4 βιβλία για όποιον θέλει να αλλάξει τον κόσμο

Γράφουν οι Γιάννης Καπερναράκος και Τζέμα Δεσύλλα από το τμήμα έκδοσης

Οι πόλεμοι του σήμερα. Η ενεργειακή κρίση. Η πανδημία. Η προσφυγική κρίση. Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Έννοιες και γεγονότα που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας ριζικά, πολλές φορές χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Η κρισιμότητα αυτών και άλλων τόσων προβλημάτων επιβάλλει να καλλιεργήσουμε την κοινωνική και πολιτική ευαισθησία μας, αλλιώς αυτό που ζούμε σήμερα παραφυλά να αναβιώσει στο αύριο.

Παρακάτω προτείνουμε τέσσερα μυθιστορήματα, που απευθύνονται σε εφηβικό και ενήλικο κοινό, με κοινωνικοπολιτικό περιεχόμενο. Η επαφή με τα συγκεκριμένα αναγνώσματα, εκτός από την ψυχαγωγία, προσφέρει το κρισιμότερο συστατικό των κοινωνιών: τη συνείδηση. Καθώς η λογοτεχνία έχει το γόητρο και τη δύναμη να εξηγεί και να ερμηνεύει το δύσκολο και το περίπλοκο, τα συγκεκριμένα βιβλία είναι μόνο ορισμένα από πολλά που συμβάλλουν στην κατανόηση και τη διαμόρφωση σκέψης για ζητήματα που φαντάζουν άλυτα.

Όλη μου η οργή

Δύο έφηβοι από το Πακιστάν ζουν στις ΗΠΑ. Η φτώχια, η ισλαμοφοβία, η κακοποίηση καταδυναστεύουν τις ζωές τους. Μα εκείνα ελπίζουν. Και παλεύουν. Ο Σαλ θα αναλάβει το οικογενειακό μοτέλ, καθώς η υγεία της μητέρας του φθίνει και ο πατέρας του υποφέρει από αλκοολισμό. Η Νουρ, ορφανή από γονείς, αναγκάζεται να δουλέψει στην κάβα του θείου της, ενώ παράλληλα στέλνει κρυφά αιτήσεις σε πανεπιστήμια. Βιώνουν την περιθωριοποίηση και τον ταξισμό, σε έναν κόσμο που ολοένα τους επιρρίπτει περισσότερες ευθύνες. Τελικά, όμως, ποιος έχει την ευθύνη, όταν δύο έφηβοι δεν τολμούν να ονειρευτούν και μάχονται για να ζήσουν;

Όσο οι λεμονιές ανθίζουν

Η Σαλάμα σπούδαζε φαρμακευτική στη Συρία. Ώσπου, ξέσπασε η επανάσταση. Η Αραβική Άνοιξη παίρνει σάρκα και οστά σε ένα βιβλίο που αναφέρεται στην πολιορκία μιας πόλης από την κυβέρνηση Άσαντ. Έχετε φανταστεί την καθημερινότητα ενός ανθρώπου σε εμπόλεμη ζώνη; Πρόκειται για κάτι που συμβαίνει τώρα που διαβάζετε. Οι βομβαρδισμοί τους οποίους παρακολουθούμε στα ΜΜΕ δεν διαφέρουν από τον βομβαρδισμό που έζησε η Σαλάμα. Όταν ένας λαός αγωνίζεται για την ελευθερία και τα δικαιώματά του, πόση δυστυχία μπορεί να αντέξει; Οι πρόσφυγες έχουν τις δικές τους ιστορίες όταν φτάνουν στις ελληνικές ακτές. Η ιστορία της Σαλάμα θα μπορούσε να είναι μία απ’ αυτές.

Χτες βράδυ στο Τέλεγκραφ κλαμπ

Η δεκαεπτάχρονη Λίλι ζει στην Τσάιναταουν του Σαν Φρανσίσκο τη δεκαετία του ’50, στην Αμερική της ευημερίας αλλά και του μακαρθισμού. Περνώντας το κατώφλι του Τέλεγκραφ Κλαμπ γνωρίζει και ερωτεύεται τη λευκή Καθλίν Μίλερ και αντιλαμβάνεται ότι τίποτα δεν είναι εύκολο καθώς η Αμερική του μακαρθισμού δε μπορεί να χωρέσει την αγάπη δύο γκέι κοριτσιών. Πρόκειται για ένα βιβλίο που αποδομεί την αστραφτερή εικόνα της μεταπολεμικής Αμερικής, φέρνει στο φως τη θέση των Κινεζοαμερικανών στην πορεία της αμερικανικής ιστορίας αλλά και της παράνοιας του μακαρθισμού.

Πρέπει να σε προδώσω

Στη Ρουμανία του Τσαουσέσκου η ελευθερία δεν είναι κάτι δεδομένο. Όποιος υποπέσει σε έγκλημα σκέψης είναι καταδικασμένος σε θάνατο. Τα περιθώρια για ελεύθερη έκφραση και κριτική σκέψη είναι σχεδόν μηδαμινά. Ο νεαρός Κρίστιαν τολμά ακόμη να ονειρεύεται μέσα σε αυτό το ζοφερό πλαίσιο, όταν η Σεκουριτάτε, η μυστική αστυνομία, τον πλησιάζει και τον αναγκάζει να γίνει πληροφοριοδότης της. Και τότε η ζωή του αλλάζει ολοκληρωτικά. Δεν μπορεί να εμπιστευθεί κανέναν και ο φόβος τον κυριεύει – μήπως κι αυτός όμως γίνεται γρανάζι αυτού του συστήματος; Η Ruta Sepetys πλέκει αριστοτεχνικά ένα ιστορικό μυθιστόρημα που αποκαλύπτει τα εγκλήματα του καθεστώτος προς τον ρουμανικό λαό.

Διαβάστε επίσης:

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *