Βόρεια Εύβοια – Ένας χρόνος μετά…

Πέρασε ένας χρόνος από την καταστροφή. Τον περσινό Αύγουστο η βόρεια Εύβοια παραδόθηκε στις φλόγες κι εμείς παρακολουθούσαμε μουδιασμένοι, γεμάτοι φόβο και αγωνία.

Πριν έναν χρόνο….

Ήταν τότε που πολλοί είχαν προγραμματίσει τις διακοπές τους, άλλοι είχαν φτάσει σε ένα αγαπημένο νησί για να περάσουν λίγες μέρες ξεκούρασης. Όπου κι αν βρισκόταν ο καθένας, ενώσαμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας, γιατί ξέρουμε πως όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε μικρά θαύματα.

Στις 8 Αυγούστου βγάλαμε μια ανακοίνωση πως για 3 μέρες όλα τα έσοδα από το eshop μας θα δοθούν στους πυρόπληκτους. Από την πρώτη στιγμή η ανταπόκρισή σας ήταν συγκινητική.

Το ηλεκτρονικό μας βιβλιοπωλείο δέχτηκε σε τρεις ημέρες τον ασύλληπτο αριθμό των 1.800 παραγγελιών, περίπου 20 φορές παραπάνω από το συνηθισμένο.

δωρεά για τους πυρόπληκτους
Η συμβολική κάρτα που προσθέσαμε σε όλες τις παραγγελίες σας.

Μας πήρατε τηλέφωνο και μας ζητούσατε να σας χρεώσουμε παραπάνω, για να πάρουν περισσότερα αυτοί που υποφέρουν. Μας στείλατε δεκάδες μηνύματα για να βοηθήσετε από το εξωτερικό. Μας είπατε να σημειώσουμε τώρα την παραγγελία σας, αλλά να σας τη στείλουμε στο τέλος του μήνα που θα έχετε χρήματα. Μας έστειλαν παιδιά Γυμνασίου για να διαθέσουν χρήματα από το ταμείο της τάξης τους.

Κι εμείς ξαφνικά βρεθήκαμε όλοι στην αποθήκη να ετοιμάζουμε τον τεράστιο όγκο παραγγελιών που εσείς δημιουργήσατε. Χωρίς γκρίνιες, χωρίς παράπονα, αλλά με περίσσεια χαρά και ευγνωμοσύνη. Επειδή γνωρίζαμε πως αυτό που κάνουμε είναι για έναν ανώτερο σκοπό. Επειδή νιώθαμε δυνατοί και υποχρεωμένοι.

Μια μικρή, πρώτη φουρνιά από την αποθήκη μας.

Και τρεις μέρες μετά…

Από τη δική σας κινητοποίηση συγκεντρώσαμε περίπου 40.000 ευρώ, συμπληρώσαμε τα υπόλοιπα και το τελικό ποσό έφτασε τις 50.000 ευρώ.

Μήνες αργότερα…

Όπως διαπιστώσαμε στην πορεία, δεν ήταν εύκολη η απόφαση για το πού και πώς ακριβώς θα δίναμε αυτό το ποσό, ώστε να είμαστε και να είσαστε σίγουροι ότι τα χρήματα της δωρεάν θα έκαναν το μεγαλύτερο δυνατό καλό. Ο εκδότης μας, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, έκανε μια εκτεταμένη έρευνα και εξαντλητικές διαπραγματεύσεις με τις κατάλληλες εταιρείες και φορείς, ώστε να καταλήξουμε στην απόφαση να εξοπλίσουμε το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας στην πυρόπληκτη περιοχή.

Έναν χρόνο μετά…

…λάβαμε τις παρακάτω φωτογραφίες.

Όλοι μαζί καταφέραμε να προσφέρουμε:

• Έγχρωμο υπερηχοτομογράφο του Οίκου GE Healthcare με δυνατότητα εξετάσεων: triplex αγγείων-καρδιάς, άνω κάτω κοιλίας και επιφανειακών οργάνων – απαραίτητο όργανο πρώτης γραμμής για εν γένει διαγνωστικές εξετάσεις πρόληψης αλλά και για επείγοντα περιστατικά, πολυτραυματίες κ.λπ.

• Σύστημα ανάλυσης HOLTER καρδιακού ρυθμού του Οίκου GE Healthcare αποτελούμενο από φορητό καταγραφικό παρακολούθησης 48 ωρών και λογισμικό ανάλυσης για τον εντοπισμό αρρυθμιών καρδιάς – για τον τοπικό πληθυσμό με σκοπό τη στοχευμένη θεραπεία και τη σωστή φαρμακευτική αγωγή.

• Μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών παραμέτρων και καπνογραφίας του οίκου GE Healthcare, με ΗΚΓ, θερμομέτρηση, καθώς και μετρήσεις φλεβικού οξυγόνου, αναίμακτης & αιματηρής πίεσης – ιδιαιτέρως χρήσιμο για κλινήρεις ασθενείς οι οποίοι θα παραμείνουν στο Κέντρο Υγείας για ένα χρονικό διάστημα.

• Σύγχρονο πνευμονολογικό αναπνευστήρα τεχνολογίας τουρμπίνας με δυνατότητες διασωλήνωσης αλλά και αναίμακτου αερισμού του Οίκου SIARE – απαραίτητο για την άμεση διασωλήνωση επειγόντων περιστατικών έως ότου μεταφερθούν σε νοσοκομείο, αλλά και για την απλή παροχή οξυγόνου σε ασθενείς που θα έρθουν στο Κέντρο Υγείας. Με άλλα λόγια η περιοχή αποκτά τη δική της διασωλήνωση, η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 10 ώρες.

*Η αξία των παραπάνω ανέρχεται στα 46.748€. Τα υπόλοιπα 3.052€ που απέμειναν έως τις 50.000€ που είχαμε δηλώσει ότι θα δωρίσουμε δόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό.

Θα είμαστε με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε δίπλα σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Σας ευχαριστούμε για όλη την εμπιστοσύνη και που είστε εδώ. Μαζί μας. Είναι ανεκτίμητο.

Μπορεί ο ήλιος να κρύφτηκε πέρυσι τον Αύγουστο στη βόρεια Εύβοια, αλλά φέτος είναι ακόμη πιο φωτεινός. Βρίσκεται εκεί ψηλά να φωτίζει τη γη που παλεύει να ανθίσει, τους ανθρώπους της, που δεν έχασαν ποτέ την ελπίδα τους κι έγιναν μια αγκαλιά.

Φωτογραφίες του Βαγγέλη Ζαβού για την Καθημερινή.

Και κανείς δεν ξεχνά. Κανείς δεν ξεχνά τη σπαραχτική φωτογραφία της κυρίας Γιούλας όταν το σπίτι της κάηκε, κανείς δεν ξεχνά όσους στριμώχτηκαν σε ένα καράβι και μετακινούνταν από χωριό σε χωριό, κανείς δεν ξεχνά τους πυροσβέστες, τους εθελοντές, τους κατοίκους. Κανείς δεν ξεχνά την Ανθρωπιά και την Αλληλεγγύη.

Υ.Γ.1. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε και ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ- οδοιπορικό στη Βόρεια Εύβοια από την Καθημερινή.

Υ.Γ. 2. Η εξωτερική φωτοφραφία χρησιμοποιείται με άδεια Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *