Πόσα χρόνια θέλεις να ζήσεις;

Λοιπόν, αυτή είναι μια ερώτηση που ίσως έχετε κάνει στον εαυτό σας. Αλλά είναι μια λάθος ερώτηση.

Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι το πόσο καλά θέλουμε να ζήσουμε αυτά τα χρόνια.

Αν μπορούσατε να επεκτείνετε τη ζωή σας για 10 χρόνια πάνω από τον μέσο όρο, αλλά χωρίς καμία εγγύηση για την ποιότητά της, θα το κάνατε χωρίς δεύτερη σκέψη;

Ο γιατρός και συγγραφέας Peter Attia λέει να θέσουμε τις σωστές ερωτήσεις για την υγεία μας. Σκεφτείτε πόσο σημαντική τη θεωρούμε: Όταν μας συμβαίνει οτιδήποτε δυσάρεστο λέμε «δεν πειράζει, την υγειά μας να ‘χουμε».

Αλήθεια, όμως, τι κάνουμε για αυτήν την τόσο πολύτιμη υγεία;

Προσπαθήστε να θυμηθείτε πότε ήταν η τελευταία φορά που κάνατε ενεργά κάτι για να βελτιώσετε την υγεία σας. Ήταν σήμερα; Χθες; Έστω τον μήνα που μας πέρασε;

Στη σύγχρονη κοινωνία υπάρχουν τέσσερις χρόνιοι δολοφόνοι: Καρδιακή νόσος, καρκίνος, νευροεκφυλιστικές παθήσεις (αλτσχάιμερ) και διαβήτης τύπου 2. Αν θέλουμε να κατακτήσουμε τη μακροζωία -ή, καλύτερα, την «ευζωία»- πρέπει να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις τέσσερις αυτές αιτίες του αργού θανάτου.

Τι σημαίνει αυτό, να γίνουμε επιστήμονες; Δεν υπάρχει ήδη η υπερ-εξελιγμένη ιατρική που φροντίζει όλα αυτά για εμάς;

Σωστό.

Αλλά και λάθος.

Ένα από τα σημαντικότερα που θέτει ο Δρ. Attia είναι ότι δεν πρέπει να σκεφτόμαστε αυτήν την τετράδα ασθενειών ως «δυαδικές καταστάσεις». Δεν είναι σαν ένα απλό κρύωμα που ή έχεις ή δεν έχεις. Δεν γυρίζει ένα πρωί ένας διακόπτης και ξαφνικά χάνεις την υγεία σου.

Είναι ασθένειες οι οποίες δρουν σε βάθος δεκαετιών και χτίζουν αργά και σταθερά τη δολοφονία μας. Και παρά τις απίστευτες εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης, συνεχίζουν το μακάβριο έργο τους.

Και εδώ ακριβώς βρίσκεται το θέμα με τη σύγχρονη ιατρική, της οποίας ο ρόλος είναι να προσπαθήσει να μας γλιτώσει από το χείλος του θανάτου. Για τους περισσότερους αρχίζει τις προσπάθειές της όταν φτάσουμε στα έκτακτα του νοσοκομείου.

Υπάρχει κι ένας άλλος δρόμος. Όχι κάποιος περίεργος δρόμος με αμφίβολες πρακτικές και εύκολες συμβουλές που ταιριάζουν ίδιες σε όλους. Είναι ένας δρόμος που μέσα μας όλοι τον ξέρουμε, αλλά συνήθως μένει κάπου στο υποσυνείδητό μας και δεν τον περπατάμε ποτέ.

Πρόληψη.

Και πάλι πρόληψη.

Όμως τι ακριβώς σημαίνει; Ποια είναι τα πρακτικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε σήμερα (όχι αύριο) για να έχουμε μια καλή ζωή στις επόμενες δεκαετίες;

Το Outlive δεν περιέχει απόκρυφες φόρμουλες που θα σας αλλάξουν ακαριαία την υγεία από τη μια στιγμή στην άλλη. Αν αναζητάτε έναν εύκολο, άκοπο δρόμο για να είστε ακμαίοι σε όλες τις δεκαετίες της ζωής σας  με κάποιον μαγικό τρόπο, συγγνώμη δεν είναι για εσάς αυτό το βιβλίο, ξεκάθαρα.

Αντίθετα, είναι ένα βιβλίο που θα διαβάζετε ξανά και ξανά για χρόνια, εφαρμόζοντας τη στρατηγικές που προτείνει ο Attia, προκειμένου να πετύχετε τους σωστούς στόχους. Η πρόληψη απαιτεί εξατομικευμένη δουλειά, που μόνο εσείς μπορείτε να κάνετε, αρκεί να το πιστέψετε. Και είναι μια δουλειά που γίνεται σε κάθε επίπεδο: Διατροφή, Άσκηση, Μεταβολισμός, Ύπνος, Ψυχολογία, Συναισθηματική υγεία.

Κάντε αυτό το δώρο στον εαυτό σας ή σε κάποιον που αγαπάτε και θέλετε να τον προστατέψετε όχι από μια συγκεκριμένη ασθένεια, αλλά από το να ζήσει πολλά, άσχημα χρόνια.

*O PETER ATTIA, MD είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ που ειδικεύτηκε στη γενική χειρουργική στο νοσοκομείο Johns Hopkins και στη χειρουργική ογκολογία στο Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *