Τα Θεατρικά του Νίκου Καζαντζάκη στον Ιανό!

Η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Διόπτρα διοργανώνουν παρουσίαση των θεατρικών έργων του Νίκου Καζαντζάκη, με γενικό τίτλο «Νίκος Καζαντζάκης – Θεατρικά».

Έχετε πρόσκληση σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, σε μια συζήτηση για τα Θεατρικά του Νίκου Καζαντζάκη!

Πότε; Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου στις 20:30

Πού; Στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24

Η εκδήλωση θα προβληθεί ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

Για την εμπειρία τους από το έργο του Ν. Καζαντζάκη θα μιλήσουν οι:

  • Άννα Γέραλη – έπαιξε στη θεατρική παράσταση του ΚΟΛΟΜΒΟΥ (με Μάνο Κατράκη)
  • Τζένη Καζάκου – Πρωταγωνιστεί στην ταινία ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗΣ
  • Γιάννης Κακλέας – Σκηνοθέτησε την θεατρική παράσταση ΖΟΡΜΠΑΣ
  • Τηλεμάχος Μουδατσάκις – Καθηγητής και σκηνοθέτης έργων ΜΕΛΙΣΣΑ & ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ
  • Γιάννης Σμαραγδής – Σκηνοθέτησε την ταινία ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ
  • Νίκη Σταύρου – Κληρονόμος του έργου του Ν. Καζαντζάκη
  • Νικήτας Τσακίρογλου – έπαιξε στο θέατρο στην ΑΣΚΗΤΙΚΗ
  • Τάκης Χρυσικάκος –  σκηνοθέτησε κι έπαιξε στο θέατρο την ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΚΟ

Από τις Εκδόσεις Διόπτρα θα μιλήσουν οι:

  • Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, εκδότης
  • Βίκυ Κατσαρού, υπεύθυνη έκδοσης, υπεύθυνη έκδοσης, επιμελήτρια έργων Ν. Καζαντζάκη
  • Φιλήμονας Πατσάκης, Υπεύθυνος εκδοτικού σχεδιασμού
  • Διονύσης Παπακωνσταντίνου, Εμπορικός Διευθυντής

Την εκδήλωση συντονίζει ο  δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου.

Λίγα λόγια για τα θεατρικά έργα του Νίκου Καζαντζάκη

Ο Καζαντζάκης είναι γνωστός σήμερα ως ο μεγαλύτερος Έλληνας μυθιστοριογράφος, αν και ο ίδιος ήθελε να τον λογίζουν ως ποιητή.

Αφιέρωσε μεγάλο μέρος της δημιουργικής του ενέργειας στη συγγραφή θεατρικών έργων. Άρχισε να γράφει για το θέατρο από πολύ νωρίς, από το 1906, συνέχισε δε σχεδόν σε όλη του τη ζωή να συνθέτει θεατρικά έργα απαράμιλλης ομορφιάς.

Καθώς αναμετριόταν με την εποχή του, μια εποχή που γέννησε τέρατα και ελπίδες, μια εποχή που άλλαξε οριστικά την όψη και της Ελλάδας αλλά και του κόσμου, προσπάθησε να σώσει τον άνθρωπο. Διαρκώς σε κίνηση, διύλισε τις ιδέες του καιρού του και κοίταξε κατάματα την άβυσσο. Η θεατρική γραφή τού έδωσε τη δυνατότητα να αναμετρηθεί με την ιστορία, τη θρησκεία και τη σκέψη του για αγώνα και ανήφορο μέσα από ζωντανούς χαρακτήρες και διαλόγους.

Ας ακούσουμε καλύτερα τον ίδιο τον Καζαντζάκη να μας το εξηγεί σε ένα κείμενο που έγραψε για το πρόγραμμα της παράστασης Σόδομα και Γόμορρα του Μανχάιμ το 1954 και δημοσιεύτηκε και στα ελληνικά με τίτλο Tο δράμα και ο σημερινός άνθρωπος.

«Γεννηθήκαμε σε μιαν ενδιαφέρουσα εποχή, γεμάτη αλλοπρόσαλλες απόπειρες, περιπέτειες και συγκρούσεις· συγκρούσεις όχι μονάχα όπως άλλοτε, ανάμεσα στις αρετές και στις κακίες, παρά –κι αυτό είναι το πιο τραγικό– ανάμεσα στις ίδιες τις αρετές. Οι παλιές παραδεγμένες αρετές αρχίζουν να χάνουν πια το κύρος τους, δεν μπορούν πια να επαρκέσουν στο θρησκευτικό, ηθικό, πνεματικό αίτημα της σύγχρονης ψυχής. Θαρείς κ’ η ψυχή του ανθρώπου μεγάλοσε και δε χωράει πια στα παλιά καλούπια. Στα σπλάχνα της εποχής μας, στα σπλάχνα κάθε συγχρονισμένου ανθρώπου, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα, ξέσπασε ένας εμφύλιος πόλεμος, χωρίς έλεος, ανάμεσα στον παλιό, παντοδύναμο πάντοτε μύθο, που ξεθύμανε μα πολεμάει απελπισμένα να ρυθμίσει ακόμα τη ζωή μας, και στο νέο μύθο που μάχεται, αδέξια ακόμα και ανοργάνοτα, να κυβερνήσει τις ψυχές μας. Να γιατί η εποχή μας είναι βαθύτατα δραματική· […] το θεατρικό μου έργο είναι ο σημερινός κόσμος, λίγο πριν ξεσπάσει η καταιγίδα. Είναι η πολιτεία που ύψοσε γύρα της τείχη και χάραξε απάνω τους την ανόσια θανατηφόρα φράση: «Εδώ δεν υπάρχει Θεός!».

Αυτή η αποτύπωση της δραματικότητας γίνεται με έργα που, ενώ μιλούν πολλές φορές για το παρελθόν, κοιτούν κατάματα το παρόν και σκιαγραφούν το μέλλον. Αυτό λοιπόν δίνει μια υποχρέωση ανανέωσης του θεατρικού του έργου. Δίνουμε επομένως ένα μεγάλο μέρος του θεατρικού του έργου με τη ματιά μας στραμμένη στον σύγχρονο αναγνώστη αλλά και στο σύγχρονο θέατρο.

Διαβάστε περισσότερα για το κάθε έργο εδώ:

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *