Χάρισε ένα βιβλίο, δυνάμωσε το φως!

21 Δεκεμβρίου χαρίζουμε ένα βιβλίο, δυναμώνουμε το φως!

Το ELNIPLEX και η πολυάριθμη ομάδα βιβλιοπωλείων από όλη την Ελλάδα «Είμαστε το Βιβλιοπωλείο ΣΟΥ» οραματίστηκαν, συνεργάστηκαν και κάνουν πράξη μια μοναδική ιδέα.

ΚΑΘΙΕΡΩΝΟΥΜΕ την 21η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, τη μέρα του χειμερινού ηλιοστασίου για το βόρειο ημισφαίριο, τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, ως ΗΜΕΡΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ με τους αγαπημένους μας, τους φίλους μας, τους μαθητές μας, τα παιδιά μας.

Αγόρασε ένα βιβλίο

Αντάλλαξε ένα βιβλίο

Δανείσου ένα βιβλίο

Δάνεισε ένα βιβλίο

Χάρισε ένα βιβλίο. Δυνάμωσε το φως.

Δυναμώνουμε το φως σε νου και καρδιά με τα βιβλία!

Στα πρότυπα του σπουδαίου Ισλανδικού εθίμου Jolabokaflod, της Χριστουγεννιάτικης Βιβλιοπλημμύρας, όπου εδώ και 80 περίπου χρόνια όλοι σχεδόν οι Ισλανδοί αγοράζουν, ανταλλάσσουν και διαβάζουν βιβλία την παραμονή των Χριστουγέννων, σκεφτήκαμε να καθιερωθεί και στην Ελλάδα και στην Κύπρο μια τέτοια ημέρα που θα υψώσει τη φιλαναγνωσία ως τον ουρανό!

Κι αν είχαμε βρει τη μέρα, αν είχαμε τα λόγια, την ιδέα και τις σκέψεις, αν είχαμε τους τρόπους και τη δράση, δεν είχαμε τη δύναμη της εικόνας. Κι αυτή είχε ένα καθαρό φωτεινό όνομα: Φωτεινή Στεφανίδη. Η διακεκριμένη εικαστικός και εικονογράφος ήταν εκείνη που έκανε το όραμα εικόνα, που του έδωσε μορφή και η επίσημη αφίσα της πανελλαδικής αυτής φιλαναγνωστικής πρωτοβουλίας φέρει την υπογραφή της. Η πολυβραβευμένη καλλιτέχνης γέμισε θέρμη, τρυφερότητα, γιορτινή χαρά και περίσκεψη, φως, λάμψη και Ελλάδα το οπτικό μήνυμα της 21ης Δεκεμβρίου.

Έχοντας ήδη στο πλευρό μας αρκετούς ενθουσιασμένους με την ιδέα βιβλιόφιλους, συγγραφείς, εικονογράφους, εκδότες, δήμους, εργαζόμενους στον χώρο του βιβλίου, γονείς, εκπαιδευτικούς, αναγνώστες, προσκαλούμε άπαντες να αγκαλιάσουν αυτήν την πρωτοβουλία και να συνταχθούν με το μεγάλο φως που έρχεται.

Καλούμε όλους εσάς να συνταχθείτε με αυτήν τη μεγάλη κινητοποίηση και να γεμίσουμε όλοι μαζί τον ουρανό με το φως των βιβλίων.Αυτό το φως που θα φέρει τις ιστορίες σε κάθε σπίτι. Αυτές που κάνουν τους ανθρώπους να ξεχωρίζουν.

Θα είναι ένα φως που θα ξεπροβάλλει από τη λάμψη των ματιών, των παιδιών, των ανθρώπων και τις σελίδες των βιβλίων.

Άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο πήραν την πρωτοβουλία να ανάψουν τη φωτιά. Τώρα είναι η ώρα. Σήμερα είναι η μέρα. Να κάνουμε τη δική μας βιβλιοπλημμύρα.

40+ Ιδέες για δράσεις και εκδηλώσεις στις 21 Δεκεμβρίου

Αν είστε γονιός ή μέλος κάποιας οικογένειας (γιαγιά, παππού, αδερφός/-η)

 • Αγοράστε ένα ή περισσότερα βιβλία και χαρίστε τα στους αγαπημένους σας στις 21 ή την παραμονή/ανήμερα της πρωτοχρονιάς. Ενισχύστε ενημερωμένα βιβλιοπωλεία, βιβλιοπωλεία που μέσα στις πόλεις, στις γειτονιές και τις κωμοπόλεις στηρίζουν επί δεκαετίες το βιβλίο.
 • Οργανώστε έναν μαραθώνιο αφήγησης! Μαζευτείτε σε ένα σπίτι η οικογένεια και φίλοι σας και διαβάστε ένα βιβλίο ο καθένας στους άλλους (προσέξτε το μέγεθος, ε;). Αφηγήσεις διαδραστικές, αφηγήσεις κουκλοθεατρικές, αφηγήσεις με τον πρώτο λόγο στον… λόγο και τη φωνή, αφηγήσεις με τη δύναμη των εικόνων.
 • Οργανώστε μια βιβλιογιορτή: συνδυάστε αφήγηση βιβλίων, μουσική, φαγητό, γλυκά, παντομίμα, ανταλλαγή βιβλίων. Κάντε μια πραγματική γιορτή όπου το βιβλίο θα έχει τη θέση του. Ένας Secret Santa με βιβλία είναι μια τέλεια ιδέα για αυτή την ημέρα!
 • Διοργανώστε Βιβλιοδιαγωνισμό της καλύτερης αφήγησης, βάλτε βαθμολογίες, αναδείξτε νικητές, χαρίστε βιβλία!
 • Χαρίστε μαζί με το παιδί/τα παιδιά σας ένα ή περισσότερα βιβλία σε φορείς, βιβλιοθήκες, οργανισμούς, νοσοκομεία, ιδρύματα, οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων
 • Πηγαίνετε σε μία βιβλιοθήκη, από της γειτονιάς, μέχρι κάποια πολύ επιμελημένη και δανειστείτε βιβλία ή διαβάστε εκεί βιβλία

Αν είστε σε κάποιο σύλλογο γονέων σχολείου κ.ο.κ.

 • Οργανώστε έναν Secret Santa με βιβλία
 • Καλέστε έναν/μία συγγραφέα να διαβάσει στα παιδιά, στο σχολείο
 • Οργανώστε μία λοταρία και κληρώστε βιβλία στα παιδιά. Ενισχύστε τη φιλαναγνωσία.
 • Κάντε έναν βιβλιομαραθώνιο. Διαβάστε ο καθένας από μια παράγραφο ενός βιβλίου που έχετε επιλέξει. Κάντε το παιδιά και μεγάλοι. Μια αλυσίδα ομορφιάς θα ξετυλιχτεί.

Αν είστε εκπαιδευτικός

 • Οργανώστε μια ανταλλαγή βιβλίων αλά Secret Santa. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βιβλία που ήδη έχουν τα παιδιά στο σπίτι τους αν δεν είναι καλά τα οικονομικά της κοινότητάς σας. Αλλιώς, πάντα αξίζει ένα καινούργιο βιβλίο, υπάρχουν καλά βιβλία ακόμα και με 5-7 ευρώ. Τυλίξτε όλα τα βιβλία με το ίδιο περιτύλιγμα, βάλτε τα μέσα σε έναν σάκο ή στήστε τα σαν πυραμίδα ή δέντρο και ξεκινήστε με κλήρωση τη διανομή.
 • Οργανώστε μια διαφορετική χριστουγεννιάτικη γιορτή όπου θα συνδυάζετε ανταλλαγή ή δωρεά βιβλίων, προβολή χριστουγεννιάτικης ταινίας και παρακολούθησή της με την οικογένειά του κάθε παιδί, κεράσματα, ροφήματα/αφεψήματα, κάλαντα και τραγούδια, έκθεση χριστουγεννιάτικων έργων των παιδιών, στολισμό του σχολείου με φωτάκια ή άλλα στολίδια.
 • Καλέστε έναν/μία συγγραφέα στο σχολείο σας και διαβάστε ένα παραμύθι. Αν έχετε οικονομικές δυνατότητες, να έχετε αγοράσει από πριν και να χαρίσετε βιβλία του.
 • Ζωντανέψτε ένα βιβλίο παίζοντάς το, κάνοντας μια δραματοποίηση ή έναν αυτοσχεδιασμό με τα παιδιά.
 • Μαζέψτε βιβλία από τα σπίτια ή το σχολείο και χαρίστε τα σε κάποιο ίδρυμα ή βιβλιοθήκη της περιοχής σας.

Αν είστε συγγραφέας/εικονογράφος

 • Ελάτε σε επαφή με κάποιο ή κάποια βιβλιοπωλεία. Επισκεφθείτε ένα ή μια σειρά οικείων βιβλιοπωλείων, καλέστε παιδιά ή άλλο κοινό, μείνετε μία ώρα, υπογράψτε βιβλία, διαβάστε ένα βιβλίο.
 • Επισκεφθείτε ένα σχολείο, διαβάστε ένα βιβλίο, ζωγραφίστε, κάντε κάποια κατασκευή ή μια εικαστική ιστορία.
 • Κάντε έναν διαδικτυακό διαγωνισμό με βιβλία σας και κληρώστε νικητές.
 • Θέστε ένα ερώτημα στους διαδικτυακούς σας φίλους και ο νικητής ας επιλέξει να χαρίσει μερικά βιβλία σας μαζί σας σε κάποιο ίδρυμα.
 • Στείλτε μια επιστολή σε βιβλιοπωλεία ή ένα ανοιχτό κάλεσμα
 • Χαρίστε κάποιο βιβλίο σας, κάποιο αντίγραφο (καλή φωτοτυπία) ενός εικονογραφικού έργου σας σε κάποιο ίδρυμα, σε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο, σε μια φυλακή, σε μια βιβλιοθήκη. Το ELNIPLEX γνωρίζει αμέτρητα σχολεία και φορείς που του ζητούν βιβλία

Αν είσαι παιδί

 • Ζήτα από τους γονείς σου να σου πάρουν ένα βιβλίο.
 • Οργάνωσε με τους φίλους σου μία βιβλιοδρομία, διαβάζοντας ο ένας μετά τον άλλο το αγαπημένο του βιβλίο ή απόσπασμα. Παίξτε, γελάστε, κάντε παντομίμα, ζωγραφίστε.
 • Πρότεινε στο σχολείο σου να χαρίσετε βιβλία ο ένας στον άλλον

Αν έχετε λίγη δύναμη…

 • Αγοράστε και χαρίστε βιβλία σε φορείς, σε σχολεία, σε βιβλιοθήκες. Ειδικά οι περιφερειακές βιβλιοθήκες και τα σχολεία σε μικρά μέρη έχουν μεγάλη ανάγκη από βιβλία. Θα σας ευγνωμονούν μια ζωή.
 • Χαρίστε βιβλία σε οικογένειες που δεν έχουν.

Χάρισε ένα βιβλίο, δυνάμωσε το φως!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *