Ο Καπετάν Μιχάλης σε graphic novel, βιβλίο, audio book & κινηματογράφο!

Ο Καπετάν Μιχάλης του Νίκου Καζαντζάκη κυκλοφορεί σε όλες τις μορφές: έντυπη μορφή (χαρτόδετη και πανόδετη έκδοση), graphic novel, audiobook και κινηματόγραφο!

Υπάρχει στον κόσμο τούτον ένας μυστικός νόμος -αν δεν υπήρχε, ο κόσμος θα ‘ταν από χιλιάδες χρόνια χαμένος- σκληρός κι απαραβίαστος: το κακό πάντα στην αρχή θριαμβεύει και πάντα στο τέλος νικάται.

Ποιος είναι ο Καπετάν Μιχάλης;

Κρήτη, 1889. Οι υπόδουλοι Έλληνες επιχειρούν με έναν καινούργιο ξεσηκωμό να ελευθερωθούν από τον τουρκικό ζυγό, ακόμα κι αν τελικά το τίμημα είναι ο θάνατος.

Στο εμβληματικό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, Ο καπετάν Μιχάλης, παρουσιάζεται ο ξεσηκωμός και η φλογερή εξέγερση ως μέρος μιας ατέρμονης αναζήτησης της ελευθερίας.

Ο Καπετάν Μιχάλης όμως δεν είναι ένα τοπικιστικό μυθιστόρημα. Απεικονίζει λαμπρά τη διαχρονική ορμή του ανθρώπου προς τη δικαιοσύνη και την ελευθερία, ενάντια στην τυραννία. Είναι ένα ψηφιδωτό από χαρακτήρες που βράζουν από πάθος, από κουλτούρες που συγκρούονται και ταυτόχρονα προσπαθούν να βρουν κοινό έδαφος.

Ο συγγραφέας έγραψε το έργο σε ώριμη ηλικία (σε ηλικία 67 ετών) καθώς έπρεπε να λύσει ο ίδιος την εσωτερική του σύγκρουση με τους δαίμονες του, κυρίως αυτούς που επέμεναν να δώσουν στον κεντρικό του ήρωα το πρόσωπο του ίδιου του πατέρα του με τον οποίο βρισκόταν διαρκώς σε σύγκρουση.

Ο Νίκος Καζαντζάκης, η οικογένειά του και οι συγγενείς του

Γιατί ο Καπετάν Μιχάλης είναι ένα βιβλίο αφιερωμένο αποκλειστικά σε εκείνον.

Η ιδέα για το μυθιστόρημα φαίνεται πως υπήρχε από το 1929 αλλά τελικά γράφεται το 1949-1950 στην Αντίμπ. Στην τελική του μορφή ενσωματώνει κάποιες σελίδες από τα προηγούμενα σχεδιάσματα, καθώς και μερικές περιγραφές των κατεστραμμένων χωριών και του βυθισμένου σε πένθος πληθυσμού, που είχαν περιληφθεί στην Έκθεση της Κεντρικής Επιτροπής Διαπιστώσεως Ωμοτήτων εν Κρήτη (1945).

Από την έκδοσή του μέχρι και σήμερα, το έργο έχει δώσει έμπνευση σε αγώνες για την Ελευθερία από την Κύπρο μέχρι την Ιρλανδία ενώ, πολλοί σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μουσικοί και καλλιτέχνες έχουν επηρεαστεί από την προσωπικότητα του θρυλικού ήρωα του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο Νίκος Καζαντζάκης στο γραφείο του στην Αντίμπ 1956 (φωτογραφία του Henri Chaillet)

Με βάση το βιβλίο έχουν ανεβεί πολλές θεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα, με πρώτη το 1959 από τον θίασο Νίκου Χατζίσκου, ενώ στη δεύτερη (από τον Μάνο Κατράκη το 1966) ντύθηκε μουσικά από τον Μάνο Χατζιδάκι, ο οποίος έγραψε και το τραγούδι «Δεν ήταν νησί», τα λόγια του οποίου ήταν προσαρμοσμένα από αυτούσιες φράσεις του βιβλίου.

Ο Καπετάν Μιχάλης κέρδισε τη διεθνή αναγνώριση, καθώς μεταφράστηκε σε τουλάχιστον 29 χώρες, με πρώτη τα φινλανδικά το 1953 και πιο πρόσφατα τα ρωσικά το 2021. Στις περισσότερες γλώσσες ο τίτλος του είναι ο πρωτότυπος, ενώ σε άλλες δόθηκε ο υπότιτλος Ελευθερία ή Θάνατος ως τίτλος.

Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη συνεχίζει να διαβάζεται και στον 21ο αιώνα ως ένας οικουμενικός ύμνος για την Ανθρωπιά και την Ελευθερία.

Νέες εκδόσεις

Ο Καπετάν Μιχάλης κυκλοφορεί σε χαρτόδετη και πανόδετη έκδοση και οι δύο σχεδιασμένες από τον Γιάννη Καρλόπουλο.

Όπως αναφέρει ο καλλιτέχνης, μέσω του σχεδιασμού των βιβλίων με σύγχρονους όρους αφήνεται ο χώρος σε μια ανάγνωση όπου ο καθένας –θέλωνα πιστεύω– θα μπορέσει να εισχωρήσει στον κόσμο του Ν.Κ. ευελπιστώντας ότι συνέβαλα στο «ξεκλείδωμα» αυτό».

Για τον συγκεκριμένο σχεδιασμό, ο Γιάννης Καρλόπουλος πήρε το χρυσό βραβείο στα πλαίσιο των EuropeanDesignAwards, του κορυφαίου θεσμού που επιβραβεύει κάθε χρόνο τα καλύτερα παραδείγματα σχεδιασμού οπτικής επικοινωνίας στην Ευρώπη.

Εκτός από τον εξαιρετικό σχεδιασμό, και οι δύο εκδόσεις αποτελούνται από νέους προλόγους και σύγχρονα επίμετρα. Συγκεκριμένα, στην χαρτόδετη έκδοση Ο Καπετάν Μιχάλης μας μεταφέρει στην εποχή που διαδραματίζεται η αφήγηση και τη ζωντανεύει. Βλέπουμε κάτι σπάνιο: τη μορφή των ανταρτών της Κρήτης όπως πραγματικά ήταν. Την Κρήτη εκείνης της εποχής, ζούμε και βιώνουμε τον αγώνα τους. Μέσα από πλούσιο υλικό βλέπουμε λοιπόν όλους τους Καπετάν Μιχάληδες που πάλεψαν για λευτεριά.

Η χαρτόδετη έκδοση
Η πανόδετη έκδοση

Graphic Novel

Διαβάζουμε τον Καπετάν Μιχάλη σε μια νέα, επιβλητική μορφή με εικόνες που μας δημιουργούν τα πιο έντονα συναισθήματα σε σενάριο και σχέδιο του Παναγιώτη Πανταζή!

Σημείωσμα του δημιουργού:

«Όταν μου προτάθηκε το να διασκευάσω τον Καπετάν Μιχάλη σε κόμικ, ή πρώτη μου σκέψη ήταν: «αυτή είναι μια σπουδαία πρόκληση και η αναμέτρησή μου με ένα τόσο εμβληματικό έργο θα με πάει παραπέρα ως καλλιτέχνη». Η δεύτερή μου σκέψη ήταν: «αυτό το βιβλίο έχει πολλά άλογα μέσα, πρέπει να μάθω να σχεδιάζω άλογα!». Τελικά, όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, οι αρχικές ανησυχίες δεν ήταν παρά ένα αστείο μπροστά στις αληθινές προκλήσεις ενός τέτοιου πρότζεκτ.

Πώς μεταφέρεις τις λεπτές αποχρώσεις των χαρακτήρων του Καζαντζάκη, τις μύχιες σκέψεις τους, τα όσα τους κατατρώνε και παράλληλα τους δίνουν ζωή ενώ ανοιχτά κινούνται σε συγκεκριμένα πλαίσια παγιωμένα  Στην οικονομία ενός κόμικ, ακόμη και μια γραμμή σε ένα πρόσωπο μπορεί να φτιάξει ή να καταστρέψει την ατμόσφαιρα. Πώς κάνω αυτή τη γραμμή σύμμαχό μου στην προσπάθεια να χωρέσω τον κόσμο του πρωτότυπου μυθιστορημάτος σε λιγότερες απο 200 σελίδες κόμικ;

Το διάβασα και το ξαναδιάβασα. Το διάβασα «επαγγελματικά» κρατώντας σημειώσεις και το διάβασα ως αναγνώστης αφήνοντάς το μυαλό μου να ταξιδέψει στον κόσμο του. Διάβασα για τη ζωή του Καζαντζάκη και για τη ζωή των ανθρώπων την εποχή εκείνη. Τις συμβάσεις και τις αποδράσεις τους, τα όπλα που κρατούσαν, τα ρούχα που φορούσαν, τα φαγητά που έτρωγαν, το πως έκαναν δικές τους τις διάφορες φιγούρες της θρησκείας τους. Και επισκέφθηκα το Ηράκλειο γιατί τίποτα δε συγκρίνεται με το να περπατήσεις τον τόπο που θα σχεδιάζεις και ας είναι η ιστορία από 140 χρόνια πριν, το χώμα είναι ίδιο.

Και αφού τα έκανα όλα αυτά, άνοιξα ένα φρέσκο μπουκάλι μελάνι, και βούτηξα το πινέλο μου».

Audiobook

Ο Αιμίλιος Χειλάκης ανέδειξε με τη μοναδική φωνή του την ομορφιά και τη σημασία του λογοτεχνικού ήρωα Καπετάν Μιχάλη μέσα από μια εκπληκτική αφήγηση που έδωσε ζωή στο κλασικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

Αναζητήστε το συγκεκριμένο audiobook καθώς και άλλα σπουδαία έργα του Νίκου Καζαντζάκη σε μορφή audiobook αποκλειστικά στο bookvoice.gr. Η μεγαλύτερη ελληνική πλατφόρμα audiobooks διαθέτει επιπλέον πάνω από 900 ηχητικά βιβλία σε αφηγήσεις με τις φωνές πολλών αγαπημένων σου ηθοποιών. 

Κινηματογράφος

Ο Καπετάν Μιχάλης ζωντανεύει για πρώτη φορά στην μεγάλη οθόνη με τον Αιμίλιο Χειλάκη να ερμηνεύει τον ομώνυμο ήρωα. Την κινηματογραφική μεταφορά αυτού του εμβληματικού βιβλίου αναλαμβάνει ο Κώστας Χαραλάμπους, ο οποίος υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία της.

Μία υπερπαραγωγή που αναπαριστά πιστά την εποχή  με γυρίσματα σε όλο το εύρος της Κρητικής τοπιογραφίας, που επιχειρεί να διαδώσει εντός και εκτός συνόρων το αέναο Κρητικό φρόνημα για ελευθερία και αυτοδιάθεση.

Λίγα λόγια για την ταινία

Κρήτη 1889, η χρονιά της επανάστασης. Κεντρικός ήρωας είναι ο Καπετάν Μιχάλης, ένας ασυμβίβαστος Κρητικός, μαυροντυμένος και αξύριστος, ωσότου ελευθερωθεί η Κρήτη. Την στιγμή όμως που συναντά την Εμινέ, γυναίκα του αδελφοποιητού του, Νουρήμπεη, τον κυριεύει ένας δαίμονας. Ο πειρασμός δεν τον αφήνει σε ησυχία και τον αποσπά από αυτό που θεωρεί ιερό καθήκον, την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Τούρκους. Γρήγορα τα πράγματα περιπλέκονται και μια νέα εξέγερση ξεσπά, η οποία θα αλλάξει για πάντα τις ζωές όλων των ηρώων.

Σκηνοθεσία: Κώστας Χαραλάμπους

Ηθοποιοί: Αιμίλιος Χειλάκης, Αλέκος Συσσοβίτης, Λουκία Μιχαλοπούλου, Τζένη Καζάκου, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Σπύρος Μπιμπίλας, Γιώργος Γεροντιδάκης, Γιάννης Συλιγνάκης, Μάνος Ιωάννου, Γεράσιμος Σοφιανός, Στράτος Χρήστου, Κυριακή Γάσπαρη, Γιώργος Γαρνάβος, Δημήτρης Χαβρές, Νίκος Αναστασόπουλος, Χρήστος Χαλβατζάρας, Αλέξανδρος Ιωαννίδης, Κορίνα Αλεξανδρίδου, Σταύρος Καλιγάς, Ελένη Βουτυρά, Γιάννης Τσαγκαράκης, ‘Ελενα Γαβρά κ.α.

Παραγωγή: EYESIN PRODUCTIONS  – FEMEWAY LIMITED/ Διανομή: THE FILM GROUP

Δείτε το trailer:

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *