Αν δεν έχεις ξαναδιαβάσει fantasy, αυτό είναι ένα βιβλίο για να ξεκινήσεις!

«Κι εγώ που δεν διαβάζω fantasy, λάτρεψα την Τέταρτη Πτέρυγα». Αυτό είναι ένα μήνυμα που λαμβάνουμε συχνά.

Μπορείς να διαβάσεις την Τέταρτη Πτέρυγα ακόμη κι αν δεν διαβάζεις fantasy; Ναι. Πολύ περισσότερο, θα την απολαύσεις μέχρι την τελευταία σελίδα και θα ανυπομονείς για το επόμενο βιβλίο. Κι αν θέλεις να ξεκινήσεις να διαβάζεις το συγκεκριμένο είδος, τότε αυτό το βιβλίο της Rebecca Yarros είναι η καλύτερη αρχή για τον κόσμο του φανταστικού.

Αν ακόμη είσαι επιφυλακτικός ότι δεν θέλεις να διαβάζεις βιβλία με δράκους ή με ξωτικά, με φανταστικές δυνάμεις και μέρη, αξίζει να σημειώσουμε πως η Τέταρτη Πτέρυγα δεν είναι απλώς ένα βιβλίο fantasy. Το βιβλίο κατατάσσεται στην κατηγορία Romantasy, ένα υποείδος του fantasy, στο οποίο είναι έντονο το ρομαντικό στοιχείο στην πλοκή. Για την ακρίβεια και τα δύο ισορροπούν άψογα σε αυτό το βιβλίο.

Δηλαδή, ο ρομαντισμός λαμβάνει χώρα σε ένα περιβάλλον φαντασίας. Ωστόσο, δεν υπάρχει μόνο το ρομαντικό στοιχείο. Η Rebecca Yarros καταφέρνει να συναρπάσει τους αναγνώστες με έναν τέλειο συνδυασμό ρομαντισμού, περιπέτειας, οικογενειακού δράματος και δράκων.

Σε μια συνέντευξή της, η ίδια ανέφερε πως με αυτό το βιβλίο ήθελε να φέρει τους αναγνώστες και στο είδος της φαντασίας. Συγκεκριμένα, το βιβλίο προοριζόταν για εκείνους τους αναγνώστες που αγαπούν τo romance και δεν θα έμπαιναν ποτέ στη διαδικασία να πάρουν μια γεύση από το φανταστικό είδος.

Και τα κατάφερε.

Η πλοκή και ο κόσμος που έχει χτίσει η Yarros δεν είναι περίπλοκα για κάποιον που δεν έχει διαβάσει ποτέ στη ζωή του fantasy. Ο αναγνώστης πολύ εύκολα κατανοεί τους κανόνες, τη δομή, πώς λειτουργεί αυτός ο κόσμος και τι περιλαμβάνει. 

Η ιστορία του βιβλίου και δη η βασική πρωταγωνίστρια επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω.

Η 20χρονη Βάιολετ Σόρενγκεϊλ πάσχει από μια χρόνια ασθένεια και πρέπει να παλέψει με όλες της τις δυνάμεις για να πετύχει, να επιβιώσει, την ίδια στιγμή που όλη της η δύναμη βρίσκεται στο μυαλό της και τις γνώσεις που έχει. Είναι δυναμική, αποφασιστική και ξεροκέφαλη.

Ζώντας, λοιπόν, μια ζωή που περιβάλλεται από βιβλία, ιστορία, ασφάλεια, θα έπρεπε να εισέλθει στο Τεταρτημόριο των Γραφέων. Αντιθέτως, η ψυχρή και απόμακρη μητέρα της, διοικητής στρατηγός, διατάσσει τη Βάιολετ να ακολουθήσει τους εκατοντάδες υποψηφίους που λαχταρούν να γίνουν η ελίτ του Ναβάρ… αφού πρώτα γίνουν ιππείς δράκων. Και αυτή η διαταγή έρχεται παρά τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου της κόρης της. Άλλωστε γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πως μόνο οι καλύτεροι, οι πιο γρήγοροι και δυνατοί υποψήφιοι θα επιβιώσουν. Αν είσαι, όμως, μικροκαμωμένος και εύθραυστος, όπως η Βάιολετ τότε ο θάνατος φαντάζει μόνο μια ανάσα μακριά.

Γιατί οι δράκοι δεν συνδέονται με «εύθραυστους» ανθρώπους. Αντίθετα, τους αποτεφρώνουν.

Αφετέρου, διότι οι άλλοι υποψήφιοι ιππείς θέλουν να σκοτώσουν τη Βάιολετ. Καθώς οι δράκοι που είναι πρόθυμοι να συνδεθούν είναι λιγότεροι από τους δόκιμους, οι περισσότεροι υποψήφιοι βλέπουν στον θάνατο της Βάιολετ την αύξηση των δικών τους πιθανοτήτων.

Πολλοί, όμως, θέλουν να τη σκοτώσουν απλώς και μόνο επειδή είναι κόρη της μητέρας της – όπως ο Ζέιντεν Ράιερσον, ο πιο ισχυρός και αδίστακτος αρχηγός πτέρυγας στο Τεταρτημόριο των Ιππέων.

Η Βάιολετ θα χρειαστεί κάθε ρανίδα της εξυπνάδας της για να μπορέσει να αντικρίσει την επόμενη ανατολή.

Ωστόσο, κάθε μέρα που περνάει ο πόλεμος έξω γίνεται όλο και πιο άγριος, οι μαγικοί θάλαμοι του βασιλείου αποδυναμώνονται και οι νεκροί συνεχίζουν να αυξάνονται. Και το χειρότερο;

Η Βάιολετ αρχίζει να υποπτεύεται ότι οι αρχηγοί κρύβουν ένα τρομερό μυστικό.

Φίλοι, εχθροί, εραστές.

Όλοι στη στρατιωτική σχολή Μπασγκάιαθ έχουν μια ατζέντα – διότι μόλις μπεις, μόνο δύο τρόποι υπάρχουν να βγεις: ή να αποφοιτήσεις ή να πεθάνεις.



Πολιτικές εντάσεις, οικογενειακά ζητήματα, εξεγέρσεις, ειδύλλιο και πολλά άλλα, καθώς και οι δράκοι με το δικό τους βασίλειο και τους δικούς τους νόμους που στέκονται από μόνοι τους ως υπέροχοι δευτερεύοντες χαρακτήρες.

Ένας φανταστικός κόσμος με χαρακτήρες ρεαλιστικούς και ελαττωματικούς, με μια δράση και πλοκή γεμάτη ανατροπές που θα σε καθηλώσει.

Τέταρτη Πτέρυγα

Σιδερένια Φλόγα

Διαβάστε επίσης:

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *