο.

Θα θέλαμε να κλείσουμε αυτόν τον απολογισμό με ελπίδα.

Στην επίσκεψή μας συναντήσαμε πολλά χαμόγελα από μαθητές και μαθήτριες, και είμαστε ευγνώμονες που στηρίξατε για μία ακόμα φορά την πρωτοβουλία μας και αγοράσατε τα «Βιβλία για καλό σκοπό». Είμαστε βέβαιοι ότι αξιοποιήσαμε τα χρήματα με έναν καλό τρόπο και μελλοντικά θα πραγματοποιήσουμε ξανά αντίστοιχες ενέργειες.

1ο + 2ο Νηπιαγωγείο Παλαμά
9ο Δημοτικό Βόλου
Δημοτικό Σχολείο Γλίνου

One Comment

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *